A before and after shot of a field of long grass, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the left, edited in DPP.

FOTOBEWERKING / POSTPRODUCTIE

RAW-opnamen bewerken met Digital Photo Professional

De overstap van fotograferen met JPEG's rechtstreeks uit de camera naar fotograferen in RAW lijkt misschien groot, maar is een essentieel onderdeel van het fotografisch leertraject. Het bewerken van foto's hoeft niet lastig te zijn. Met een paar instellingen verander je een middelmatige foto in een kunstwerk. En het beste nieuws? Het is makkelijker dan je zou denken.

Als je je camera instelt op RAW-opnamen, worden alle beeldgegevens die door de sensor worden vastgelegd opgeslagen, zonder dat deze in de camera worden verwerkt. Daardoor zijn RAW-bestanden zo veel groter dan JPEG-bestanden. Dit geeft je bij de nabewerking de flexibiliteit om uitgebreide aanpassingen toe te passen en de maximale kwaliteit eruit te halen. Digital Photo Professional (DPP) is software van Canon voor het bewerken van RAW-opnamen van EOS-camera's en bepaalde geavanceerde PowerShot-modellen. Hier volgen een aantal van de belangrijkste bewerkingsfuncties in DPP om je RAW-opnamen bij te werken en te verfijnen.

Er zijn regelmatig updates van DPP en de nieuwste versie kan extra functionaliteiten bevatten, dus controleer op updates voordat je begint en download steeds de nieuwste versie.

Wanneer je DPP start, zie je het hoofdvenster met voorbeelden van je foto's. Selecteer een of meer foto's en klik vervolgens op de knop Foto bewerken (Edit Image) linksboven of ga naar het menu Foto (Image) en selecteer het venster Foto bewerken (Edit Image). (DPP heeft veel sneltoetsen om sneller te kunnen werken. Deze vind je in de handleiding.)

The main screen of Digital Photo Professional, with previews of 15 nature images.
In het hoofdvenster van DPP worden voorbeelden van je foto's weergegeven en kun je een of meer foto's selecteren om te bewerken.

De helderheid van de foto aanpassen

An eagle pictured in flight, with shadow and highlight clipping displayed in DPP.
Pas de helderheid van het hele beeld aan of pas schaduwen en lichte delen selectief aan.

Sneeuw- en strandfoto's worden soms te donker doordat de camera heeft geprobeerd de extreme helderheid die onder deze omstandigheden gebruikelijk is te compenseren. Als een foto te donker of te licht is, kun je in DPP de helderheid aanpassen. Met de schuifregelaar Helderheid aanpassen (Brightness Adjustment) in het toolpanel pas je de algehele helderheid aan.

Om te zien welke delen van de foto te donker of te licht zijn, klik je op de knop Waarschuwing schaduwen/hoge lichten weergeven (Show shadow/highlight warnings) onder in het venster. Gebieden met volledig zwarte schaduwen worden standaard blauw gemarkeerd en gebieden met volledig witte hoge lichten rood, hoewel je de niveaus waarvoor de markeringen worden weergegeven kunt aanpassen.

Scroll naar beneden in het toolpanel om in het gedeelte Geavanceerd (Advanced) de besturingselementen voor het aanpassen van schaduwen en hoge lichten te vinden. Gebruik deze om de schaduwen lichter te maken en de lichte gedeelten minder helder zonder dat dit invloed heeft op andere tinten in de foto.

An eagle pictured in flight, in a brighter, edited image using DPP.
Door de instellingen voor Schaduwen (Shadow) en Highlight aan te passen, is deze foto nu meer in balans.

De witbalans aanpassen

A close-up photo of a pink rose, with the white balance tab open in DPP.
Pas een andere witbalansinstelling toe om de kleuren in je foto warmer of koeler te maken.

De weergave van kleuren verandert met het omgevingslicht, zodat een neutraal wit stuk papier er blauwer (koeler) uitziet in het vroege ochtendlicht en meer oranje (warmer) bij zonsondergang. De witbalansinstelling van de camera kan dit ondervangen, zodat je de werkelijke kleuren kunt vastleggen of een kleurzweem kunt toevoegen voor een creatief effect. Zo zou je bijvoorbeeld op een sombere dag je foto's wat warmer kunnen maken zodat ze aantrekkelijker ogen. Een voordeel van RAW-opnamen is dat je de witbalans achteraf kunt wijzigen.

Wanneer je een RAW-opname opent in DPP, gebruikt de software standaard de witbalansinstelling waarmee de foto is gemaakt. Deze kun je echter wijzigen door in de vervolgkeuzelijst een andere witbalansinstelling te selecteren. Als je Klik voor witbalans (Click White Balance) selecteert, kun je op een neutrale tint in het beeld klikken om de algehele witbalans op basis van die meetwaarde te resetten. Experimenteer bij elke foto met de witbalans om te ontdekken met welke instelling de foto het beste tot zijn recht komt.

A close-up image of a pink rose with colours enhanced by white balance.
In deze foto zie je het verschil tussen een warm en een koel beeld. De roos aan de linkerkant van het beeld ziet er meer oranje uit en aan de rechterkant blauwer.

Verander het uiterlijk van je foto's met Picture Styles

A picture of a black eagle stood on grass open in DPP with the Picture Styles tab open.
Pas een hele reeks aanpassingen tegelijk toe met Picture Styles.

Picture Styles bepaalt het algehele uiterlijk van je foto's door vooraf ingestelde groepen aanpassingen. Sommige zijn ontworpen om huidtinten glad en egaal te maken voor flatteuze portretten, andere om een meer HDR-achtige look te creëren door beelden scherper te maken met een hoger contrast en grotere kleurverzadiging, enzovoort. Wanneer je een RAW-opname opent in DPP, wordt standaard de Picture Style toegepast die je bij het maken van de foto hebt gebruikt. Je kunt echter een andere Picture Style kiezen en zo het uiterlijk van de foto veranderen. Als je een foto bijvoorbeeld zwart-wit wilt maken, gebruik je de Picture Style Monochroom (Monochrome).

Probeer de standaardstijlen om te zien wat het beste werkt. Je kunt echter ook de Picture Style Editor gebruiken om je eigen unieke Picture Styles te maken en deze op je foto's toe te passen.

A black-and-white picture of an eagle open in DPP.
Deze foto krijgt een heel andere sfeer na het toepassen van de Picture Style Monochroom.

Verbeter je compositie en kadrering

A macro photo of an insect on a flower being cropped and levelled in DPP.
Verbeter de kadrering en compositie van een foto door deze bij te snijden en de foto te draaien.

Soms zijn je opnamen niet direct perfect wat betreft compositie en kadrering. Daarom kun je de Crop tool in DPP gebruiken om de aandacht op het hoofdonderwerp te richten. Klik op de Crop tool: in het panel kun je een vaste hoogte-breedteverhouding instellen of kiezen voor een vrije uitsnede. Klik op de foto en sleep over het gedeelte dat je wilt gebruiken. Verplaats de selectie door erin te klikken en te slepen. Verplaats de pointer buiten het geselecteerde gebied om het beeld te draaien om bijvoorbeeld een scheve horizon recht te zetten of het beeld een dynamische draai te geven.

A macro shot of an insect on a daisy.
Door deze foto bij te snijden en de foto te draaien, komt de focus duidelijker op het onderwerp te liggen.

Beeldruis verminderen

A photo taken on a river at dusk, with image noise being corrected in DPP.
Verminder beeldruis in foto's die bij weinig licht of met hoge ISO-instellingen zijn gemaakt.

Beeldruis treedt op wanneer je foto's maakt bij zeer weinig licht, bij hoge ISO-waarden of bij beide. Het lijkt op een patroon van kleine puntjes in donkere gebieden van de foto (luminantieruis) of in afzonderlijke kleurkanalen (chrominantieruis). DPP leest de ISO- en belichtingsgegevens die in het RAW-bestand zijn opgeslagen en optimaliseert automatisch de instellingen voor ruisreductie voor een effectieve balans, resulterend in gelijkmatige, schone opnamen met veel details. Je kunt de instellingen op het tabblad Gedetailleerdheid aanpassen (Adjust Image Detail) verfijnen om de uiteindelijke weergave van de foto's te bepalen. Een te hoge ruisreductie maakt de details vaag. Het is altijd het beste om in te zoomen om ruis en het resultaat van ruisreductie goed te kunnen zien.

A photo of a river taken at dusk with image noise reduced in DPP.
Het verminderen van beeldruis in DPP kan je foto verscherpen.

Scherpere foto's

A close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot in DPP.
Alle digitale foto's hebben baat bij enige verscherping, maar overdrijf het niet!

Alle digitale beelden hebben baat bij enige verscherping. Hiermee wordt het contrast aan de randen van details vergroot, zodat de foto er scherper uitziet. Een onscherpe foto kun je echter niet redden door te verscherpen.

DPP heeft twee verscherpingstools. Om dit snel te doen gebruik je de basistool Scherpte (Sharpness), maar als je meer controle wilt kies je Onscherptemasker (Unsharp Mask). Hiermee kun je de Sterkte (Strength), Gedetailleerdheid (Fineness) en Drempel (Threshold) afzonderlijk aanpassen. Met deze drie parameters kun je de mate van verscherping instellen en aanpassen welke delen van het beeld worden beïnvloed. Ze hoeven niet allemaal gelijk te zijn: experimenteer om de effecten van elke parameter te zien. Te veel verscherpen resulteert in een halo-effect langs contrastranden, dus nogmaals, zoom altijd in om de resultaten te beoordelen. Voor weergave op een scherm is minder verscherping nodig dan voor scherpe, gedetailleerde prints.

A sharp close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot.
Door het verscherpen zijn randen in deze foto meer geaccentueerd, waardoor het onderwerp duidelijker tegen de achtergrond afsteekt.

Gebruik recepten om het bewerken te versnellen

The options in DPP for saving image adjustments as a recipe.
Sla een hele reeks aanpassingen op als een soort recept en pas ze allemaal tegelijk toe op andere foto's.

