FASHION-FOTOGRAFIE

Je vrienden vastleggen als echte fashion modellen

Fashion- en beautyfotograaf Jade Keshia Gordon geeft 6 eenvoudige tips voor het maken van stijlvolle opnamen voor je sociale feeds of winkelsites.
Een vrouw met lange vlechten die op straat door haar vriend wordt gefotografeerd. De vriend houdt een Canon EOS R6 vast.

Waar moet je beginnen als je je wilt toeleggen op fashion op je Instagram-feed, of als je op zoek bent naar een meer verfijnde look voor je foto's op fashion-shoppingsites? "Het belangrijkste is styling," zegt fashion-pro Jade Keshia Gordon. "Alles moet bij elkaar passen, van de kleding en locatie tot het haar en de make-up. Het draait allemaal om het creëren van een gevoel. De meeste modelfoto's voor fashion die je online tegenkomt, zijn gericht op de verkoop. Denk dus eens na over hoe de fotografen dit hebben bereikt met het licht, de locatie, kleuren en poses."

Jade is een fashion- en beauty-fotograaf uit Londen. Ze werkt al tien jaar als professioneel fotograaf en heeft een reputatie ontwikkeld voor het leveren van gave en moderne concepten. Net als veel andere professionals heeft ze haar ambacht geleerd door fotoshoots met vrienden.

Hier deelt ze zes eenvoudige tips waarmee je een fashion-look aan je portretten toevoegt, of je nu fotografeert met een EOS-camera, een Canon PowerShot of een smartphone.

1. Kies een locatie die bij de look past

Een portret van een glimlachende vrouw met lange vlechten. Ze draagt een blauw tie-dye T-shirt.

Je locatie kan net zo belangrijk zijn als je onderwerp. Als de achtergrond druk is, kun je deze onscherp maken met een smal diafragma op een prime lens. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/320 sec, f/2 en ISO320. © Jade Keshia Gordon

"Het is belangrijk om een locatie te kiezen die niet afleidt van de fashion die je laat zien, of die zelfs iets toevoegt," zegt Jade. "Als de outfits die je fotografeert levendig en kleurrijk zijn, dan zou ik waarschijnlijk voor een neutrale achtergrond kiezen."

"Het belangrijkste is dat je model zich comfortabel voelt in de ruimte. Als ze verlegen zijn, kun je ze beter niet meenemen naar een drukke omgeving waar ze door veel mensen worden bekeken. Ga dan liever naar een rustige open ruimte of een parkeerplaats.

Als je genoeg ruimte hebt, zou je de shoot zelfs in je slaapkamer of woonkamer kunnen doen. Je kunt heel veel doen met een eenvoudige witte muur." Lees meer over eenvoudige studio's voor thuis in dit artikel.

2. Bedenk een volgorde

Een vrouw met lange vlechten. Ze draagt een roze vest.

Kies je outfits vooraf en zorg ervoor dat je een volgorde in gedachten hebt waarin je model die outfits gaat dragen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/640 sec, f/1.4 en ISO320. © Jade Keshia Gordon

Een vrouw met lange vlechten zit en kijkt weg van de camera, met haar hoofd naar de camera gericht. Ze draagt een tie-dye top met bijpassende legging.

Probeer een planning te maken voor de shoot, op basis van de kapsels. Begin met het eenvoudigste kapsel. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/200 sec, f/1.2 en ISO320. © Jade Keshia Gordon

Haar en make-up zijn bij een fashion-shoot net zo belangrijk als de kleding zelf. Jade raadt aan om eerst de outfit te kiezen en daarna het kapsel. "Als je meerdere outfits wilt laten zien, denk dan goed na over de volgorde. Je wilt dat je model zo eenvoudig mogelijk naar het volgende kapsel kan wisselen. Bepaal welk kapsel bij elke outfit past en bepaal dan de volgorde. Begin met het eenvoudigste kapsel."

3. Ga op zoek naar ideeën voor fashion-poses

Een vrouw met lange vlechten poseert op een stoep. Ze draagt een kort roze vest en een high waisted grijze jeans.

Je model vindt poseren misschien eerst wat ongemakkelijk. Begin dus met natuurlijke posities waar hij of zij zich goed bij voelt. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/640 sec, f/1.4 en ISO320. © Jade Keshia Gordon

Een vrouw met een blauwe tie-dye outfit slaat haar lange vlechten naar achteren.

Experimenteer met je poses. Jade vroeg haar model hier om haar vlechten naar achteren te gooien, waardoor er beweging ontstaat. Dit helpt om een opvallend fashion-portret te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/320 sec, f/2 en ISO32. © Jade Keshia Gordon

Jade raadt aan om een moodboard te maken, zodat je model kan zien welke stijl je op het oog hebt. "Het hoeft niet heel uitgebreid te zijn," zegt ze. "Maak bijvoorbeeld een board op Pinterest of knip wat dingen uit tijdschriften, waarmee je een paar suggesties laat zien voor poses, haar, make-up en locaties.

"Als iemand niet gewend is om als een model te poseren, vraag ze dan om zich voor te stellen dat ze kleren aan het passen zijn voor een spiegel. Vaak is het ook makkelijker om zelf de pose voor te doen. Het kan ook goed werken om iemand te vragen naar jou toe te lopen. Zo laat je je model ontspannen en maak je tegelijkertijd wat informele foto's met beweging erin."

4. Gebruik rekwisieten waar je model zich op kan richten

Een vrouw met lange vlechten en een bril, ze draagt een lila trui en een blauw crossbody-tasje.

De crossbody-tas geeft het model een plek om haar handen te houden. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en een Canon EF 85mm f/1.8 USM-lens, ingesteld op 1/125 sec, f/1.8 en ISO50. © Jade Keshia Gordon

Een vrouw in een tie-dye T-shirt drinkt uit een takeaway-beker.

Door alledaagse voorwerpen te gebruiken, maak je poses natuurlijker. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/400 sec, f/2 en ISO320. © Jade Keshia Gordon

"Zoek een voorwerp zoals een tas, telefoon of zelfs een kopje koffie, zodat je model iets te doen heeft met zijn of haar handen. Als je model eenmaal ontspannen is, kun je vragen of hij of zij hetzelfde wil blijven doen, maar dan zonder het voorwerp. Soms vraag ik het model om onderuit gezakt in een stoel te gaan zitten. Het gaat er om dat je je model iets geeft om te doen, zodat ze zich daar op kunnen concentreren."

5. Experimenteer met verschillende lenzen en opnameposities

Een vrouw hurkt en draagt een blauwe tie-dye top en bijpassende legging met witte sneakers.

Pas je eigen positie aan en experimenteer met verschillende hoeken om dynamische en unieke portretten te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/320 sec, f/2 en ISO320. © Jade Keshia Gordon

Een vrouw leunt tegen een muur en draagt een blauwe tie-dye top en legging.

Hurken om een foto te maken vanuit een lagere hoek is een mooie manier om je onderwerp langer te doen lijken. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/250 sec, f/2 en ISO320. © Jade Keshia Gordon

Jade vertelt dat je echt niet heel veel uitrusting nodig hebt om te beginnen met portretten maken in fashion-stijl. Met een standaardlens uit een EOS-camerakit heb je al heel veel opties voor verschillende looks. "Een 18-55mm-lens zoals de EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM werkt goed omdat je ver kunt inzoomen op details en vervolgens weer kunt uitzoomen om de hele outfit te laten zien, inclusief de schoenen. Wil je er een schepje bovenop doen? Dan is een betaalbare portretlens zoals de Canon EF 50mm f/1.8 STM een heel mooie upgrade. Deze lens beschikt over een groot maximaal diafragma waarmee je eenvoudig onscherpe achtergronden maakt."

Als je liever voor een systeemcamera gaat, kies dan bijvoorbeeld de veelzijdige Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-lens voor EOS R System-camera's, zoals de Canon EOS RP. De combinatie is ideaal voor straatfotografie en close-ups. De Canon RF 50mm F1.8 STM- en Canon RF 85mm F2 Macro IS STM-lenzen zijn ook geweldige alternatieven voor portretten. De flexibele Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM is een compacte en lichte zoomlens voor alledaags gebruik.

Je maakt een flatteuzer portret door verder weg te staan en in te zoomen dan wanneer je dichtbij staat en uitzoomt. Je keuze voor de camerahoek maakt ook verschil. "De meeste mensen vinden het fijn om langer te lijken, tenzij ze zelf al lang zijn," zegt Jade. "Dit kun je doen door vanuit een lage hoek te fotograferen. Zo lijken de benen van je model langer. Wees dus niet bang om door je hurken te gaan en wat opnamen van onderaf te maken!"

Jade raadt aan om te beginnen met foto's die helemaal zijn uitgezoomd, ongeacht de lens waarmee je werkt. Je kunt dan daarna verder inzoomen. "Laat je model de eerste paar foto's zien, zodat ze kunnen zien dat ze er echt goed uitzien. Daarna kun je voorstellen om wat close-ups te maken. Vraag ze om gekke gezichten te trekken of om met een sjaal of muts te spelen. Zo zorg je ervoor dat je modellen zich wat meer ontspannen.

6. Maak naast foto's ook video's

The back of a Canon EOS R6 showing a portrait of a woman on the touchscreen.

Misschien is het ook leuk om naast foto's ook eens wat video's te maken. Een van de grote verschillen tussen het maken van video's en foto's, is dat je bij video's moet nadenken over het 'cut'-moment. Dit is het moment waarop de videoclip begint en eindigt, of waar de clip overgaat naar een andere clip. Start de opname al vóór dat moment en laat de opname aan het eind ook nog even doorlopen. Zo kun je de clips eenvoudiger samenvoegen in je videosoftware.

Jade raadt aan om van elke outfit een video te maken. "Je model weet dan hoe de outfit beweegt en snapt op die manier hoe ze zelf het beste kunnen bewegen," zegt ze. "Bij fashion-video's vind ik het belangrijk dat iedereen plezier heeft. Ik vroeg ons model om rondjes te draaien, naar me toe te lopen en haar hand voor de camera te houden en dan weg te lopen. Ze deed zelfs een paar gave high-kicks. Zo zie je dat we plezier hadden tijdens de shoot."


Geschreven door Marcus Hawkins

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Upgrade je selfie

  TikTokker Nina Collins legt uit hoe je thuis creatieve zelfportretten kunt maken.

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Het perfect vastleggen van huidtinten in je portretten

  Natuurlijke huidtinten vastleggen is een hele kunst. Krijg het onder de knie met fashion-professional Jade Keshia Gordon.

 • PORTRET

  Queer portretten met gevoel

  Non-binair fotograaf Louis Painter over het fotograferen van de queer-gemeenschap.

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Tips & tricks voor portretfotografie

  Verbeter je portretfotografie met deze handige tips en technieken.