BRUIDSFOTOGRAFIE

Maak je eigen trouwalbum om te koesteren

Door je eigen trouwalbum te maken, kun je de grote dag opnieuw beleven en ook je creativiteit de vrije loop laten. Ontdek het zelf met onze deskundige tips.
Een selectie van geprinte trouwfoto's op een tafel, met een hand die een zwart-witfoto van de twee bruidegoms vasthoudt die lachend hand in hand staan.

Het mooiste trouwalbum vertelt het verhaal van de unieke dag van het bruidspaar en bewaart waardevolle herinneringen voor toekomstige generaties. Het bestellen van een trouwalbum dat door een professional is gemaakt, kan echter flink in de papieren lopen, en dat terwijl het trouwbudget vaak al onder spanning staat. Daarnaast loopt het kersverse stel dan ook de kans mis om samen terug te kijken op hun grote dag. Dus waarom zou je het niet zelf doen?

Hannah Millard, ook wel bekend als Camera Hannah, is al sinds 2010 fulltime trouwfotografe en heeft een passie voor het vastleggen van emotionele, magische momenten. Ze is internationaal vermaard en heeft een reeks prijzen gewonnen voor haar werk, dat haar vanuit haar huis in het Engelse Derbyshire naar exotische locaties over de hele wereld heeft gebracht. Daarnaast geeft ze ook les in fotografie en biedt ze workshops en online en persoonlijke mentorsessies aan. Ze heeft een aantal creatieve hobby's en noemt zichzelf een 'enorme nerd'. Hier deelt Hannah haar tips voor bruidsparen die hun eigen unieke trouwalbum willen maken.

1. Verzamel al je gekozen foto's

Een persoon houdt een zelfgemaakt trouwalbum vast met foto's van de receptie. Bovenaan staan glinsterende gouden letters die de woorden PARTY TIME vormen.

"Het zelf maken van albums met je eigen prints kan erg bevredigend zijn", zegt de bekroonde trouwfotografe Hannah Millard. "Je kunt ook speciale, gepersonaliseerde albums maken als cadeau voor familie en vrienden."

Je kunt het beste beginnen door samen alle foto's van jullie speciale dag te verzamelen - zowel de officiële foto's die zijn gemaakt door de professionele fotograaf als de onofficiële foto's die familie en vrienden hebben gemaakt.

"De meeste trouwfotografen leveren digitale foto's met een hoge resolutie als onderdeel van een pakket", zegt Hannah. "Deze zijn ideaal voor het maken van je eigen fotoprints en zullen van zeer hoge kwaliteit zijn. Ik gebruik een Canon EOS R6, en mijn favoriete lenzen voor bruiloften zijn de Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Canon EF 50mm f/1.2L USM en Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM. Dankzij de uitstekende Canon-vattingadapter EF-EOS R weet ik dat de foto's van geweldige kwaliteit zullen zijn.

"Ik ga ook een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM aanschaffen. Het bereik van de groothoekzoomlens en het heldere diafragma zorgen voor een grote veelzijdigheid bij groepsfoto's en huwelijksfotografie binnenshuis."

Aangezien de meeste, zo niet alle, geselecteerde foto's digitaal zijn, kun je het trouwalbum maken met een online fotoalbumservice. Hierbij upload je de mooiste foto's en zal het desbetreffende bedrijf de print- en verpakkingstaken uitvoeren. Dit is een geweldige optie voor mensen die veel zelf willen doen, maar te weinig tijd hebben. Voor ongeveer dezelfde prijs kun je de foto's ook zelf printen en het boek zelf vormgeven.

2. Maak er een leuke avond van

Een schermafbeelding van een beeldbewerkingsprogramma met een selectie van kleuren- en zwart-witfoto's van een bruiloft.

Het kiezen van je favoriete trouwfoto's voor het album kan een fijne manier zijn om mooie herinneringen op te halen aan de grote dag.

Een persoon legt geprinte trouwfoto's van verschillende formaten op een tafel en houdt er twee omhoog om ze van dichtbij te bekijken.

Zodra je de selectie van je favoriete digitale foto's hebt verkleind, kun je ze printen. Hiermee kun je je selectie nog beter onder de loep nemen.

