PRINTEN EN KNUTSELEN

De ultieme gids voor printerpapier

Glanzend of mat? Zijdeglans of fine art? Ontdek welke papiersoorten je nodig hebt voor het printen van je foto's en creatieve projecten.
Een hand die een print van een zoete-aardappeltaart uit de lade van een PIXMA-printer pakt, met daarnaast een pak printerpapier en een zelfgemaakt receptenboek.

Het kiezen van het juiste printerpapier is een van de belangrijkste beslissingen in het creatieve proces om je idee, foto of ontwerp tot leven te brengen. Verschillende papiersoorten kunnen je werk elk een verschillend effect meegeven of de perfecte finishing touch.

Voor fotoprojecten met diepe zwarttonen en levendige kleuren, is het belangrijk om een papiersoort te kiezen die deze kenmerken accentueert en waarmee je de onderwerpen in de foto tot leven kunt brengen. Kun je het beste glanzend of mat papier kiezen? Fine art-papier met structuur of halfglanzend papier? Kies je voor knutselprojecten leuke innovatieve opties zoals magnetisch fotopapier of papier met hoge resolutie?

Houd ook rekening met het gewicht van het papier, of het gecoat of ongecoat is, en het materiaal – sommige soorten zijn gemaakt van synthetische, andere van natuurlijke vezels. Maak je geen zorgen als dit wat overweldigend klinkt. Deze gids helpt je de beste keuzes te maken.

Het beste papier om thuis foto's te printen

Een hand plaatst een geprinte foto op een prikbord waarop andere prints zijn vastgeprikt.

Je kunt kiezen uit een groot aantal glanzende papiersoorten, waaronder Canon Plus Glossy II, Canon Pro Lustre en Canon Plus Semi-gloss. Deze zijn alle compatibel met een groot aantal Canon-printers.1 Canon's creatieve apps bieden je ook de mogelijkheid om te printen op magnetisch of vierkant fotopapier.

Vaak draait het bij het thuis printen van foto's om het willen koesteren van dierbare herinneringen. Je kunt kleinere prints maken om in zelfgemaakte albums te plakken, in fotolijsten te doen of op prikborden te prikken. Voor dit soort prints kan gecoat papier een betere optie zijn, omdat het over het algemeen langer meegaat.

Bij gecoat papier is er een middel toegevoegd aan het oppervlak, waardoor het gladder is en minder inkt absorbeert, waardoor de prints helderder van kleur zijn. Dankzij deze coating is het ook beter bestand tegen vuil, vocht en slijtage. Ongecoat papier daarentegen heeft textuur, is poreuzer, en kan inkt gemakkelijker absorberen. Foto's die op ongecoat papier worden geprint, kunnen zachter aanvoelen, met meer structuur.

Canon's serie compacte SELPHY-fotoprinters gebruikt papier met een speciale beschermende coating. Deze zorgt ervoor dat elke print bestand is tegen water, vingerafdrukken en krassen en tot 100 jaar meegaat als deze in een album wordt bewaard. Van briefkaartpapier tot vierkante prints, foto's op creditcardformaat en ministickers: er is een optie voor elke creatieve manier waarop je je foto’s wilt laten zien.

Canon Everyday Use Glossy is papier van fotolabkwaliteit. Het is geschikt voor PIXMA-printers en de beste keuze voor voordelige, kleurrijke, alledaagse foto's. Glanzende Canon-papiersoorten houden de inkt dieper onder de oppervlakte vast dan andere papiersoorten, waardoor er geen overtollige inkt op het papieroppervlak achterblijft, zodat je prints direct droog zijn en de afwerking in de loop van de tijd mooi glanzend blijft.

Een print rolt uit een Canon PIXMA-printer die op een tafel staat met daaromheen een aantal andere prints en een Canon-camera.

Als je een hele rits vakantiefoto's of familiefoto's wilt printen, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en de manier waarop je ze wilt gaan laten zien. Wat betreft klassieke foto's van 10 x15 cm op glanzend of halfglanzend papier, kan de Canon PIXMA G650 doorgaans tot 3.800 foto's2 printen met slechts één set inktflessen. De printer werkt met verschillende papierformaten en kan foto's tot A4-formaat zonder witrand printen – ideaal om je dierbare momenten op grotere schaal te laten zien. De zes afzonderlijke inkten op pigmentbasis leveren ook betrouwbare, hoogwaardige resultaten op ongecoat papier.

Canon Plus Semi-gloss-papier heeft een satijnen afwerking en de structuur van fotopapier – met minder glans voor een zachtere uitstraling. Met dit papier van 260 g/m² maak je uitstekende fotoprints die direct droog zijn. Combineer het met Canon ChromaLife 100-inkten en een printer die hoogwaardige foto’s kan produceren, zoals de Canon PIXMA TS705a, en je hebt alles wat je nodig hebt voor geweldige resultaten.

Voor dierbare familieherinneringen of prachtige reislandschappen die indruk zouden maken op een prominente plek in je huis: veel soorten Canon-fotopapier zijn beschikbaar in A4-formaat en kunnen in combinatie met een printer als de PIXMA G650 rijke A4-foto's zonder witrand produceren.

Canon Plus Glossy II-fotopapier heeft een hoogglanzende afwerking en een zwaarder gewicht van 265 g/m² en is ideaal voor het printen van verzadigde kleuren en zwarttonen. Het is de perfecte match voor ChromaLife 100-inkten en de Canon LUCIA PRO-inkten die worden gebruikt in Canon imagePROGRAF PRO-printers.

Als je liever een matte fotoprint wilt, kan Canon Matte Photo Paper voor inkjetprinters reflectie helpen verminderen in een glazen lijst, omdat het minder licht reflecteert. Mat papier is geschikter voor warmere tinten en voor als je dus prints wilt zonder reflecterende glans.

Beste papier voor artistieke fotoprints

Een paar handen houdt een print vast van een appel die in witte verf is gedoopt. Op tafel staat een Canon PIXMA-printer en liggen twee vergelijkbare prints.

Grotere prints tot A3+- of op panoramaformaat maken een geweldige indruk, of je nu glanzend of fine art-papier gebruikt. Een wireless printer zoals de Canon PIXMA PRO-200 met Canon's 8-kleuren inktsysteem op pigmentbasis biedt een uitstekende kleurreproductie.

Als je een artistiek fotoproject wilt printen, kun je kiezen voor Canon Premium Fine Art Rough Paper. Dit is professioneel, hoogwaardig A4-papier op katoenbasis met een ruwe textuur dat zorgt voor volle zwarttonen en een nauwkeurige kleurreproductie in de donkere gebieden van de foto. Fotografie- en kunstliefhebbers zullen de voorkeur geven aan dit papier voor hun creaties, dat mooie resultaten kan opleveren voor zowel zwart-wit- als kleurenprints.

Canon Pro Lustre van 260 g/m² is professioneel fotopapier met een zachte satijnglans. Dit gladde inkjetfotopapier is verkrijgbaar tot A2-formaat. Het lijkt op de traditionele papiersoorten met harscoating die worden gebruikt in donkere kamers, wat het tot het ideale papier maakt voor fotografen die een fotolabafwerking willen voor hun werk. Het biedt levendige kleuren, haarscherpe details en uitzonderlijke zwart-witreproductie. In combinatie met Canon ChromaLife 100-inkten, die worden gebruikt in de PIXMA-serie, of de Canon LUCIA PRO-inkten die worden gebruikt in de imagePROGRAF-serie zoals de imagePROGRAF PRO-300, beschermt dit papier foto's tegen kwaliteitsverlies veroorzaakt door atmosferische gassen en licht.3

Een vrouw in een paarse trui zit op de rand van een bureau en houdt een A2-print vast die uit een Canon imagePROGRAF PRO-printer komt.

Glanzend, mat en fine art-papier kunnen allemaal een andere structuur en glans aan je foto geven. Als je ze combineert met een geavanceerd inktsysteem, zoals het 12-kleurensysteem van de Canon imagePROGRAF PRO-1000, profiteer je bovendien van het bredere kleurengamma. De printer kan ook printen op canvas, zodat je nog meer opties hebt voor het reproduceren en laten zien van je foto’s.

Een andere optie voor wie een professionele afwerking wil, is het glanzende, zware Canon Pro Platinum-papier van 300 g/m². Dit papier bestaat uit zes lagen, is bestand tegen vervaging en zorgt voor een uitstekende kleurreproductie, met name met Canon LUCIA PRO- en ChromaLife 100-inkten.

Je kunt ook papier kiezen op basis van de kleurtonen in de foto. Bij speciale foto's en kunstwerken met warme kleuren en grijstonen zorgt Pro Premium Matte van 210 g/m² voor een gladde, niet-reflecterende structuur. Dit dikkere papier is ontwikkeld voor professionals die op zoek zijn naar eersteklas kwaliteit en levert prints van galeriekwaliteit in combinatie met een printer als de compacte professionele A3-inkjetprinter Canon imagePROGRAF PRO-300 of de A2 imagePROGRAF PRO-1000 die een geavanceerd 12-inktensysteem en breed kleurengamma hebben.

Andere papiersoorten voor het maken van uitzonderlijke, professionele fine art-prints, vind je in het assortiment van Canson® Infinity, zoals Canson® Infinity Platine Fibre Rag, met een basis van 100% katoen en een zuivere witte tint. Papiersoorten op katoenbasis bieden een rijke structuur, sterkere vezels, en een luxe gevoel. Ze hebben een lange levensduur en zorgen voor prints van archiefkwaliteit. Ook het assortiment fotopapier van Hahnemühle biedt hoogwaardige resultaten voor fotoprints, posters en fotoboeken.

Het beste papier voor creatieve projecten

Een afgewerkte driedimensionale bloemenkaart staat op een tafel naast twee dozen Canon-printerpapier. Op de achtergrond is een knutselende vrouw te zien.

Voor wenskaarten, briefkaarten of uitnodigingen is het artistieke Double-sided Matte Paper ideaal. Gebruik het voor plakboeken, origami of kalenders.

Een tafel bedekt met papieren decoraties van Canon Creative Park, bloemen in vazen en verschillende borden met eten, waaronder eieren en hot cross-broodjes, een delicatesse die wordt gegeten met Pasen.

Canon Creative Park helpt je het beste papier te kiezen door aan te geven welk Canon-papier je het beste kunt gebruiken voor welke sjabloon. Nadat je een sjabloon hebt gekozen en de papiersoort hebt geselecteerd, kun je de app gebruiken met meerdere PIXMA-modellen, waaronder printers uit de Canon PIXMA TS7450a-serie en PIXMA TS5350a-serie, om je creatie te printen op mat papier en het in huis neer te zetten of op te hangen.

Of het nu gaat om wenskaarten, zelfgemaakte cadeaus of een verhalenboek, als je voor je creatieve projecten je printer gebruikt, zijn er een paar belangrijke elementen om rekening mee te houden. Waar wil je je creatie laten zien? Wil je op beide zijden printen? En heb je papier met een hoge resolutie nodig, als je project foto's bevat?

Er zijn veel leuke manieren om je huis aan te kleden of interactieve fotodisplays te maken als je met je inkjetprinter je creaties print op Canon Magnetic Photo Paper. Je kunt dit papier gebruiken om een interactief magnetisch fotodisplay of bijvoorbeeld puzzels te maken. Of je kunt magneetprints van bijzondere herinneringen op de koelkast plakken – zodat je geen fotolijst meer nodig hebt.

Als prints maken en knutselen met Canon Creative Park je hobby is, kun je met Matte Photo Paper prints maken met heldere, levendige kleuren, zonder glanzend effect. Ideaal voor ontwerpen met foto's, afbeeldingen en tekst.

Als je graag een persoonlijke touch toevoegt aan speciale gelegenheden door je eigen wenskaarten of uitnodigingen te maken, is Double-sided Matte Paper van 18 x 25 cm een goede keuze. Het papier heeft een voorgevormde vouw en wordt geleverd met enveloppen. Zo kun je snel je creaties maken en zijn ze altijd precies goed gevouwen.

Voor het maken van plakboeken of persoonlijke verhalenboeken, kan printen in verschillende vormen en maten een geweldige manier zijn om leuke, persoonlijke details toe te voegen. De ministickers en vierkante stickervellen die kunnen worden gebruikt met Canon SELPHY-printers bieden een snelle en eenvoudige manier om prints te maken van foto’s die je meteen kunt opplakken. Met de SELPHY Photo Layout-app kun je ook je eigen patronen, afwerkingen en teksten toevoegen aan je foto’s.

Het beste papier voor kleine bedrijven of kantoren aan huis

Een Canon-printer uit de TS7450a-serie print een vel papier met heldere kleuren. Naast de printer staat een laptop op een bureau.

Canon High Resolution Paper is ideaal voor professionele presentaties waarbij scherpe, levendige afbeeldingen of graphics nodig zijn. De micro-poreuze coating absorbeert snel inkt diep onder het oppervlak om te voorkomen dat overtollige inkt erbovenop blijft liggen. Zo kun je op het laatste moment printen voordat de vergadering begint, omdat je zeker weet dat het papier niet afgeeft. In combinatie met de Canon PIXMA TS7450a-serie, een All-in-One printer, scanner en kopieerapparaat, is dit het perfecte kantoorpapier voor professionele prints.

Als je een heldere, duidelijke kleurreproductie wilt, kies je voor Canon High Resolution Paper, gecoat papier met een hoge helderheid dat geschikt is voor levendige foto's, grafische afbeeldingen, documenten van hoge kwaliteit en spreadsheets met intense, heldere kleuren. Dit papier is ideaal voor kantoren aan huis of kleine bedrijven en kan zorgen voor professionele presentaties met een strakke afwerking.

Dergelijk papier met hoge resolutie is ook een goede keuze voor als je posters of ander promotiemateriaal voor je werk wilt maken. Met een breed scala aan sjablonen, afbeeldingen en lettertypen biedt Canon PosterArtist je alle hulpmiddelen die je nodig hebt om gratis online een poster te maken. Combineer dit papier met de 3-in-1 Canon PIXMA TS5350a-serie, een creatief hulpmiddel dat ideaal is voor het maken van magneten en foto's vanaf je smartphone. Of probeer de stijlvolle en betaalbare Canon PIXMA TS7450a-serie waarmee je kunt printen op fotopapier en magnetisch papier om voor je werk uiteenlopende gepersonaliseerde projecten te maken.

Canon's papier- en printerseries bieden iets voor al je printbehoeften. Of je nu je bedrijf wilt promoten, een kunstproject maakt, familieportretten wilt ophangen, of prints gebruikt om je huishouden op orde te krijgen, je bent verzekerd van een hoge kwaliteit en hoge standaarden.Geschreven door Lorna Dockerill

 1. Ga naar de productpagina voor een lijst met compatibele printers.
 2. Paginavolume is de geschatte waarde van 10 x 15 cm foto's gebaseerd op een afzonderlijke testmethode van Canon met behulp van de ISO/IEC 29103-grafiek en continue printsimulatie met de vervanging na de eerste installatie.
 3. Bij gebruik met originele Canon-inkt en onder gespecificeerde bewaaromstandigheden.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • TIPS VOOR HET PRINTEN

  Veelgestelde vragen over printers, inkt en papier

  Canon-expert Suhaib Hussain beantwoordt veelgestelde vragen over printertechnologie, inkt en papier.

 • PRINTEN

  Foto's bewerken om te printen

  Maak meer van je prints met onze stapsgewijze handleiding voor het bewerken van prints en kom meer te weten over de beste printinstellingen om te gebruiken.

 • PRINTEN

  De beste Canon-printers voor foto's

  Of je je foto's nu inlijst, in een plakboek plakt of als een sticker overal op wilt plakken: vind de printer die het beste bij je creatieve wensen past.

 • PRINTEN

  De beste printers voor creatieve projecten

  Van familieprojecten tot een professionele afwerking: Canon heeft de perfecte printer voor je.