Een abstract beeld is een beeld dat op het eerste gezicht geen relatie heeft met iets wat in de echte wereld bestaat. Door beelden te creëren die een los verband met de werkelijkheid hebben, kunnen we een idee of gevoel uitdrukken dat losstaat van alledaagse voorwerpen en taferelen. We krijgen vaak te horen dat foto's duidelijk en scherp moeten zijn, maar in abstracte fotografie kunnen we deze regels naar wens overtreden. Dit geeft fotografen de vrijheid om de kijker op een dieper niveau te betrekken door te spelen met fascinerend beeldmateriaal en te experimenteren met cameratechnieken.
Het abstracte thema gaat hand in hand met straat- en documentairefotografie. Een straatomgeving zit boordevol details, geometrische vormen en beweging die met een paar technieken op een conceptuele manier kunnen worden geobserveerd en vastgelegd. Zo kun je zelfs in de meest alledaagse en vertrouwde taferelen verborgen pareltjes ontdekken.
De abstracte benadering biedt niet alleen een frisse kijk op beroemde monumenten en vaak gefotografeerde gebouwen, maar geeft ook een levendige indruk van de stedelijke omgeving om ons heen, of die nu bruist van bedrijvigheid of een weemoedige snaar raakt. Dus waarom zou je niet je camera pakken en een wandeling door de stad maken met oog voor het abstracte? Je weet nooit wat je tegenkomt.
Anders fotograferen: tips voor abstracte fotografie
1. Maak onscherpe foto's
Camerabeweging is meestal iets wat fotografen willen vermijden, maar opzettelijke beweging tijdens de belichting kan leiden tot opvallende abstracte straatbeelden en vormt een geweldige manier om de sfeer van een plek over te brengen.
Het is belangrijk om een sluitertijd in te stellen die langzaam genoeg is om onscherpte te creëren, maar snel genoeg om de indruk van mensen en vormen te wekken. Probeer je camera in te stellen in de modus Sluitertijdvoorkeuze (Tv) met een sluitertijd van 1/15 sec. Stel de lichtgevoeligheid van je camera in op ISO100 als uitgangspunt en pas deze aan op basis van het omgevingslicht, totdat je de gewenste belichting hebt gevonden. Maak vervolgens, terwijl je op de ontspanknop drukt, een korte, snelle beweging met de camera. Een omhoog-omlaagbeweging werkt goed voor scènes met mensen, omdat de vorm van de figuren behouden blijft, maar je kunt ook een zijwaartse beweging, een scherpe draai of een snelle zoom proberen.
In de modus Sluitertijdvoorkeuze (Tv) kun je je ISO-waarde ook eenvoudig instellen op automatisch, een optie die op de meeste camera's beschikbaar is. Op die manier kun je je volledig concentreren op de sluitertijd.
2. Stel de belichting in op de hooglichten
Fotografen maken overdag liever geen foto's in direct zonlicht omdat dit een groot contrast met diepe schaduwen geeft. Maar bij straatfotografie kun je dit contrast gebruiken om drukke scènes te vereenvoudigen en te veranderen in opvallende abstracte vormen. Wanneer je de belichting op de hooglichten instelt, worden de schaduwen in je foto's bijna zwart, waardoor er vormen zonder details ontstaan.
De makkelijkste manier om dit te bereiken, is door middel van belichtingscompensatie. Stel de belichting één of twee stops lager in om de scène donkerder te maken, zodat de schaduwen diep worden en de door de zon verlichte delen van het tafereel extra opvallen.