"Ik vind het heel belangrijk dat een bruidspaar samen al hun trouwfoto's doorneemt", zegt Hannah. "Het is als een soort afspraakje, waarbij ze samen tijd doorbrengen en de bruiloft opnieuw beleven. Het bekijken van de foto's kan ook een geweldige manier zijn om nog nader tot elkaar te komen, aangezien ze hiermee herinneringen aan die dag ophalen. Wanneer je samen de foto's doorneemt, ontdek je niet alleen welke foto's het leukst zijn, maar ook welke foto's veel voor jou en je partner betekenen en waarom. Het gaat niet alleen om de foto's zelf, maar ook om de emoties die ze oproepen."

3. Begin met de must-haves

Een vrouw voegt een decoratief hoekje toe aan een montage van foto's in een zelfgemaakt trouwalbum.

"Recepties van bruiloften zijn vaak heel kleurrijk en hebben verschillende lichtbronnen met allerlei kleurtemperaturen. Door zwart-witprints te maken, kun je kleurrijke foto's die de aandacht afleiden een beetje dempen zodat alle aandacht op de emoties van het moment wordt gevestigd", aldus Hannah. "Maar als je zwart-witfoto's en kleurenfoto's op één pagina combineert, moet je voorkomen dat je van één type er maar één gebruikt."

Bij het samenstellen van een trouwalbum kan het heel lastig zijn om te bepalen welke foto's je wel en niet gaat gebruiken.

"Begin met de onmisbare foto's", adviseert Hannah. "Elke bruiloft vertelt een verhaal aan de hand van belangrijke momenten, zoals het uitwisselen van de ringen, de eerste kus en het zetten van de handtekeningen. Later bij de receptie wordt het boeket gegooid en heb je ook de eerste dans. Dit zijn allemaal belangrijke momenten waarmee je het verhaal van de dag wilt vertellen. Net zo belangrijk zijn de foto's die je om welke reden dan ook aan een bepaald moment doen denken."

4. Geef je lievelingsfoto's de ruimte

Twee handen rangschikken een foto van twee bruidegoms in een innige omhelzing op de eerste pagina van een zelfgemaakt trouwalbum.

Zoek het evenwicht tussen grotere en kleinere prints voor je album en zorg dat er rondom de foto's voldoende witruimte is zodat de pagina's niet te vol overkomen. Kleinere foto's kunnen zelfs foto's zijn die door gasten zijn gemaakt met instant cameraprinters als de Canon Zoemini S2. Wat esthetiek betreft, is het ook belangrijk om een paar van de mooiste foto's ademruimte te geven.

"Kies drie of vier topfoto's uit de onmisbare selectie", suggereert Hannah. "Dit zijn je favoriete foto's die hun eigen plek verdienen in het album. Veel mensen maken de fout om zoveel mogelijk foto's op een bladzijde te plaatsen die allemaal om aandacht vragen. Door topfoto's afzonderlijk op een volledige pagina te plaatsen, ontstaat er een mooie balans. De mooiste topfoto's hebben een sterke visuele impact en een geweldige compositie, en leggen vaak een moment vast waarop alles perfect bij elkaar komt.

"De keerzijde is dat sommige foto's beter tot hun recht komen met andere, kleinere foto's eromheen", vervolgt Hannah, "zoals spontane foto's van gasten tijdens de receptie en mensen die hun moves op de dansvloer laten zien."

5. Vergeet de bepalende foto's niet

Twee handen houden een aantal trouwfoto's omhoog, waaronder een foto waarop de twee bruidegoms elkaar omhelzen en een van een bruidstaart die uit drie lagen bestaat.

Om ervoor te zorgen dat je trouwalbum het hele verhaal van de bruiloft vertelt, moet je ook foto's toevoegen van de verschillende locaties en van de door jullie gekozen taart, bloemen, en ga zo maar door. Dit zijn elementen die vaak over het hoofd worden gezien, maar waar je later graag aan wordt herinnerd.

"Ik maak ook veel filmopnamen tijdens bruiloften en er zijn vergelijkbare regels van toepassing op het maken van een fotoalbum", zegt Hannah. "Begin met een paar 'bepalende foto's' voor de context. Foto's die de locatie van de ceremonie tonen, zullen de sfeer bepalen. Dit geldt ook voor de receptie, indien die op een andere locatie was. Het zijn misschien niet je lievelingsfoto's, maar als je ze weglaat, loop je het risico dat je de sfeer verliest. Het is ook een goed idee om details te benadrukken. Denk hierbij aan foto's van bloemen, speciaal briefpapier en de tafelversieringen. Zij geven het album een visuele flow wanneer je van de ene naar de andere locatie gaat."

