LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

De beste lenzen voor beginnende landschapsfotografen

Van weidse vergezichten tot prachtige details in close-up - er is een betaalbare prime- of zoomlens voor elk landschapsscenario.
Een houten steiger bij een meer dat is omgeven door bergen. De wolken boven het meer worden weerspiegeld in het oppervlak van het meer.

Weidse landschappen kunnen adembenemend mooi zijn. Maar er is altijd een verschil tussen wat het oog kan zien en wat er in de camera wordt vastgelegd: er gaat iets verloren. Dat heeft twee redenen. Ten eerste heeft menselijk zicht een horizontale kijkhoek van ongeveer 210°. Een standaardzoomlens bereikt daarentegen slechts ongeveer 75° of minder. Ten tweede geven je ogen je van nature een 3D-weergave van een landschap, terwijl een foto tweedimensionaal is.

Het goede nieuws is dat je met de juiste lens en de juiste fototechniek beide punten eenvoudig kunt compenseren. Beter nog, Canon biedt een serie budgetvriendelijke prime- en zoomlenzen die uitstekende prestaties en beeldkwaliteit leveren. Laten we hier eens wat nader op ingaan, te beginnen met de invloed van je camera op de lens die je wilt gebruiken.

APS-C versus full-frame voor landschapsfotografie

Een panoramisch uitzicht van de skyline van een stad op een zonnige dag, gemaakt met de panoramaopnamemodus op de Canon EOS R10.

Bepaalde EOS R System-camera's, zoals de Canon EOS R7 en EOS R10, beschikken over een panoramamodus, waarmee in de camera 'samengevoegde' panoramafoto's worden gemaakt. Op de EOS R7 is deze functie verder verbeterd door de Auto Level-functie, die gebruikmaakt van de in-body beeldstabilisatie (IBIS) van de camera om automatisch de horizon te nivelleren. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 45 mm, 1/500 sec, f/7.1 en ISO100.

Welke camera je gebruikt voor het maken van landschapsopnamen is van invloed op de keuze van je lenzen, dus laten we eerst eens kijken naar de verschillen tussen full-frame en APS-C-camera's voor landschapsfotografie. Voor elk aantal Megapixel hebben full-frame camera's grotere 'fotosites' die overeenkomen met afzonderlijke pixels. Met full-frame camera's zoals de Canon EOS R6 Mark II kun je een groter dynamisch bereik verwachten voor het behoud van details in felle hooglichten en donkere schaduwen. Een ander voordeel is een vermindering van beeldruis, en een groter behoud van fijne details als je je ISO-instelling moet verhogen bij weinig licht.

APS-C-camera's, zoals de Canon EOS R10 en EOS R7, hebben een bijsnijdfactor van 1,6x die, voor elke 'effectieve' brandpuntsafstand ten opzichte van elke werkelijke brandpuntsafstand, een grotere scherptediepte oplevert. Dit kan handig zijn om de voor- en achtergrondgebieden even scherp te houden in landschapsfoto's. Een goede tip voor het vergroten van de scherptediepte met een camera is scherp te stellen op een punt dat zich bevindt op ongeveer een derde van de diepte van het gebied van het landschap dat door het beeldframe wordt gedekt. De Canon Photo Companion-app bevat een scherptedieptemeter en een hyperfocal afstandsmeter waarmee je ervoor kunt zorgen dat je beeld scherp blijft.

Wat voor soort lens is de beste keuze voor landschapsfoto's?

Grote rotsen op een strand, donker tegen de roze tint van het zand en de zee, vastgelegd met een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens.

Een standaardzoomlens, zoals de Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, kan veel van het landschap vastleggen, maar komt het beste tot zijn recht bij het kadreren van een compositie rond een kleiner gebied, wat dramatische resultaten oplevert. Gemaakt met een Canon EOS R7 met een Canon RF 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 18 mm, 3,2 sec, f/11 en ISO 200.

Voor klassieke foto's van weidse landschappen, met grote, dramatische luchten en weerspiegelingen in meren, heb je een groothoeklens nodig omdat je daarmee meer in het frame kunt passen om interesse en drama te creëren.

Groothoeklenzen zijn echter niet de enige keuze voor het fotograferen van landschappen. Soms loont het om selectief te zijn en je compositie samen te stellen rond een relatief klein gebied. Een standaardzoomlens, zoals de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, is in deze situaties alles wat je nodig hebt bij het maken van opnamen met een full-frame camera zoals de Canon EOS R6 Mark II. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM op een APS-C-body zoals de Canon EOS R7. Met de lagere waarden van het zeer veelzijdige zoombereik kun je nog steeds veel van het landschap in beeld krijgen.

