PRINTEN EN KNUTSELEN

Maak attente zelfgemaakte cadeaus met prints

Van een mooi papieren boeket tot een leuke pop-upkaart, ontdek hoe je betekenisvolle cadeaus maakt met Canon Creative Park en je PIXMA-printer.
Een zelfgemaakt papieren bloemenboeket gaat van hand tot hand in een woonkamer.

Een eenvoudig, zelfgemaakt cadeau valt meestal goed in de smaak bij vrienden of familie. Of iemand nu gelukkige of moeilijke tijden doormaakt, een persoonlijk cadeau dat met liefde en aandacht is gemaakt, kan vaak op meer waardering rekenen dan iets dat je gewoon in de winkel koopt. Bovendien kun je je creativiteit de vrije loop laten.

Canon Creative Park zit vol met knutselsjablonen waarmee je, ongeacht het seizoen, een boeket met bloemen kunt printen en samenstellen. Je kunt er bovendien een kaartje bij doen in de gewenste stijl. Deze cadeaus zijn niet alleen betekenisvoller omdat je er tijd in stopt om ze te maken, maar ze gaan ook veel langer mee dan echte bloemen en ze fleuren elke ruimte op.

Een knutselcadeau is ook nog eens veel voordeliger en knutselen is een rustgevende activiteit. Je creaties kunnen altijd worden gerecycled als je van gedachten verandert over het onderwerp of fouten maakt. Check wel even de lokale recyclingrichtlijnen.

Met het bovenstaande in het achterhoofd vroeg Canon aan knutselfanaat Martin Stone om het perfecte cadeau voor zijn partner te maken met Canon Creative Park, een PIXMA-printer en zijn eigen creativiteit.

Sjablonen kiezen: cadeau-ideeën

Een paar handen houdt een smartphone vast met bloemsjablonen van Canon Creative Park op het scherm. Eronder rollen sjablonen voor bloemblaadjes uit een Canon PIXMA-printer.

Canon Creative Park heeft een enorme selectie sjablonen die kunnen worden gebruikt om zelfgemaakte cadeaus te maken. Knutselfanaat Martin Stone besloot een boeket te maken en koos losse bloemsjablonen om een unieke creatie in elkaar te knutselen.

Een jonge man zit aan een tafel en snijdt een geprinte kaartsjabloon van Canon Creative Park uit.

"Snijd de vormen eerst grofweg uit voordat je met het precisiewerk begint", adviseert Martin. "Zo heb je minder overtollig papier rond de vorm. Dit zou het makkelijker moeten maken om de afbeeldingen uit te snijden, omdat er niet veel papier in de weg zit."

Met Canon Creative Park-sjablonen kun je bijna alles maken als cadeau voor een vriend of familielid. Het hoeven niet per se bloemen te zijn. Is je broer, zus, neefje of nichtje dol op dinosaurussen? Maak dan bijvoorbeeld wat papieren dino's. Of knutsel eens iets muzikaals voor die vriend of vriendin die gek is op rockbands.

Voor dit project koos Martin ervoor om een boeket en kaart te maken. "Als je de bloemenontwerpen bekijkt, zou je misschien denken dat deze nogal complex waren om te maken", zegt Martin. "Maar het is vooral belangrijk om georganiseerd te werken. Er zijn eenvoudig te volgen geïllustreerde instructies."

Je sjablonen printen

Een print rolt uit een Canon PIXMA-printer die op een tafel staat, omringd door planten, papier, knutselmateriaal en gereedschap.

"De kleuren die met de Canon PIXMA-printer werden bereikt, waren ongelooflijk. Van begin tot eind waren de prints consistent goed", zegt Martin.

Nadat je de sjablonen voor je cadeau hebt gekozen, is het tijd om te printen. Je kunt dit doen door via de Canon PRINT-app op je smartphone of vanaf een laptop verbinding te maken met je PIXMA-printer. En als je een compatibele printer hebt, kun je je abonneren op het PIXMA Print Plan1, een voordelige printoplossing die flexibele abonnementen en thuisbezorging van inkt biedt, zodat je nooit zonder komt te zitten.

Martin vond Creative Park gemakkelijk te gebruiken. Hij opende de website eerst op zijn smartphone voordat hij de app downloadde en ermee aan de slag ging.