6. Maak prints van de selectie

Een vrouw staat voor een Canon PIXMA-printer en bestudeert foto's die net zijn geprint.

De Canon PIXMA TS7450-serie-printer is de perfecte keuze voor pasgetrouwden die zelf hun trouwalbum willen maken. Het printen gaat razendsnel: in slechts 43 seconden print je al kleurenfoto's van 10x15 cm zonder witrand.

Zelfs als je ervoor kiest om een professioneel fotoalbum te laten maken, kun je een ontwerp maken van het album dat je voor ogen hebt met de foto's die je graag terug wilt zien. Gebruik hiervoor de bovenstaande stappen. Als je wilt weten hoe het trouwalbum er uiteindelijk uit zal zien, ongeacht de manier waarop het eindproduct wordt gemaakt, kun je het beste eerst een fysiek voorbeeld maken.

"Foto's op een telefoon of computerscherm geven je niet dezelfde look and feel als een fysiek trouwalbum. Of je je trouwalbum nu professioneel laat printen of je eigen album maakt: het is altijd een goed idee om de foto's eerst zelf te printen en ermee te experimenteren", stelt Hannah voor. "Ik gebruik een printer uit de Canon PIXMA TS7450-serie en ben erg onder de indruk van het snelle en eenvoudige proces, en vooral van de kwaliteit van de prints. Je kunt prints met of zonder witrand maken, en beide opties zijn erg mooi. Als ik de prints op witte pagina's plak, vind ik foto's zonder witrand de beste keuze. Bij gekleurde bladzijden of bladzijden met een motiefje vormt een witrand juist een mooi kader om de fotoprints."

7. Probeer verschillende soorten fotopapier om te zien wat je het beste bevalt

Een selectie trouwfoto's en pakken Canon-printerpapier op een tafel.

Als het gaat om het kiezen van het papier voor je trouwfoto's zegt Hannah: " Glossy, halfglanzend, glanzend en mat fotopapier hebben allemaal een andere look en feel, dus het is de moeite waard om de verschillende opties te proberen. Voor de best mogelijke printkwaliteit is het ook erg belangrijk dat je de printerinstellingen telkens wijzigt, zodat deze passen bij het papier dat je gebruikt."

Hannah stelt voor om bij het printen van foto's voor je album verschillende soorten fotopapier te testen om te zien welke je het mooist vindt.

"Ik vind het geweldig dat ik verschillende soorten fotopapier kan testen bij het maken van mijn eigen prints", zegt ze. "Glossy, halfglanzend, glanzend en mat fotopapier is verkrijgbaar in een groot aantal formaten, zodat je kunt experimenteren en precies de afwerking kunt vinden die jij het mooist vindt. Halfglanzend papier is mijn favoriet, want dat zorgt voor prachtige, professionele resultaten zonder te veel glans. Glossy fotopapier werkt ook goed, vooral voor pagina's die meerdere kleurrijke afbeeldingen bevatten, omdat het contrast en de verzadiging hierbij mooi overkomen. Mat papier zorgt voor een subtielere, gedempte look.

"Het mooie van het zelf maken van prints is dat je papiersoorten kunt combineren en afstemmen op individuele foto's of pagina's."

8. Maak een storyboard om de plaatsing te testen

Een selectie van geprinte trouwfoto's voor een open laptop, terwijl een vrouw achter de laptop een foto bestudeert die net is geprint.

"Als je het formaat en de plaatsing van de foto's voor je album bepaalt, begin dan met kleine prints en werk daarna naar de grotere foto's toe, waarbij je zo nodig grotere exemplaren print", zegt Hannah. "Daarmee bespaar je veel tijd en geld."

"Het is een goed idee om een soort storyboard te maken zoals regisseurs dat doen voor hun films. Op die manier kun je de flow van het trouwalbum in de gaten houden en zie je of ook echt het hele verhaal wordt verteld", legt Hannah uit. "Begin met de topfoto's en de onmisbare foto's, voeg hierna de bepalende foto's toe en plaats alle prints op chronologische volgorde. Dit geeft je een visueel overzicht van het volledige verhaal en geeft aan of er gaten zijn die moeten worden gevuld. Het laat ook zien of er een gebrek aan balans is: of je bijvoorbeeld te veel foto's van speeches hebt of te weinig spontane foto's van gasten."

9. Kies voor professionele prints

Een schermopname met een portretfoto die wordt gecombineerd met een oranje tekstvak met de woorden Mooiste. Dag. Ooit.

"Als het papierformaat niet overeenkomt met de beeldverhouding van de foto moet je goed kijken naar hoe de foto wordt bijgesneden. Met de Canon Easy-PhotoPrint Editor kun je de foto naar het printvoorbeeld slepen voor de beste compositie", legt Hannah uit.

Een persoon die naar trouwfoto's kijkt op een laptop en tegelijkertijd een foto van dezelfde bruiloft in de hand houdt. Op het bureau rondom de laptop liggen nog een aantal prints.

"Het hulpprogramma Auto Photo Fix in de Canon Easy-PhotoPrint Editor kan de printkwaliteit verbeteren", aldus Hannah. "Ik adviseer om twee versies te printen, met en zonder correctie, zodat je zelf kunt bepalen welke de voorkeur heeft. Bij foto's die zorgvuldig zijn bewerkt en aangeleverd door professionele trouwfotografen kan de correctie het beste worden uitgeschakeld."

"Ik vind de Canon Easy-PhotoPrint Editor erg fijn", zegt Hannah. "Wanneer ik de pagina's indeel, gebruik ik het voor het printen van meerdere foto's op bijvoorbeeld één pagina van 25,5x20 cm of A4-fotopapier, dat ik vervolgens rechtstreeks op de pagina van een plakboek kan plakken. Hiermee kun je de lay-out van afzonderlijke pagina's bepalen en hoe deze in balans staan met tegenoverliggende pagina's.

"Door meerdere kleinere foto's op één pagina te printen, bespaar je ook veel tijd en moeite wanneer je ze precies uit moet lijnen wanneer je ze in het boek plakt", vervolgt ze. "De Canon Easy-PhotoPrint Editor-app en -software hebben een scala aan kant-en-klare sjablonen waar je uit kunt kiezen. Vervolgens kun je de lay-outs nabootsen in de ontwerptools van een online drukkerij om je uiteindelijke trouwalbum samen te stellen. De foto's die je print, gaan nooit verloren. Misschien wil je ze bewaren of aan familie en vrienden geven als cadeau, of ze inlijsten."

10. Laat je creativiteit de vrije loop voor extra impact

Twee handen rangschikken een pagina met vier sfeerbepalende foto's, tegenover een pagina met twee grotere foto's van de trouwopstelling.

"Om de foto's in een plakboek te plakken, kun je washitape of papiertape gebruiken. Er is ook een groot scala aan effen en decoratieve zelfklevende 'fotohoekjes' om uit te kiezen", zegt Hannah. "Een alternatief is het gebruik van dubbelzijdige tape voor een strakke look. Wanneer je experimenteert met lay-outs biedt afplaktape een tijdelijke oplossing. Deze tape kun je makkelijk weer verwijderen zonder je prints te beschadigen."

"Ik denk dat er veel te zeggen is voor het maken van je eigen trouwalbum met prints die je thuis hebt gemaakt", concludeert Hannah. "Je kunt het beste een vrij groot plakboek kopen met pagina's van bijvoorbeeld 30x30 centimeter. Hiermee krijg je de flexibiliteit om een combinatie van grote en kleine foto's te gebruiken. De doe-het-zelf-benadering is perfect wanneer je verschillende elementen wilt toevoegen aan een trouwalbum, zoals uitnodigingen, speciale berichtjes en handgeschreven briefjes, de volgorde van de kerkelijke inzegening, gedroogde bloemen en andere aandenkens.

"Uiteindelijk kun je zelf een op maat gemaakt trouwalbum maken met prints van topkwaliteit die lang genoeg meegaan voor toekomstige generaties. Het is heel leuk om te doen en het is verbazingwekkend goedkoop in vergelijking met vrijwel alle andere activiteiten die bij een bruiloft komen kijken."

Geschreven door Matthew Richards

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen