CREATIEF PRINTEN

Reisscrapbooks maken in een handomdraai

Bewaar herinneringen aan je reis door ze vast te leggen in een reisverslag. Kia Marie Hunt maakt creatieve reisverslagen en legt uit hoe ze haar scrapbookideeën tot leven brengt met de Canon Zoemini S2 en Canon-printers.
Een reisverslag ligt geopend op een donkere houten tafel, naast enkele fotoprints, een pen, washitape en stempels. De pagina's zijn gevuld met kleurrijke teksten, doedels en foto's.

Vakanties en uitjes geven ons ervaringen en herinneringen die we nog lang zullen koesteren. En deze gevoelens zijn vaak gekoppeld aan foto's: familiefoto's van broers en zussen die een ijsje eten op het strand, of groepsselfies van tienervrienden die voor het eerst zonder hun ouders op vakantie zijn. Toen auteur, illustrator en journalist Kia Marie Hunt samen met haar partner naar Costa Rica ging om te vieren dat ze acht jaar bij elkaar waren, was ze vastbesloten dat dit een reis zou worden om nooit te vergeten. Daarom heeft ze een speciaal scrapbook gemaakt.

"Het was zo'n avontuur", zegt ze. "We denken allemaal dat we dingen nooit zullen vergeten, maar er zijn zoveel kleine details die ik allang vergeten zou zijn als ze niet in mijn reisverslag stonden. Ik word altijd weer blij als ik naar die bladzijden kijk, ik weet gewoon dat we die geweldige reis nooit zullen vergeten."

Kia houdt al een dagboek bij zolang ze zich kan herinneren. Ze is de maker van de kinderdagboekenserie My Awesome Year en deelt ideeën en tips voor dagboeken met meer dan 130.000 volgers op haar twee Instagram-accounts: @InspiringJournals en @KiaCreates. Ze levert ook maandelijkse doe-het-zelfsets via haar Journal Club en heeft een Etsy-winkel waar ze briefpapier, stickers en andere 'dagboekdingetjes' verkoopt. Hier volgt haar stapsgewijze gids waarmee het maken van een reisverslag een fluitje van een cent wordt.

Een vrouw met lang donker haar en een pastelkleurige, gestreepte trui zit aan een bureau en kiest foto's voor een reisverslag. Het verslag wordt omringd door foto's, stickers, washitape, een Canon Zoemini S2, een Canon SELPHY Square QX10 waaruit een foto steekt en nog veel meer.

"Voor mij is het maken van een reisverslag een manier om een dagboek, scrapbook en fotoalbum te combineren in één boek", zegt Kia. "Ik begon met het bijhouden van een creatief verslag om mezelf op artistieke wijze uit te drukken, maar ook om details en herinneringen vast te leggen."

1. Leg onvergetelijke momenten vast

Handen plakken foto's in een open reisverslag, omringd door foto's, tape en benodigdheden.

Je kunt tot tien vel Zink™-fotopapier met zelfklevende achterkant in de Canon Zoemini S2 plaatsen. Print en plak vervolgens je favoriete foto's meteen in je reisverslag. Als het papier op is, sla je je favorieten op de Micro SD-kaart op om later te printen.

Handen bladeren door de pagina's van een reisverslag, met kleurrijke foto's en andere dingen die aan de pagina's zijn bevestigd met een paperclip.

Niet alleen woorden, foto's en doedels kunnen de pagina's van je reisverslag sieren, maar ook dingen als tickets, menu's of flyers. "Ik vraag winkels om hun visitekaartjes, blader door folders in het VVV-kantoor en vraag om kaarten bij een treinstation", legt Kia uit. "Alles met een mooie papiertextuur, een leuk en interessant design of wat je op welke manier dan ook aan een bepaalde plek herinnert, kan een plek in je reisverslag krijgen."

Je kunt een scrapbook bijhouden tijdens de reis of pas daarna, wat je maar wilt. "Als je een reisverslag maakt tijdens een reis, kun je kostbare momenten vastleggen. Als je het echter pas na terugkomst doet, kun je de reis opnieuw beleven", zegt Kia. "Het is een win-winsituatie, op welke manier je het ook doet." Hoe dan ook, je moet wel alles bijhouden. "Ik heb aantekeningen gemaakt van alles wat we elke dag hebben gedaan in Costa Rica en ik heb elke avond ongeveer twintig minuten aan het reisverslag besteed, dan ging ik items die ik had verzameld inplakken en voegde ik foto's, teksten en doedels toe.

"Ik heb gemerkt dat er altijd spontaan dingen gebeuren tijdens het reizen, zoals onverwachte gebeurtenissen, dingen die tegenzitten, maar toch goed aflopen, het ontdekken van een geweldig uitzicht of zelfs het proberen van nieuwe gerechten. Ik vind het dus heel fijn dat ik een foto kan maken met de Canon Zoemini S2 en deze meteen kan printen. Omdat de foto's rechtstreeks op stickerpapier worden geprint, kan ik ze meteen in mijn dagboek plakken, zodat ik het moment nooit vergeet." Je kunt het proces van Kia in actie zien in deze TikTok-video.

2. Denk niet te veel na over je selfies

Een Canon Zoemini S2 ligt op de pagina van een atlas naast een notitieboekje en een aantal vakantiefoto's.

Dankzij de spiegel en het ringlicht is de Canon Zoemini S2 ideaal voor het maken van spontane vakantieselfies. Je kunt een vertraging van maar liefst drie seconden instellen met de zelfontspanner in de Canon Mini Print-app, zodat je vrienden en jij de tijd hebben om goed in beeld te komen.

"De tijden waarin je een voorbijganger moest vragen om een foto van je te maken, zijn voorbij. Dankzij de spiegellens in de Canon Zoemini S2 zie ik een reflectie van mezelf en mijn groep, en de zoeker geeft zelfs een indicatie van wat wel en niet op de foto staat, zodat ik zeker weet dat we allemaal op de foto passen."

Als je alleen reist, kun je je smartphone ook via de Canon Mini Print-app als sluiter op afstand gebruiken om een selfie te maken tegen een adembenemende achtergrond. Wat selfies betreft, raadt Kia je aan om natuurlijk te zijn. "Soms zijn de foto's die volgens jou de vreemdste of ergste zijn uiteindelijk de beste. Door een verslag of album met geposeerde selfies bladeren, is nooit zo leuk als de spontane selfies die echt vastleggen hoe je je op die plek of op dat moment voelde."

3. Pas je foto's aan

Handen tikken op een smartphone met op het scherm een foto waaraan graphics worden toegevoegd. De telefoon ligt op een open reisverslag en ernaast ligt een Canon Zoemini S2.

Geef je foto's een persoonlijk tintje of voeg tijdstempels en locatiegegevens toe met behulp van de lijsten, stickers, vormen en lay-outopties in de Canon Mini Print-app.

De Canon Mini Print-app is ideaal voor leuke aanpassingen aan foto's. Je kunt een lijst proberen, een filter plaatsen of gewoon je eigen doedels en teksten toevoegen. Je kunt je favoriete foto's zelfs samenvoegen in een collage met de handige collagetool in de app. Of gebruik de mozaïekfunctie om een opvallende stickerposter te maken van vier of negen kleinere foto's.

"Als ik niet kan beslissen welke foto's ik wil printen, maak ik een collage van meerdere foto's en gebruik ik de functies om leuke kleurrijke tekst toe te voegen. Dat is vooral handig om de locatie aan de foto toe te voegen voordat ik hem print", zegt Kia.

4. Print je foto's, waar je ook bent

Een witte Canon SELPHY Square QX10 op een donker houten oppervlak, omgeven door fotoprints met witte randen, een pak SELPHY Square-printerpapier en een open reisverslag.

Als ze echt trots is op een foto, gebruikt Kia de Canon SELPHY Square QX10 – onderweg of thuis – om foto's die ze wil benadrukken snel op groter formaat te printen.

Een vrouw net buiten beeld staat naast een Canon PIXMA-printer op een kleine tafel en pakt een foto op die net is geprint.

Als je de vrijheid wilt hebben om te experimenteren met verschillende papierformaten of bewerkingssoftware zoals Canon's Digital Photo Professional (DPP), selecteer je gewoon je favoriete vakantiefoto's die je met een camera hebt gemaakt en gebruik je een printer uit bijvoorbeeld de Canon PIXMA TS5350a-serie.

Met de Canon Zoemini S2 kun je onderweg foto's printen en deze direct aan je reisverslag toevoegen, maar er zijn nog meer opties om je vakantieherinneringen te printen, of je nu nog op reis of weer thuis bent.

Als je foto's wilt toevoegen die je reisgenoten hebben gedeeld of kiekjes die op je telefoon zijn opgeslagen, kun je je smartphone aansluiten op de Canon Zoemini-printer in zakformaat voor vlekvrije, scheurbestendige en waterbestendige foto's van 50 x 76 mm, waar je ook bent. De Canon Zoemini is ook compatibel met de Canon Mini Print-app, zodat je filters, frames en doedels kunt toevoegen.

De Canon SELPHY Square QX10 produceert grotere prints van 68 x 68 mm met rijke, levendige kleuren op stickerpapier, met een rand voor bijschriften. "Het grotere beeldformaat zorgt voor meer visuele impact, dus ik gebruik de SELPHY Square QX10 voor wat ik 'feature foto's' noem", legt Kia uit. "Dat zijn de echte hoogtepunten van de reisverslagpagina, en daar plaats ik dan de kleinere foto's van de Canon Zoemini S2 omheen.

"Als ik een foto zo mooi vind dat ik er de hele tijd naar wil kijken, en niet alleen wanneer ik mijn reisverslag open, gebruik ik mijn Canon PIXMA TS5351 (nu opgevolgd door de Canon PIXMA TS5350a-serie) om deze te printen op fotopapier van 10 x 15 cm. Ik doe de foto dan in een lijstje, zodat ik hem thuis kan laten zien of cadeau kan geven aan een reisgenoot", voegt ze eraan toe.

