PRINTEN

Inkjetprinters versus laserprinters: welke past het beste bij jou?

Ontdek de verschillen tussen inkjet- en laserprinters van Canon, en ontdek welk type printer het beste bij jouw behoeften en budget past.
Aan de linkerkant staat een Canon MegaTank-inkjetprinter op een houten bureau en aan de rechterkant een Canon i-SENSYS multifunctionele laserprinter.

Wat is de perfecte printer? Het antwoord is voor iedereen anders. We moeten allemaal van tijd tot tijd documenten printen, maar velen van ons willen ook graag creatief zijn met hobby's of foto's, of moeten huiswerk voor kinderen en studieprojecten printen. Velen van ons werken delen van de week thuis of op een klein kantoor, en moeten dus ook professioneel ogende zakelijke documenten in zwart-wit of kleur kunnen maken.

Welk printertype voor jou de juiste keuze is, hangt grotendeels af van de printtaken die je het meest moet uitvoeren. Het hangt ervan af of je zakelijke documenten met veel tekst of juist foto's print, of een balans van beide, en of je normaal papier, glanzend fotopapier of zelfs fine art-papier gebruikt en voornamelijk zwart-wit- of kleurenprints maakt, en of je afzonderlijke prints maakt of grotere oplagen print. Andere factoren waarmee je rekening moet houden zijn bijvoorbeeld de printsnelheid, de grootte van de printer, het grootste printformaat dat de printer kan produceren en de totale kosten per print, inclusief inkt / toner en papier.

Canon maakt een breed assortiment inkjet- en laserprinters voor elke behoefte en elk budget. Laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen de twee printertypen en een aantal toonaangevende modellen in elke serie, om je te helpen de perfecte printer te kiezen.

Een Canon PIXMA-printer print een kleurrijke foto van tomaten, opgepakt door een hand.

De 3-in-1 Canon PIXMA G650-inkjetprinter is perfect voor fotoliefhebbers en gebruikt zes dye-inkten voor een verbeterd tintbereik en kleurengamma. De printer heeft ook een scanner met hoge resolutie. Met navulbare MegaTank-inkttanks in plaats van cartridges is een volledige set inkten voldoende voor 3.800 foto's van 10 x 15 cm en de printer kan foto's zonder witrand printen in formaten tot A4. Voor het printen van documenten is er genoeg inkt voor 3.700 A4-pagina's in zwart-wit of 8.000 A4-pagina's in kleur.

Inkjet- en laserprinters: hoe ze werken

Het belangrijkste verschil tussen inkjet- en laserprinters is dat ze zijn gebaseerd op een nat respectievelijk droog proces. Inkjetprinters plaatsen vloeibare inkt op papier, terwijl laserprinters gebruikmaken van droge toner die door een rol met hoge temperatuur aan de pagina wordt bevestigd.

Maar er is nog meer. Inkjetprinters gebruiken meestal dye-inkten, maar sommige maken gebruik van inkten op pigmentbasis, die op een andere manier inwerken op verschillende soorten papier. Ze worden meestal minder geabsorbeerd, waardoor de prints er scherper uitzien, maar kleuren minder levendig zijn. Afhankelijk van het model gebruiken Canon-inkjetprinters bovendien drie tot tien verschillende kleuren inkt. In theorie geldt dat hoe meer inktkleuren, hoe groter het kleurengamma dat de printer kan reproduceren. Maar in de praktijk kunnen de verschillen subtiel zijn en waarschijnlijk alleen van belang voor toegewijde fotografen die fotoprints willen maken met volledige kleurgetrouwheid.

Vergelijking van de duurzaamheid van inkten

In het algemeen zijn de inkten op pigmentbasis die in inkjetprinters wordt gebruikt robuuster en vlekbestendiger op normaal papier dan dye-inkten, en zorgen ze voor zwartere, scherpere tekst. Ze zijn daarom ideaal voor het printen van documenten. Dye-inkten daarentegen zijn beter geschikt voor het printen van foto's op glanzend papier. De kleinere moleculen van dye-inkten kunnen volledig worden geabsorbeerd onder de beschermende bovenlaag van glanzend fotopapier, waardoor een egalere, glanzende afwerking ontstaat. Sommige Canon PIXMA-inkjetprinters combineren zwarte inkt op pigmentbasis voor tekstuitvoer met cyaan, magenta, gele en zwarte dye-inkt voor hoogwaardige fotoprints. De zakelijke printers van de Canon MAXIFY-serie gebruiken alleen pigmentinkten voor scherpe prints van documenten met een lange levensduur.

Voor ultieme duurzaamheid en bestendigheid tegen vlekken bij het maken van zwart-wit- en kleurenprints op gewoon papier, zijn laserprinters nauwelijks te overtreffen bij het printen van bedrijfsdocumenten. Bovendien kunnen deze documenten voor langere tijd worden gearchiveerd in beveiligde omgevingen, zoals bibliotheken en kantooropslag.

Inkjetprinters bieden vergelijkbare archiefkenmerken dankzij de inkt op pigmentbasis en Canon’s ChromaLife 100-technologie. Bij gebruik in combinatie met geselecteerd Canon-fotopapier vormt de combinatie van papier en inkt met deze technologie een binding die kleurvastheid garandeert bij archiefopslag tot 100 jaar.1

Een close-up van een Canon i-SENSYS-printer en het bedieningspaneel met touchscreen.

De snelle multifunctionele Canon i-SENSYS MF754Cdw-laserprinter kan dubbelzijdige A4-documenten scannen met een snelheid van maximaal 100 ipm (beelden per minuut), via een ADF voor 50 vel. Naast enkelzijdig en automatisch dubbelzijdig kopiëren kan het apparaat ook rechtstreeks scannen naar e-mail, USB-geheugenstick, FTP, cloudservices en fax.

Zeer efficiënt printen

Als je grote aantallen pagina's print is een printer voor grote volumes, zoals een laserprinter, wellicht de beste keuze. De tonercartridges die in laserprinters worden gebruikt, hebben een veel groter paginavolume dan inktcartridges voor inkjetprinters. Desondanks biedt Canon voor verschillende printvolumes en budgetten standaard- en groot-volumeopties voor de nieuwste laserprinters. Groot-volumecartridges voor de i-SENSYS MF750-serie bevatten voldoende toner voor 7.600 pagina's in zwart-wit en 5.500 pagina's in kleur, 2 en voor de i-SENSYS MF650-serie zijn het maximaal 3.100 pagina's in zwart-wit en 2.300 kleurendocumenten.

Maar sluit inkjetprinters niet uit. De MegaTank-inkjetprinters uit de MAXIFY GX-serie van Canon printen doorgaans tot 9.000 pagina's in zwart-wit of tot 21,000 documenten in kleur in de economy-modus voordat je de navulbare inkttanks moet bijvullen.3 Het bijvullen van de inkttanks met inkt uit flessen is bovendien een snel, eenvoudig en knoeivrij proces dat veel efficiënter en kostenefficiënter is dan het gebruik van cartridges of toner.

Een man scant een vel papier op een Canon MAXIFY-printer.

Naast print-, kopieer-, scan- en faxfuncties beschikt de Canon MAXIFY GX7050 ook over Wi-Fi-, Ethernet- en Cloud Link-connectiviteit en twee papierinvoerladen met een gecombineerde capaciteit van 600 vellen. Scannen in één doorgang voor dubbelzijdige documenten wordt uitgevoerd met een D-ADF voor 50 vellen.

Maximale veelzijdigheid

Inkjetprinters kunnen bijzonder veelzijdig zijn, met een uitstekende levendigheid voor kleurenfoto's en -afbeeldingen, en goede prestaties voor het printen van documenten, met name bij modellen met zwarte inkt op pigmentbasis. Met inkjetprinters kun je ook printen op diverse media, waaronder glanzend, mat en semi-glanzend fotopapier, decoraties en knutselmedia. Omdat laserprinters warmte gebruiken, kunnen ze niet printen op dezelfde grote verscheidenheid aan media, met name niet op gecoat fotopapier. Als je echter niet geïnteresseerd bent in het printen van foto's, kan een van de Canon-laserprinters uit de i-SENSYS MF-serie uitstekend resultaten opleveren bij het printen van zwart-wit- en kleurendocumenten en zeer effectief zijn bij het printen van afbeeldingen.

Voor iedereen die alleen zwart-wit nodig heeft, biedt Canon bovendien een uitgebreid assortiment zwart-witlaserprinters, waaronder de multifunctionele printers uit de i-SENSYS MF450-serie en de snelle, efficiënte single function printers uit de i-SENSYS LBP230-serie. Deze bieden zeer hoge printsnelheden tot 38 ppm, standaard dubbelzijdig printen en eenvoudige wireless connectiviteit. In de serie MegaTank-inkjetprinters zijn de single function PIXMA GM2050-printer en de multifunctionele PIXMA GM4050-printer beschikbaar in zwart-wituitvoeringen.

Zowel de MAXIFY GX-inkjetprinters als de i-SENSYS MF-laserprinters van Canon beschikken over modellen met een ingebouwde scanner, meestal met een automatische documentinvoer voor moeiteloos scannen en kopiëren van documenten met meerdere pagina's. Sommige modellen kunnen zelfs beide zijden van dubbelzijdige documenten in één keer scannen en daarmee de scantijd halveren. Dit wordt gecombineerd met automatisch dubbelzijdig printen en kopiëren, terwijl topmodellen, zoals de multifunctionele MAXIFY GX7050-inkjetprinter en de multifunctionele i-SENSYS MF754Cdw-laserprinter, ook zelfstandige faxfuncties hebben.

Maar wederom geldt dat, als je geen extra functies nodig hebt, single function printers zoals de compacte i-SENSYS LBP673Cdw-kleurenlaserprinter en de i-SENSYS LBP630-serie of de MAXIFY GX5050-inkjetprinter intuïtieve bediening en hoge printsnelheden bieden tegen lagere aankoopkosten.

Fotoliefhebbers hoeven zich niet buitengesloten te voelen. De Canon single function PIXMA G550-inkjetprinter en de multifunctionele PIXMA G650-inkjetprinter bieden alle voordelen van MegaTank-printers, maar gebruiken zes dye-inkten voor een geweldige fotokwaliteit.

Een Canon MAXIFY-printer staat op een wit bureau, omgeven door verschillende prints van bedrijfsdocumenten.

De Canon MAXIFY GX6050 heeft dezelfde printsnelheden en paginavolumes als de GX7050, met voldoende inkttankinhoud voor 9.000 pagina's in zwart-wit of 21.000 pagina's in kleur in de economy-modus.4 Het is een voordeligere optie als je geen ingebouwde fax, functie voor dubbelzijdig scannen in één doorgang en secundaire papierinvoerlade nodig hebt.

Premium productiviteit

Als je snel veel pagina's moet printen, kan de snelheid van een printer een groot verschil maken. Het kan ook een verrassend belangrijke factor zijn als je maar één pagina print. Er zijn laserprinters op de markt die zeer traag zijn bij het uitvoeren van een pagina vlak na het inschakelen of bij het activeren vanuit de stand-bymodus. Dit komt doordat het bij het opwarmen van de fusereenheid lang kan duren voordat de bedrijfstemperatuur is bereikt. Het goede nieuws is dat de Canon i-SENSYS-laserprinters na het inschakelen een opwarmtijd hebben van maar 13 - 14 seconden. Dat kan in de praktijk veel sneller zijn dan sommige inkjetprinters, die vaak een automatische spuitstukcontrole en reinigingscyclus uitvoeren voor de printkoppen nadat ze zijn ingeschakeld.

Als het gaat om een vergelijking van de snelheid van laser en inkjet, is bij laserprinters uit de Canon i-SENSYS MF750-serie de eerste pagina al na 7,1 seconde of minder beschikbaar, of het nu gaat om zwart-wit- of kleurenprints. Daarna is de printsnelheid tot 27 A4-pagina's per minuut. Bij de MAXIFY GX5050-, GX6050- en GX7050-inkjetprinters is de eerste print na ongeveer 7 seconden beschikbaar (als er geen reinigingscyclus voor de printkop is) en de daaropvolgende printsnelheden zijn tot 24 ipm voor zwart-witdocumenten of 15,5 ipm voor kleurendocumenten. De snelheid van inkjetprinters kan echter lager zijn als er veel inkt wordt gebruikt op opeenvolgende pagina's, omdat de printer de uitvoer van een pagina onderbreekt zodat de inkt op het vorige vel kan drogen. Zo ben je ervan verzekerd dat de print droog is wanneer deze uit de printer komt en heb je geen last van vlekken.

Met dubbelzijdig printen kun je natuurlijk papier besparen en de impact op het milieu verminderen, en dit is een andere factor die een rol speelt bij de beslissing over het gebruik van een inkjet- of laserprinter. Bij elke inkjetprinter sijpelt er van nature vloeibare inkt door in normaal papier, en bij dubbelzijdig printen kan er dus wat kleurdoorloop optreden, waardoor de kwaliteit afneemt. Canon-inkjetprinters op basis van dye-inkten verminderen de dichtheid op de tweede zijde van het papier om dit effect te verminderen en zorgen bovendien voor een kortere droogtijd, terwijl MAXIFY-inkjetprinters van Canon ook modi voor dubbelzijdig printen hebben, die dit tot een minimum beperken. Het droogproces van laserprinten zorgt echter altijd weer voor dubbelzijdige prints van topkwaliteit.

Een Canon MegaTank-printer staat op een bureau in een kantoor aan huis, naast een computer en een stoel, en bij een groot raam.

MegaTank-printers zijn ook verkrijgbaar in de PIXMA-serie, waaronder de Canon PIXMA G7050 4-in-1-printer met print-, kopieer-, scan- en faxfuncties, een ADF voor 35 vel en zowel Wi-Fi- als Ethernet-connectiviteit.

Het formaat doet ertoe

Het vinden van ruimte voor een printer kan een uitdaging zijn in een kantoor aan huis. Laserprinters zijn vaak groter dan de meeste inkjetmodellen, maar de Canon i-SENSYS-serie is opmerkelijk compact voor dit type printer. De i-SENSYS MF651Cw heeft bijvoorbeeld afmetingen van 451 x 460 x 360 mm, inclusief papierverwerkingsladen, en weegt 18,9 kg. Daarmee vergeleken is de MAXIFY GX6050-inkjetprinter compacter met 399 x 645 x 327 mm met de laden uitgeschoven, en lichter dankzij een gewicht van 11,6 kg. De Canon PIXMA TR150 is een superdraagbare inkjetprinter van slechts 322 x 185 x 66 mm en weegt maar 2,1 kg: de perfecte oplossing voor onderweg printen.

Moeten meerdere gebruikers dezelfde printer gebruiken? De hier genoemde PIXMA- en MAXIFY GX-modellen zijn geschikt voor 1-5 gebruikers. De hier genoemde laserprinters zijn ideaal voor teams in drukkere werkomgevingen.

Bij meerdere gebruikers is beveiliging een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden. Bepaalde Canon i-SENSYS-printers beschikken over opties voor veilig printen, zodat ze printtaken in de wachtstand kunnen zetten totdat er een pincode of wachtwoord op de printer wordt ingevoerd. Hierdoor worden vertrouwelijke documenten pas geprint als je ter plekke bent, zodat ze nooit in de uitvoerlade blijven liggen, waar anderen ze kunnen zien.

Eigendomskosten

Zoals in de loop der jaren veel onder de aandacht is gebracht, is het de moeite waard om niet alleen rekening te houden met de initiële aankoopprijs van een printer, maar ook met de kosten van inkt of toner gedurende de gehele levensduur ervan. De navulbare Canon MegaTank-printers hebben zowel de kosten per pagina als de totale eigendomskosten drastisch verlaagd, waardoor ze de voordeligste permanente printoplossing zijn voor het printen van middelgrote tot grote volumes met alle technologieën.

Voor laserprinters zijn de Canon i-SENSYS MF-serie, zoals de i-SENSYS MF750-serie en de i-SENSYS MF650-serie, bijzonder kosteneffectief dankzij de beschikbaarheid van afzonderlijke zwarte, cyaan, magenta en gele tonercartridges voor grote volumes.

Een andere overweging is energiezuinigheid. Als je veel print of meerdere printers hebt, kan het stroomverbruik snel toenemen. Je kunt stroom besparen door de energiebesparende modus van de printer te gebruiken. Deze modus wordt automatisch ingeschakeld als de printer een bepaalde tijd niet wordt gebruikt. Als je een inkjetprinter ingeschakeld maar in de stand-bymodus houdt, verbruikt deze weinig stroom. On-Demand Fixing zorgt ervoor dat de fusereenheid in laserprinters wordt opgewarmd wanneer dat nodig is. Hierdoor wordt de hoeveelheid stroom beperkt die nodig is om de eenheid gereed te houden om te printen wanneer de printer ingeschakeld blijft.

Een Canon i-SENSYS-printer staat op een houten bureau naast een computer en wat prints.

Tot de Canon i-SENSYS MF650-serie behoort de i-SENSYS MF651Cw met een intuïtief 12,7-cm kleurentouchscreen en hoge printsnelheden van 18 ppm voor zowel zwart-wit als kleur. De snellere 21 ppm i-SENSYS MF655Cdw beschikt bovendien over automatisch dubbelzijdig printen, terwijl de i-SENSYS MF657Cdw, het paradepaardje, een faxfunctie met dubbelzijdig scannen in één doorgang heeft.

Gebruiksgemak

Of je nu kiest voor een inkjet- of laserprinter, je wilt een apparaat dat gebruiksvriendelijk is. De MAXIFY GX6050- en GX7050-inkjetprinters maken printen, scannen en kopiëren eenvoudig dankzij een kantelbare 6,9-cm kleurentouchscreen. Eenvoudige connectiviteit betekent dat je via de Canon PRINT-app of het touchscreen van de printer toegang krijgt tot de cloud, en de printers zijn compatibel met Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) en Chrome OS. Daarnaast zijn beide printers voorzien van een automatische documentinvoer voor 50 vel, en de MAXIFY GX7050 kan dubbelzijdige documenten in één keer scannen en beschikt over directe faxfuncties. 

De laserprinters uit de Canon i-SENSYS MF-serie beschikken over een groot 12,7-cm kleurentouchscreen, dat toegang biedt tot de i-SENSYS-toepassingsbibliotheek van Canon om de productiviteit en het gebruiksgemak te verbeteren, zodat je de apps en interface kunt aanpassen aan je eigen behoeften. Gebruikers van i-SENSYS-laserprinters hebben ook toegang tot Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) en Chrome OS, en de Canon PRINT Business-app. De i-SENSYS MF645Cx- en MF754Cdw-modellen beschikken over directe faxfuncties, ideaal voor kantoren aan huis en in kleine kantoren. De i-SENSYS MF750-serie biedt het extra voordeel van cloudconnectiviteit.

Inkjet versus laser: de keuze

Inkjetprinters zijn zeer geschikt voor het printen van foto's, met een nauwkeurige kleurweergave en doorgaans rijkere kleuren dan laserprinters. Inkjets zijn vaak compacter, waardoor ze een goede keuze zijn wanneer ruimte een rol speelt. Ze hebben vaak lagere kosten vooraf en de navulbare inkttanks van de MegaTank-serie van Canon zorgen voor een grotere efficiëntie en lagere gebruikskosten vergeleken met andere cartridge- of toneroplossingen.

Canon i-SENSYS-laserprinters en Canon MAXIFY-inkjetprinters zijn ideaal als het printen van zakelijke documenten en andere tekst prioriteit heeft. Canon i-SENSYS-laserprinters zijn kostenbesparend voor bulksgewijs printen en een hoger printrendement. Ze bieden korte printtijden - soms bijna de helft van die van vergelijkbare inkjetprinters -, nemen het risico van vlekken weg en voorkomen kleurdoorloop bij dubbelzijdig printen.

Zowel de MAXIFY GX-inkjetprinters als de i-SENSYS-laserprinters van Canon zijn uitstekend geschikt voor drukke huishoudens, kantoren aan huis en kleine kantoren, met een breed scala aan functies, veelzijdigheid, snelheid, betrouwbaarheid, kostenefficiëntie en gebruiksgemak. Voor meer hulp bij het bepalen van welke printer het best aansluit op jouw wensen, kun je de pagina Vind de juiste printer op de Canon-website gebruiken. 


Geschreven door Matthew Richards en Alex Summersby

 1. Duurzaamheidscijfers zijn prognoses op basis van door Canon uitgevoerde tests onder versnelde omgevingsomstandigheden, en worden niet gegarandeerd.
 2. Gebaseerd op ISO/IEC 19798.
 3. Paginavolume is een geschatte waarde gebaseerd op een afzonderlijke testmethode van Canon met behulp van de ISO/IEC 24712-grafiek en simulatie van continu printen met de vervanging na de eerste installatie.
 4. De economy-modus vermindert het inktverbruik door de dichtheid te verlagen, waardoor 50% meer pagina's kunnen worden geprint dan in de standaardmodus.

Gerelateerde producten

 • MAXIFY GX6050

  MegaTank-printers

  MAXIFY GX6050

  Krijg elke dag documenten van professionele kwaliteit met een gemiddelde besparing van 90% op de totale eigendomskosten ten opzichte van de top 10 van laser- en inkjetprinters met deze navulbare MegaTank-printers voor grote volumes.
 • MAXIFY GX7050

  MegaTank-printers

  MAXIFY GX7050

  Krijg elke dag documenten van professionele kwaliteit met een gemiddelde besparing van 90% op de totale eigendomskosten ten opzichte van de top 10 van laser- en inkjetprinters met deze navulbare MegaTank-printers voor grote volumes.
 • MegaTank-printers

  PIXMA G7050

  Print tot 18.000 pagina's en zorg ervoor dat de productie soepel verloopt met een ADF voor 35 vel, voor hoge kwaliteit en lage gebruikskosten.
 • Multifunctionele kleurenprinters

  i-SENSYS MF750-serie

  Werk sneller door te printen en te scannen met snelheden tot 33 ppm en 100 ipm (A4) met de multifunctionele Canon i-SENSYS MF750-kleurenprinters.
 • Gerelateerde artikelen

 • TIPS VOOR HET PRINTEN

  MegaTank-printers en hun voordelen

  Ontdek zes redenen om een MegaTank-printer te kopen.

 • PRINTEN

  De beste printers voor studenten

  Elke student heeft een printer nodig - ontdek de budgetvriendelijkste opties die aan je behoeften voldoen.

 • PRINTEN

  Zakelijke MegaTank-printers

  Hoe de kwaliteit en lage gebruikskosten van MegaTank-printers organisaties kunnen helpen.

 • TIPS VOOR HET PRINTEN

  Veelgestelde vragen over printers, inkt en papier

  Canon-expert Suhaib Hussain beantwoordt veelgestelde vragen over printertechnologie, inkt en papier.