TIPS VOOR HET PRINTEN

Veelgestelde vragen over printers, inkt en papier

De meest gestelde vragen over printen worden beantwoord door printspecialist Suhaib Husain van Canon Europe.
De inktniveaus die worden weergegeven op een instellingenbalk van een Canon-printer.

Er zijn zoveel manieren om inkt op papier aan te brengen en zoveel soorten inkt en papier, dat printen veel vragen oproept bij mensen, van thuisgebruikers tot professionele fotografen. Hier beantwoordt printspecialist Suhaib Husain van Canon Europe een aantal van de meest gestelde vragen over printen, inkt en papier.

Een printer, inkt en papier kiezen:Informatie over printerfuncties:

Informatie over inkt en inktbeheer:

Wat zijn de verschillen tussen inkjetprinters, laserprinters en andere printertypen?

Laserprinten is gebaseerd op fysiek contact tussen het papier en een foto-elektrische drum. Deze drum neemt droog tonerpoeder op, dat vervolgens door warmte met het papier samensmelt. Het proces produceert prints die goed bestand zijn tegen vlekken en is zeer geschikt voor gebruik op kantoor, waar voornamelijk documenten op normaal papier moeten worden geprint.

Bij inkjetprinten worden druppeltjes vloeibare inkt op het papier gespoten, zonder fysiek contact. Hierdoor kunnen veel meer verschillende materiaalsoorten en papierdikten worden gebruikt en worden kleuren op geprinte foto's veel natuurgetrouwer en levendiger.

De draagbare SELPHY-fotoprinters van Canon maken gebruik van een dye-sublimationproces, dat duurzame prints van professionele kwaliteit produceert met vloeiende, continue kleuren. Dit vereist speciaal gecoat papier en is ideaal voor instant prints van hoge kwaliteit.

De compacte Canon Zoemini-fotoprinters maken gebruik van ZINK1-technologie (de naam is afgeleid van 'Zero Ink'). waarvoor speciaal papier nodig is, met microkristallen die reageren op warmte. Dit resulteert in een vlek- en waterbestendige foto zonder inkt, wat perfect is voor kleine, zeer draagbare printers.

Een vrouw gebruikt haar smartphone om te printen via een Canon SELPHY CP1300, met een stapel enveloppen ernaast.

De compacte SELPHY-fotoprinters van Canon, zoals deze SELPHY CP1300, zijn gebaseerd op dye-sublimationtechnologie, waarbij drie verschillende kleuren inkt van een filmlint in opeenvolgende gangen met het papier samensmelten, gevolgd door een beschermende coating tijdens de vierde en laatste printgang.

Wat is de beste printer voor thuis?

Als je één printer wilt die zowel documenten als foto's kan printen, kun je het beste voor inkjettechnologie kiezen. Canon's PIXMA-printerserie omvat modellen met single-inktcartridges of zelfs navulbare inkttanks, die rendabeler kunnen zijn voor hogere printvolumes. Zie Wat is het verschil tussen single-inktcartridges en FINE-cartridges hieronder.

De printsnelheid kan een andere belangrijke factor zijn, vooral als je veel gaat printen. Zie Wat betekent IPM hieronder. Een andere handige functie is Auto Duplex waarmee je efficiënt dubbelzijdig kunt printen, waardoor ook de papierkosten verlagen. Multifunctionele printers met een ingebouwde scanner zijn ideaal als je documenten of foto's wilt scannen of kopiëren. Met de opties voor wireless connectiviteit wordt printen nog makkelijker.

Canon heeft haar printers onderverdeeld in categorieën om gemakkelijker te kunnen kiezen, waaronder PIXMA voor thuis printen en MAXIFY voor een thuiskantoor of kleiner kantoor.

Sanjay Jogia met een print van een Canon imagePROGRAF PRO-300 in zijn handen.

Als een professionele A3+ grootformaat fotoprinter gebruikt de Canon imagePROGRAF PRO-300 tien pigmentinkten, waaronder grijs, matzwart, fotozwart en een Chroma Optimizer, voor een optimale kwaliteit van zowel kleuren- als zwart-witprints. De printer is geschikt voor allerlei soorten foto- en fine art-media. © Sanjay Jogia

Verschillende soorten Canon-fotopapier

Voor de ultieme fotokwaliteit biedt Canon's assortiment van fine art-media een grote verscheidenheid aan witniveaus (oplopend tot maximale helderheid) en een indrukwekkende reeks afwerkingen, van glad tot rijk gestructureerd. De Canon PIXMA PRO- en Canon imagePROGRAF-fotoprinters ondersteunen ook fine art-papier en andere media van gespecialiseerde papierbedrijven, zoals Canson en Hahnemühle.

Wat is de beste inkt voor het printen van zowel foto's als documenten?

Inkjetprinters gebruiken meestal dye-inkt, maar Canon is al tijden specialist op het gebied van hybride inktsystemen, die zwarte inkt op pigmentbasis combineren met kleureninkt op dye-basis. Het zwarte pigment levert scherpe, rijke zwarte tekst voor documenten, die vlekbestendig is en een uitstekende levensduur garandeert, zelfs op gewoon papier en enveloppen. De inkt op dye-basis produceert levendige kleuren voor het printen van foto's, vooral op glanzend en zijdeglanzend papier.

Canon's hybride inkjetprinters voor beginners maken gebruik van een cartridge met zwarte inkt op pigmentbasis en een drie-kleureninktcartridge op dye-basis. Geavanceerdere modellen hebben, naast pigmentzwart, vier of zelfs vijf afzonderlijke dye-inkten, waaronder fotozwart en soms fotoblauw of -grijs. Hierdoor kunnen printers als de Canon PIXMA TS705a en de Canon PIXMA G650 een groter kleurbereik of kleurenspectrum leveren voor het printen van foto's, en ook een groter tintbereik en contrast.

De LUCIA PRO-inkttechnologie op pigmentbasis die in Canon's imagePROGRAF PRO-printers wordt gebruikt, biedt creatieve vrijheid bij het printen van zowel kleuren- als zwart-witfoto's. De Canon imagePROGRAF PRO-300 in A3+-formaat gebruikt bijvoorbeeld tien pigmentinkten, die op mat fotopapier en speciale fine art-media een ongeëvenaarde kwaliteit leveren. Deze printer maakt ook gebruik van een Chroma Optimizer-cartridge om de gladheid en algehele kwaliteit op glanzende media te verbeteren.

Welke papiersoorten zijn het meest geschikt voor het printen van foto's en documenten?

Normaal papier of karton van goede kwaliteit is ideaal voor het printen van documenten, maar voor het printen van foto's is er veel meer variatie. Canon biedt glanzend, zijdeglanzend en mat fotopapier. Er is dubbelzijdig mat fotopapier, ideaal voor plakboeken en er is zelfs een versie met een vouw in het midden en enveloppen, die ideaal is voor het maken van wenskaarten. Glanzend en zijdeglanzend fotopapier heeft een beschermende toplaag die vooral goed werkt met dye-inkt. De relatief kleine kleurstofmoleculen worden volledig geabsorbeerd onder de bovenste laag en in het papier verzegeld.

Een MAXIFY GX6050-printer met navulbare inkt, met aan de voorzijde kijkvensters voor het inktniveau en prints die op een mededelingenbord erachter zijn vastgeprikt.

De MegaTank-printers in Canon's PIXMA G- en MAXIFY GX-serie hebben navulbare inkttanks in plaats van conventionele cartridges, waardoor met een volle inkttank tot 6.0002 prints kunnen worden gemaakt. Dankzij de kijkvensters aan de voorzijde van de printers kun je de inktniveaus gemakkelijk visueel controleren.

Op een houten tafel staat een Canon PIXMA TS705-printer waarmee afbeeldingen van fruit en bloemen worden geprint.

Net als andere hybride inkjetprinters van Canon gebruikt de Canon PIXMA TS705a zwarte pigmentinkt en cyaan, magenta, gele en fotozwarte dye-inkt. De cartridges met zwarte inkt en kleureninkt zijn verkrijgbaar in standaard-, XL- en XXL3-formaat, geschikt voor verschillende printvolumes.

Wat betekent IPM en waarom is het belangrijk?

De printsnelheid wordt vaak vermeld in ppm (pagina's per minuut), maar dit kan misleidend zijn, omdat de waarde afhankelijk is van de pagina-inhoud en de resolutie-instelling. Canon gebruikt in plaats daarvan de meeteenheid ipm (beelden per minuut). Deze is nauwkeuriger, omdat de meting is gebaseerd op de uitvoer van standaard ISO-testpagina's met verschillende soorten tekst, grafieken en afbeeldingen, geprint met een bepaalde resolutie. Ipm geeft een veel duidelijkere indicatie van de snelheid van een printer.

Wat is printen zonder witrand?

De optie printen zonder witrand wordt vaak gebruikt voor het printen van foto's van verschillende formaten en maakt het mogelijk om tot aan de randen van het papier te printen, zodat die geen witte rand hebben. Veel thuisprinters, zoals de Canon PIXMA TS5350a-serie, kunnen zonder witrand printen op formaten van 9x9 cm tot A4. Met de nieuwste imagePROGRAF PRO-printers, waaronder de Canon imagePROGRAF PRO-300 en Canon imagePROGRAF PRO-1000, is de optie printen zonder witrand beschikbaar voor matte media en fine art-media, en voor glanzend en zijdeglanzend fotopapier.

Deze functie wordt steeds populairder omdat je via een Wi-Fi-verbinding overal in huis of op kantoor kunt printen, via een smartphone, tablet, laptop of desktopcomputer met Wi-Fi, zonder je apparaat fysiek op de printer aan te sluiten. Via Canon-apps, zoals de Canon PRINT-app, Creative Park-app en Easy-PhotoPrint Editor-app, kun je de printer bedienen en allerlei functies uitvoeren vanaf een smartphone of tablet. Wireless Direct is een andere populaire functie die een directe wireless verbinding tussen de printer en een smartphone of tablet mogelijk maakt zonder dat er een router nodig is. Daarnaast wordt cloudgebaseerd scannen en printen steeds vaker mogelijk, waardoor de bediening echt op grote afstand kan plaatsvinden. De functies verschillen per printermodel.

Een Canon PIXMA TS6350-printer op een tafel, die afbeeldingen voor verjaardagsdecoraties print.

Met de uiterst rendabele Canon PIXMA TS6350a-serie met vijf kleuren inkt kun je ook heel goed documenten en foto's printen, en met een uitstekende snelheid. Kenmerkend voor de huidige serie is de Wi-Fi-connectiviteit, waardoor je overal in huis eenvoudig kunt printen vanaf een laptop, smartphone, tablet en andere apparaten. Je hoeft een apparaat niet meer fysiek met een kabel op de printer aan te sluiten, dus is het veel gemakkelijker om te scannen en te printen.

Wat is het verschil tussen single-inktcartridges en FINE-cartridges?

De meeste inkjetprinters van Canon maken gebruik van een innovatieve printkoptechnologie met de naam FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering), die robuust en duurzaam is en hoogwaardige prints produceert. Door de inkt te verhitten in plaats alleen maar te spuiten, zorgen FINE-printkoppen ervoor dat de inkt in één keer naar buiten wordt gedrukt. Hierdoor verbetert de efficiëntie en worden de inktdruppels sneller aangebracht, wat resulteert in een grotere nauwkeurigheid.

Sommige Canon PIXMA-printers gebruiken single-inktcartridges en andere hebben Canon's FINE-cartridgesysteem, dat slechts twee cartridges gebruikt: één met zwarte en één met drie kleuren inkt. De grote voordelen van het FINE-cartridgesysteem zijn gebruiksgemak en minder onderhoud. In FINE-cartridges zijn de printkoppen geïntegreerd in de cartridges en worden dus elke keer vernieuwd wanneer een cartridge wordt vervangen. In printers met afzonderlijke cartridges voor elke inkt bevinden de cartridges zich in een houder die de printkoppen voedt. In theorie zou je met afzonderlijke cartridges op de lange termijn geld kunnen besparen, omdat je alleen de lege cartridges hoeft te vervangen. Als je in een bepaalde periode veel afbeeldingen met een overheersende kleur print, raakt één kleur inkt eerder op dan de andere, waardoor het gemakkelijker en rendabeler is om één cartridge tegelijk te vervangen.

Hoe vervang ik inktcartridges?

Het is heel eenvoudig om inktcartridges te vervangen. Je krijgt een melding via het printerstuurprogramma op je computer of de Canon PRINT-app op je smartphone of tablet als je die app hebt geïnstalleerd. De melding geeft aan dat een inktcartridge bijna leeg of leeg is. Op Canon-printers met een ingebouwd beeldscherm wordt inktinformatie ook direct weergegeven.

Als je inktcartridges wilt vervangen, open je gewoon de klep van de printer, verwijder je de gebruikte cartridge en plaats je een nieuwe cartridge in de printer. Veel single-inktcartridges van Canon hebben ook LED's die rood knipperen wanneer ze bijna leeg of leeg zijn, zodat je meteen ziet welke cartridges moeten worden vervangen.

Hoe vaak moet ik inktcartridges vervangen?

Als je hoofdzakelijk tekstdocumenten print, gaan je cartridges veel langer mee dan wanneer je regelmatig grote fotoprints met een relatief hoog inktverbruik maakt.

Voor veel huidige Canon-printers zijn behalve de standaardformaten XL- en zelfs XXL 3-cartridges beschikbaar om aan verschillende behoeften te voldoen. Voor zeer hoge printvolumes heb je het meeste profijt van een Canon-printer met navulbare inkt, die gebruikmaakt van navulbare inkttanks in plaats van conventionele cartridges. Deze bevatten over het algemeen voldoende inkt voor ongeveer 6.0002 pagina's of meer, vergeleken met 150 tot 200 pagina's voor printers met cartridges.

Wat je printbehoeften ook zijn, of je nu thuis, op kantoor of voor je hobby print, vind de printer die voor jou ideaal is.


Geschreven door Matthew Richards

 1. ZINK, Zero Ink en het ZINK-logo zijn handelsmerken van ZINK Holdings, LLC, geregistreerd in de VS en andere landen.
 2. Paginavolume is de geschatte waarde gebaseerd op een afzonderlijke testmethode van Canon met behulp van de ISO / IEC 24712-grafiek en continue printsimulatie met de navulbare inkttanks na de eerste installatie.
 3. XXL-inktcartridges zijn in jouw regio mogelijk niet beschikbaar.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Uitleg over papiersoorten

  Ontdek de verschillende soorten Canon-papier met deze handige koopwijzer.

 • TIPS VOOR HET PRINTEN

  Welke printer past bij jou?

  Vind de Canon-printer die het beste bij je behoeften past, voor gezinnen, studenten en thuiswerkers.

 • PRINTEN

  De juiste Canon-printapp voor jou

  Word creatief en georganiseerd met de printapps van Canon - er is er een voor elk project.

 • PRINTEN

  Inkjet of laser: welke past het beste bij jou?

  Ontdek de verschillen tussen inkjet- en laserprinters van Canon, en ontdek welke printer het beste bij je behoeften past.