STADSFOTOGRAFIE

Compositietips voor adembenemende stadsfotografie

Unieke hoeken en frisse perspectieven - fotografe Paula Stopka deelt haar tips voor het maken van indrukwekkende foto's van het stedelijke landschap.
De skyline van Chicago tijdens het gouden uur, met water voor de gebouwen. De hele scène is getint met de oranje gloed van de horizon.

Van moderne stedelijke architectuur die glinstert over skylines tot historische bakstenen bouwwerken die eeuwen teruggaan, steden bieden een wereld van perspectieven die het waard zijn om vast te leggen, elk uniek voor elke fotograaf.

Paula Stopka, een in Londen gevestigde, autodidactische grafisch ontwerper en fotograaf, afkomstig uit Krakau in Polen, is vaak bezig met het verkennen van steden over de hele wereld met een camera in de hand. Sinds kort is dit de Canon EOS R, terwijl ze zoekt naar nieuwe perspectieven en innovatieve hoeken.

Canon deelt hier haar inspirerende werk samen met onze beste tips voor het maken van creatieve foto's van stadsgezichten en stadsscènes.

1. Ontdek verschillende perspectieven

Een omhoog gefotografeerd beeld door het holle midden van een torenhoge, cirkelvormige structuur. Rijen balkons vormen concentrische cirkels tot aan de bovenkant van de structuur, terwijl een vliegtuig door de open lucht vliegt.

Verschillende posities kunnen een compleet nieuw perspectief geven op stadsgebouwen. Wees niet bang om vanaf onder omhoog te fotograferen. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II met een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 16mm, 1/160 sec, f/8 en ISO100. © Paula Stopka

Een van onderaf gefotografeerde foto van een betonnen wenteltrap die een kronkelend, schelpenachtig patroon vormt.

Trappenhuizen kunnen briljante omgevingen zijn om textuur, lijnen, bochten en andere vormen te vinden die de aandacht trekken. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-lens en een Canon-vattingadapter EF-EOS R ingesteld op 16 mm, 1/50 sec, f/6,3 en ISO320. © Paula Stopka

Ongebruikelijke uitkijkpunten kunnen een nieuwe kijk op de bezienswaardigheden van de stad bieden wanneer je met een camera rondloopt. Omhoog fotograferen via opvallende architectuur naar de lucht erboven en het introduceren van lagen met verschillende verdiepingen van een gebouw kan diepte toevoegen en de aandacht trekken. Je kunt ook het uitzicht van bovenaf proberen voor een dramatisch uitzicht op daken en wolkenkrabbers, door uitkijkpunten kijken of je landschapsfoto vanaf water aan de overkant fotograferen, vanuit een laag uitkijkpunt voor prachtige reflecties. Het variangle touchscreen van je camera is ideaal voor dergelijke scenario's, vooral in combinatie met een statief, omdat je hiermee vanuit meer creatieve posities opnamen kunt maken.

Soms kun je ook van binnenuit genieten van adembenemende gebouwen en hun unieke structuren. Ga naar de bovenste verdieping en kijk naar beneden of overdwars om de ontwerpen van het dak aan te scherpen, terwijl je licht gebruikt voor een dramatisch effect. Of als je een favoriet gebouw in je stad hebt, bezoek het dan op verschillende momenten van de dag - het gouden uur vlak voor zonsondergang kan scènes verfraaien en transformeren. Probeer het vanaf verschillende plekken te fotograferen om een uitzicht te vinden dat helemaal van jou is.

2. Creëer visuele paden in een beeld

Gewone stadsscènes komen tot leven wanneer een fotograaf een compositie maakt met interessante visuele paden. Trappenhuizen met contrasterende rondingen en rechte lijnen kunnen in prachtige schelpvormige afbeeldingen veranderen als je deze techniek gebruikt, waarbij je de tool voor het maken van de gulden snede of de reeks van Fibonacci repliceert. Fotografen kunnen hiermee een kijker door een foto leiden.

Architectonische pracht is niet altijd nodig, omdat je dit effect kunt gebruiken met roltrappen die 's nachts oplichten om leidende lijnen te creëren, of zelfs schaduwen aan de zijkant van een gebouw om de kijker naar een belangrijk focuspunt te leiden.

3. Geef een scène voldoende ruimte

De skyline van New York City, gezien vanaf het water, met rijen kleine pilaren die uit het water steken en perspectieflijnen vormen naar het midden van de opname. Een grote, lege lucht boven de gebouwen is opgenomen in de afbeelding.

Ruimte aan de bovenkant van een foto kan helpen om de belangrijkste focuspunten te benadrukken, zoals een opvallende, hoekige skyline. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 24 mm, 72 sec, f/16 en ISO100. © Paula Stopka

De binnenkant van een groot, wit gebouw, met uitzicht op het dak en hoge stalen dragers.

Lineaire architectuur kan tot leven komen op de camera als je een unieke hoek hebt gevonden. Gefotografeerd met een EOS 6D (opgevolgd door de Canon EOS 850D) met een Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-lens, ingesteld op 10mm, 1/80 sec, f/7,1 en ISO100. © Paula Stopka

Met ruimte bovenin een foto, vooral als het gaat om spectaculaire luchtbeelden, kan een foto een andere dimensie krijgen en wordt afleiding voorkomen. Een grotere vrije hoogte is ook handig als je een nachtelijke hemel wilt fotograferen en de nadruk wilt leggen op de fonkelende stadslichten met een lagere sluitertijd voor een donkere hemel.

Wanneer je een skyline van de stad fotografeert, zorgt de negatieve ruimte boven de scène voor balans in het beeld en voorkomt het dat het beeld er onoverzichtelijk uit komt te zien. Vergeet ook de ruimte onder je stadsgezichten niet. Waterreflecties kunnen een heel creatieve manier zijn om een ander intrigerend element toe te voegen wanneer je een nieuw perspectief zoekt op een populaire fotoplek.

4. Werk met grote hoeken

Allesomvattende stadsgezichten zijn geschikt voor een groothoeklens. Canon RF-lenzen bieden een uitstekende beeldkwaliteit, verbeterde beeldstabilisatie en een snellere autofocusmotor. De Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM heeft een groot zoombereik met een nauwkeurige scherpstelling en krachtige beeldstabilisatie - ideaal voor landschappen en architectuur.

Voor adembenemende panorama's combineert de panoramamodus in de Canon EOS R7 en Canon EOS R10 opnamen terwijl je de camera in één richting beweegt terwijl je de ontspanknop indrukt. Het is een goed idee om de camera stabiel en horizontaal te houden wanneer je deze modus gebruikt.

Als je over het algemeen prachtige vergezichten fotografeert, houd je horizon dan recht met de automatische niveauregeling, indien beschikbaar op je camera. Het is ook handig om het raster weer te geven in je zoeker om ervoor te zorgen dat je compositie goed in balans is.

Als je groothoekopnamen maakt met een camera met hoge resolutie, kun je ook uitsnijden om randen te verwijderen, de compositie te verbeteren of zelfs een deel van een gebouw te accentueren voor unieke resultaten.

5. Maak verticale opnames

De hoek van een gebouw, met rijen gebogen platen die uit elke vloer komen.

Strakke lijnen met licht en schaduw in combinatie met overzichtelijke randen kunnen leiden tot indrukwekkende composities. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-lens, ingesteld op 26 mm, 1/160 sec, f/7,1 en ISO100. © Paula Stopka

Rijen roltrappen, verlicht tegen de duisternis, worden weerspiegeld in het plafond erboven.

Het creëren van visuele paden in een afbeelding met stedelijke kenmerken zoals roltrappen kan foto's een grafische ontwerpstijl geven. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II met een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 16mm, 1/50 sec, f/4 en ISO800. © Paula Stopka

Een constant thema in Paula's stedelijke composities is portretoriëntatie. "Ik vind het leuk en uitdagend om foto's te maken met verticale uitlijning. Zodra ik mijn camera zijwaarts draai, moet ik dingen vanuit een ander perspectief zien. Het zorgt voor een gevoel van diepte in de beelden", zegt ze. "Voor mij draait alles om symmetrie en dat is mijn belangrijkste focus. Symmetrie maakt alles visueel erg aangenaam, gebalanceerd en aantrekkelijker voor de kijker. Het brengt ook harmonie in het beeld."

Paula gebruikt handige functies in haar Canon EOS R voor haar portretfoto's. Ze legt uit: "Ik heb altijd rasterlijnen ingeschakeld in mijn Canon-camera, omdat ik hiermee mijn foto's beter kan kaderen en samenstellen, en soms gebruik ik de functie voor elektronische waterpas."

Met alle camera's van het Canon EOS R System kunnen fotografen selecteren hoe de zoekerinformatie wordt weergegeven wanneer ze verticaal foto's maken. Het is mogelijk om over te schakelen naar de verticale weergave, zodat informatie automatisch wordt gedraaid en gemakkelijker te lezen is.

6. Gebruik licht om de compositie te verbeteren

Een Londense straat bij nacht, met een rode telefooncel op de voorgrond en St Paul's Cathedral op de achtergrond, en lange lichtsporen van rood, wit en geel langs de weg ertussen.

Wees creatief met lichtsporen en een lange belichting in het donker voor een interessante draai aan bezienswaardigheden en om je eigen leidende lijnen te creëren. Gefotografeerd met een Canon EOS 500D en een Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-lens ingesteld op 13 mm, 1/15 sec, f/14 en ISO100. © Paula Stopka

's Avonds fotograferen kan alledaagse scènes transformeren tot buitengewone kleurrijke uitzichten. Als je in de schemering of in het donker werkt, kun je met behulp van het Live-weergavescherm een opname maken met oriëntatiepunten, zodat je de compositie duidelijk kunt zien en de belichting kunt wijzigen met behulp van belichtingscorrectie of de modus Manual (M) (handmatig) op het scherm.

Met een kabelontgrendeling kun je op afstand opnamen maken, wat handig is voor ongebruikelijke hoeken en lange belichtingen. Met de Canon Camera Connect-app kun je de camera-instellingen en belichting wijzigen vanaf je telefoon. Je kunt de Live View zelfs op je toestel bekijken.

Lange belichtingstijden van een paar seconden zijn geweldig om bewegingen van voertuigen die langs een indrukwekkende bezienswaardigheid rijden vast te leggen. Wacht op een verkeersstroom voordat je de sluiter indrukt voor creatieve lichtsporen van achterlichten en koplampen. Experimenteren met een compositie en opnamehoek om te ontdekken waar de lichtsporen zich zullen bevinden ten opzichte van de bezienswaardigheid, samen met de verschillende sluitertijden, is ook een deel van het plezier.

Bekijk video van Canon over het fotograferen van stadsgezichten terwijl de zon ondergaat voor meer tips en advies.

Laatste gedachte: GPS toevoegen aan foto's

Wanneer je terugkijkt naar je favoriete bezienswaardigheden in de stad, kan het erg handig zijn om te onthouden waar ze zijn genomen, vooral als je een bepaalde locatie wilt bezoeken en een reis opnieuw wilt beleven. Sommige Canon-camera's hebben ingebouwde GPS, zodat locatiegegevens worden opgeslagen in je afbeeldingsbestanden. Als je camera deze functie niet heeft, kan de Canon Camera Connect-app de positiegegevens van je telefoon gebruiken en locatiegegevens toevoegen aan je foto's.


Zoals Paula concludeert, is het fotograferen van gebouwen en stadsgezichten een geweldige manier om "jezelf als fotograaf uit te dagen". Gebruik onze tips om je eigen onvergetelijke stadsbeelden te maken.


Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen