AVONTUURLIJKE FOTOGRAFIE

Wild beauty: vijf tips voor het vastleggen van je avonturen in de buitenlucht

Lifestylefotograaf Jake Baggaley gaat op verkenningstocht in het koude Zweden en ontdekt waarom de EOS M6 Mark II perfect is voor avonturiers.
Twee mannen met rugzakken schaatsen over een bevroren meer.

Outdoor- en lifestylefotograaf Jake Baggaley heeft een passie voor avontuur. Als hardloper en bergbeklimmer wordt hij ook geïnspireerd door ruige landschappen en dramatische scènes in de natuur. "Ik groeide op in New Forest [in het zuiden van Engeland] en was altijd graag buiten," zegt Jake. "Ik speelde ook veel met camera's. Mijn vader is een fotografiedocent en we hadden een doka in onze keuken. Deze interesses werden al snel gecombineerd toen ik ouder begon te worden."

Jake ontmoette nieuwe mensen tijdens het hardlopen en ontdekte zijn eigen nichemarkt. "Het was nooit mijn plan om een outdoorfotograaf te worden. Veel van mijn eerdere werk was een sociale documentaire. Maar dat is hoe ik in de outdoor adventuresector begon te werken," legt hij uit. Jake werkt nu voor The North Face, Another Escape en Adidas.

Toen hij werd gevraagd om foto's te maken van besneeuwde landschappen en bevroren meren in Zweden op ski's en schaatsen voor Do The North, een duurzaam bedrijf dat expedities leidt, kwamen Jake's dromen uit. "We gingen naar de Dalarna regio om te schaatsen en het Fulufjället National Park voor off-piste skiën. Het was erg afgelegen en ik wilde al dat ijs en het enorme, afgezonderde landschap fotograferen," zegt hij.

Een lichte camera was belangrijk. Daarom was de compacte Canon EOS M6 Mark II met een 180˚ kantelbaar touchscreen, ingebouwde Wi-Fi, 4K-video en een 32,5 Megapixel APS-C sensor de perfecte reisgenoot. Jake combineerde deze camera met een Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens voor krachtige specificaties in een klein, draagbaar formaat.

Hier laat Jake zien hoe je je camera optimaal benut als je op avontuur bent. Ook laat hij zien dat je prachtige foto's van de natuur kunt maken zonder ver te reizen.

1. Wees creatief, ongeacht het weer

Een man in een gele jas schaatst over een bevroren meer. Een witte kerk op de achtergrond wordt weerspiegeld in het ijs.

Door met weerspiegelingen te spelen, kunnen leuke opnamen opleveren.

Een roedel husky's in de sneeuw. Een besneeuwd chalet is zichtbaar in de verte.

Buitenfotografie in de winter kan lastig zijn vanwege de helderheid van sneeuw. Maar je kunt er ook interessante composities mee creëren die je onderwerp laten opvallen.

"In de bergen voel je je echt verbonden met de natuur," legt Jake uit. "Als ik buiten ben, heb ik zin om foto's te maken. Tijdens het hardlopen vraag ik me af wat een goede opnamelocatie zou zijn. Je krijgt nieuwe kansen om creatief te zijn als je de natuur verkent in de winter," zegt hij. "Speel met verschillende hoeken, lichtval, en zaklampen om een somber landschap spannender te maken."

Er is weinig licht tijdens de sombere Scandinavische winter. Deze omstandigheden waren perfect om Jake's camera, met een ISO van 25600, te testen. "Ik was onder de indruk van hoe de Canon EOS M6 Mark II op weinig licht reageerde. Het grote diafragma van de Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens maakte het gemakkelijk om foto's te maken in het donker. In Zweden is er minder daglicht, dus we hadden niet genoeg tijd om alles klaar te zetten. Foto's moesten onderweg worden gemaakt."

In besneeuwde, heldere omgevingen raadt Jake aan om de Handmatige modus te gebruiken zodat alle details goed zichtbaar blijven. "De belichtingsmeter van de camera probeert alles steeds donkerder te maken omdat alles wit lijkt te zijn. Als je de Handmatige modus gebruikt, heb je volledige controle over de helderheid en wordt sneeuw niet donkerder gemaakt.

En waarom probeer je niet eens een silhouet te fotograferen? "In de sneeuw kun je de silhouetten van bomen goed vastleggen," zegt hij. "Schaduwen in de sneeuw geven je verschillende witte tinten waarmee je goed kunt spelen."

2. Je kit samenstellen

Een vrouw met een oranje rugzak loopt door een besneeuwd landschap.

The EOS M6 Mark II was perfect voor Jake's shoot, want die is ontzettend licht en compact. Hij kon deze camera eenvoudig gebruiken tijdens de trip.

Als je op avontuur bent, moet je snel je camera kunnen pakken en gebruiken. Anders kun je spontane momenten niet vastleggen. De Canon EOS M6 Mark II weegt slechts 408 g en kan 14 frames per seconde vastleggen (fps).

"Het fijne aan de Canon EOS M6 Mark II is dat hij zo compact en licht is," zegt Jake. "We skieden veel off-piste en schaatsten op bevroren meren. Omdat we veel zware gear bij ons hadden, ging alles langzamer. Maar de snelle framerate van de Canon EOS M6 Mark II was perfect om actiefoto's te maken. De camera zat vast aan de voorkant van mijn tas en dat werkte goed in deze extreme omstandigheden. Ik hoefde niet steeds te stoppen om mijn handschoenen uit te doen en mijn tas te openen.

3. Maak het interessant met mensen of details

Een man in een gele jas loopt over de sneeuw naar een driehoekige chalet.

Jake raadt aan om ook mensen te fotograferen om een gevoel van schaal te introduceren in de opname.

De benen van twee schaatsers, hun lichamen net buiten het beeld. Het duo wordt weerspiegeld in het ijs dat is bedekt met krassen door het schaatsen.

De patronen en krassen in het ijs door het schaatsen en de weerspiegeling van de schaatsers maken deze compositie interessanter.

"Ik probeer een simpele foto interessanter te maken door er een menselijk element aan toe te voegen," zegt Jake. "Als er iemand in het landschap staat, laat dit de schaal zien."

"De weerspiegeling in het ijs en de lijnen van onze schaatsen waren prachtig. Ik wilde deze lijnen aan de compositie toevoegen om de foto's interessanter te maken."

Jake gebruikte de RAW Burst-modus met 30 fps* van de Canon EOS M6 Mark II om schaatsers te fotograferen als ze in beeld kwamen. "Als we niet veel tijd hadden om foto's te maken maar in een mooie omgeving waren, gebruikte ik de Burst-modus met 30 fps om ervoor te zorgen dat ik het lichaam van de schaatser precies had waar ik het wilde. Dat was heel handig – en ik kon op de autofocus vertrouwen."

4. Kies een veelzijdige lens

Drie schaatsers met rugzakken steken een bevroren meer over. Besneeuwde bergtoppen zijn zichtbaar in de achtergrond.

De scherpe Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens zorgt dat Jake panoramafoto's kan maken met ongelooflijke close-updetails zonder vertekening.

Detail en helderheid zijn belangrijk voor goede avonturenfotografie. De superscherpe Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens heeft een 50mm-equivalente 'standaard' brandpuntsafstand waarmee je zowel dramatische bergen als kleine details op schaatsen, laarzen en wielen kunt fotograferen. Je hebt dus maar één lens nodig tijdens je avontuur.

"Die 50mm-equivalente brandpuntsafstand was mijn favoriet voor deze buitenfoto's omdat hij het mogelijk maakte het hele landschap vast te leggen met een persoon [in het frame] zonder te veel vertekening," zegt hij.

"Het is een goede brandpuntsafstand voor panoramafoto's en close-updetails met een geringe scherptediepte. Je kunt hem overal voor gebruiken."

5. Maak gebruik van het winterlicht

Drie langlaufers steken een besneeuwd landschap over. De zon verlicht een markeringspaal achter het trio.

Jake vertelt dat je winterlicht kunt gebruiken om een sombere scène interessanter te maken.

Een foto die met een drone is gemaakt van een man die in een besneeuwd landschap door een naaldbos loopt. Zijn voetsporen zijn zichtbaar in de sneeuw.

Het gouden licht op zonnige dagen tijdens de Scandinavische winter zorgt voor lange, sfeervolle schaduwen.

Of je nu in het bos of de bergen bent - de magie van een zonsopkomst in de winter creëert prachtige foto's. En er is een reden waarom veel avonturenfotografen zoals Jake hier graag foto's van maken. "Wat zo fijn is aan een zonsopkomst in de winter is dat deze meestal rond 9 of 10 uur plaatsvindt, in plaats van om 3 of 4 uur. In de winter kun je dus uitslapen en nog steeds de zonsopgang vastleggen. Op een zonnige dag in de winter staat de zon vaak laag. Hierdoor krijg je een intens, zacht licht met lange, diepe schaduwen," zegt hij.

Je kunt dit spectaculaire gouden licht eenvoudig vastleggen tijdens je avontuur in 4K-video's met de Canon EOS M6 Mark II. Jake kwam erachter dat hij zijn beelden kon bewerken en combineren met 4K-video's die hij op zijn full-frame Canon EOS R had opgenomen. "De beelden van de Canon EOS M6 Mark II pasten bij beelden van de Canon EOS R. Ik kon ze combineren en het zag er prachtig uit."

Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • BASISBEGINSELEN VAN FOTOGRAFIE IN DE BUITENLUCHT

  Tips voor het maken van opnamen onder extreme weersomstandigheden

  Je uitrusting beschermen en goed voor jezelf zorgen: lees onze beste tips & tricks voor het maken van opnamen onder extreme weersomstandigheden.

 • LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

  Opvallende landschapsfotografie

  Maak de perfecte 'landschapsselfie' met landschapsfotograaf en influencer Ása Steinars.

 • AVONTUURLIJKE FOTOGRAFIE

  Avontuurlijke fotografie in de buitenlucht

  Fotograaf Anna Blackwell wandelt door de wildernis van Dartmoor met een Canon EOS R6.

 • WINTERFOTOGRAFIE

  Betere winterfoto's maken

  Haal alles uit dit prachtige seizoen met fotograaf Vladimir Medvedev.