De instellingen die je bij het verwerken van een RAW-opname hebt gekozen, kunnen worden gekopieerd en vervolgens in andere opnamen geplakt. Dit versnelt het proces om met veel gelijksoortig ogende beelden te werken. Ga naar Bewerken > Receptinstellingen selecteren en kopiëren (Edit > Select and copy recipe settings), kies de instellingen die je wilt kopiëren en klik op OK. Vervolgens kun je vanuit het browservenster een of meer andere foto's selecteren en het recept naar al die foto's overzetten met Bewerken > Recept plakken (Edit > Paste recipe).

Recepten kunnen ook worden opgeslagen in een bestand op de computer om later nog eens te gebruiken. Daarvoor kies je Bewerken > Recept opslaan in bestand (Edit > Save recipe in file). Als je het opgeslagen recept naderhand op een andere foto wilt toepassen, ga je naar Bewerken > Recept uit bestand lezen en plakken (Edit > Read and paste recipe from file).

De wijzigingen die je in opnamen aanbrengt, worden automatisch in het RAW-bestand opgeslagen wanneer je DPP afsluit. Dit betekent dat je het bestand op een later tijdstip opnieuw kunt openen en ook dan het recept nog kunt kopiëren. Dit geldt zelfs als RAW-bestanden naar een andere locatie worden verplaatst: het recept blijft bij het RAW-bestand.

Bewerkte foto's om te delen

The options in DPP for batch processing images.
Sla je bewerkte RAW-bestand op als JPEG of TIFF zodat je de foto kunt delen en printen.

Als je klaar bent met het bewerken van een RAW-bestand, moet je het eindresultaat opslaan. Je kunt kiezen uit twee bestandsindelingen: JPEG en TIFF. JPEG's zijn kleinere bestanden die eenvoudig te delen zijn en door elke software kunnen worden geopend. TIFF biedt maximale kwaliteit en is ideaal voor het maken van grote afdrukken. Ga voor één afbeelding naar Bestand > Converteren en opslaan (File > Convert and save), of selecteer voor meerdere foto's de gewenste opnamen en ga naar Bestand > Batchverwerking (File > Batch process). Kies het bestandstype, JPEG of TIFF, en de locatie waar de foto's moeten worden opgeslagen. Met batchverwerking kun je het formaat van de foto's en de naam ervan wijzigen. Je kunt DPP blijven gebruiken terwijl de batchverwerking op de achtergrond plaatsvindt.

Orden je foto's met een sterbeoordeling

Als je honderden of zelfs duizenden foto's hebt om door te werken, wil je ze op een of andere manier ordenen. In DPP kun je vinkjes, sterbeoordelingen of beide gebruiken om in de toekomst snel de beste foto's terug te vinden. Om deze snel toe te voegen, selecteer je de tool Snelle controle (Quick Check), klik je op een miniatuur om deze te markeren en tik je vervolgens op de cijfertoetsen 1–5 op het toetsenbord om de bijbehorende sterbeoordeling of vinkjes toe te voegen. Als er in de camera sterbeoordelingen zijn toegevoegd, zijn deze ook zichtbaar in DPP, maar kunnen ze worden gewijzigd. Vinkjes zijn alleen zichtbaar binnen DPP. Je kunt foto's sorteren, selecteren en filteren op basis van de toegekende beoordeling. Het helpt om consistent te zijn in je beoordelingen van foto's, zodat je ook na verloop van tijd de beste foto's gemakkelijk terugvindt.

Canon's gratis cloudservice image.canon is de perfecte plek om je foto's rechtstreeks vanaf de camera op te slaan en ze vervolgens over te zetten naar andere webservices of je apparaten. De nieuwste Canon-camera's met Wi-Fi kunnen zelfs automatisch foto's uploaden.* RAW-opnamen van compatibele camera's* die naar image.canon zijn overgezet, kunnen automatisch naar je computer worden gedownload om in DPP te worden bewerkt.

The main screen of DPP, with previews of 15 nature images including star ratings and check marks.
Gebruik vinkjes, sterrenwaarderingen of beide om je foto's te ordenen, te sorteren en terug te vinden.

Zoals bij elke nieuwe vaardigheid vergt het enige oefening om alles onder de knie te krijgen. Experimenteer met de tools die in dit artikel worden genoemd en duw de aanpassing tot het uiterste om te begrijpen waartoe elke tool in staat is. Nadat je een paar foto's hebt bewerkt, zal je snel herkennen wat je moet doen om je foto's te verbeteren. Leren hoe je onvolkomenheden in je foto's corrigeert, helpt je ook een betere fotograaf te worden.

Geschreven door Brian Worley

*Niet alle Canon-camera's ondersteunen automatische overdracht op de achtergrond en niet alle camera's kunnen RAW-opnamen (CR2) rechtstreeks uploaden. Andere compatibele Canon-camera's met Wi-Fi bieden eenvoudige handmatige overdracht naar image.canon. Ga voor een volledige lijst met compatibele camera's naar http://image.canon. Compatibele camera's moeten via Wi-Fi met internet zijn verbonden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

Aanbevolen apps

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken