CREATIEF PRINTEN

Omarm mindfulness met creatief journaling

Auteur en illustrator Kia Marie Hunt laat zien hoe je met journaling je creativiteit de vrije loop kunt laten en je geestelijke gezondheid een boost kunt geven.
Een persoon schrijft in een scrapook, de pagina's gevuld met foto's en stickers.

Het kan inspirerend en bevrijdend zijn om je gedachten los te laten in een journal, maar het is ook een geweldige manier om stil te staan bij je gevoelens. Door elke dag 20 minuten aan je journal te werken, geef je je welzijn een boost, vooral als je weet dat jij de enige bent die deze overpeinzingen zal zien. En het allermooiste? Iedereen kan het. Er zijn geen regels. Het papier ligt voor je, klaar om je gevoelens van de dag te ontvangen, of je die nu uit in woorden, tekeningen, collages of door je eigen foto's te printen.

Auteur, illustrator en journalist Kia Marie Hunt is het brein achter een reeks activiteitenjournals voor kinderen genaamd My Awesome Year. Ze heeft ook haar eigen Etsy-winkel met knutselartikelen en ze produceert maandelijks journalsets voor haar groeiende Journal Club-community.

Voor Kia is journaling al haar hele leven een creatieve uitlaatklep. "Vroeger zei ik altijd dat ik met creatief journaling begon om herinneringen vast te leggen tijdens mijn jaar in Uruguay en Brazilië," zegt ze. "Maar ik heb onlangs een heleboel handgemaakte journals uit mijn jeugd ontdekt. Blijkbaar ben ik altijd al gek geweest op creatief journaling - ik moest alleen de weg terug vinden."

Journaling is ook een geweldige manier om jezelf beter te leren kennen, vertelt Kia, die 157.000 volgers op Instagram heeft op haar account @kia.creates. Daarnaast beheert ze ook de Instagram-pagina @inspiringjournals. "Een journal is niet alleen een rustgevende activiteit, maar ook een plek waar je je gevoelens kwijt kunt, zonder verwachtingen of beperkingen, en dat is ontzettend bevrijdend. Elke keer dat je iets maakt, leer je meer over jezelf," zegt ze.

1. Vind je journalingstijl

Een persoon houdt voor een volle boekenplank een opengeslagen journal vast vol kleurrijke tekeningen en stickers.

"Journaling draait om het vastleggen van een moment dat je later terug kunt lezen," verklaart Kia, "maar je leert ook van het heden genieten."

Een vrouw typt op een roze en wit toetsenbord.

"Een journal is als een vingerafdruk. Elk creatieve proces is uniek en er is niet één goede manier om het te doen," aldus Kia. "Voor mij begint een journal met de kleur van de pagina, meestal in de vorm van decoraties die bij het thema passen. Daarna ga ik foto's printen, stickers selecteren en washi-tape [decoratieve tape] kiezen," legt ze uit.

Of je nu een minimalistische en strakke stijl hebt of voor een regenboog aan kleuren kiest: laat gerust je persoonlijkheid zien - en die kan elke keer dat je je journal opent anders zijn.

"Om een bladzijde af te maken, vul ik de ruimte met tekeningetjes en meer stickers," voegt Kia toe. "Ik stop pas als de pagina vol is, want zo heb ik het graag. Ik hou van drukte, maar dat is zeker niet ieders smaak."

2. Kies een onderwerp

Een foto van bovenaf van het georganiseerde bureau van een vrouw, met rollen washi-tape naast een opengeslagen journal.
Iemand maakt een sticker los van de achterkant om hem in een journal te plakken.

Er zijn verschillende manieren om journals te maken: door dromen vast te leggen, door elke dag een berichtje van één regel te schrijven, door niet-verzonden brieven te gebruiken, enzovoorts. Je kunt ook gaandeweg experimenteren of voor elke journalvorm een ander notitieboekje gebruiken.

"Er zijn talloze manieren," zegt Kia. "Bulletjournals kunnen netjes en minimalistisch zijn, waarbij je je dagen, weken of maanden bijhoudt en je gewoonten en doelen volgt. Bij junkjournals gebruik je je journal bijna als een scrapbook. Je plakt er alles in wat je vindt: folders, kaartjes, kant, touwtjes, papier, stof, noem maar op."

Een dagelijks dankbaarheidsjournal kan een geweldige manier zijn om positiviteit in je leven te introduceren. "Het is een manier om dingen vast te leggen waarvoor je dankbaar bent, zowel groot als klein," zegt Kia. "Het klinkt eenvoudig, maar door die mentaliteit aan te nemen, kan je je leven echt veranderen.

"De beste manier om je favoriete soort journal te vinden, is door te experimenteren," voegt ze eraan toe. "Probeer meerdere dingen uit en laat je nergens door tegenhouden. Je hoeft het ook niet bij één vorm van journaling te houden. Variatie is juist leuk."

3. Laat je creativiteit de vrije loop met prints

Een vrouw in een jurk met zonnebloemen houdt een print uit haar PIXMA-printer vast.

"Ik ben onder de indruk van de hoge printkwaliteit van de printer uit de Canon PIXMA TS5350-serie. Het is superleuk om mijn eigen stickerdesigns te printen, te maken en vervolgens in mijn journals te gebruiken," zegt Kia.

Iemand houdt een Canon Zoemini vast terwijl die foto's print.

De prints van 2x3 inch die de Canon Zoemini produceert, zijn perfect voor journals. Daarnaast worden ze geprint op papier met een klevende achterkant, zodat je geen lijm nodig hebt.

Journalers en creatievelingen kunnen met hun thuisprinter talloze nieuwe en fantasierijke journalmaterialen maken, net als Kia met haar printer uit de Canon PIXMA TS5350-serie.

"Soms maak ik ontwerpen digitaal met Adobe® Illustrator®* en stuur ik ze wireless naar de printer. En soms teken ik mijn ontwerpen met de hand en scan ik ze in met de PIXMA voordat ik ze bewerk. Het geeft zoveel voldoening om een stickervel van idee tot fysiek resultaat te zien.

"Ik vind het heel leuk om foto's toe te voegen aan mijn journalpagina's," zegt ze. "Ik begon met foto's van uitstapjes of dagjes uit toen ik journals met reisherinneringen maakte, maar sindsdien print ik steeds meer en leg ik ook andere soorten momenten vast, zoals bloemen die ik tegenkom tijdens mijn wandeling of de manier waarop de zon 's middags in mijn studio schijnt."

Kia gebruikt de Canon Zoemini-printer in zakformaat met Bluetooth. Hiermee kan ze vanaf haar smartphone rechtstreeks prints van 2x3 inch met een klevende achterkant maken.

"Het is geweldig om een foto te maken met mijn telefoon, een filter toe te passen met de Canon Mini Print-app, hem rechtstreeks naar de Canon Zoemini te sturen en direct te printen op zelfklevend papier. Het geeft het hele proces een bepaalde vorm van synergie: ik kan een moment vastleggen en bijna direct toevoegen aan mijn journal."

De Canon Mini Print-app heeft een grote selectie aanpasbare stickers, randen en lettertypen zodat je je foto's kunt aanpassen voordat je ze print.

4. Geef je journal jouw unieke persoonlijkheid

Een persoon drukt een inktstempel op een pagina van een volle journalpagina.
Een vrouw fotografeert haar opengeslagen journal met haar Canon PowerShot G7 X Mark III.

"Ik gebruik mijn Canon PowerShot G7 X Mark III om korte clips van het journalproces vast te leggen en om foto's te maken van mijn voltooide pagina's," zegt Kia. "Ik kan wireless verbinding maken met mijn telefoon en in een handomdraai foto's of video's overzetten. Vervolgens breng ik wijzigingen aan op mijn telefoon en kan ik de content van het journal dezelfde dag nog delen met mijn community."

Je kunt de Canon Mini Print-app gebruiken, die compatibel is met de Canon Zoemini en Canon Zoemini S om je persoonlijkheid en stemming te laten zien met omlijstingen, filters, tekeningetjes en nog veel meer. Maar het houdt niet op bij stickers en foto's: Kia vult haar journal ook aan met originele items.

"Ik vind het geweldig om structuur te creëren met geprinte materialen, zoals gevouwen pagina's of enveloppen. Het is leuk om interactieve elementen toe te voegen aan de pagina," zegt ze. "Ik gebruik in oktober één junkjournal dat ik alleen gebruik voor de Halloween Journal Challenge die ik elk jaar organiseer. Het heeft een geweldige structuur, met gescheurde pagina's vol theevlekken, kant, waszegels en spookachtige prints, en hij wordt bijeengehouden met een touwtje."

Er zijn eindeloos veel manieren om je innerlijke creativiteit de vrije loop te laten en Kia's pagina's laten zien hoe haar foto's, unieke stickers en prachtige handschriften haar journal een eigen persoonlijkheid geven.

"Zodra de pagina is versierd, pak ik een pen en begin ik te schrijven. Ik denk er meestal niet te veel over na. Ik doe iets wat ik 'vrij schrijven' noem en vul de vrije ruimte met de woorden die in me opkomen. Sta er niet bij stil en maak je geen zorgen als het rommelig is of als er spelfouten in staan. Dat maakt allemaal niet uit."

"Het is voor mij erg belangrijk om mijn creatieve proces en voltooide journalpagina's te delen met de journaling-community op sociale media, omdat ik daar andere mensen inspireer die van journaling houden," zegt Kia.

Het mooie aan journaling is dat het jouw unieke proces is. Je hebt alleen een notitieboekje nodig om magie te creëren.

Geschreven door Lorna Dockerill

*Adobe en Illustrator zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • CREATIEF PRINTEN

  Een project documenteren

  Documenteer 100 dagen lang een persoonlijk project met de Canon Zoemini 2 en een pak fotopapier van 100 vel.

 • CREATIEF PRINTEN

  Maak je eigen fidget toys

  Fidget toys van papier zijn leuk om mee te spelen en hebben een kalmerende werking.

 • CREATIEF PRINTEN

  De beste draagbare printers van Canon

  Bekijk Canon's assortiment compacte printers om te ontdekken welke printer het beste bij je past.

 • CREATIEF PRINTEN

  Professioneel reisverslag

  Tover je Canon Zoemini S2-vakantiekiekjes om in je eigen creatieve reisverslag.