CREATIEVE FOTOGRAFIE

7 dagen, 7 creatieve manieren om je stijl te ontwikkelen

Fanatiek TikTok'er en professionele fotograaf en videograaf Kym Moseley deelt zijn tips en tricks voor het maken van onvergetelijke foto's.
Een portret van een man wiens gezicht tijdens de nabewerking over de foto is gesleept, tegen een paarse achtergrond.

Het vergroten van je creativiteit is essentieel voor het verbeteren van fotografie. Leren experimenteren met stijl en het uitproberen van nieuwe technieken kunnen leiden tot gedurfde en vaak verrassende resultaten. Kym Moseley is een enthousiaste voorstander van het spelen met ideeën, die hij vervolgens deelt met zijn vele volgers op TikTok.

Kym heeft onlangs zijn creativiteit de vrije loop gelaten door een week lang elke dag een fotografische uitdaging aan te gaan en de uitdaging vast te leggen in een TikTok-tutorial. Hier deelt Kym de zeven verschillende technieken die hij heeft gebruikt en onthult hij het creatieve denkproces achter elk van zijn opvallende resultaten.

1. Voeg een abstract element toe

Volgens sommigen liegt de camera nooit, maar bewerkingsapps kunnen de waarheid zeker verdraaien. "Ik vind het surrealistische werk van Salvador Dalí echt inspirerend en wilde iets vergelijkbaars maken", zegt Kym over de adembenemende foto die boven aan deze pagina prijkt. "Ik wist niet precies wat ik wilde doen, dus besloot ik om een zelfportret te maken en het eenvoudig te houden. De Canon Camera Connect-app is hier perfect voor, vooral omdat je op jezelf kunt scherpstellen terwijl je voor de camera staat, zodat je niet meer hoeft te gissen.

"Voor mij draait het bij portretten om de ogen", vervolgt Kym. "Het is waar je je letterlijk op richt wanneer je de foto maakt, maar het zijn ook de ogen die het verhaal vertellen. Ik denk niet dat er iets erger is dan een valse glimlach in een portret; ik kan altijd zien wanneer de ogen niet lachen. Om voor deze foto iets totaal anders te bedenken, besloot ik de ogen helemaal uit de foto te halen, om zo alle individualiteit en persoonlijkheid weg te nemen. Ik heb een gedeelte van het gezicht uitgerekt tijdens de bewerkingsfase en de foto verandert daardoor in een portret van iemand die iedereen zou kunnen zijn. Ik denk dat het echt een surrealistische kunstwerk is."

2. Wijzig de hoek om het grotere beeld vast te leggen

Een vliegende vogel tussen twee torenhoge wolkenkrabbers tegen een helderblauwe lucht, gefotografeerd vanaf de grond met de camera omhoog gericht.

"Het fotograferen van de gebouwen met een ultragroothoekobjectief en een diafragma van f/4.5 gaf een scherptediepte die groot genoeg was om alles scherp te houden, samen met een sluitertijd van 1/125e van een seconde," vertelt Kym over deze foto met de titel Look Up. "Dat is al gauw snel genoeg voor het maken van groothoekopnamen zonder statief." © Kym Moseley

"Ik fotografeer voornamelijk portretten en mensen, maar het is goed om jezelf uit te dagen met iets anders", zegt Kym. Hij zou geen ultragroothoekobjectief zoals de RF 16mm F2.8 STM of de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM gebruiken voor portretten, maar denkt dat ze een dynamisch perspectief kunnen geven voor stadsgezichten, zoals de foto hierboven. "Voor deze foto probeerde ik iets anders te bedenken dan de gebruikelijke foto's van gebouwen; ik had het idee om direct omhoog te fotograferen", legt hij uit.

Kym gebruikt de Canon EOS R6, en met deze camera kunnen EF- of EF-S-objectieven worden gebruikt met een Canon-vattingadapter EF-EOS R.

"Ik vond het leuk hoe de wolkenkrabbers naar elkaar toe leken te leunen met het perspectief omhoog, maar vond wel dat er iets nodig was in het midden van de lucht, zoals een vogel of een vliegtuig. Dit gebeurde niet, dus ik knipte een vogel uit de achtergrond van een oude foto en plakte die op de plek waar ik hem wilde."

3. Wees creatief met zelfportretten

Een portret van een man met Chinese tekens die met een projector op zijn gezicht worden geprojecteerd.

Met systeemcamera's kun je het effect van de belichtings- en witbalansinstellingen bekijken in de elektronische zoeker, maar je kunt profiteren van dezelfde voordelen als die van alle spiegelreflexcamera's van Canon met Live View, door in plaats daarvan opnamen op het scherm aan de achterkant samen te stellen. © Kym Moseley

"Ik hou van portretfoto's die donker en filmisch zijn en er oud uitzien, zoals een foto uit een film," zegt Kym over de inspiratie achter de opvallende resultaten van zijn derde techniek. "Ik wilde dat het grootste deel van het frame donker zou zijn en maar een deel ervan dramatisch zou worden belicht. Om dit effect te creëren, heb ik een LED-lichtstaaf gebruikt om de achtergrond een beetje te belichten. Daarna heb ik mijn telefoon op een projector aangesloten en er het Chinese teken voor 'liefde' opgeschreven, en dit letterlijk op mijn gezicht geprojecteerd.

"Ik gebruik vrijwel altijd de handmatige belichtingsmodus, zodat ik de look kan krijgen die ik wil, vooral bij donkere foto's," vervolgt Kym. "Ik ben een tijdje geleden overgestapt van een Canon EOS 6D Mark II op een EOS R6 en net als bij alle andere Canon-systeemcamera's helpt het echt dat je een live preview van de belichtingsniveaus en witbalans in de zoeker kunt zien. Ik experimenteerde met de kleuren van het LED-licht en de Chinese tekens op mijn telefoon tot ik de gewenste balans kreeg, met een blauwachtige achtergrond en een roodachtige tekst."

Voor portretten geeft Kym de voorkeur aan een geringe scherptediepte om het onderwerp te isoleren tegen een wazige achtergrond. Dit is mogelijk met een objectief met een hoge diafragmawaarde, waardoor de Canon RF 50mm F1.8 STM en de EF 50mm f/1.8 STM ideale, voordelige opties zijn.

4. Gebruik schaduwen en licht

De schaduw van een hand die een roos aanreikt aan een tweede hand, ook in de schaduw.

Kym is van mening dat opvallende, eenvoudige vormen in het silhouet soms meer zeggen dan licht en kleur. "Bij deze foto van twee handen en een bloem draait alles om menselijke interactie", zegt hij. © Kym Moseley

"Heldere, zonnige opnamen kun je altijd wel maken, maar ik speel graag met schaduwen en silhouetten", zegt Kym. Voor zijn foto van twee handen en een bloemensilhouet tegen een grijze muur wilde hij alles duidelijk, eenvoudig en dramatisch houden. "Mijn inspiratie komt veel uit beelden die ik heb gezien in films, op tv of op platforms zoals TikTok en Instagram. Deze foto is gebaseerd op iemand die een bloem in de hand van iemand anders legt. Ik denk dat het een heel sterk beeld is met emotionele aantrekkingskracht."

Kym gaat verder: "Ik heb de foto binnenshuis gemaakt, de camera naar mijn raam gericht en ongeveer één stop overbelichting gebruikt om alle details in de heldere achtergrond te verwijderen. Ik heb twee afzonderlijke opnamen gemaakt, eerst van de ene hand en daarna van de andere. Het zijn mijn eigen handen, dus ik heb de Canon Camera Connect-app gebruikt om alle instellingen te bedienen en de opnamen op afstand op mijn telefoon te bekijken. Tot slot heb ik de twee foto's samengevoegd in een bewerkingsapp om een samengestelde afbeelding te vormen."

5. Experimenteer met de compositie

Een skateboarder die zich afzet in een donkere parkeergarage met meerdere verdiepingen.

Mensen denken vaak dat je een korte sluitertijd nodig hebt om de actie te bevriezen, maar Kym heeft het tegenovergestelde gedaan en een lange sluitertijd van 1/30e seconde gebruikt om bewegingsonscherpte toe te voegen aan deze foto, waardoor een gevoel van beweging ontstaat. © Kym Moseley

"Ik vind het geweldig dat zoveel Canon-camera's een variangle-scherm hebben. Je kunt dit gebruiken om opnamen vanuit ongebruikelijke hoeken te maken, waarbij je de camera hoog of laag houdt", zegt Kym. Voor zijn foto van een skateboarder op een donker parkeerterrein stond de camera op de grond, wat hij een interessant perspectief vond. "Ik kon ervoor zorgen dat het lichaam van de skateboarder er op precies de gewenste plaatsen groot en klein uitzag. Zijn voet die het dichtst bij het objectief staat, ziet er dus enorm uit en de rest van zijn lichaam verdwijnt naar de achtergrond", legt hij uit. "Als ik de foto zou maken vanaf een normale ooghoogte, zou alle impact verloren gaan.

"De supersnelle snelheid van 20 frames per seconde van mijn Canon EOS R6 is een andere grote hulp bij dit soort opnamen", vervolgt Kym. "Ik heb een serie snelle foto's gemaakt, zodat ik zeker wist dat ik het definitieve moment zou vastleggen. Welke camera je ook gebruikt, het loont om de hoogste framesnelheid te gebruiken voor dit soort foto's."

6. Tem het wilde leven

Een duif die opvliegt van een gestrekte hand met vogelzaad.

Kym gebruikte één-punts autofocus voor deze foto, maar had ook de verbluffende, deep learning AI autofocusmodus met vogeldetectie van zijn Canon EOS R6 kunnen gebruiken, die ook te vinden is in de EOS R5- en EOS R3-camera. Hiermee wordt de focus op een intelligente manier vastgezet op een vogel en wordt de beweging ervan gevolgd, waarbij het lichaam wordt gedetecteerd en op de kop en zelfs de ogen wordt ingezoomd wanneer ze in beeld komen. "Ik vind het geweldig dat de EOS R6 zo ongelofelijk intuïtief en gebruiksvriendelijk is", zegt Kym. © Kym Moseley

Je hoeft niet op safari te gaan om prachtige wildlifefoto's te maken. Je kunt ook geweldige foto's maken in je eigen achtertuin of, in het geval van Kym, in lokale park bij hem in de buurt. De TikTok'er zegt over zijn foto van een duif die na het voeren wegvliegt: "Ik ben altijd al geïnspireerd door foto's van vliegende duiven en foto's van mensen die een exotische vogel in hun hand houden. Ik besloot de twee te combineren met deze foto.

"Er is een café in het park waar zakjes met vogelzaad worden verkocht om de eenden te voeren, maar die werken ook goed om duiven naar je toe te laten komen. Ik heb de camera gewoon in de ene hand gehouden en de duif op de andere. Ik gebruikte een korte sluitertijd van 1/1600e seconde om beweging te bevriezen terwijl de duif weg vloog."

7. Dubbel nemen

Een zwart-witfoto, met dubbele belichting, van een jonge man met kort haar.

Kym vertelt dat deze foto met dubbele belichting niet mogelijk zou zijn geweest zonder de mogelijkheid van de Canon EOS R6 om een 'spookbeeld' van de eerste opname weer te geven, waarop hij het voorbeeld van de tweede opname kon projecteren om de ogen op één lijn te brengen. "Het is een fantastische camera", zegt hij. De functie is ook beschikbaar in een aantal andere Canon-camera's, waaronder de EOS 90D, de EOS 6D Mark II en de EOS RP. © Kym Moseley

"Dit is een andere foto die deels is geïnspireerd op het werk van iemand anders", zegt Kym over zijn opvallende laatste foto. "Met dubbele belichting krijg je altijd een resultaat dat de aandacht trekt en ik wilde een foto maken waar het linker- en rechteroog precies over elkaar heen lagen in de twee afzonderlijke opnamen", legt hij uit. "Het was wel een beetje uitproberen, omdat ik ontdekte dat de pupillen van het oog heel precies moesten worden geplaatst.

"De modus voor meervoudige belichting van mijn Canon EOS R6 was een enorme hulp", vervolgt Kym. "Nadat je de eerste opname hebt gemaakt, wordt die in de zoeker of op het scherm aan de achterkant weergegeven als een soort spookbeeld, dat je kunt gebruiken voor een nauwkeurige plaatsing bij het samenstellen van de tweede opname."

Of je nu een week lang net als Kym een uitdaging wilt aangaan en elke dag een van deze verschillende technieken wilt uitproberen of gewoon een paar van die technieken in de loop van de tijd wilt uitproberen: het verleggen van je grenzen als fotograaf kan veel plezier en voldoening opleveren. Vergeet niet je resultaten te delen met de hashtag #FreeYourStory en @canonemea tagt.Geschreven door Matthew Richards

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • Druppels vloeistof sproeien in een boog uit een glazen bokaal in een geheven hand, afgetekend tegen een oranje lucht.

  CREATIEVE FOTOGRAFIE

  Creatieve technieken voor social media

  Twee TikTok-fotografen delen hun beste tips voor het maken van opvallende foto's.

 • Een vrouw met lang blond haar en een roze getinte zonnebril poseert tegen een roze gordijn en kralensnoeren. Haar afbeelding is zichtbaar op de achterkant van de camera op de tafel voor haar.

  PORTRETFOTOGRAFIE

  Upgrade je selfie

  TikTokker Nina Collins legt uit hoe je thuis creatieve zelfportretten kunt maken.

 • Stijlvolle foto's vastleggen

  BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

  Stijlvolle foto's vastleggen

  Socialmedia-influencer Steffi Marla vertelt hoe ze haar foto's online laat opvallen.

 • STRAATFOTOGRAFIE

  Portretten voor print

  Fotograaf en TikTokker Kym Moseley deelt zijn tips voor het vastleggen en delen van opvallende foto's van onbekenden.