CREATIEF PRINTEN

De knutselmogelijkheden zijn eindeloos met het thema regenboog

Leer hoe je de mooiste regenboogcreaties kunt maken met een Canon PIXMA-printer en Canon Creative Park, voor extra kleur in je huis.
Een houten bureau van bovenaf met daarop een kleurrijke windmolen en heteluchtballon van papier, en een pakket Canon-fotopapier.

Een regenboog is een krachtig symbool van hoop, geluk en schoonheid, maar ook van liefde en diversiteit. Heb je ooit een regenboog gezien en gewild dat je hem uit de lucht kon plukken en mee naar huis kon nemen? Nou, dat kan nu gewoon.

Zelfgemaakte regenboogcreaties kunnen elke kamer opfleuren en zijn de perfecte feestversiering, ideaal om van tevoren met je vriendengroep te maken. Dat vindt ook de Britse Helen Cooke, de opvallende verschijning achter @CraftyCooke die bekendstaat om haar vrolijke knutsel- en sieraadcreaties.

"Ik houd van kleur. Ik ben altijd al een bruisende persoonlijkheid geweest, dus daar kleed ik me ook naar", zegt Helen. "Ik vind het geweldig om te zien wat je met kleur kunt doen en om tegen de stroom in te gaan. Vooral bij het knutselen kun je experimenteren met verschillende kleuren en kun je de persoonlijkheid van een item totaal veranderen door de kleuren die je gebruikt."

Om te beginnen heb je een Canon PIXMA-printer en de Canon Creative Park-website of -app nodig. Hier vertelt Helen hoe ze een Canon PIXMA TS5350a-printer, Creative Park en hobbytools heeft gebruikt om een windmolen en heteluchtballon in regenboogkleuren tot leven te brengen.

Sjablonen kiezen en printen

Een hand houdt een smartphone vast met op het scherm een windmolensjabloon van Canon Creative Park. Op de achtergrond staat op een bureau een Canon PIXMA-printer.

Met de Canon Creative Park-app en een compatibele Canon PIXMA-printer kun je je sjabloon rechtstreeks vanaf je smartphone printen.

Een papier met daarop een kleurrijke windmolensjabloon komt uit een Canon PIXMA-printer op een houten bureau.

Helen vond de LED-statusbalk en het OLED-display van de Canon PIXMA TS5350a-serie een echt pluspunt. Deze printer heeft FINE-cartridges met ChromaLife100-inkt en produceert levendige kleuren, wat hem tot de ideale printer maakt voor als je creatief wilt bezig zijn.

Canon Creative Park is ontzettend makkelijk te gebruiken. Je kunt de app downloaden op je iOS- of Android-apparaat of je kunt de vele verschillende gratis sjablonen bekijken op de website. Er zijn verschillende regenboogontwerpen beschikbaar, zoals een pop-upkaart en origamipatronen. Helen koos voor een windmolen en heteluchtballon in regenboogkleuren. Bij elke sjabloon vind je instructies die je kunt printen, de geschatte knutseltijd, de moeilijkheidsgraad en de meest geschikte papiersoort.

Helen vond de website erg toegankelijk. "De instructies waren goed en de website was heel eenvoudig te gebruiken", zegt ze. "Het is ook fijn om de sjablonen die je hebt gedownload, samen op één plek te hebben."

Nadat je je sjabloon hebt gekozen, kun je deze rechtstreeks vanaf je smartphone printen als je een compatibele Canon PIXMA-printer hebt. Helen gebruikte een Canon PIXMA TS5350a-printer om haar ontwerpen te printen. "Het was heel gemakkelijk om verbinding te maken via Wi-Fi", vertelt ze. "De printkwaliteit is geweldig."

Helen gebruikte Canon Matte Photo Paper en ze merkte al snel dat de kwaliteit perfect was voor het knutselen met papier. "De kleuren waren prachtig en het had precies de juiste dikte", vertelt ze. "Niet te dun, niet te stug, maar precies goed."

Je sjablonen in elkaar zetten

Een persoon leunt over een bureau om een ingewikkelde sjabloon uit te snijden met een stanleymes.

Knutselen met papier is een betaalbare manier om plezier te hebben, te ontspannen en je creatief uit te leven. "Je hoeft geen duur gereedschap te kopen, een scherp stanleymes is alles wat je nodig hebt", zegt Helen. "Ga niet overhaast te werk. Als je iets moois wilt maken, neem dan rustig de tijd, voor je creatie en voor jezelf."

Een glimlachende vrouw in een kleurrijk gestreepte trui zit aan een bureau en legt de laatste hand aan een windmolen van papier in regenboogkleuren.

Je kunt je regenboogcreaties natuurlijk ook cadeau doen aan je vrienden. Helen vertelt dat het haar trots maakt als mensen zeggen hoe geweldig ze haar creaties vinden.

Helen gebruikte een stanleymes om haar sjablonen uit te snijden. "De heteluchtballon is behoorlijk ingewikkeld, dus is het het beste om een stanleymes te gebruiken", zegt ze. "Voor de windmolen is een schaar geschikter."

Het is belangrijk dat je vouwlijnen maakt op je sjablonen voordat je begint met vouwen. "Je moet die vouwlijnen maken met een metalen liniaal, anders zijn je ontwerpen te moeilijk te vouwen, vooral als je dikker papier gebruikt", legt ze uit. "Het is belangrijk om echt nette vouwen te hebben. Ik zou die stap zeker niet overslaan."

Nadat je de vouwlijnen hebt gemaakt, gebruik je een plakstift om je sjabloon in elkaar te zetten. De heteluchtballon heeft een complex ontwerp met veel kleine onderdelen, dus je hebt veel geduld nodig bij het bouwen. Maar het leuke van het werken met papier is juist dat je alles om je heen even helemaal vergeet en je helemaal kunt concentreren op één ding.

"Voor mij is het knutselen een soort van mindfulness", zegt Helen. "Andere mensen vinden het in boeken of sport, maar ik vind het in knutselen. Ik moet wel mindful zijn omdat ik mijn volle concentratie nodig heb. Je zit helemaal in jezelf op zo’n moment.

"Ik vind het geweldig om te zien hoe er een eindproduct ontstaat", vervolgt ze. "Je begint met al die kleine stukken en die breng je dan samen tot een geheel dat iets met je doet, waar je anderen een plezier mee doet, of waar je zelf thuis van geniet."

Toon je regenboogcreaties aan de wereld

Een glimlachende vrouw in een kleurrijke gestreepte trui hangt een papieren heteluchtballon in regenboogkleuren aan een gele lamp.

Deze creaties zijn niet alleen een vrolijke versiering voor in huis, maar je kunt ze ook gebruiken om Pride-maand te vieren. "Het is belangrijk om de LGBTQ+-community te ondersteunen en onder de aandacht te brengen", zegt Helen.

Een houten bureau van bovenaf met daarop een kleurrijke windmolen en heteluchtballon van papier, en verschillende schalen gevuld met snoep en fruit.

Voor de windmolen heb je voor in het midden verschillende onderdelen die je kunt gebruiken, zoals een bloem of een ster, zodat je hem naar wens kunt vormgeven.

Of je je regenboogcreaties nu op je vensterbank zet om je steun voor de LGBTQ+-community te laten zien of ze vrolijk tussen lekkernijen op tafel plaatst, de mogelijkheden zijn eindeloos. Helen hing de heteluchtballon in de slaapkamer van haar zoon op. "Het ziet er ontzettend vrolijk uit en geeft kleur aan elke kamer", zegt ze.

En regenboogcreaties kun je op meerdere manieren gebruiken. "Je kunt ze overal neerzetten, plakken of hangen waar je maar wilt en je kunt er ook nog eens mee spelen; die windmolen die draait gewoon echt!", voegt Helen eraan toe.

"Kleur hoeft niet alleen voor kinderen te zijn", vervolgt ze. "Ook als je wat ouder bent doen vrolijke kleuren je goed. Kleuren hebben effect op je stemming, dus geef je omgeving wat meer kleur om je gelukkiger te voelen."

Of je nu Pride-maand viert, een feest of evenement organiseert of gewoon wat vrolijke kleuren wilt voor in huis, Creative Park heeft genoeg creaties te bieden.

Ben je op zoek naar inspiratie, volg ons dan op Pinterest en vergeet niet je creaties te delen op social media met de hashtag #MadeWithPIXMA.

Nikita Achanta

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  De beste tips & tricks voor attente knutselcadeaus van papier

  Ontdek hoe je betekenisvolle cadeaus maakt met Canon's Creative Park en je PIXMA-printer.

 • CREATIEF PRINTEN

  Papieren creaties van bezienswaardigheden

  Geef speciale locaties een podium met een Canon PIXMA-printer en Creative Park.

 • CREATIEF PRINTEN

  Maak een DIY Canon Zoemini-fotohokje

  Met alleen je Canon Zoemini S2 en de Mini Print-app kun je je volgende feestje nog leuker maken met herinneringen in pasfotostijl.

 • CREATIEF PRINTEN

  Maak dino-decoraties met Creative Park

  Versier de slaapkamer van je kind op een betaalbare manier met prehistorische papierkunst.