PORTRETTEN

Hoe een portretlens een verschil kan maken

Met een speciale lens kun je je portretten naar een hoger niveau tillen, van beeldvullende gezichtsfoto's tot straatportretten met een grote beeldhoek.
Een fotograaf maakt een foto van een in paars licht gehuld model dat de steel van een plant vasthoudt.

De meeste EOS-camera's worden geleverd met een universele kitlens die geschikt is voor de meeste soorten fotografie. Maar om je fotografie naar een hoger niveau te tillen, is het de moeite waard te investeren in een reeks lenzen die handig zijn voor jouw voorkeursgenre, zoals portretfotografie. Van brandpuntsafstand en maximaal diafragma tot gewicht en grootte, de lens die je kiest is enorm bepalend voor je foto's.

Wat zijn de kenmerken van een goede portretlens?

Een portretlens onderscheidt zich vooral door de brandpuntsafstand en het maximale diafragma, maar er zijn meer kenmerken die bepalen wat de beste Canon-portretlens voor jouw behoeften is.

Compatibiliteit van lenzen

Allereerst is het de moeite waard te kijken naar de camera die je hebt en de lenzen die daarmee compatibel zijn. Als je een Canon EOS R System-camera gebruikt, heb je meer keuzevrijheid als het gaat om lenzen. Dankzij de RF-lensvattingadapters kun je foto's maken met zowel RF- als EF-lenzen.

De RF-vatting van Canon is een fantastisch uitgangspunt om een lens voor portretfotografie te vinden. RF-lenzen, die worden gebruikt op Canon-systeemcamera's zoals de Canon EOS R6 en EOS RP, beschikken over een 12-pins aansluiting tussen de lens en de camera voor ongelooflijk snelle automatische scherpstelling en betrouwbaarheid. Dankzij de creatieve mogelijkheden van systeemtechnologie is de RF-vatting ook een geweldige investering als je denkt aan toekomstige hardware in een latere fase van je ontwikkeling als fotograaf.

Meerdere kleurrijke lichtsporen lopen rond het hoofd en het bovenlichaam van een model voor een zwarte achtergrond.

De met IS uitgeruste Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens van slechts 88,8 mm is een veelzijdige optie voor portretfotografie. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens, ingesteld op 44 mm, 8 sec, f/16 en ISO100.

Beeldstabilisatie

Bedenk vervolgens dat je misschien niet altijd een statief wilt of kunt gebruiken bij het maken van markante portretten. Hier komt beeldstabilisatie om de hoek kijken. Lenzen zoals de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM en RF 24-105mm F4-7.1 IS STM bieden allemaal beeldstabilisatie, zodat je foto's superscherp zijn wanneer je ze vanuit de hand maakt. Dankzij de grotere stabilisatie kun je de sluitertijd vertragen om elk spoortje licht in je foto's te krijgen, wat je de veelzijdigheid geeft om bij allerlei soorten licht te fotograferen. Het effect wordt vele malen sterker als je een gestabiliseerde lens combineert met een camera met in-body beeldstabilisatie (IBIS), zoals de Canon EOS R6, waarmee tot 8-stops stabilisatie mogelijk is.

Grootte en gewicht

Daarnaast moet je ook rekening houden met de grootte, het gewicht en de veelzijdigheid. Voor portretfotografen die flexibel willen blijven of hun lenzen voor meerdere genres willen gebruiken, is een kleine, lichte lens een goede keuze. De Canon RF 50mm F1.8 STM en RF 35mm F1.8 MACRO IS STM zijn beide ongelooflijk compacte lenzen, waardoor ze de perfecte, betaalbare accessoires zijn voor fotografen van straatportretten. Daarbij hoef je niet in te boeten op de klassieke portretmogelijkheden, dankzij het grote diafragma van maximaal f/1.8 voor prachtige achtergrondvervaging en flexibiliteit op het gebied van scherptediepte. Voor maximale veelzijdigheid hoef je niet verder te kijken dan de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Dankzij de grote brandpuntsafstand is deze lens de perfecte allrounder voor dagelijks gebruik, ideaal voor bijna alle fotografiegenres, van ultrabrede 24mm-architectuurfoto's tot 85mm-studioportretten en 105mm-gezichtsfoto's.

Grootste diafragma

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van een portretlens is het grootste diafragma. Het diafragma verwijst naar de grootte van de lensopening waardoor licht op je camerasensor valt.

Het diafragma van een lens wordt weergegeven als f/2.8 of f/4. Sommige zoomlenzen hebben een diafragma dat afhankelijk is van de gekozen brandpuntsafstand. Dit wordt aangegeven met een diafragmabereik zoals bijvoorbeeld f/4-7.1. Andere zoomlenzen, waaronder de Canon RF 24-105mm F4L IS USM en RF 24-70mm F2.8L IS USM, bieden daarentegen een vast maximaal diafragma voor een consistente belichting over het gehele zoombereik. Deze lenzen, met hun constante maximale diafragma en weerbestendigheid van de L-serie, zijn perfect voor fotografen die willen upgraden van de RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM of voor degenen die gewoon een professionele lens willen.

Een profiel van een model met donkerrode lippenstift dat haar gezicht naar de camera draait, met vervaagde lichtsnoeren op de achtergrond.

De 50mm-brandpuntsafstand is te gebruiken voor vele fotografiegenres, terwijl het grote maximale diafragma perfect is om de achtergrond op portretfoto's te vervagen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.8 STM-lens, ingesteld op 1/125 sec, f/1.8 en ISO1250. © Ejiro Dafé

Hoe kleiner het diafragma hoe groter de maximale opening. Portretfoto's maken met een lens met het grootste diafragma heeft zo zijn voordelen.

Met een groter diafragma valt er meer licht door de lens in de camera, dus lenzen met een groot diafragma, zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM en RF 85mm F2 MACRO IS STM, zijn ideaal voor het maken van foto's bij weinig licht (bijvoorbeeld portretten binnenshuis) en voor wanneer je de flexibiliteit nodig hebt om met licht te spelen, zoals in zwart-witportretten of abstracte portretfoto's. Een tweede voordeel is dat fotograferen met het diafragma ingesteld op de grootste waarde, wat vaak 'wijd open' wordt genoemd, voor een sterkere achtergrondvervaging zorgt, waaraan veel portretfotografen de voorkeur geven.

Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden van portretfoto's met verschillende diafragma's.

Een compositie van drie gezichtsfoto's van een persoon met felrode lippenstift en een gele coltrui. De linker heeft een scherp onderwerp en een onscherpe achtergrond, de middelste zit er tussenin en de rechter heeft een scherp onderwerp en een scherpe achtergrond.

Deze drie opnamen, allemaal gemaakt met dezelfde brandpuntsafstand met een Canon RF 50mm f/1.8 STM-lens, laten zien hoe de diafragmagrootte varieert van groot (laag f-getal) in de eerste foto tot kleiner (hoger f-getal) in de derde foto. Wanneer je bij portretfotografie afleidende achtergronden probeert te voorkomen of te vervagen, is het handig om een lens met een groot diafragma te hebben. Bij de eerste afbeelding wordt de aandacht van de kijker van de drukke achtergrond weggeleid naar het gezicht van het onderwerp. Dit portret is veel doeltreffender. © Ejiro Dafé

Dit betekent echter niet dat een lens met een iets kleiner maximaal diafragma, zoals het f/4-diafragma van de Canon RF 24-105mm F4L IS USM, geen prachtige vervaging kan creëren, vooral bij brandpuntsafstanden van een telelens. Dit komt door beeldcompressie – groter bij langere brandpuntsafstanden – waarbij de lens de afstand comprimeert. Hierdoor worden onscherpe achtergronden dichter naar het onderwerp gehaald en wordt het vervagingseffect sterker.

De beste Canon-lenzen voor gezichtsfoto's en traditionele portretten

Een persoon met baard die in lang gras staat en een klein kind vasthoudt.

De Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM is een betaalbare optie voor fotografen met een systeemcamera die een speciale portretlens willen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objectief, ingesteld op 1/800 sec, f/2 en ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Een portret van een oudere persoon met kort haar in een lichte, blauwgroene outfit.

Met de RF 85mm F2 MACRO IS STM kun je prachtige portretten maken dankzij de brandpuntsafstand van een telelens. De camera beschikt ook over snelle en betrouwbare automatische scherpstelling, zelfs bij weinig licht. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objectief, ingesteld op 1/800 sec, f/2 en ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

De brandpuntsafstand is de afstand tussen de lens en je camerasensor als op het onderwerp is scherpgesteld. Deze afstand wordt uitgedrukt in mm. Zoomlenzen hebben een brandpuntsafstand die wordt aangegeven met de kleinste en grootste afstand, zoals 24-105 mm. Een lens voor portretfotografie heeft meestal een brandpuntsafstand van meer dan 85 mm, zoals de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Deze lens is voorzien van een lichtgewicht constructie en 5-stops beeldstabilisatie voor perfecte portretfotografie vanuit de hand.

Voor klassieke portretfoto's, met hoofd en schouders in beeld, biedt een 85mm-portretlens een langere brandpuntsafstand, waardoor het beeld natuurlijker wordt en het model loskomt van de achtergrond. Op een camera met een APS-C-sensor produceert een 50mm-lens ongeveer dezelfde zichthoek als een 85mm-lens op een full-frame camera.

Om een beeld te geven: met een kortere brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 24 mm zal het gezicht van het onderwerp er vertekend uitzien omdat de proporties anders uitvallen. Bovendien valt de achtergrond meer op met een kortere brandpuntsafstand.

Een onscherpe portretfoto van een persoon met kort, blond krullend haar, gezien is door glas met waterdruppels.