3. Maak foto's met dubbele belichting
Dubbele belichting is al sinds de 19e eeuw populair. Doordat je de ene afbeelding over de andere heen legt, bereik je opvallende resultaten. De Canon EOS 90D en veel andere nieuwe camera's hebben een speciale modus voor meerdere belichtingen waarmee je het effect kunt creëren terwijl je foto's maakt. Je hoeft alleen maar de modus in te schakelen, het gewenste aantal belichtingen in te stellen en te beginnen met fotograferen. Wanneer Live View is ingeschakeld, zie je op het scherm een voorbeeld van het effect wanneer je het tweede frame maakt (of het derde of vierde, want de modus staat tot negen frames toe), zodat je die opname kunt aanpassen voor de interessantste combinatie.
Houd er bij het zoeken naar onderwerpen en locaties voor dubbele belichting rekening mee dat lichtere gebieden altijd hetzelfde blijven of lichter worden, nooit donkerder. Dit betekent dat donkere gebouwen en vormen tegen een lichte achtergrond, zoals de lucht, kunnen leiden tot opvallende beelden.
4. Leg meerdere frames over elkaar heen
Waarom zou je niet verder kijken dan dubbele belichting? Met de modus voor meerdere belichtingen die beschikbaar is op camera's zoals de Canon EOS 90D en Canon EOS RP kun je een hele reeks foto's maken en samenvoegen tot één sfeervol beeld. Wil je een opvallende, architectonische foto maken? Probeer een instelling met vijf frames en fotografeer een gebouw terwijl je het gezichtspunt of de zoom iets varieert. De frames worden tijdens het maken van de foto over elkaar heen gelegd, wat resulteert in een opvallend effect met meervoudige belichting.
5. Kies je details
Een van de grootste voordelen van straatfotografie is de enorme verscheidenheid aan interessante details om je heen, van abstracte architectonische lijnen tot kleurrijke borden, structuren, typografie en reflecties. De beste abstracte foto's hebben vaak eenvoudige composities. Door je op één of twee details te richten en alle andere details weg te laten, kun je prachtige foto's maken die een impressie van de ruimere omgeving geven. Dergelijke foto's kunnen ook prachtige wanddecoraties vormen, dus waarom zou je je favoriete foto's niet printen?
6. Speel met schaduwen
Als de zon laag staat, worden de schaduwen op straat langer. Dit kan een geweldig moment zijn om abstracte schaduwvormen te fotograferen. Let op interessante, hoekige schaduwen op straat en probeer ook de schaduwen van mensen en gebouwen op te nemen. Probeer de belichting op de hooglichten in te stellen, zoals beschreven in tip 2, om de afbeelding te vereenvoudigen zodat donkere gebieden zwart worden.
Abstracte fotografie biedt de vrijheid waar maar weinig andere genres aan kunnen tippen. Het is een geweldige manier om de creatieve functies en instellingen van je camera te verkennen zonder dat je wordt beperkt door de gebruikelijke fotografieregels. Er zijn geen goede of slechte methodes, alleen maar eindeloze mogelijkheden voor suggestieve, abstracte foto's.
Geschreven door James Paterson
Gerelateerde producten
-
RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM
Een compacte en prachtige lichtgewicht 24-50mm-zoomlens uit de RF-serie die je elke dag kunt gebruiken voor reizen, landschappen en nog veel meer. -
EOS R10
Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Een compacte, lichte primelens van 24 mm die ideaal is voor landschapsfotografie, vloggen en interieurs, en voor geweldige macrofoto's. -
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Een compacte en lichte RF 15-30mm zoomlens, perfect voor als je op reis bent en onderweg stadsgezichten, landschappen en architectuur wilt vastleggen en wilt vloggen. -
EOS RP
Een compacte, lichtgewicht en intuïtieve full-frame systeemcamera ontworpen voor reizen en dagelijkse fotografie. -
EOS R6
Wat je ook vastlegt, hoe je het ook vastlegt, met de EOS R6 kun je creatief zijn op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden. -
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
De ideale lens voor liefhebbers van full-frame systeemcamera's, perfect voor dagelijks gebruik. De RF 24-105mm F4-7.1 IS STM is eenvoudig in gebruik en is licht, compact en klaar om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.