STRAATFOTOGRAFIE

Anders fotograferen: tips voor abstracte fotografie

Ga de straat op met je Canon-camera om prachtige abstracte beelden en ongrijpbare details vast te leggen of surrealistische dubbelopnamen te maken.
Canon Camera

Een abstract beeld is een beeld dat op het eerste gezicht geen relatie heeft met iets wat in de echte wereld bestaat. Door beelden te creëren die een los verband met de werkelijkheid hebben, kunnen we een idee of gevoel uitdrukken dat losstaat van alledaagse voorwerpen en taferelen. We krijgen vaak te horen dat foto's duidelijk en scherp moeten zijn, maar in abstracte fotografie kunnen we deze regels naar wens overtreden. Dit geeft fotografen de vrijheid om de kijker op een dieper niveau te betrekken door te spelen met fascinerend beeldmateriaal en te experimenteren met cameratechnieken.

Het abstracte thema gaat hand in hand met straat- en documentairefotografie. Een straatomgeving zit boordevol details, geometrische vormen en beweging die met een paar technieken op een conceptuele manier kunnen worden geobserveerd en vastgelegd. Zo kun je zelfs in de meest alledaagse en vertrouwde taferelen verborgen pareltjes ontdekken.

De abstracte benadering biedt niet alleen een frisse kijk op beroemde monumenten en vaak gefotografeerde gebouwen, maar geeft ook een levendige indruk van de stedelijke omgeving om ons heen, of die nu bruist van bedrijvigheid of een weemoedige snaar raakt. Dus waarom zou je niet je camera pakken en een wandeling door de stad maken met oog voor het abstracte? Je weet nooit wat je tegenkomt.

1. Maak onscherpe foto's

Een foto van een straat met een hoge mate van verticale vervaging. Voetgangers zijn nog steeds zichtbaar, maar een groot deel van de scène is verworden tot stroken roze, groen en geel licht.

Als je onscherpe foto's maakt, zoek dan naar interessante objecten die opvallende patronen creëren, zoals de kleurrijke paraplu's die hier boven de straat hangen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens ingesteld op 35 mm, 1/15 sec, f/22 and ISO100.

Een man die zijn Canon-camera heel snel omhoog en omlaag kantelt.

Een omhoog-omlaagbeweging van je camera, in combinatie met een belichting van 1/15 seconden, verandert een alledaags straattafereel in een prachtige vervaging.

Camerabeweging is meestal iets wat fotografen willen vermijden, maar opzettelijke beweging tijdens de belichting kan leiden tot opvallende abstracte straatbeelden en vormt een geweldige manier om de sfeer van een plek over te brengen.

Het is belangrijk om een sluitertijd in te stellen die langzaam genoeg is om onscherpte te creëren, maar snel genoeg om de indruk van mensen en vormen te wekken. Probeer je camera in te stellen in de modus Sluitertijdvoorkeuze (Tv) met een sluitertijd van 1/15 sec. Stel de lichtgevoeligheid van je camera in op ISO100 als uitgangspunt en pas deze aan op basis van het omgevingslicht, totdat je de gewenste belichting hebt gevonden. Maak vervolgens, terwijl je op de ontspanknop drukt, een korte, snelle beweging met de camera. Een omhoog-omlaagbeweging werkt goed voor scènes met mensen, omdat de vorm van de figuren behouden blijft, maar je kunt ook een zijwaartse beweging, een scherpe draai of een snelle zoom proberen.

In de modus Sluitertijdvoorkeuze (Tv) kun je je ISO-waarde ook eenvoudig instellen op automatisch, een optie die op de meeste camera's beschikbaar is. Op die manier kun je je volledig concentreren op de sluitertijd.

2. Stel de belichting in op de hooglichten

Een foto genomen in een tunnel waarbij het licht op een muur vol graffiti valt.

Bij het maken van abstracte beelden kan het handig zijn om gebieden met heldere of contrasterende belichting en kleuren te fotograferen. Dit contrast maakt het makkelijker om de wereld als een reeks vormen te zien. Gefotografeerd met een Canon EOS 90D en een Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-lens, ingesteld op 39mm, 1/160 sec, f/8 en ISO100.

