PRINTEN

De beste printer voor het maken van fotoprints

Van klein tot groot en voor elk budget: dit zijn de beste printers voor het produceren van hoogwaardige fotoprints, thuis en onderweg.
Handen houden een kind omhoog dat een ingelijste fotoprint aan de muur hangt.

Een foto kan een moment bevriezen en omtoveren tot een waardevolle herinnering. Maar die energie gaat helaas verloren wanneer de foto op een harde schijf wordt begraven of wordt bedolven onder pagina's vol digitale media.

Door je lievelingsfoto's te printen, worden ze omgezet in tastbare herinneringen die je thuis kunt inlijsten en tentoon kunt stellen, als aandenken aan anderen kunt geven, in een plakboek of fotoalbum kunt plakken of zelfs als sticker kunt printen om je bezittingen te personaliseren.

Er is een breed scala aan printers beschikbaar waarmee je je eigen prints kunt maken, waar en wanneer je maar wilt - van compacte printers die je mee kunt nemen tijdens uitstapjes, vakanties en naar speciale evenementen tot grootformaat modellen voor het produceren van grote prints om in te lijsten en aan de muur te hangen.

Hoe kies je de beste printer voor foto's? We nemen hier een kijkje in het printerassortiment van Canon.

De beste allround fotoprinters

Een vrouw met een geprinte fotocollage staat naast een Canon PIXMA-printer op een oppervlak met houteffect

De Canon PIXMA TS7450a-printer kan foto's met of zonder witrand printen in formaten variërend van 91 x 55 mm en vierkante opties, tot A4-formaat. De printer is ideaal voor het printen van een fotocollage of een selectie foto's in verschillende formaten die op een galeriewand worden getoond of in één grote lijst worden geplaatst.

Handen houden trouwfoto's vast boven andere foto's op een tafel.

Door je foto's te printen kun je een betere fotograaf worden, zodat je kunt bepalen wat je wel of niet mooi vindt aan een bepaalde foto en welke aspecten er verbeterd kunnen worden.

Met een All-in-One-printer kun je snel en eenvoudig digitale herinneringen omzetten in prachtige prints om je huis te verfraaien of om te delen met dierbaren. Doordat je de print kunt vasthouden, lijkt deze veel meer waarde te hebben, vooral als geschenk.

De All-in-One Canon PIXMA TS7450a-serie is eenvoudig in gebruik, met een ingebouwde scanner en een Wi-Fi-verbinding met je computer of smartphone. De printer is compatibel met de gratis Canon PRINT-app en kan in slechts 43 seconden kleurenfoto's van 100 x 150 mm zonder witrand printen.

Over het algemeen geldt: hoe meer inkt een printer gebruikt, hoe beter de fotokwaliteit. De PIXMA TS7450a-serie gebruikt zwarte inkt op pigmentbasis voor scherpe, vlekbestendige zwart-wittekst en cyaan, magenta en geel op basis van dye-inkt voor foto's.

Als je nóg betere fotokwaliteit wilt, bijvoorbeeld voor je eigen trouwalbum, bevat de Canon PIXMA TS8350a-serie niet alleen zwarte inkt op pigmentbasis, maar ook zwart, cyaan, magenta, geel en fotoblauw op basis van dye-inkt, verkrijgbaar in de standaarduitvoering en in XL- en XXL-opties. De extra inkten verbeteren de kwaliteit van fotoprints voor een grotere kleurruimte of beter kleurbereik, waarbij het toonbereik wordt verbeterd voor het behoud van meer details in donkere schaduwen en heldere hooglichten. De speciale kleur 'fotoblauw' zorgt voor bijzonder vloeiende overgangen in de blauwe lucht van landschapsfoto's.

De PIXMA TS8350a-serie is ideaal voor het supersnel printen van foto's. Net als bij de PIXMA TS7450a-serie zijn fotoprints zonder witrand beschikbaar in een groot aantal formaten, maar deze printer kan een foto van 100 x 150 mm zonder witrand in slechts 17 seconden printen.

De beste fotoprinter voor mobiel printen en plakboeken

Een paar handen houdt een geprinte babyfoto vast boven een Canon SELPHY CP1500, met nog meer geprinte foto's eromheen.

Een compacte printer zoals de Canon SELPHY CP1500 is ideaal voor het maken van een album dat je samenstelt voor de eerste verjaardag van een kind. Begin met zwangerschapsfoto's en voeg scans of foto's van geboortecertificaten toe, gevolgd door kaartjes waarmee je de hele ervaring kunt vastleggen. Print je foto's in verschillende formaten en experimenteer met de indeling en volgorde.

Een vrouw zit op een bank en plakt fotoprints uit een Canon SELPHY Square QX10 in een plakboek.

