LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Landschappen vastleggen zonder een statief

Ontdek hoe je gedetailleerde landschappen kunt vastleggen en zelfs water of wolken kunt vervagen wanneer je vanuit de hand schiet.
Een landschapsfotograaf kijkt door de zoeker van een Canon EOS RP om het glooiende landschap vast te leggen.

Statieven kunnen heel nuttig zijn voor landschapsfotografie, omdat ze je camera stabiel houden. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat de lange sluitertijd voor bewogen beelden zorgt, vooral wanneer je bij weinig licht schiet. Statieven kunnen echter zwaar zijn en ze zijn vaak niet gemakkelijk mee te nemen, zeker niet op een langere wandeling. Met een moderne camera, de juiste instellingen en wat creativiteit heb je geen statief nodig wanneer je weer een prachtig beeld wilt vastleggen, waardoor je meer ruimte hebt om andere spullen mee te nemen.

1. Blijf stabiel en gebruik je lichaam

Een landschapsfotograaf kijkt door de zoeker van een Canon EOS RP en balanceert daarbij op zijn knie, om het glooiende landschap vast te leggen.

Hoe stabieler de camera, hoe kleiner het risico op cameratrillingen. Met een lange sluitertijd kun je het best je adem inhouden tijdens het schieten.

Een landschapsfotograaf houdt een Canon EOS RP weg van zijn lichaam, zodat de draagriem strak staat.

Je kunt je camera goed stabiel houden door de draagriem strak te houden.

De wijze waarop je de camera vasthoudt, kan het verschil betekenen tussen een haarscherp beeld of een foto die door cameratrillingen onbruikbaar is geworden. Hou de camera stabiel door de onderkant van de lens op de handpalm van je linkerhand te laten rusten en je elleboog tegen je zij te drukken. Zo ontstaat er een stevige basis om de camera te ondersteunen.

Je kunt je lichaam ook op andere manieren inzetten om onscherpte te voorkomen. Ga bijvoorbeeld zitten en leun met je arm op je knie. Je kunt ook de draagriem gebruiken: schakel Live View in en houd de camera van je lichaam, zodat de riem strak staat. Zorg er wel voor dat je je nek niet overstrekt.

2. Schakel stabilisatie in

Een landschapsfotograaf houdt een camera boven zijn hoofd om een boom vast te leggen, met op de achtergrond een wolkendek.

Met behulp van de lensstabilisatie van de Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM kun je vanuit de hand fotograferen met een sluitertijd van 0,8 seconden.

Lensstabilisatie kan je helpen om cameratrillingen te verminderen door de natuurlijke bewegingen van je handen te beperken, zodat je gemakkelijker vanuit de hand en met een langere sluitertijd kunt schieten. Normaal gesproken geldt voor schieten vanuit de hand dat je dat moet doen met een sluitertijd die gelijk is aan of hoger is dan de brandpuntsafstand. Als je bijvoorbeeld een lens van 50mm gebruikt, moet je niet lager dan 1/50 seconden gaan. Met lensstabilisatie kun je echter een nog veel langzamere instelling gebruiken. Canon's RF-lenzen, waaronder de lenzen voor beginnende fotografen als de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM en RF 35mm F1.8 Macro IS STM, maken gebruik van een geavanceerde stabilisatie die communiceert met de full-frame body. Daarnaast biedt de grotere RF-vatting een grotere sensorbeweging.

3. Vind een stabiele plek

Een Canon EOS RP op een paaltje.

Als je een timer van twee seconden instelt wanneer je de camera op een paaltje plaatst, kan de camera helemaal tot stilstand komen voordat de sluiter opent.

Wanneer je op pad bent, kun je gemakkelijk natuurlijke hogere plekken vinden waar je je camera stabiel op kunt plaatsen, zodat je de sluitertijd nog verder kunt vertragen. Wanneer je je camera instelt op een lange sluitertijd, moet je er rekening mee houden dat spiegeltrillingen in spiegelreflexcamera's (die worden veroorzaakt doordat de spiegel omhoog klapt om de sensor bloot te stellen) voor cameratrillingen kunnen zorgen. Stel in je cameramenu de instelling spiegel opklappen in, of schakel Live View in als je camera die functie niet heeft. Dit is natuurlijk geen probleem bij systeemcamera's zoals de EOS RP. Er kunnen ook trillingen ontstaan wanneer je de ontspanknop indrukt. Stel daarom een timer van twee seconden in, gebruik een ontspanknop op afstand of activeer de camera op afstand met de Canon Camera Connect-app.

4. Blijf bewegen en experimenteren

Een landschapsfotograaf bukt om planten vast te leggen, afgetekend tegen de opkomende zon.

Als je camera loskomt van het statief, wordt je creativiteit gestimuleerd dankzij de nieuwe hoeken en unieke composities.

Een close-up van een prachtige plant, afgetekend tegen een lage zon.

Wanneer je vanuit de hand fotografeert, heb je minder stabiliteit, maar ben je wel een stuk flexibeler. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-lens, ingesteld op 1/100 sec, f/16 en ISO100.

Statieven zullen altijd bij landschapsfotografie horen, maar soms is het voor je fotografie juist goed als je géén statief bij je hebt. Het doel van een statief is om bewegingen te beperken, maar wanneer je de camera zelf vasthoudt, heb je de vrijheid om met andere posities te experimenteren, vanuit verschillende hoeken te schieten of om je creativiteit de vrije loop te laten. Als je op één plek staat, en zelfs als er iets interessants op de voorgrond is en je de regel van derden gebruikt, kunnen je beelden wat statisch overkomen.

5. Schakel Auto ISO in

Een fotograaf bukt om een stuk drijfhout op de kust vanuit een lage hoek vast te leggen.

De fotograaf benut de vrijheid die vanuit de hand fotograferen hem biedt om het stuk drijfhout vanuit een andere hoek vast te leggen.

Een stuk drijfhout op een verlaten kust. De beweging van de golven is vervaagd door de lange sluitertijd.

Met de sluitertijd van twee seconden en het schieten vanuit de hand, is de beweging van de golven zachtjes vervaagd, dankzij de in-body beeldstabilisatie van de Canon EOS R6 en de beeldstabilisatie in de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens. Het zou lastiger zijn om dit beeld met een statief vast te leggen, omdat het water rondom de poten voor beweging kan zorgen. Vastgelegd met 35mm, 2 sec, f/7.1 en ISO125.

Een aantal jaar geleden was het ondenkbaar om de ISO tot 1600 te verhogen, maar omdat moderne sensoren tegenwoordig veel beter presteren bij weinig licht, is het mogelijk om zelfs op die niveaus opvallend schone beelden te schieten. Een goede standaardinstelling is om de handmatige modus te selecteren, Auto ISO in te schakelen en een sluitertijd in te stellen die gelijk is aan of hoger is dan de brandpuntsafstand. De camera past de ISO aan je scène aan, zodat je vol vertrouwen creatieve keuzes kunt maken met de sluitertijd en het diafragma.

De meer geavanceerde systeemcamera's van Canon, zoals de EOS R6, beschikken over een geavanceerde geïntegreerde beeldstabilisatie (IBIS), die onafhankelijk kan werken of samen met de optische beeldstabilisatie in een lens tot wel 8 stops IS kan behalen, zodat je ook zonder statief een sluitertijd van meerdere seconden kunt gebruiken.

Geschreven door James Paterson

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • BASISBEGINSELEN VAN FOTOGRAFIE IN DE BUITENLUCHT

  Tips voor het maken van opnamen onder extreme weersomstandigheden

  Je uitrusting beschermen en goed voor jezelf zorgen: lees onze beste tips & tricks voor het maken van opnamen onder extreme weersomstandigheden.

 • LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

  Uitdaging met landschapslenzen

  Professioneel fotograaf Verity Milligan deelt haar ervaring met het fotograferen van creatieve landschappen met twee lichtgewicht lenzen.

 • BASISPRINCIPES VOOR BEWERKING

  Landschapsfoto's bewerken om te printen

  Bewerkingstechnieken die je landschapsfoto's transformeren in een kunstwerk.

 • AVONTUURLIJKE FOTOGRAFIE

  Tips voor avontuurlijke fotografie

  Vijf tips voor het vastleggen van je avonturen in de buitenlucht met de EOS M6 Mark II.