Een LCD-scherm waarop iemand de belichting van de camera verlaagt om een donkerder beeld te produceren.

Schakel belichtingscompensatie in en verlaag de belichting met een stop of twee voor de belichting van hooglichten op een zonnige dag. Houd er rekening mee dat je hiervoor automatische belichtingsinstellingen moet gebruiken, zoals Diafragmavoorkeuze, Sluitertijdvoorkeuze of Automatische ISO.

Fotografen maken overdag liever geen foto's in direct zonlicht omdat dit een groot contrast met diepe schaduwen geeft. Maar bij straatfotografie kun je dit contrast gebruiken om drukke scènes te vereenvoudigen en te veranderen in opvallende abstracte vormen. Wanneer je de belichting op de hooglichten instelt, worden de schaduwen in je foto's bijna zwart, waardoor er vormen zonder details ontstaan.

De makkelijkste manier om dit te bereiken, is door middel van belichtingscompensatie. Stel de belichting één of twee stops lager in om de scène donkerder te maken, zodat de schaduwen diep worden en de door de zon verlichte delen van het tafereel extra opvallen.

3. Maak foto's met dubbele belichting

Een dubbele belichting van de skyline van een stad over een andere heen, die ondersteboven wordt weergegeven.

In de modus voor meerdere belichtingen geeft het LCD-scherm van de camera tijdens het fotograferen een live voorbeeld van de samengevoegde opnamen, zodat je goed ziet hoe je de tweede opname kunt maken voor de beste combinatie met de eerste. Gefotografeerd met een Canon EOS 90D en een Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-lens, ingesteld op 55mm, 1/160 sec, f/7.1 en ISO100.

Een ondersteboven LCD-scherm op een Canon-camera met een dubbele belichting van gebouwen die in de lucht lijken te zweven.

Door de camera ondersteboven te houden voor het tweede frame van een dubbele belichting, kun je surrealistische stadsgezichten maken.

Dubbele belichting is al sinds de 19e eeuw populair. Doordat je de ene afbeelding over de andere heen legt, bereik je opvallende resultaten. De Canon EOS 90D en veel andere nieuwe camera's hebben een speciale modus voor meerdere belichtingen waarmee je het effect kunt creëren terwijl je foto's maakt. Je hoeft alleen maar de modus in te schakelen, het gewenste aantal belichtingen in te stellen en te beginnen met fotograferen. Wanneer Live View is ingeschakeld, zie je op het scherm een voorbeeld van het effect wanneer je het tweede frame maakt (of het derde of vierde, want de modus staat tot negen frames toe), zodat je die opname kunt aanpassen voor de interessantste combinatie.

Houd er bij het zoeken naar onderwerpen en locaties voor dubbele belichting rekening mee dat lichtere gebieden altijd hetzelfde blijven of lichter worden, nooit donkerder. Dit betekent dat donkere gebouwen en vormen tegen een lichte achtergrond, zoals de lucht, kunnen leiden tot opvallende beelden.

4. Leg meerdere frames over elkaar heen

Een zwart-witfoto met meerdere belichtingen van een wolkenkrabber.

Bij het maken van beelden met meerdere frames kun je kiezen uit de Additive- of Average-modus. Additive legt de helderste gebieden over elkaar heen, terwijl Average helpt voorkomen dat bepaalde gebieden worden overbelicht. Gefotografeerd met een Canon EOS 90D en een Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-lens, ingesteld op 21mm, 1/640 sec, f/11 en ISO100.

Een overlayopname van een gespiegelde skyline van Londen.

Als je meerdere frames over elkaar heen legt, kun je proberen je opname te spiegelen zoals op deze foto, waardoor er een abstracte skyline ontstaat. Gefotografeerd met een Canon EOS 90D en een Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-lens, ingesteld op 47mm, 1/250 sec, f/9 en ISO100.

Waarom zou je niet verder kijken dan dubbele belichting? Met de modus voor meerdere belichtingen die beschikbaar is op camera's zoals de Canon EOS 90D en Canon EOS RP kun je een hele reeks foto's maken en samenvoegen tot één sfeervol beeld. Wil je een opvallende, architectonische foto maken? Probeer een instelling met vijf frames en fotografeer een gebouw terwijl je het gezichtspunt of de zoom iets varieert. De frames worden tijdens het maken van de foto over elkaar heen gelegd, wat resulteert in een opvallend effect met meervoudige belichting.

5. Kies je details

De zijkant van een wolkenkrabber van onderaf gefotografeerd, met kleurrijk glas aan één kant.

Het maken van close-ups van details op gebouwen, zoals deze foto die vanuit een bepaalde hoek is gemaakt, is een geweldige manier om architectonische structuren abstract te laten lijken. Gefotografeerd met een Canon EOS 90D en een Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-lens, ingesteld op 30mm, 1/250 sec, f/9 en ISO100.

Een van de grootste voordelen van straatfotografie is de enorme verscheidenheid aan interessante details om je heen, van abstracte architectonische lijnen tot kleurrijke borden, structuren, typografie en reflecties. De beste abstracte foto's hebben vaak eenvoudige composities. Door je op één of twee details te richten en alle andere details weg te laten, kun je prachtige foto's maken die een impressie van de ruimere omgeving geven. Dergelijke foto's kunnen ook prachtige wanddecoraties vormen, dus waarom zou je je favoriete foto's niet printen?

6. Speel met schaduwen

Een trap in diepe schaduw, waarbij slechts kleine delen van elke trede zichtbaar zijn.

Met een beetje creatief denken kunnen de schaduwen van een trap een opvallende abstracte foto creëren. Gefotografeerd met een Canon EOS 90D en een Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-lens, ingesteld op 21mm, 1/250 sec, f/10 en ISO250.

Een zwart-witfoto van een betonnen gebouw, van onderaf genomen, waardoor geometrische schaduwvormen ontstaan.

Door je te richten op het vastleggen van schaduwen en silhouetten kun je je foto's op een eenvoudige manier abstracter maken. Gefotografeerd met een Canon EOS 90D en een Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-lens, ingesteld op 31mm, 1/250 sec, f/8 en ISO100.

Als de zon laag staat, worden de schaduwen op straat langer. Dit kan een geweldig moment zijn om abstracte schaduwvormen te fotograferen. Let op interessante, hoekige schaduwen op straat en probeer ook de schaduwen van mensen en gebouwen op te nemen. Probeer de belichting op de hooglichten in te stellen, zoals beschreven in tip 2, om de afbeelding te vereenvoudigen zodat donkere gebieden zwart worden.

Abstracte fotografie biedt de vrijheid waar maar weinig andere genres aan kunnen tippen. Het is een geweldige manier om de creatieve functies en instellingen van je camera te verkennen zonder dat je wordt beperkt door de gebruikelijke fotografieregels. Er zijn geen goede of slechte methodes, alleen maar eindeloze mogelijkheden voor suggestieve, abstracte foto's.

Geschreven door James Paterson

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • STRAATFOTOGRAFIE

  Tips & tricks voor straatfotografie

  Onmisbaar advies voor het maken van prachtige straatfoto's waarin architectuur centraal staat.

 • STRAATFOTOGRAFIE

  Lens challenge voor straatfotografie

  Waarom de Canon RF 28mm F2.8 STM niet mag ontbreken in de kit van een straatfotograaf.

 • STADSFOTOGRAFIE

  Haal alles uit stadsfotografie met Canon's beste tips

  Leg prachtige stadsgezichten en gedetailleerde stedelijke scènes vast. Lees verder voor alle adviezen, tips, technieken en inspiratie die je nodig hebt.

 • STADSFOTOGRAFIE

  Stedelijke compositietips

  Paula Stopka's gids voor het maken van opvallende foto's van gebouwen en stadsgezichten.