Het kan moeilijk zijn om te kiezen tussen een zoomlens of een prime-lens voor het fotograferen van landschappen. Beide hebben veel te bieden. Bij het fotograferen van landschappen kan je beeld door van alles worden geblokkeerd, of het nu gaat om muren, hekken en heggen of klifranden, rivieren en meren. Daarnaast kan lastig terrein een obstakel zijn. De mogelijkheid om een niet-perfecte opnamepositie te compenseren met een eenvoudige draai aan een zoomring kan van onschatbare waarde zijn.

Maar net als de meeste dingen zitten er veel kanten aan 'zoomlens versus prime-lens'. Veel professionele landschapsfotografen geven de voorkeur aan fotograferen met prime-lenzen. Met de vaste brandpuntsafstand kun je je echt concentreren op de compositie en verschillende posities uitproberen om de perfecte compositie te vinden waarin elementen op de voorgrond, in het midden en op de achtergrond het best samenkomen. Vaker van positie veranderen heeft ook het voordeel dat je nieuwe invalshoeken voor je foto's ontdekt en andere manieren om foto's te maken.

Een landschapsfoto die van bovenaf is gemaakt, waarin een prachtige baai omringd door groen gebladerte en turquoise-blauw water te zien is.

Met een compacte en lichte lens zoals de Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM kun je wandelen of klimmen naar plekken die anders niet toegankelijk zouden zijn, en nog meer magische plekken ontdekken om te fotograferen, zoals het strand op deze indrukwekkende foto. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 24mm, 1/200 sec, f/11 en ISO100.

De grootte en het gewicht zijn belangrijk bij het kiezen van een lens voor landschapsfotografie. Een lichte lens loont. Alle compacte ultragroothoeklenzen in deze gids hebben een indrukwekkend compact en lichtgewicht ontwerp. Je kunt eropuit gaan om landschapsfoto's maken met een camera en slechts één of twee van deze lenzen in een kleine tas, zodat je uitrusting niet te zwaar is.

Een ander aspect dat het gewicht beperkt, is dat je geen statief nodig hebt - iets wat vaak als essentieel wordt beschouwd bij conventionele landschapsfotografie. De meeste Canon-lenzen zijn voorzien van zeer effectieve optische beeldstabilisatie, waarvan de prestaties nog verder worden verbeterd wanneer deze in combinatie met de IBIS wordt gebruikt in camera's zoals de Canon EOS R6 Mark II en EOS R7. Je zult merken dat je zelfs in de schemering van het 'blauwe uur' vanuit de hand kunt fotograferen en altijd scherpe foto's krijgt.

Beste lens voor beginnende landschapsfotografen: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Een landschapsfoto van een klein stadje dat in de zijkant van een heuvel is gebouwd tegen een oceaanachtergrond, vastgelegd met een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens.

De Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM is een compacte lens met een groot zoombereik, 5-stops optische IS en een scherpstel-/bedieningsring waaraan je in de modus voor automatische scherpstelling verschillende functies kunt toewijzen, zoals belichtingscompensatie. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens, ingesteld op 105mm, 1/320 sec, f/11 en ISO100.

De buitenkant van een kleine bloemenwinkel met meerdere boeketten, vastgelegd met een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens.

Door te fotograferen met de groothoekstand van het zoombereik van de Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM kun je alle details in dit kleurrijke stadslandschap vastleggen als je niet verder naar achteren kunt. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 24-105mm F4-71 IS STM-lens, ingesteld op 26mm, 1/125 sec, f/6,3 en ISO100.

Van epische vergezichten tot de kleinste details en alles daartussenin: met een veelzijdige optie zoals de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kun je het hele verhaal zien. Hij heeft heel veel een groothoekmogelijkheden bij de kortste brandpuntsafstand. Bij standaardbrandpuntsafstanden van ongeveer 35-50 mm krijg je een heel natuurlijk perspectief met een goed gevoel geeft voor de ruimte, afstand en relatie tussen gebieden op de voor- en achtergrond. Aan de lange kant van het zoombereik ontstaat bij telelenzen met vaste brandpuntsafstand het effect van een gecomprimeerd perspectief, waardoor het lijkt alsof de voor- en achtergrondgebieden dichter bij elkaar liggen. Dit is het tegenovergestelde van het effect dat je krijgt met een groothoeklens en kan een interessante, alternatieve draai geven aan creatieve landschapsfotografie.

Beste landschapsgroothoeklenzen voor beginnende fotografen: Canon RF 16mm F2.8 STM, Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM

Een kleine boot, verlicht door de gloed van de ondergaande zon, vastgelegd met een Canon RF 16mm F2.8 STM-lens. De kustlijn op de voorgrond leidt het oog van de kijker rond het frame.

Paden, rivieren, bomen en andere objecten die van de voorgrond naar de achtergrond lopen, zoals de silhouetten van de kustlijn in deze afbeelding, kunnen een kijker door de foto leiden. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 16mm F2.8 STM-lens, ingesteld op 1/200 sec, f/11 en ISO200.

Een kasteelachtig gebouw met een groot terrein tegen een blauwe lucht en een bergachtige achtergrond, gemaakt met een Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM-lens.

De Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM biedt een zeer grote kijkhoek voor APS-C-camera's zoals de EOS R10 en EOS R7. De opname-ervaring komt veel dichter bij het gezichtsveld van je eigen ogen. Gemaakt met een Canon EOS R7 en een Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 10 mm, 1/320 sec, f/10 en ISO 200.

Door over te stappen op de Canon RF 16mm F2.8 STM-ultragroothoeklens krijg je een compleet nieuwe kijk op landschappen, omdat bij fotograferen met 16 mm de kijkhoek toeneemt van 84° naar iets meer dan 108°, wat in de praktijk een enorm verschil is.

De grote kijkhoek doet wonderen voor landschapsfotografie en correctie in de camera zorgt voor vertekeningsvrije resultaten. Deze biedt ook een effectieve brandpuntsafstand van 25,6 mm in combinatie met de APS-C-camera Canon EOS R10, maar de Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM gaat verder met een 'effectief' zoombereik van 16-29 mm in full-frame. Het is ook een van de beste vloglenzen van Canon, waarmee je tegen de camera kunt praten terwijl je de hele omgeving erbij betrekt op de achtergrond. Ideaal voor landschaps- en reisvlogs.

Dankzij het inschuifbare ontwerp is de Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM een compacte en lichte ultragroothoeklens met een gewicht van slechts 150 gram. Voor landschapsfotografen met EOS R System-APS-C-camera's is dit de perfecte aanvulling op een RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM--kitlens, voor een naadloze overgang naar groothoekzoommogelijkheden.

Een ander voordeel van de Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM is 4-stops optische beeldstabilisatie die werkt met elke Canon EOS R System-camera (je kunt deze ook gebruiken op een full-frame body in APS-C-bijsnijdmodus). Als deze is bevestigd op een camera met IBIS, zoals de Canon EOS R7, wordt de effectiviteit tot zes stops verhoogd, zodat je moeiteloos opnamen kunt maken vanuit de hand in het donker. Je kunt ook overschakelen naar de handmatige scherpstellingsstand en extreme close-ups maken met een macrovergroting van maximaal 0,5x. Dit is ideaal om kleine details zoals een enkele bloem tegen een prachtige achtergrond vast te leggen.

Groothoeklenzen kunnen uitgestrekte landschappen vastleggen, maar ze overdrijven ook het perspectiefeffect, waarbij alles behalve de gebieden op de voorgrond snel in de verte lijkt te verdwijnen. Als je groothoekfoto's van landschappen een 3D-stijl wilt geven, kun je vaak het beste een paar interessante objecten op de voorgrond kiezen om de aandacht van de kijker op het beeld te vestigen. Een klein diafragma van ongeveer f/11 tot f/16 vergroot de scherptediepte, zodat je alles scherp kunt houden, van objecten op de voorgrond tot aan de horizon.

Veelzijdigste groothoekzoomlens voor landschappen: Canon RF 15-30 mm F4.5-6.3 IS STM

Een foto van verlichte waterlelies en bloemen, gefotografeerd met een lange sluitertijd en met de lens IS uitgeschakeld, waarin de lichten er onscherp uitzien.

De Canon RF 15-30 mm F4.5-6.3 IS STM biedt 5.5-stops IS voor fotograferen vanuit de hand. Deze foto is bij weinig licht gemaakt met IS uitgeschakeld. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 15mm, 1/5 sec, f/8 and ISO400.

Een foto van verlichte waterlelies en bloemen, gefotografeerd met een lange sluitertijd en met de lens IS ingeschakeld, waarin de lichten er scherp uitzien.

Je kunt het verschil in beeldhelderheid duidelijk zien wanneer de Optical IS is ingeschakeld. De lens IS werkt in combinatie met de IBIS in de EOS R6 om de resultaten nog verder te verbeteren. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 met een Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 15mm, 1/5 sec, f/8 and ISO400.

Als het gaat om veelzijdigheid met een full-frame systeemcamera, is een groothoekzoomlens zoals de Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM onovertroffen. In tegenstelling tot veel groothoekzoomlenzen is deze lens verfrissend compact en licht, met een gewicht van slechts 390 g, en biedt hij een perfect bereik aan brandpuntsafstanden voor landschapsfotografie. De lens biedt niet alleen een verbazingwekkend grote maximale kijkhoek, maar ook macrofuncties van 0,52x voor close-ups en 5.5-stops IS voor scherpe foto's vanuit de hand, zelfs bij weinig licht.

Voor APS-C-spiegelreflexcamera's is de Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM al net zo perfect. Als je nog geen ervaring hebt met systeemcamera's, kun je deze lens ook gebruiken op camera's zoals de Canon EOS R10 met behulp van een Canon-vattingadapter EF-EOS R.

Prime-lenzen voor creatieve landschapsfotografie: Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM en Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Een veld met witte bloemen met een geel hart die in het wild groeien. In de verte zijn bergen en een meer zichtbaar.

Van groothoekopnamen tot extreme close-ups van kleine details in een landschap, de Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM kan het allemaal en is ongelooflijk veelzijdig voor een prime-lens. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/11 en ISO100.

Een close-up van meerdere witte bloemen met een geel hart die in het wild groeien. De bloemen op de voorgrond zijn scherp en de bloemen op de achtergrond zijn wazig.

De Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM biedt een macro-vergroting van 0,5x bij de kortste scherpstelafstand (14 cm), waardoor kleine objecten op halve grootte op de beeldsensor worden gereproduceerd, terwijl 5-stops IS het risico op cameratrillingen vermindert. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens ingesteld op 1/1000 sec, f/4 en ISO100.

De Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM combineert een handige kijkhoek met een snel diafragma van f/1.8. Dit kan helpen om zelfs bij weinig licht korte sluitertijden te behouden als je bladeren en andere elementen in een landschap die bewegen in de wind wilt bevriezen.

Het snelle diafragma kan ook goed worden gecombineerd met de zeer korte minimale scherpstelafstand van de lens voor een geringe scherptediepte. Dit kan heel handig als je kleine objecten in een landschap wilt fotograferen en deze wilt isoleren tegen een onscherpe achtergrond, zodat alle prachtige kleuren van de natuur in de hele scène behouden blijven.

Voor een meer gematigde kijkhoek met dezelfde voordelen hoef je niet verder te kijken dan de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Deze lens biedt een volledig natuurlijk perspectief bij landschapsopnamen en is bijzonder effectief voor extreme close-ups wanneer je vanuit de hand fotografeert, omdat je kunt profiteren van de 0,5x macro-vergrotingsfactor van de lens. Het snelle diafragma van f/1.8 zorgt ook voor een geringe scherptediepte voor close-ups, zodat je de achtergrond op een effectieve manier kunt vervagen.

De spectaculaire schoonheid en dramatische kracht van een prachtig landschap bieden fotografen ongekende mogelijkheden. Met de juiste camera en lenzen van Canon kun je het allemaal in volle glorie vastleggen.

Geschreven door Matthew Richards

Gerelateerde producten

 • RF-lenzen

  RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM

  Een compacte, lichte, ultragroothoekzoomlens met een veelzijdige brandpuntsafstand van 10-18 mm, ideaal voor reizen, vloggen en landschapsfotografie.
 • Groothoeklens

  RF 16mm F2.8 STM

  Een compacte en betaalbare 16mm full-frame groothoeklens voor de EOS R-serie, ontworpen voor vloggers en creatieve contentcreators.
 • Groothoek-primelens

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Een compacte, lichte primelens van 24 mm die ideaal is voor landschapsfotografie, vloggen en interieurs, en voor geweldige macrofoto's.
 • Ultragroothoek-zoomlens

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Een compacte en lichte RF 15-30mm zoomlens, perfect voor als je op reis bent en onderweg stadsgezichten, landschappen en architectuur wilt vastleggen en wilt vloggen.
 • RF-lenzen

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  De ideale lens voor liefhebbers van full-frame systeemcamera's, perfect voor dagelijks gebruik. De RF 24-105mm F4-7.1 IS STM is eenvoudig in gebruik en is licht, compact en klaar om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.
 • Systeemcamera's

  EOS R6 Mark II

  Foto's of video's, actie of portret - de combinatie van prestaties en beeldkwaliteit van de EOS R6 Mark II geeft je creativiteit alle vrijheid
 • Systeemcamera's

  EOS R7

  Ga de natuur in met een camera die sensationele snelheid en beeldkwaliteit biedt in een draagbare APS-C-body die is ontworpen voor de toekomst.
 • Systeemcamera's

  EOS R10

  Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor.
 • Gerelateerde artikelen

 • LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

  Uitdaging met landschapslenzen

  Professioneel fotograaf Verity Milligan deelt haar ervaring met het fotograferen van creatieve landschappen met twee lichtgewicht lenzen.

 • LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

  De beste tips voor landschapsfoto's

  Ontdek de beste opnametechnieken om je landschapsfoto's naar een hoger niveau te tillen.

 • LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

  Tips & tricks voor kustfotografie

  Leer hoe je prachtige kustfoto's kunt maken met onze professionele tips & tricks voor betere kustfotografie.

 • REIZEN

  De ideale reisgenoot

  Professioneel fotograaf Martin Bissig maakt een reis naar Sri Lanka met de EOS R10.