Snow-covered trees reflected in the clear water of a lake in Banff National Park. Photograph by Vladimir Medvedev.

WINTERFOTOGRAFIE

Het beeld bevriezen: betere winterfoto's maken

Indrukwekkende luchten, zacht licht van een laagstaande zon, harde randen die worden verzacht door een dikke laag ongerepte sneeuw - deze tijd van het jaar biedt eindeloze mogelijkheden om prachtige, sfeervolle foto's te maken.

Voormalig Canon Ambassador Vladimir Medvedev is een van de beste wildlife- en landschapsfotografen van Rusland. Werken onder koude omstandigheden is dus niet nieuw voor hem. Zijn inspiratie komt van oude Scandinavische fotografie en zijn veertienjarige carrière bracht hem al naar IJsland, Noorwegen en door Noord-Rusland naar het schiereiland Kola. Het schiereiland ligt bijna volledig binnen de poolcirkel en is een van de meest noordelijke plaatsen ter wereld die nog steeds met de auto bereikbaar is.

"Het ligt zo ver in het noorden dat de zon slechts kort opkomt en nooit hoog komt te staan. Dat zorgt voor een heel speciale, spookachtige sfeer", zegt Vladimir. "Het is ook een beetje vochtig, wat zorgt voor rijp aan de bomen. Ondanks het feit dat het moeilijk bereikbaar is, is het geweldig om daar te fotograferen."

Je hoeft echter niet op expeditie naar de poolcirkel om alles uit deze magische tijd van het jaar te halen. Vladimir deelt hier zijn beste tips voor het fotograferen van winterlandschappen, waar je ook bent.

1. Maak opnamen in alle
seizoensomstandigheden

De laagstaande zon produceert een zachter licht in deze tijd van het jaar. "Het zorgt voor een fijne sfeer op foto's", zegt Vladimir. "De sneeuw reflecteert een deel van het licht, dus zelfs als de zon hoger staat dan ik zou willen, zijn de schaduwen niet zo hard als ze in de zomer zouden zijn."
© Vladimir Medvedev

"Bij winterfotografie - en zeker bij sneeuwfotografie - bestaat er eigenlijk geen slecht weer", zegt Vladimir. "Alle weersomstandigheden zijn op een bepaalde manier optimaal, dus zelfs bij hevige sneeuwval en als het voelt alsof de zon nooit tevoorschijn zal komen, moet je gewoon kijken hoe het gaat. De wonderen zijn de wereld nog niet uit."

Moderne apparatuur kan de ijzige omstandigheden prima aan. "Hedendaagse camera's kunnen geweldige resultaten leveren bij koud weer. Je moet alleen wel meer accu's meenemen, want die lopen in die kou een stuk sneller leeg. De kwaliteit die tegenwoordig wordt geleverd door hoogwaardige compactcamera's, zoals de Canon PowerShot G7 X Mark III is echt fantastisch. Maar de apparatuur is niet het enige dat voor een goede foto zorgt, de fotograaf telt ook mee."

2. Zorg voor de juiste belichting bij heldere sneeuw

"In vergelijking met zomerfoto's is bij winterfoto's het hele dynamisch bereik van de foto's wat kleiner", zegt Vladimir. Daarom raadt hij aan de foto een klein beetje te overbelichten, zodat het beeld wat meer lijkt op wat het menselijk oog waarneemt. "Mijn ISO-instelling hangt af van wat voor dag het is. Als ik opnamen maak in de schemering, moet ik de ISO-instelling verhogen, maar als er meer dan genoeg licht is, kan ik de ISO instellen op 100."
© Vladimir Medvedev

Of het nu om een klein laagje of een dik pak gaat, sneeuw staat centraal bij winterfotografie. Het is dus belangrijk dat je bij de belichting van de foto rekening houdt met de heldere witte tinten van de sneeuw in een verder donkere omgeving met een grijze lucht. "Je moet vooral uitkijken bij opnamen met veel witte tinten", zegt Vladimir. "Je moet ervoor zorgen dat er geen details en hooglichten verloren gaan, terwijl de foto toch zo licht mogelijk blijft."

Als je ervoor kiest om opnamen te maken in Diafragmavoorkeuze of Av-modus (waarbij je een specifieke diafragmawaarde instelt en de camera een sluitertijd bepaalt die erbij past), adviseert Vladimir om aandacht te besteden aan de belichting. "Ik zou zorgen voor een beetje overbelichting, anders kan de foto er grijzer en saaier uit komen te zien dan zou moeten, vooral bij sneeuw", zegt hij. Je camera kan namelijk voor de gek worden gehouden door de schittering van de sneeuw en voor een kortere sluitertijd kiezen.

