CREATIEF PRINTEN

Maak je eigen fidget toys met Creative Park

Fidget toys zijn leuk om mee te spelen en nog leuker om te maken, maar kunnen ook een kalmerende werking hebben, zoals duidelijk wordt in deze tutorial van papierkunstexpert Paula Milner en haar zoon Freddie.
Een pak Canon Matglans Foto Papier, van bovenaf gefotografeerd, met daaromheen kleurrijke papieren fidget toys.

Paula Milner is een knutselliefhebber en textielontwerper in het Verenigd Koninkrijk. Op Instagram kun je haar vinden onder naam The Crafty Lass. Ze heeft meer dan 6000 volgers met wie ze haar inspiratie en fragmenten uit het leven bij haar thuis deelt. Paula's oudste zoon Freddie heeft autisme en wacht op een ADHD-diagnose (een aandachtsstoornis die gepaard gaat met hyperactiviteit), wat betekent dat hij extra steun nodig heeft - iets waar Paula open en eerlijk over praat op haar sociale kanalen.

Knutselen is altijd al erg belangrijk in Freddies jonge leven. Hoewel hij het vaak moeilijk vindt om zich lange tijd te concentreren, slaagt Paula erin manieren te vinden om hem betrokken te houden. "Freddie is geïnteresseerd in wat wij als zijn vader en moeder doen", vertelt Paula. "Zijn vader is technicus en voor hem zijn cijfers erg belangrijk, en om die reden is Freddie ook geïnteresseerd in speelgoed en spelletjes die te maken hebben met cijfers. Als hij me ziet haken of naaien, wil hij leren hoe dat moet. Hij kan al een knoop aannaaien en hij heeft zijn eigen lapjessprei gemaakt. Hij is erg geïnteresseerd in alles wat een direct resultaat heeft."

Paula heeft onlangs Creative Park van Canon ontdekt, die haar helpt om Freddie bezig te houden dankzij de talloze eenvoudige papierprojecten in deze app. Fidget toys van papier zijn een geweldig alternatief voor plastic speelgoed en Freddie vindt het hele proces, van het maken van speelgoed tot het ermee spelen, heel kalmerend. Fidget toys zijn niet alleen geschikt voor kinderen: ook voor volwassenen kan het prettig zijn om iets met je handen te doen om je beter te kunnen concentreren als je onrustig of nerveus bent.

Als je je eigen fidget toys wilt maken, vind je hier alles wat je nodig hebt, samen met inspiratie van Freddie en Paula.

Een Creative Park-sjabloon rolt uit een zwarte Canon-printer die op een houten plank staat.

Je kunt sjablonen rechtstreeks vanuit de Creative Park-app printen of een PDF-bestand downloaden van de Creative Park- website.

Een glimlachende vrouw en een jongen zitten aan een tafel en spelen met fidget toys.

Houd kleine handjes bezig met papieren fidget toys die je eenvoudig kunt downloaden en maken, voor urenlang speelplezier.

1. Je sjablonen selecteren in Creative Park

Een vrouw zit achter een laptop met daarop de Canon Creative Park-website. Op de tafel naast haar ligt een pak Canon-printerpapier en staan er een papieren speelgoedwindmolen en potjes met pennen en scharen.

Je zult versteld staan van de hoeveelheid sjablonen die je in Creative Park kunt vinden. Draaitollen zijn een geweldige categorie om mee te beginnen, maar er zijn ook modellen van dinosaurussen en een kassa met werkende onderdelen. De opties zijn eindeloos.

Met Creative Park kun je in een handomdraai creatief én impulsief zijn. Je kunt kiezen uit duizenden papierkunstprojecten, van Freddies favoriete fidget toys tot ingewikkelde educatieve hulpmiddelen zoals een pop-up ABC-doos.

"Freddies interesses veranderen voortdurend", zegt Paula. "Het ene moment is hij helemaal weg van cijfers en het andere moment draait alles om felle kleuren, dus het assortiment dat beschikbaar is in Creative Park is erg handig als ik op zoek ben naar dingen die hem aanspreken."

Zoeken naar sjablonen in Creative Park is een fluitje van een cent. Gebruik het vervolgkeuzemenu op de desktopsite of selecteer de categorieën op de startpagina van de app. Je kunt ook het zoekpictogram gebruiken. Als je Creative Park voor het eerst gebruikt, is het een goed idee om eenvoudig te beginnen. Fidget toys, zoals deze spinners, zijn perfect voor beginners of kinderen (onder toezicht van een volwassene). Je kunt ze vinden door te zoeken op 'Origamidraaitol' in de zoekbalk van de desktopversie of door te navigeren door de categorieën Papiermodellen > Spelen en leren.

2. Printen op Canon Matglans Foto Papier

Handen houden een stapeltje kleurrijke Creative Park-sjablonen vast die zijn geprint op Canon Matglans Foto Papier.

Canon Matglans Foto Papier is de beste keuze voor knutselprojecten. Je bent verzekerd van felle kleuren en met 170 g/m² (de dikte van een vel papier, gemeten in gram per vierkante meter) is het stevig genoeg om speelgoed en spelletjes te maken waarmee steeds weer kan worden gespeeld.

Canon Matglans Foto Papier is ideaal voor knutselprojecten. Het is iets dikker dan standaard A4-papier en zorgt voor hoogwaardige, heldere kleuren waarmee je creaties echt de aandacht trekken. Laad het papier in je PIXMA-printer volgens de instructies en print de gekozen sjablonen rechtstreeks vanuit de Creative Park-app of download een PDF-sjabloon van de Creative Park-website en print deze vanaf je computer of mobiele apparaat.

"Freddie gedijt op nieuwe ideeën en moet worden gestimuleerd, dus het feit dat je dingen kunt kiezen en vrijwel meteen kunt printen is perfect voor hem", zegt Paula. Nadat je je sjabloon hebt gekozen en het papier hebt geladen, kun je binnen een paar minuten aan de slag.

3. Uitknippen en maken

Een jongen zit aan een tafel en knipt voorzichtig de kleurrijke vormen van een Creative Park-sjabloon uit.

Kleine kinderen kunnen de lijnen op de Creative Park-sjablonen die aangeven waar je moet knippen, meestal gemakkelijk volgen, maar toezicht door een volwassene wordt altijd aanbevolen.

Een glimlachende jongen zit aan een tafel en speelt met papieren fidget toys.

Freddie kon zijn eigen fidget spinners uitknippen en maken, waardoor het hele proces voor hem nog leuker werd.

Nadat je je sjablonen hebt geprint, kun je ze uitknippen. Volg simpelweg de randen van het patroon en let op de schaarpictogrammen die aangeven waar je het papier moet inknippen. Voor fidget toys hoef je niet veel te knippen en daardoor kunnen kinderen ze gemakkelijk en met weinig hulp maken. Dat is wel zo veilig.

Fidget spinners kun je gemakkelijk een persoonlijk tintje geven met verf, pennen of kleine versieringen zoals glitters of stickers. (Denk er wel aan dat het gebruik van verf of glitter kan betekenen dat ze niet langer recyclebaar zijn.) "Ik heb Creative Park nog maar net ontdekt", vertelt Paula, "maar ik vind het een geweldig hulpmiddel voor ouders die hun kinderen tijdens de schoolvakanties bezig moeten houden, of om huiswerkprojecten mee tot leven te brengen.

Ik heb veel manieren gevonden waarop het ook volwassenen kan helpen, met name mensen die op zoek zijn naar alternatieve, duurzame manieren om decoraties voor feestjes en evenementen te maken." Er zijn ook veel opties voor printbare decoraties voor in huis.

4. Ook voor volwassenen

Handen plakken stukken uitgeknipt papier aan elkaar met lijm. Printerpapier en instructies voor het maken van papieren speelgoed liggen ook op tafel.

Sommige sjablonen in Creative Park zijn wat moeilijker om te maken en zijn dus meer geschikt voor oudere kinderen of volwassenen. Als je op zoek bent naar manieren om vriendjes te vermaken, probeer dan eens een papierkunstfeestje. Er zit geen limiet aan het aantal keren dat je sjablonen kunt downloaden, dus nodig zoveel mensen uit als je maar wilt!

Een selectie kleurrijke papieren speeltjes staat boven op een Canon PIXMA-printer, met pennen en scharen ernaast.

Elk vel met fidget spinners bevat meerdere sjablonen, zodat je veel opties hebt om mee te spelen.

"Freddie vindt knutselen over het algemeen erg ontspannend en hij maakt graag dingen met zijn handen. Een tijdje geleden gaven we hem fidget toys om mee te spelen, maar nu is hij er zelf actief naar op zoek wanneer hij wil kalmeren", zegt Paula.

Het kan heel rustgevend zijn om in je eentje dingen met papier te maken, maar het is ook een geweldige manier voor kinderen om tijd door te brengen met vrienden. Je kunt de sjablonen zo vaak downloaden als je maar wilt, zodat iedereen hetzelfde ding kan maken. Zodra het speelgoed is gemaakt, kun je de kinderen aanmoedigen om samen te spelen, zoals een poppenshow organiseren voor de ouders.

Knutselfeestjes zijn er niet alleen voor kinderen: het plezier om dingen met je handen te maken is ook goed voor volwassenen. De architectuurcategorie van Creative Park bevat geweldige projecten die veel meer tijd en geduld vereisen, waaronder modellen van de Sagrada Família in Spanje en het Angkor Wat-tempelcomplex in Cambodja.

"Kinderen gaan vaak helemaal op in hun knutselwerk en vinden het helemaal niet erg als het niet perfect is", zegt Paula. "Volwassenen hebben daarentegen vooraf een vast beeld van hoe iets eruit moet zien. Knutselen met Creative Park is perfect voor beide groepen - of je je ontwerpen nu een persoonlijk tintje wilt geven of gewoon de sjabloon wilt aanhouden. Als je niet tevreden bent, kun je hem gewoon weer printen en opnieuw beginnen."

5. Recyclen en naar het volgende project gaan

Handen houden een grijze doos vast die is gevuld met stukken karton en papier en weggegooide papierkunstprojecten om te recyclen.

Als je uitgespeeld bent met je fidget spinners, kun je ze recyclen met de rest van je papier en karton. Vergeet ook niet de recyclingopties voor je lege Canon-inktcartridges te controleren.

Canon Matglans Foto Papier kan samen met papier en karton worden gerecycled. (Raadpleeg altijd de lokale richtlijnen voor recycling.) Dit is misschien niet mogelijk als je je ontwerpen versiert of lijm gebruikt, maar je zou wel op zoek kunnen gaan naar duurzamere opties, zoals biologisch afbreekbare glitter.

"Freddie kan best onhandig zijn", bekent Paula. "Soms maakt hij plastic speelgoed makkelijk kapot, wat jammer is als we er geld aan hebben uitgegeven. Omdat de sjablonen voor speelgoed uit Creative Park gratis zijn, is het niet zo erg als hij dat speelgoed kapot maakt, want we weten dat het papier kan worden gerecycled."

Als je Creative Park voor het eerst gebruikt, begin dan met kleine dingen en stap daarna over op grotere en complexere projecten. Recycle daarbij eerder gemaakte creaties om ruimte te maken voor nieuwe.

Geschreven door Matthew Bowen

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • CREATIEF PRINTEN

  Beken kleur met creatieve ideeën

  Geef je huis wat extra kleur met deze prachtige regenboogcreaties.

 • TIPS VOOR HET PRINTEN

  Printtips voor het nieuwe schooljaar

  Wees creatief en maak je met een Canon-printer klaar voor het nieuwe schooljaar.

 • CREATIEVE MINDFULNESS

  Ontspannen aan je bureau

  Stress is iets dat we allemaal kennen, maar met een paar eenvoudige stappen kun je de dagelijkse druk verlichten.

 • CREATIEF PRINTEN

  Maak dino-decoraties met Creative Park

  Versier de slaapkamer van je kind op een betaalbare manier met prehistorische papierkunst.