Met de Canon SELPHY Square QX10 met accuvoeding kun je overal foto's printen. Met Wi-Fi Direct maak je in een handomdraai verbinding met een smartphone, tablet of compatibele camera, terwijl prints op papier met zelfklevende achterkant ideaal zijn voor plakboeken of om overal op te plakken.

De printers die we tot nu toe hebben behandeld, zijn desktop-/tafelmodellen met ingebouwde Wi-Fi, zodat je ze overal in huis kunt plaatsen. Voor nog meer printopties kun je de compacte, mobiele printers van Canon overal mee naartoe nemen om rechtstreeks prints te maken vanaf je smartphone of compatibele camera. Het is een geweldige manier om een aandenken aan familie en vrienden te geven, of om je eigen ansichtkaarten van je reizen te maken en naar huis te sturen.

De compacte Canon SELPHY CP1500 ondersteunt meerdere papiersoorten, variërend van papier ter grootte van een briefkaart (RP-108 en KP-36IP) tot ministickers (KC-18IL), met daartussenin een creditcardformaat (KC-36IP en KC-18IF) en een vierkant formaat (KC-18IS). Elk pak papier bevat een inktcartridge met precies de benodigde hoeveelheid inkt. De printsnelheid voor foto's is ongeveer 41 seconden voor een print van 100 x 150 mm op briefkaartformaat.

De Canon SELPHY Square QX10 is een zelfstandige mobiele printer met een interne oplaadbare accu, die vierkante foto's van 68 mm print op stickerpapier dat met 72 x 85 mm iets groter is dan de foto, zodat je je eigen bijschriften kunt toevoegen onder je fotoprints. Net als bij de grotere Canon SELPHY CP1500 kun je verschillende indelingsopties kiezen en decoratieve stempels, randen en speciale effecten toevoegen via de Canon SELPHY Photo Layout-app.

De draagbare Canon Zoemini 2-printer is nog compacter en daardoor klein genoeg om overal mee naartoe nemen. Hij is ideaal voor het maken van een reisdagboek of om mee te nemen naar een festival om je selfies meteen te printen.

Je vindt meer informatie in onze handleiding voor creatief foto's maken met een compacte fotoprinter.

De beste fotoprinter voor grote projecten

Een Canon PIXMA-printer omringd door kleurrijke fotoprints, waarvan er één in de printerlade ligt

De Canon PIXMA G650 is voorzien van inkttanks op basis van dye-inkt in de kleuren cyaan, magenta, geel, rood, zwart en grijs voor een brede kleurruimte en toonbereik, en voor verbeterde fotoprints in zwart-wit.

MegaTank-inktflessen die in een Canon PIXMA-printer worden geplaatst.

De MegaTanks met hoge capaciteit van de PIXMA G650 hebben doorzichtige vensters aan de voorzijde, zodat je eenvoudig de inktniveaus kunt volgen.

Als je aan een langetermijnproject werkt waar je veel fotoprints voor nodig hebt, met name grote formaten, kan het vervelend zijn om de inktcartridges regelmatig te vervangen. Canon's MegaTank-printers zijn voorzien van inkttanks met een relatief hoge capaciteit waardoor je geen cartridges meer nodig hebt.

De Canon PIXMA G650 is een bijzonder indrukwekkende printer en levert een prachtige fotokwaliteit met zes inkten op basis van dye-inkt. Met elke set voordelige inktflessen kunnen er 3800 kleurenprints van 100 x 150 mm worden gemaakt. Printen zonder witrand wordt ondersteund tot A4-/briefpapier-formaat. Het bijvullen van de tanks is eenvoudig en kan zonder knoeien.

Net als bij de andere PIXMA-printers die we hebben behandeld, heeft de G650 ingebouwde Wi-Fi en ondersteunt hij cloudgebaseerd scannen en printen. Daarnaast kun je dankzij de ingebouwde scanner met een hoge resolutie foto's scannen en kopiëren.

De beste printer voor professionele fotoprints

Een vrouw staat naast een Canon PIXMA-printer, die op een bureau naast een computermonitor staat. Op de muur erachter hangen ingelijste geprinte foto's.

Als gespecialiseerde fotoprinter op basis van dye-inkten is de Canon PIXMA PRO-200 ongeëvenaard op het gebied van professionele kleuren- en zwart-witprints. De printer is ideaal voor glanzend en zijdeglanzend fotopapier, maar produceert ook prachtige prints op mat en fine art-papier.

Als je je fotoprints naar een hoger niveau wilt tillen, levert de Canon PIXMA PRO-200 in slechts 90 seconden prints op A3+ (329 x 483 mm) zonder witrand. Je kunt daarnaast ook panoramafoto's printen met een lengte tot 990 mm, zodat je het grotere geheel kunt zien. Dit is ideaal voor landschapsfotografie.

De PIXMA PRO-200 gebruikt acht afzonderlijke inktcartridges op basis van dye-inkt, speciaal samengesteld voor professionele fotoprints. Het is daarom de perfecte printer voor de meest veeleisende creatieve fotografen die de hoogste fotokwaliteit en grotere prints willen.

Meerdere invoerladen zorgen voor compatibiliteit met relatief dik fine art-papier en normaal fotopapier, zodat je kunt experimenteren met de look and feel van je geprinte foto's. Om je hierbij te helpen, vereenvoudigt Canon's gratis Professional Print & Layout-software het indelen van pagina's met meerdere foto's, met eenvoudige opties voor het aanpassen van de kleurweergave, de helderheid en het contrast.

Goede foto's nog mooier maken

Een hand legt een trouwfoto in een lijst op een houten oppervlak.

Canon heeft verschillende soorten printerpapier, en elke papiersoort kan iets nieuws toevoegen aan je uiteindelijke geprinte foto. Voor trouwfoto's is een matte afwerking zoals Matte Photo Paper de beste keuze, met een subtiele kleurbehandeling of romantisch zwart-wit.

Een vóór-en-na-foto van een stel op hun trouwdag naast een meer, donker en onbewerkt links en de lichtere versie rechts, bewerkt in Digital Photo Professional.

Het is handig om te weten hoe je je foto's kunt bewerken, zodat je fouten kunt corrigeren, je compositie kunt verbeteren en instellingen kunt aanpassen. Ontdek hoe je je foto's kunt bewerken met software zoals Digital Photo Professional in onze eenvoudige gids met tips voor fotobewerking.

Voor hoogwaardige, duurzame fotoprints is de papierkeuze net zo belangrijk als de inkt. De verschillende profielen in Canon's printerstuurprogramma's zorgen ervoor dat het proces nauwkeurig is afgestemd op het gebied van kleur, helderheid en contrast, waardoor prints zeer goed bestand zijn tegen vlekken of vervagen.

Glanzend papier is bijzonder geschikt voor het maken van levendige, bruisende kleurenfoto's. Niet-reflecterend mat papier is geschikt voor indrukwekkende zwart-witfoto's en voor een subtielere kleurbehandeling bij bijvoorbeeld portretten en trouwfoto's.

Je kunt kiezen uit een groot aantal fotopapiersoorten van Canon, waaronder het voordelige Glossy Photo Paper 'Everyday Use', het dikkere en luxe Photo Paper Plus Glossy II, Photo Paper Plus Semi-Gloss met een luxe satijnglans, en Matte Photo Paper, dat niet alleen ideaal is voor matte fotoprints, maar ook voor wenskaarten en creatieve projecten. Al deze soorten fotopapier zijn verkrijgbaar in een scala aan formaten. Het is een goed idee om een paar verschillende soorten fotopapier te testen om te zien wat je het mooist vindt.

Met Canon's assortiment printers en papiersoorten kunnen fotografen er zeker van zijn dat hun fotoprints van het papier spatten, ongeacht hoe of waar ze deze tentoonstellen. Van mobiele modellen waarmee je bij speciale gelegenheden leuke prints kunt maken en desktopprinters die ideaal zijn voor het printen van zowel documenten als foto's, tot MegaTank-printers die handig en voordelig zijn voor grotere projecten. Als je echt een statement wilt maken, biedt de Canon PIXMA PRO-200 professionele grootformaat prints tegen een relatief betaalbare prijs.

Geschreven door Matthew Richards


Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • Een zwarte Canon SELPHY CP1500, een groene Canon SELPHY Square QX10, een blauwgroene Canon Zoemini S2 en een Canon Zoemini 2 in roségoud staan tegen een grijze achtergrond, omgeven door prints, stickers en accessoires.

  CREATIEF PRINTEN

  De beste draagbare printers van Canon

  Bekijk Canon's assortiment compacte printers om te ontdekken welke printer het beste bij je past.

 • Een vóór-en-na-beeld van een stel op hun trouwdag naast een meer, donker en onbewerkt links en de lichtere versie rechts, bewerkt in DPP.

  BASISPRINCIPES VOOR BEWERKING

  Speciale foto's bewerken

  Verbeter je opnamen van speciale gelegenheden met deze eenvoudige tips om foto's te bewerken.

 • BRUIDSFOTOGRAFIE

  Maak je eigen trouwalbum

  Het maken van je eigen trouwalbum kan erg lonend zijn. Ontdek het zelf met onze deskundige tips.

 • CREATIEF PRINTEN

  Mijn eerste jaar in geprinte vorm

  Portretfotograaf Jemella Ukaegbu deelt haar beste tips om het eerste jaar van je baby vast te leggen en te vereeuwigen.