3. Gebruik scènes met sneeuw om te experimenteren met de compositie

Als er genoeg licht is, gebruikt Vladimir liever geen statief en fotografeert hij het liefst vanuit de hand. "Daardoor kan ik beter experimenteren en vrij rondbewegen om betere, nieuwe hoeken te vinden", legt hij uit.
© Vladimir Medvedev

"De winter is meestal de beste tijd om te experimenteren", zegt Vladimir. "Ik raad aan te spelen met instellingen en verschillende sluitertijden. Als mensen voor het eerst winterfoto's maken, lijken ze soms onderbelicht en niet heel spannend. Zorg eens expres voor overbelichting en kijk hoe onnodige details verloren gaan - je zult zien dat sommige contouren opvallender worden weergegeven, bijvoorbeeld die van bomen of bergen."

Vladimir geeft aan dat de compositie minimalistischer en aantrekkelijker is om te zien wanneer een landschap verscholen gaat onder een dik pak sneeuw. "Soms ligt er zoveel sneeuw dat het moeilijk kan zijn om te bepalen waar de horizon zich bevindt, waardoor je nog meer creatieve vrijheid hebt op gebied van compositie."

Als er voldoende licht is, maakt Vladimir liever opnamen zonder statief. "Daardoor kan ik vrij rondbewegen en verschillende hoeken uitproberen", legt hij uit. "Een statief met een langere sluitertijd zorgt voor een betere kwaliteit, maar ik ben vaak bereid om die kwaliteit op te offeren voor meer creatieve vrijheid."

4. Gebruik groothoeklenzen om de winterlucht vast te leggen

De winter zorgt voor indrukwekkende luchten, die dynamiek toevoegen aan sneeuwfoto's. "Groothoek- of ultragroothoeklenzen benadrukken het dramatische effect van de winterlucht", zegt Vladimir.
© Vladimir Medvedev

Om meer van de seizoensluchten en hun levendige kleuren vast te leggen, gebruikt Vladimir groothoeklenzen. Als hij fotografeert met zijn Canon EOS 5D Mark III of Canon EOS R, gebruikt hij het liefst de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM en de Canon EF 11-24mm f/4L USM. Hij raadt ook de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-lens aan.

"Ik maak ook graag foto's met een fisheye-lens, de Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM. Daarbij gaat het me niet eens zo zeer om het fisheye-effect, maar om het perspectief van de lens", vult hij aan. "Als je het zo instelt dat de horizon recht is en zich in het midden bevindt, kun je de afbeelding een beetje bijsnijden om het fisheye-effect te verminderen terwijl je het nieuwe perspectief behoudt. Dat ziet er indrukwekkend uit."

De Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-ultragroothoekzoomlens is uitzonderlijk compact en lichtgewicht, en geweldig voor het fotograferen van landschappen als je de lens combineert met een lichte en draagbare camera met een sensor van APS-C-formaat, zoals de Canon EOS 250D.

Een compactcamera biedt nog meer draagbaarheid en gemak. De Canon PowerShot G7 X Mark III heeft een ingebouwde 24mm 4.2x groothoekzoom in een compacte body die je in je jaszak kunt stoppen en overal mee naartoe kunt nemen.

5. Winterfotografie begint dichtbij

Je hoeft niet op zoek te gaan naar spectaculaire winterlandschappen. Mooie winterscènes zijn ook dichtbij huis te vinden.
© Vladimir Medvedev

Je hoeft niet af te reizen naar het verre noorden om winterfoto's te maken. Je vindt misschien in de buurt geen kuddes rendieren, husky's voor de slee of Noorderlicht, maar je kunt wel degelijk winterfoto's dichterbij huis maken. Als het thuis of op vakantie sneeuwt, is dat een goede gelegenheid om naar buiten te gaan en te oefenen. Je kunt dan altijd terug de warmte in als het te koud wordt. "Het is logisch om je directe omgeving te verkennen en je hoeft je niet zoveel in de kou te begeven", zegt Vladimir. "Je wordt je bewust van het soort omgeving voordat je naar buiten gaat voor een langere fotoshoot."

Vladimir paste dit toe bij Snow Storm – The Story of One Day, een serie waarvoor hij een hele dag de sneeuw rondom zijn huis fotografeerde. "Ik wilde laten zien hoeveel verschillende landschappen je kunt zien in slechts één dag. En als kijkers de uitdaging van fotograferen in slechts één dag begrijpen, krijgen ze het gevoel dat ze daar samen met mij waren."

Zware sneeuwval of slechts een beetje ijzel, ongeacht de camera die je gebruikt: trek een warme jas aan om buiten te genieten van het winterspektakel en leg het beeld vast!

Geschreven door Lucy Fulford

Gerelateerde artikelen
The inside of a bright blue ice cave.

WINTERFOTOGRAFIE

Fotograferen bij koud weer

Zeer koude weersomstandigheden kunnen je camera ernstig beschadigen. Volg daarom deze professionele tips om bij sneeuw en ijs te fotograferen.

Shooting the seasons

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

De seizoenen fotograferen

Benadruk de unieke sfeer van elk seizoen met deze tips van Benjamin Hegyi.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Opvallende landschapsfotografie

Maak de perfecte 'landschapsselfie' met landschapsfotograaf en influencer Ása Steinars.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken