Mensen fotograferen die je op straat tegenkomt, kan een ongemakkelijke ervaring zijn. Maar dat hoeft helemaal niet, zegt de populaire TikTokker en fotograaf/videograaf Kym Moseley, die meer dan 180K volgers op het sociale platform heeft.
Kym heeft ruime ervaring met straatportretten. Het benaderen van mensen die hij niet kent met de vraag of hij hun portret mag maken, heeft juist enorm bijgedragen tot zijn online succes. Hij ontdekte dat sommige mensen verlegen zijn om zich te laten fotograferen, maar dat anderen gevleid zijn als het ze wordt gevraagd en graag voor hem poseren, vooral als hij aanbiedt de foto daarna met hen te delen zodat ze er iets voor terugkrijgen.
Hier bespreekt Kym, die met een Canon EOS R6 werkt, hoe hij het zelfvertrouwen ontwikkelde om mensen te benaderen, over de voordelen van het omarmen van onvoorspelbaarheid en over de waarde van eerlijke feedback. Hij demonstreert ook hoe het, met behulp van een Canon SELPHY Square QX10, mogelijk is verder te gaan dan je onderwerp een foto op het LCD-scherm van je camera te laten zien, en in plaats daarvan mensen een print te geven om de ervaring te bewaren.
Portretten maken op straat
Kitbag en instellingen
Veel beginnende fotografen willen met zo min mogelijk bagage reizen en om dat te doen, raadt Kym enkele van zijn favoriete lenzen aan, zoals de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM en de Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.
Kym maakt opnamen met een Canon EOS R6, die hij koos vanwege zijn 4K-mogelijkheden, korte sluitertijd en uitstekende automatische scherpstelling - essentieel voor portretfotografie. Als het om portretten gaat, houdt Kym ervan de achtergrond te vervagen om de aandacht op zijn onderwerp te vestigen.
"Welke lens ik ook gebruik, ik ga altijd eerst naar de meest geringe scherptediepte en pas de rest van mijn instellingen daarop aan", legt hij uit. "Het diafragma blijft altijd f/2.8 of f/1.8, afhankelijk van de lens. De volgende prioriteit is ISO, die ik probeer op 100 te houden. De sluitertijd pas ik dienovereenkomstig aan. Op klaarlichte dag zit ik waarschijnlijk op een sluitertijd van 1/2000 sec met ISO100 en f/2.8, en naarmate de dag donkerder wordt, wordt die sluitertijd langer."
Om zijn uitrusting voor straatportretten compleet te maken, voegde Kym de draagbare Canon SELPHY Square QX10 aan zijn kitbag toe, zodat hij onderweg kon fotograferen, printen en delen.
Zo kies je je onderwerp
Loop een willekeurig stadscentrum binnen en je zult meteen zien dat er volop mogelijkheden zijn om mensen te fotograferen. Wat het ook is dat je in een bepaalde persoon aantrekt, is uniek voor jou; het kiezen van een onderwerp is ongelooflijk subjectief.
Kym begint met het zoeken naar mensen die zouden kunnen stoppen voor hem. "Mensen die duidelijk gehaast zijn of een koptelefoon dragen, zijn meestal niet voor mij", zegt hij. "Ik wil mensen niet storen.
"Toen ik begon, heb ik het met iedereen uitgeprobeerd, dus ik heb uitgevonden hoe mensen kijken als er een kans is dat ze stoppen", vervolgt hij. "Het tweede is dat ze een soort unieke fysieke eigenschap moeten hebben. Ik moet vinden dat ze er interessant uitzien - er moet iets zijn dat eruit springt. Ik zag een blanke vent met een rossig afrokapsel die dicht bij een donkergroene boom kwam en ik móést hem gewoon tegenhouden. Ik wist dat het donkergroen en zijn haar eruit zouden knallen, en ik had gelijk: die video kreeg ongeveer 300.000 weergaven."
Waar het om gaat, is dat je zoekt naar wat je interesseert. Voor Kym "betekent dit niet aantrekkelijk op een conventionele manier; ik moet er iets bij voelen".
Het benaderen van vreemden
Kym adviseert om, voordat je mensen benadert, je mentaal voor te bereiden door tegen jezelf te zeggen: "Het is voor niemand anders dan voor jouzelf een punt. Niemand vindt je zo raar als je misschien denkt dat je eruit ziet!"
Nadat hij een potentieel model gevonden heeft, stelt hij zich meestal voor door te zeggen, "Hallo, ik werk aan een project dat gaat over het fotograferen van onbekenden. Heb je twee minuten voor een snel portret?"
