ACTIEFOTOGRAFIE

Mis nooit meer een moment met deze voordelige lenzen voor actiefotografie

Of je nu zwemmers die het water in duiken of een skateboarder tijdens een sprong wilt fotograferen: Canon heeft een indrukwekkend assortiment prestatiegerichte, voordelige lenzen om beweging tijdens sport vast te leggen.
Een zwemster springt achterstevoren een zwembad in, met haar armen uitgestrekt zodat er een boog van waterdruppels ontstaat.

Actiefotografie draait om het vastleggen van onderwerpen in beweging, van spelende huisdieren tot vogels in de lucht, en van atletiek tot balsporten. Als je onderwerp op hoge snelheid beweegt, kan het moeilijk zijn om de gewenste foto te maken, maar als je camera's en lenzen gebruikt die het meest geschikt zijn om actie vast te leggen, geeft je dat een geweldig voordeel.

Over het algemeen hebben de meest geschikte camera's voor actiefotografie een geavanceerd systeem voor automatische scherpstelling, met veel AF-punten. Hierdoor kun je onderwerpen nauwkeurig en continu volgen, zelfs als ze onvoorspelbaar bewegen. Ze moeten een snelle maximale framerate in de modus voor continuopname hebben, met een grote geheugenbuffer zodat je een burst van meerdere opnamen kunt vastleggen.

Ideale camerabody's voor actie zijn de Canon EOS R6 en de EOS R7. Beide body's zijn voorzien van gevoelige en intelligente AF op basis van deep-learning AI voor het volgen van vogels, dieren, mensen en zelfs voertuigen, naast supersnelle framerates.

Handen die een Canon EOS R-camera en een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens vasthouden.

Canon beschrijft het verschil in de gegevenscommunicatiesnelheid tussen camera's en lenzen voor het EF- en RF-vattingsysteem als het verschil tussen 'een brommer en een kogeltrein', waarmee RF-lenzen zoals de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM een goede keuze zijn voor actie-opnamen. © James North

Wat voor soort lens is de beste keuze voor actie-opnamen?

Snelheid is essentieel wanneer je bewegende onderwerpen vastlegt: de supersnelle communicatie tussen Canon's RF-lenzen en EOS R System-body's biedt tal van voordelen, zoals de snelheid en nauwkeurigheid van automatische scherpstelling, naast verbeterde optische beeldstabilisatie (IS). De optische IS is bijzonder voordelig wanneer je opnamen maakt met een lange telelens met vaste brandpuntsafstand, omdat het risico van vervaagde foto's door cameratrilling veel groter wordt. De optische IS in de lens werkt samen met de in-body beeldstabilisatie (IBIS) in de camera om camerabeweging tegen te gaan en vage beelden te minimaliseren.

Actiefotografen willen de aandacht van kijkers naar hun foto's trekken om de illusie te wekken dat ze naast een raceparcours zitten. Een lens met een lange brandpuntsafstand helpt je het hele kader met je onderwerp te vullen. Telefoto- of supertelezoomlenzen zijn vaak de beste optie als je fotografeert op afstand, maar een standaardzoomlens is misschien ook al voldoende als je weet dat je iets dichter op de actie kunt gaan zitten.

Een professionele sportfotograaf zal waarschijnlijk gebruikmaken van sportlenzen met de beste specificaties, zoals professionele zoom- en supertelelenzen. Canon biedt echter ook telefotolenzen voor beginners, waarmee je nog steeds uitstekend actie kunt vastleggen en een zeer scherpe beeldkwaliteit krijgt. Dit zijn de beste opties voor elk budget.

Beste lens voor beginners in actiefotografie: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Een skateboarder in een spijkerbroek en een wit shirt voert een spannende trick uit op een schans in een skatepark vol graffiti.

Je hebt niet altijd een telelens nodig Een standaardzoomlens zoals de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM is ideaal wanneer je dicht op de actie zit of ook de omgeving in beeld wilt brengen zodat je de scène kunt neerzetten. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens, ingesteld op 48mm, 1/180 sec, f/13 en ISO100.

Wanneer je onderwerpen in beweging fotografeert, heb je de actie vaak dicht in de buurt: kinderen of huisdieren die in de tuin spelen, actie in een skatepark of zelfs aan de zijlijn van een motorrace. In deze situaties heb je geen lang telebereik nodig en is een relatief kleine, lichtgewicht lens handiger.

De Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM is een full-frame compatibele zoomlens, maar toch bijzonder compact, met een lengte van minder dan 9 cm en een gewicht van amper 395 g. Je neemt de camera gemakkelijk mee en je hebt alle vrijheid om de actie te volgen zolang je wilt, zonder dat je een zwaar apparaat meesleurt. De snelle, automatische scherpstelling is gegarandeerd dankzij een vloeiende, stille STM-motor, en dankzij de 5-stops optische IS kun je relatief lange sluitertijden gebruiken (wanneer je bijvoorbeeld de camera pant met het hoofdonderwerp), zonder dat cameratrilling je opnamen onscherp maakt.

De meest veelzijdige lens voor actiefotografie: Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Een yabusame-boogschutter in ceremoniële kleding en met een grote pijl en boog die op hoge snelheid op een paard over een smal parcours rijdt.

Als je maar één lens mee kunt nemen, dan is de veelzijdige Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM ideaal voor een groot aantal actiescenario's. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-lens, ingesteld op 240mm, 1/800 sec, f/6.3 en ISO800.

Een veelvoorkomend probleem wanneer je bewegende onderwerpen fotografeert, is dat je nooit precies weet wanneer de actie gaat plaatsvinden. Als je bij de doelpalen bij een amateurwedstrijd staat, wil je bijvoorbeeld het ene moment een tackle vastleggen en het andere moment een aanval op het doel. Als je moet wisselen tussen telefoto- en groothoeklenzen loop je de kans dat je de belangrijkste momenten simpelweg mist.

Het uitgebreide 10x zoombereik van de Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM maakt deze camera ideaal voor dit soort fotografie: het heeft veel in huis, van groothoekopnamen tot krachtige telefoto's. Als je deze full-frame lens koppelt met de Canon EOS R7, die een kleinere APS-C-sensor heeft, kun je dat bereik zelfs nog verder uitbreiden, waardoor je profiteert van een weergave-equivalent van een 38.4-384mm-lens op een full-frame camera.

Naast een functie voor het volgen van de actie met het lange zoombereik beschikt de lens ook over een ultrasnel Nano USM AF-systeem en 5-stops IS, allemaal in een compacte en lichtgewicht behuizing.

Beste telelens voor actiefotografie vanuit de hand: Canon RF 70-200mm F4L IS USM

Een vrouw houdt een Canon EOS R System-camera bij haar hoofd en fotografeert een visser die een kreeftenval in de zee werpt.

Hoewel de Canon RF 70-200mm F4L IS USM een telelens is, is deze lens dankzij het formaat en de draagbaarheid ideaal voor actiefotografie vanuit de hand en reis- en wildlifefotografie. © Andrew Ford

Een vrouw, van achteren gezien, draagt een wollen hoed en houdt een Canon EOS R System-camera met een Canon RF 70-200mm F4L IS USM-lens vast.

De effectiviteit van de 5-stops optische IS in de Canon RF 70-200mm F4L IS USM-lens neemt toe tot maar liefst 7,5 stops wanneer je deze gebruikt in combinatie met de IBIS in EOS R System-camera's zoals de EOS R6. © Andrew Ford

Hoewel het best eens kan voorkomen dat de actie vlak naast je plaatsvindt, zul je meestal vanaf een afstand fotograferen. Dit geldt met name voor evenementen met veel toeschouwers, van atletiek tot motorsport. Als je de groothoek- en standaardbrandpuntsafstanden even buiten beschouwing laat, kun je kiezen voor een lens die helemaal aan telefotografie is gewijd.

De verbazend compacte Canon RF 70-200mm F4L IS USM bewijst dat telelenzen niet groot en zwaar hoeven te zijn. Dankzij het inschuifbare design heeft deze lens een lengte van slechts 12 cm zodat je hem eenvoudig kunt opbergen. En hij weegt maar 695 g, ondanks de robuuste, weerbestendige constructie van de L-serie.

Hoogtepunten van zijn prestaties zijn een snelle f/4-diafragmaclassificatie die in het hele zoombereik constant blijft en de ongekend snelle AF op basis van Dual Nano USM-motoren.

Beste supertelelens op instapniveau voor actiefotografie: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Zijaanzicht van een hockeyspeler in een rood shirt en een zwarte helm, die een blauwe hockeystick omhoog houdt.

De krachtige 5.5-stops optische IS in de Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM produceert prachtige actiefoto's, zonder dat je een statief nodig hebt. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 400mm, 1/500 sec, f/8 en ISO1600.

Een hockeyspeler in een blauw shirt en hoge blauwe sokken strijdt om de bal op een kunstveld.

Een diafragma met negen bladen geeft je bovendien een prachtige vervaagde achtergrond. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 400mm, 1/640 sec, f/8 en ISO1600.

Bij sport- en wildlifefotografie gebeurt het vaak dat je niet zo dicht bij de actie kunt komen als je wilt. Zelfs een 70-200mm-lens of de Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM heeft mogelijk niet genoeg telebereik. Om de afstand te overbruggen, heb je een supertelelens nodig.

De Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM geeft je twee keer zoveel telebereik as een 70-200mm-lens, maar toch is deze lens relatief compact en bijzonder lichtgewicht (hij weegt slechts 635 g). Er is altijd een groter risico op cameratrilling waardoor het beeld minder scherp wordt op brandpuntsafstanden van een supertelelens, maar de IS zorgt voor scherpe foto's vanuit de hand en vloeiende films. De ultrasnelle automatische scherpstelling van de Nano USM is uitermate geschikt voor het volgen van de actie, en als de 400mm je nog steeds niet genoeg bereik geeft, is de lens compatibel met de Canon Extender RF 1.4x en Extender RF 2x.

Beste prime-supertelelens op instapniveau voor actiefotografie: Canon RF 600mm F11 IS STM

Een mannelijke sprinter die de blokken verlaat en naar voren komt.

Voor sommige actie-opnamen kun je vrijwel nooit zo dicht op de actie komen als je zou willen. De langst mogelijke brandpuntsafstand is dan belangrijker dan de mogelijkheid om in te zoomen. Dit maakt supertelelenzen zoals de Canon RF 600mm F11 IS STM en Canon RF 800mm F11 IS STM de beste opties. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 600mm F11 IS STM-lens, ingesteld op 1/1600 sec, f/11 en ISO800.

Met de telelenzen en supertelezoomlenzen heb je de veelzijdigheid om je zichthoek aan te passen wanneer je beperkt bent tot één positie, bijvoorbeeld wanneer je in een toeschouwersvak zit bij een sportevenement of in een wildhut om wildlife te fotograferen. In andere gevallen heb je zoveel telefotobereik nodig als je maar kunt krijgen en je geen zoombereik nodig hebt. Denk hierbij aan scenario's waarbij je vogels in de lucht of wilde dieren in de verte wilt fotograferen.

De revolutionaire Canon RF 600mm F11 IS STM is de perfecte lens voor deze klus. Dankzij het inschuifbare design is de lens slechts 27 cm lang als je hem meeneemt, met een gewicht van slechts 930 g. Hij is prima te bedienen, zelfs wanneer je langere tijd vanuit de hand fotografeert: de 5-stops optische IS zorgt voor consistente scherpte. Indien gewenst geeft de Canon RF 800mm F11 IS STM je zelfs een nog groter bereik. Beide lenzen kun je gebruiken met de Canon Extender RF 1.4x en Extender RF 2x.

Beste professionele lens voor het vastleggen van snelle actie: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Een roeier leunt naar voren op de riemen. Er is scherp ingesteld op de atleet, terwijl de achtergrond vaag is.

Een 'snelle' lens zoals de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM geeft een relatief strakke scherptediepte, ideaal voor het isoleren van het hoofdonderwerp in een actiescène door de achtergrond te vervagen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 111mm, 1/1000 sec, f/2.8 en ISO1000. © Matthew Joseph

Een fotograaf in een spijkerbroek en een blauwe jas leunt naar achteren om een foto te maken met een Canon-camera en een RF 70-200mm F.2.8L IS USM-lens.

Net zoals met de Canon RF 70-200mm F4 IS USM beschikt deze snellere f/2.8-lens over een volledig professionele, weerbestendige, supersnelle en virtueel stille Dual Nano USM AF en een 5-stops Image Stabilizer.

Wanneer je de beweging van supersnelle onderwerpen wilt 'bevriezen', zijn snelle sluitertijden essentieel. Als je de beweging van actie op hoge snelheid direct wilt stilzetten, heb je sluitertijden nodig tot wel 1/2000 sec. Dat kan een probleem zijn in elk ander licht dan helder zonlicht. Je zou de ISO-instelling van je camera kunnen verhogen, maar dan loop je het risico op een korrelige beeldkwaliteit vanwege ruis en verlies van fijne details.

Als je een iets groter budget hebt, is de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM de meest verfijnde oplossing. Het constante diafragma van f/2.8 maakt snelle sluitertijden mogelijk in het hele zoombereik, zelfs bij weinig licht. Een ander pluspunt is dat je het hoofdonderwerp in een scène kunt isoleren door de achtergrond te vervagen.

De opties die hier zijn besproken, zijn allemaal perfect voor actiefotografie: lichtgewicht, eenvoudig te bedienen en geschikt voor elk budget. Dus of je nu aan de zijlijn bij een amateurwedstrijd staat of een snelle atleet op de atletiekbaan wilt vastleggen: er is een lens in deze serie die aan je vereisten voldoet. Dan is het nu tijd om erop uit te gaan. Probeer de lenzen zelf en ontdek wat er allemaal mogelijk is.Geschreven door Matthew Richards

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen