BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Vind je eigen stijl: tips & tricks van een influencer voor stijlvolle foto's

Er is een stijl voor iedereen, je moet 'm alleen vinden. Socialmedia-influencer Steffi Marla vertelt ons waarom cottagecore haar zo aanspreekt.
Een vrouw in een lange jurk en een zonnehoed staat tussen de zonnebloemen en kijkt naar links.

Om jezelf echt te vinden, moet je soms teruggaan naar je roots. Dit was zeker het geval voor Steffi Marla. De Duitse contentcreator heeft bijna 100.000 volgers die zich vergapen aan haar romantische cottagecore-foto's die zijn geïnspireerd op haar jeugd op het platteland. Ze maakt zelfportretten op het platteland in verschillende seizoenen, van herfstbossen tot zomerweides. Als je haar foto's bekijkt, zou je geen moment denken dat ze in het levendige Berlijn woont.

"Ik ben opgegroeid op een boerderij en op mijn twintigste naar Berlijn verhuisd", zegt Steffi, die ook werkt als kapster en moeder van twee kinderen is. Na de geboorte van haar tweede kind begon ze met het vastleggen van het leven van haar gezin. Zo zette ze haar eerste echte stappen op fotografiegebied. In het begin voelde ze zich onzeker bij het posten van haar foto's op social media, maar haar creaties werden al snel populair. "Social media bleken ook een goede plek om andere mensen te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en nieuwe dingen uit te proberen. Ik was verkocht", vertelt ze enthousiast.

Met esthetisch aantrekkelijke en consistente foto's op social media kun je volgers aantrekken en je identiteit en merk laten groeien. Maar hoe doe je dat precies? Steffi deelt haar belangrijkste tips & tricks en vertelt hoe ze te werk gaat.

Je eigen stijl vinden

Een vrouw in een lange roze jurk zit aan de zijkant van een wit kleed waarop bloemen, eten en drinken voor een picknick staan. De scène speelt zich af op een klein grasveld voor een grote boom.

Steffi laat zich bij het maken van haar foto's leiden door de natuurlijke omgeving. "Ik laat me inspireren door de seizoenen en de omstandigheden op dat moment", zegt ze.

Een witte deken ligt op een stuk gras en wordt bedekt door verschillende bloemen, een open boek, een hoed met een brede rand, hapjes en twee glazen met een kleurrijk bruisend drankje.

Steffi gebruikt ook Pinterest om ideeën op te doen. "Het wordt steeds moeilijker om nieuwe, interessante dingen te fotograferen, maar daar laat ik me niet door tegenhouden", zegt ze. "Ik doe wat ik leuk vind, dat is het belangrijkste."

Met esthetisch bedoelen we simpel gezegd je stijl. Cottagecore kenmerkt zich door een geïdealiseerd beeld van het traditionele plattelandsleven, bij dark academia draait het om wollen jasjes en oude leren boeken, bij E-girl staat anime centraal en bij normcore draait het om elegante eenvoud in plaats van op te vallen. Stijl wordt meestal geassocieerd met mode, maar het gaat verder dan de kleding die je draagt. Als contentcreator omvat stijl alles wat van invloed is op je foto's, van locaties tot kleurpalet, lichtkwaliteit, compositie en de apparatuur die je kiest om die specifieke stijl te krijgen. Qua esthetiek of stijl kun je echt alle kanten op, dus hoe maak je een doordachte keuze? "Bedenk wat je leuk vindt en waar je zelf enthousiast van wordt", adviseert Steffi. "Luister niet naar andere mensen."

Tijdens de coronapandemie raakte Steffi steeds meer opnieuw aangetrokken tot de natuur en haar wortels op het platteland. "Mijn gezin en ik trokken steeds vaker naar het platteland en ik vond het geweldig", zegt ze. "Er is zoveel moois te zien bij ons in de omgeving."

Cottagecore-content begint met de manier waarop Steffi zichzelf presenteert: ze poseert buiten met een ouderwetse fiets, een strohoed of een boek in haar hand, het lange haar losjes in een strik, en draagt mooie jurken van organische stoffen.

"Het duurde heel lang om mijn huidige stijl te vinden", geeft Steffi toe. "Ik begon met stadsfotografie maar al snel werden de foto's romantischer en werden bloemen een terugkerend element. Het draaide steeds meer om de natuur in mijn foto's en op een bepaald moment besloot ik zelf voor de camera te gaan staan."

Als je nog op zoek bent naar je eigen stijl, kan het printen van je foto's echt helpen om je look te bepalen en deze bij te schaven. Er gaat niets boven het printen en ophangen van je foto's. Zo zie je na een tijdje precies wat wel en wat niet werkt.

Maak keuzes met je stijl in het achterhoofd

Een vrouw met een strohoed zit op een picknick-kleed en leest een boek onder een boom met paarse bloemen.

Steffi fotografeert in JPEG op haar Canon EOS R en zet daarna de foto's over naar haar smartphone. Ze bewerkt haar foto's in Adobe Photoshop Lightroom* waar ze haar eigen voorinstellingen heeft opgeslagen voor consistentie. Gefotografeerd met een Canon EOS R, een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/500 sec, f/4 en ISO 100. © Steffi Marla

Een vrouw houdt de zijkanten van haar blauwe jurk vast terwijl ze onder kersenbloesembomen loopt.

Kleur is een bepalende factor voor elke stijl en dus erg belangrijk voor Steffi. "Kersenbomen hebben bijvoorbeeld prachtige bloesems in de lente. Ik vind het geweldig om in een blauwe jurk onder de bomen te dansen", zegt ze. "Ik zorg er ook altijd voor dat de kleuren uit dezelfde kleurfamilie komen. Frisse pastelkleuren in de lente en warme, stemmige kleuren in de herfst." Gefotografeerd met een Canon EOS 6D Mark II en een Canon EF 50mm f/1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/640 sec, f/3.5 en ISO 100. © Steffi Marla

Kleur is erg belangrijk voor Steffi, die altijd probeert om in haar foto's binnen één 'kleurfamilie' te blijven. "Ik vind harmonieuze kleuren heel erg belangrijk", vertelt ze. "Ik pas mijn kleding aan de omgeving aan. Ik vraag mezelf: 'Welke kleuren zie ik daar?'. In een groene weide kies ik kleding van dezelfde of een complementaire kleur. Ik heb bijvoorbeeld foto's gemaakt van magnolia's in een lichtpaarse jurk en dat werkte heel goed."

Het zijn niet alleen de onderwerpen die je fotografeert die je foto's een kenmerkende stijl geven, maar ook de manier waarop je dat doet. Steffi gebruikt haar Canon EOS R graag met een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief via de Canon-vattingadapter EF-EOS R. "De foto's zien er geweldig uit en ik vind de achtergrondvervaging te gek", zegt ze. "Als ik op zoek ben naar mooie plekken, probeer ik altijd de balans te vinden. Ik houd vaak rekening met de gulden snede. Als voorbereiding denk ik goed na over de plek waar ik naartoe ga en wat de omstandigheden zijn. In een kleine ruimte heb ik een groothoekobjectief nodig die me genoeg vrijheid geeft, zoals het 50mm-objectief. Als ik veel ruimte heb, kies ik voor de 85 mm."

Inspiratie komt en gaat, dus Steffi raadt aan om altijd accessoires of props mee te nemen. Zo kun je direct experimenteren en zien wat het beste werkt voor je foto.

Blijf consistent om meer volgers op social media aan te trekken

Een vrouw zit op een boomstam in het bos en houdt een paddenstoel in haar hand terwijl ze naar rechts kijkt.

Voor haar volgers zijn de escapistische foto's van Steffi een manier om even te ontsnappen aan alle stress en onzekerheid. "Iedereen moet er zo nu en dan even helemaal uit. Zo ontstaan mooie dingen", vertelt ze. Gefotografeerd met een Canon EOS R, een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/1.8 en ISO 100. © Steffi Marla

Een vrouw houdt het stuur van een fiets vast op een pad met bomen aan weerszijden. Ze kijkt achterom en lacht naar de camera.

Steffi werkt meestal alleen, zonder assistent. "Ik gebruik een statief om de Canon EOS R te bevestigen en druk op de sluiterknop op mijn telefoon met de Canon Camera Connect-app", zegt ze. "Zo zie ik altijd of ik de juiste positie heb ingenomen." Gefotografeerd met een Canon EOS R, een Canon-vattingadapter EF-EOS R en een Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/1600 sec, f/2.5 en ISO 100. © Steffi Marla

De foto's van Steffi verschillen afhankelijk van de tijd van het jaar en de omstandigheden, maar er zijn bepaalde algemene elementen die in elke foto terugkomen. "De setting is heel belangrijk, net als de kleuren en het licht", zegt ze. "Accessoires zijn ideaal. Een hoed, een boek, een sjaal of een bosje bloemen kunnen een foto nog interessanter maken. Ik maak ook het liefst foto's zonder vreemde mensen."

Zo creëert ze een consistente sfeer in haar feed en trekt ze volgers aan die blijven terugkomen voor meer foto's. "Mijn volgers zijn ook verliefd op dit romantische en stille leven", zegt ze. "Velen verlangen naar wat meer rust en een ideale wereld. Je kunt jezelf helemaal verplaatsen in mijn foto's."

De aantrekkingskracht van social media is dat je iets overbrengt. Er zit echt een gedachte achter bij Steffi. Ze heeft het druk met haar gezin en haar baan, maar ze besteedt veel tijd aan het communiceren met haar volgers. Zo beantwoordt ze bijvoorbeeld reacties op haar posts. "Ik ben altijd vriendelijk en probeer actief te zijn", zegt ze. "Ik post regelmatig en schuw niet om iets persoonlijks te laten zien."

Blijf jezelf

"Ik denk dat je je onbewust altijd ontwikkelt en dat je verandering niet altijd kunt voorkomen", zegt Steffi. "Ik vind het persoonlijk heel leuk om te zien hoe mijn stijl zich in de loop van de tijd ontwikkelt."

Die verandering moet wel geleidelijk gaan. Mensen volgen je op social media vanwege de stijl die je hebt gekozen. Dus wat je ook kiest, moet wel bij je persoonlijkheid passen. "Ik vind het prachtig als foto's of situaties harmonie uitstralen, vooral als de kleuren, de verhoudingen en het licht in balans zijn", zegt Steffi.

In elke foto die je deelt, moet je eigen stijl overduidelijk naar voren komen. Bij elke beslissing die je neemt, moet je stijl dan ook centraal staan. Locatie, compositie en andere elementen kunnen allemaal van invloed zijn. Het is de filosofie die je content vormgeeft, dus wat voor stijl je ook kiest, ga er vol voor.

Geschreven door Rachel Segal Hamilton

*Adobe, Photoshop en Lightroom zijn geregistreerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

  Doe mee met de zevendaagse fotografie-challenge

  Fotograaf Ellis Reed onthult hoe je uit je creatieve comfortzone kunt komen en elke dag iets anders kunt fotograferen.

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Upgrade je selfie

  TikTokker Nina Collins legt uit hoe je thuis creatieve zelfportretten kunt maken.

 • BELICHTINGSTECHNIEKEN

  Fotograferen bij het beschikbare licht

  Leer hoe je het beste licht kunt zoeken en vastleggen om je foto's te verbeteren.

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Sprookjesachtige portretten

  Tien tips voor het maken van gedenkwaardige fabelachtige beelden van expert Rosie Hardy.