De Canon RF 50mm F1.8 STM is een geweldige lens voor mensen die van een standaardlens naar hun eerste prime lens willen gaan. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 50mm, 1/200 sec, f/2,8 en ISO320.

Lenzen in het midden van het brandpuntbereik, zoals de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM en RF 50mm F1.8 STM, kunnen nog steeds geweldig zijn voor portretten. Deze brandpuntsafstanden vervormen beelden minder dan groothoeklenzen, waardoor foto's natuurlijk ogen. Ze zijn heel geschikt als lenzen voor portretten van het hele lichaam, wat vooral handig is voor fashionfotografen.

De beste Canon-lenzen voor groepsportretten en straatportretten

Een portret van een glimlachende bloemenverkoper met een boeket rode rozen.

De Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM heeft een maximale brandpuntsafstand van 105 mm en biedt volop telefoto-opties voor straatportretten en groepsfoto's. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens, ingesteld op 54 mm, 1/160 sec, f/5.6 en ISO400.

Met een veelzijdige zoomlens als de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM krijg je het beste van zowel een groothoek- als telelens, en alles daartussenin. De zichthoek van deze lens, op z'n breedst 24 mm, krijgt zelfs de grootste groepen in beeld en legt een enorme hoeveelheid context vast in straatportretten, terwijl het hogere bereik ideaal is voor klassieke portretten en close-up gezichtsfoto's.

Groothoek kan worden gebruikt voor een geweldig effect in omgevingsportretten, waarbij de omgeving van een onderwerp een belangrijke rol speelt bij het vertellen van een verhaal, en in groepsportretten, waarbij meerdere personen in het kader moeten passen.

Als je groepsportretten wilt maken, is de Canon RF 16mm F2.8 STM-lens ideaal. Als je een groep mensen fotografeert in een relatief kleine ruimte, kun je goede foto's maken met deze ultragroothoeklens.

De beste Canon-lenzen voor beautyfoto's

Een close-up profielportret van een model met glanzende lippenstift en roze make-up.

Kom dichtbij en ontdek prachtige details in je portretten met de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-groothoeklens. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 1/200 sec, f/2.8 en ISO200. © Guia Besana

Hoewel je bij macrolenzen misschien denkt aan close-upbeelden van fascinerende insecten of verrukkelijke gerechten, zijn de ongelooflijke details die ze laten zien ook perfect voor portretten. MACROlenzen worden zelfs vaak gebruikt voor fashion- en beautyportretten om individuele gezichtskenmerken te accentueren en specifieke schoonheidsproducten te promoten.

De Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM heeft een minimale scherpstelafstand van 35 cm, terwijl de RF 35mm F1.8 MACRO IS STM kan scherpstellen op slechts 17 cm. Door een macrolens te gebruiken en dichtbij je onderwerp te komen, kun je prachtige details naar voren halen en de persoonlijke schoonheid van je onderwerpen profileren.

Geschreven door Peter Wolinski

Gerelateerde producten

 • RF-lenzen

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  De ideale lens voor liefhebbers van full-frame systeemcamera's, perfect voor dagelijks gebruik. De RF 24-105mm F4-7.1 IS STM is eenvoudig in gebruik en is licht, compact en klaar om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.
 • RF-lenzen

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Een 35 mm f/1.8-macrolens met snel diafragma voor groothoekperspectief, van dichtbij scherpstellen en Hybrid IS.
 • RF-lenzen

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  De RF 85mm F2 MACRO IS STM biedt veelzijdigheid voor close-ups met een subtiele telefotocompressie en 5-stops beeldstabilisatie in een compacte lichtgewicht behuizing.
 • Standaardlens

  RF 50mm F1.8 STM

  Een compacte, stille en lichtgewicht 50mm RF prime lens met een groot f/1.8-diafragma, perfect om je creatieve visie vorm te geven.
 • Lenzen voor EOS R

  RF 24-105mm F4L IS USM

  Lichte en veelzijdige 24-105mm f/4-zoomlens uit de L-serie met snelle, stille autofocus en 5-stops beeldstabilisatie.
 • RF-lenzen

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Geef je fotografie met full-frame systeemcamera's een professionele uitstraling dankzij een 24-70 mm zoom met een snel diafragma en 5-stops beeldstabilisatie.
 • Gerelateerde artikelen

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Tips & tricks voor portretfotografie

  Verbeter je portretfotografie met deze handige tips en technieken.

 • PROJECTEN VOOR THUIS

  Inspirerende opnamen in je eigen huis

  Tover je huis om tot een studio met de tips en tricks van TikTok-ster Michaela Efford.

 • PROJECTEN VOOR THUIS

  Een thuisstudio creëren

  Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek hoe je op een betaalbare manier prachtige portretten kunt maken met flitsfotografie.

 • STRAATFOTOGRAFIE

  Tips voor straatportretten

  Het beste advies van professioneel fotograaf Julian Love voor het fotograferen van sprekende straatportretten.