Canon lens selector compatibility hero

Compatibiliteit van lenzen

Er zijn drie typen lenzen voor Canon-camera's met verwisselbare lenzen: EF, EF-S en EF-M. Kies een lens die werkt met je camera.

Is hij compatibel?

Je kunt gemakkelijk achterhalen welke lenzen werken met je camera: bekijk op de voorkant van je camera de indicator op de lensvatting.

Canon 5DS compatibility

Neem de lens uit je camera door op de lensontgrendelingsknop te drukken en de lens tegen de klok in te draaien.

Een rode cirkel op de lensvatting geeft aan dat je camera werkt met EF-lenzen.

Een rode cirkel met een wit vierkant betekent dat hij ook werkt met EF-S-lenzen.

Canon 80D compatibility

Een witte cirkel betekent dat hij alleen werkt met EF-M-lenzen.

Canon M3 compatibility

Welke typen lenzen zijn verkrijgbaar?

EF

Het oorspronkelijke EOS-camerasysteem werd in 1987 geïntroduceerd. Het berustte op de EF-lensvatting. Voor het eerst waren lenzen geheel elektronisch verbonden met de camera. De bevestiging is fysiek, maar alle communicatie tussen de twee componenten is elektronisch, waardoor de gegevensoverdracht zeer nauwkeurig en in realtime verloopt. Canon bouwde als eerste de motor die de scherpstelling aanstuurt in de lens in plaats van een motor in de camera. Zelfs bij de voortdurende ontwikkeling van scherpstelsysteem, Image Stabilizer-technologieën, specialistische lenselementen en weerbestendige afdichting, blijft het ontwerp van de oorspronkelijke EF-vatting onveranderd. Alle EF-lenzen zijn compatibel met alle EOS-camera's die ooit zijn geproduceerd, ook de nieuwe EOS M-serie, wanneer deze wordt gebruikt met de EF naar EOS M-vattingadapter.

EF 24-70 lens compatibility

EF-S

EF-S-lenzen zijn specifiek ontworpen voor EOS DSLR-modellen met een compacter formaat sensor. Deze zijn licht van gewicht, veelzijdig en uiterst draagbaar. Bij de EF-S-reeks grepen de Canon-ingenieurs het formaat van de APS-C-sensor aan om lichtere, kleinere lenzen te maken die de fotograaf bovendien een ruimere groothoekkeuze bieden. Als bezitter van een EF-S-vattingcamera kun je beschikken over het hele aanbod lichtgewicht lenzen van 16 mm tot 400 mm (35mm-equivalent).

EF-S 18-135 lens compatibility

EF-M

EF-M-vattinglenzen werden in 2012 geïntroduceerd met de oorspronkelijke serie EOS M-camera's. Ze zijn nog compacter dan de EF- en EF-S-serie en uitsluitend ontworpen voor EOS M-camera's. Ze bieden een bereik van ultragroothoek, tot telefoto tot macro en zijn zo draagbaar dat je ze altijd kunt meenemen – een uitstekende keuze als je alledaagse fotografie creatiever wilt aanpakken.

EF-M 15-45 lens compatibility
Canon browse by lens type

Zoeken op type lens

ZOEKEN