"Ik weet dat die tekst de beste manier is om iemand meteen op zijn gemak te stellen en voldoende belangstelling op te wekken om je te helpen," legt hij uit. "Als je iemand aanhoudt en amper uit je woorden komt, verliezen ze hun geduld en lopen ze weg. Als je verlegen bent, probeer dan door te zetten tot het lukt. Dat is wat ik in het begin heb gedaan, en nu heb ik veel meer zelfvertrouwen. Mensen benaderen gaat nu op een natuurlijker manier. Als ze twijfelen, zeg ik, 'Ik kan je de foto's na afloop e-mailen,'" voegt hij eraan toe.
Omgaan met de mensen die je fotografeert
Sommige straatfotografen zullen hun onderwerpen regisseren, terwijl anderen voor een meer openhartige aanpak kiezen. Kym beperkt de instructies liever tot een minimum. "Ik probeer niet te veel richting te geven, want ik wil niet te veel van iemands tijd in beslag nemen", zegt Kym. "Ik geef wel wat feedback, maar meestal niet al te specifiek. Ik zeg bijvoorbeeld 'laten we iets anders proberen' als het niet werkt, maar ik vraag niet om specifieke dingen, zoals 'leg je hand hier'. Ik vraag ze alleen om van A naar B te lopen en gebruik de burst-modus, of ik maak een vuist en vraag ze om die te volgen, zodat ik ze een bepaalde kant op kan laten gaan zonder ze aan te raken. Dat heb ik geleerd toen ik bruidsfotografie deed."
De indruk die je maakt, is ontzettend belangrijk en kan zelfs leiden tot kansen voor de toekomst. Kym herinnert zich de keer dat hij een opdracht kreeg nadat hij een onbekende had benaderd om deze te fotograferen. "Ik hield eens een man aan die een geweldig pak droeg, en uiteindelijk bleek dat hij zijn eigen kleermakersbedrijf had en een videograaf zocht. Hij vroeg mijn gegevens omdat de manier waarop we met elkaar waren omgegaan in de korte tijd die we samen doorbrachten, hem was bevallen."
Foto's printen en delen
Nadat je een foto hebt gemaakt, weet je nooit precies hoe iemand zal reageren. Kym heeft zowel positieve als negatieve reacties ontvangen. "Ik laat mensen altijd eerst het beeld zien op het camerascherm en ik bied aan om ze de foto te sturen", zegt hij. "Ik vraag ook om feedback. Ik vind eerlijkheid heel belangrijk."
Het bij zich hebben van de SELPHY Square QX10 voegde een extra dimensie toe aan Kyms verhaal, omdat hij zijn onderwerp iets kon geven om mee te nemen. "De SELPHY Square QX10-printer was echt snel als je bedenkt dat hij een foto print", zegt hij.
Kym zette de foto van zijn EOS R6 over naar zijn smartphone met behulp van de in de camera ingebouwde Wi-Fi en uploadde de foto daarna naar de SELPHY Photo Layout-app om deze te printen. "Het hele proces duurt ongeveer 60 seconden", zegt hij. "Het is fantastisch om te bedenken dat ik een afbeelding van goede kwaliteit kan printen zonder kabels of een kantoor, of zonder mensen te vragen me later ergens te ontmoeten om ze een foto te kunnen geven", zegt hij.
Hopelijk hebben de tips en adviezen van Kym je het vertrouwen gegeven er zelf eens op uit te gaan om je eigen straatportretten te gaan maken. Je weet nooit wat je kunt bereiken. Vergeet niet je resultaten te delen met de hashtag #FreeYourStory en @canonemea tagt.
Geschreven door Natalya Paul
Gerelateerde producten
-
EOS R6
Wat je ook vastlegt, hoe je het ook vastlegt, met de EOS R6 kun je creatief zijn op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden. -
RF 16mm F2.8 STM
Een compacte en betaalbare 16mm full-frame groothoeklens voor de EOS R-serie, ontworpen voor vloggers en creatieve contentcreators. -
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Een 35 mm f/1.8-macrolens met snel diafragma voor groothoekperspectief, van dichtbij scherpstellen en Hybrid IS. -
RF 24-70mm F2.8L IS USM
Geef je fotografie met full-frame systeemcamera's een professionele uitstraling dankzij een 24-70 mm zoom met een snel diafragma en 5-stops beeldstabilisatie. -
RF 70-200mm F2.8L IS USM
De RF 70-200mm F2.8L IS USM is onderdeel van het trio onmisbare zoomlenzen voor professionals, en is de perfecte partner voor nieuws, sport en reizen. -
SELPHY SQUARE QX10
Koester je speciale herinneringen als prachtige prints die je overal wireless kunt maken.