5. Kies je scrapbook

Een reisverslag dat is opengeslagen op de laatste pagina's. Aan de linkerkant zie je een vakantiefoto met felgekleurde doedels en gescheurd papier eromheen. Aan de rechterkant is een envelop geplakt en je ziet een hand die een foto uit die envelop haalt.

Als je tijd plant voor het bijhouden van een reisverslag, neem je tijd voor jezelf waarin je nog eens kunt nadenken over je ervaringen en heel bewust kunt selecteren wat je aan de pagina's wilt toevoegen. Hoewel je een verslag bijhoudt over het verleden en herinneringen voor de toekomst wilt bewaren, leef je ook echt in het nu, door je te richten op het artistieke proces en dat kan heel therapeutisch zijn. Een dergelijk verslag is ook goed voor je welzijn, omdat het je de ruimte geeft om te experimenteren met je creativiteit.

"Je kunt doen wat je wilt met een scrapbook, er zijn geen regels en het kan alles zijn wat je wilt dat het is", benadrukt Kia. "Elk type boek kan een dagboek of reisverslag zijn. Harde omslag, zachte omslag, gelinieerde of lege pagina's, het hangt helemaal van je persoonlijke voorkeur af. Ik heb in het verleden met allerlei dagboeken geëxperimenteerd, ik heb zelfs mijn eigen boeken gemaakt of dagboeken gemaakt van oude boeken door collages op de pagina's te plakken."

Kia raadt aan een boek voor je reisverslag te gebruiken dat stevig genoeg is om de pagina's te beschermen, maar klein genoeg om in een tas te passen. Ze heeft het liefst een boek met een vak achterin, zodat je alle dingen die je verzamelt veilig kunt bewaren. Als er geen vak in zit, kun je er een maken door een envelop op een pagina te plakken. "Ik stop altijd wat paperclips bij mijn reisverslagspullen. Die zijn handig om de foto's te bevestigen aan de pagina's waaraan ik ze later wil toevoegen", zegt ze.

6. Laat je verbeelding de vrije loop

Een hand legt ronde, geprinte stickers op een pagina in een reisverslag. Naast het reisverslag staat een Canon Zoemini S2, waarop een vel met nog twee cirkelstickers wordt geprint, elk met een felrode bloem.

Kia gebruikt het voorgesneden cirkelstickerpakket van Canon om details van een plek die ze heeft bezocht toe te voegen aan een spread in haar reisverslag. "In Costa Rica heb ik foto's gemaakt van interessante bloemen en wilde dieren. Die foto's heb ik geprint als cirkelstickers die ik overal in mijn reisverslag heb geplakt om een kleuraccent toe te voegen zonder de ruimte van een volledige foto in te nemen. Dat is handig voor pagina's waarop je veel wilt schrijven."

Twee handen houden de pagina's van een reisverslag open en je ziet allerlei stempels, foto's, teksten en doedels, met veel groene en blauwe tinten.

Kia vindt het een leuk idee om een fotowedstrijd te houden voor het selecteren van foto's voor de pagina van een reisverslag als je op reis bent met andere mensen. "Bepaal een opdracht, bijvoorbeeld om iets specifieks te fotograferen of gewoon om 'de dag vast te leggen', en deel je foto's vervolgens met elkaar", vertelt ze. "Iedereen selecteert een winnende foto uit de filmrol van de andere persoon en je print de winnende foto's en plakt ze in je reisverslag."

"Begin met het rangschikken van foto's en andere zaken op de pagina's, raadpleeg je notities om tekst toe te voegen en ga vervolgens helemaal los en vul de rest van de pagina's met kleur", legt Kia uit.

Je kunt het voorgesneden cirkelstickerpapier van Canon gebruiken om te helpen met de paginanavigatie. Zo kun je bijvoorbeeld genummerde stickers maken voor elke dag van je reis. Maar je kunt ook stickers voor plaatsnamen of titels van hoofdstukken maken.

Als je geen inspiratie hebt of als het elke dag vastleggen van je reis je niet aanspreekt, kun je je laten inspireren door themapagina's. "Je kunt je reisverslag baseren op kleur en foto's: verzamelobjecten of stickers van je reis met dezelfde kleur op een bepaalde pagina plakken", stelt Kia voor. "Of je kunt een pagina maken over eten en drinken, een pagina over grappige gebeurtenissen en een pagina over activiteiten die je hebt geprobeerd.

"Er zijn zoveel mogelijkheden en reisverslagen zijn zo persoonlijk, je kunt ervan maken wat je wilt."Geschreven door Rachel Segal Hamilton

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • CREATIEF PRINTEN

  Je vakantiestijl visualiseren

  Stroomlijn je koffer en houd alles op orde met de Canon Zoemini 2.

 • CREATIEF PRINTEN

  Je ultieme festivalmaatjes

  Houd je herinneringen levend waar je ook bent, met de Canon Zoemini-serie in zakformaat.

 • CREATIEF PRINTEN

  Maak je eigen storybook

  Laat je fantasie de vrije loop in een handgemaakt storybook met de Canon SELPHY CP1500.

 • PRINTEN

  De beste printers voor creatieve projecten

  Van familieprojecten tot een professionele afwerking: Canon heeft de perfecte printer voor je.