Bij elke sjabloon staat een aanbevolen papiersoort, dus het is belangrijk dat je de instructies leest. Voor dit project gebruikte Martin Canon Matte Photo Paper (170 g/m²), dat dikker is dan gemiddeld printpapier en zorgt voor een stevig eindmodel.

Een papieren boeket maken

Een paar handen vouwt voorzichtig het binnenste deel van een papieren bloem.

Martin raadt aan om elke bloem als een individuele sjabloon te benaderen. Dit maakt het werk makkelijker en je kunt de tijd nemen. Knip voorzichtig rond de sjablonen en zorg ervoor dat je ze rilt voordat je ze vouwt. Zo krijg je betere vormen. Je kunt dit doen met de zijkant van een liniaal.

Een paar handen plaatst het eerste papieren blad op de steel van een bloem. Op de snijplank eronder liggen meer bloemblaadjes.

"Ik had nooit gedacht dat de sjablonen zo gemakkelijk te maken zouden zijn", zegt Martin. "Het moeilijkste was het laten drogen van de lijm." Hij dacht goed na over het soort kleefmiddel dat hij moest gebruiken. Vloeibare lijm werkte goed voor de blaadjes, maar hij vond dat dubbelzijdige tape beter was voor het aanbrengen van de blaadjes op de steel. Je kunt ook lijmdruppels, een lijmpistool of lijmstiften gebruiken.

Martin zegt dat hij altijd planmatig te werk gaat tijdens het knutselen. Nadat hij alle sjablonen had geprint, organiseerde hij de prints in stapels voor elke bloem, zodat hij kon bijhouden welke sjabloon voor welke bloem was. "Ik heb de verschillende sjablonen gedurende het knutselen in deze stapels bewaard. Dat was wel zo overzichtelijk", zegt hij.

Vervolgens sneed Martin alle sjablonen uit en daarna begon hij met vouwen. Om het vouwen makkelijker te maken, gebruikte hij een zelfgemaakt hulpmiddel om de randen volgens de instructies te markeren. "Deze rillijnen zijn erg dun en moeten nauwkeurig zijn", zegt hij. "Ik gebruikte een pincet met puntige uiteinden om langs deze lijnen te rillen. Het is ook belangrijk om deze rillijnen te polijsten zodat ze er strak uitzien."

Martin kon beginnen met knutselen zodra zijn prints klaar waren. "De inkt droogt direct. Ik kon dus gelijk aan de slag zonder bang te zijn voor vlekken", zegt hij.

Als je de ontwerpen gaat lijmen, raadt Martin aan de sjablonen een paar uur te laten liggen. Zo zorg je ervoor dat ze volledig droog zijn en er geen vocht in het papier zit. Zodra je je bloemen hebt gemaakt, kun je ze met touw, draad of zelfs lijm bij elkaar doen in de volgorde die je het beste lijkt.

Een foto van boven van een Canon-camera die op een Canon PIXMA-printer ligt, met een collage van foto's op de achtergrond.

CANON CLUB

Een exclusieve community voor creatievelingen zoals jij. Jaag je passie na met support, inspiratie, voordelen en veel meer. Lid worden is eenvoudig. Koop een product. Registreer je product. Sluit je aan bij de Canon Club.

Je cadeau persoonlijk maken

Een paar handen houdt in elkaar geknutselde papierbloemen vast. Op de tafel eronder liggen er nog meer. Daarnaast toont een smartphone een foto van een boeket in de Canon Creative Park-app.

"De bloemen zijn briljant ontworpen, maar ik koos ervoor om mijn eigen stengels te maken met groene rietjes van papier", zegt Martin. Hij heeft al bedacht wat voor andere cadeaus hij in de toekomst zou kunnen maken met de sjablonen. Zo denkt hij er bijvoorbeeld over na om de bloemen zonder stengels aan een fotolijst te bevestigen en een foto in het midden te plaatsen.

Creative Park heeft een boeketsjabloon, maar je kunt ook je eigen bloemstuk maken als je iets unieks wilt geven. Of misschien is de ontvanger bijvoorbeeld wel gek op zonnebloemen.

"De bloemen zagen er echt prachtig uit", zegt Martin. "Toen ik voor het eerst ging zitten om het boeket bloemen te bekijken, heb ik de verschillende soorten overwogen die ik wilde. Dankzij de vele sjablonen kon ik echt alle kanten op. Dit maakte het veel leuker, omdat ik de bloemen kon kiezen die ik het mooist vond en kon bedenken wat de ontvanger leuk zou vinden."

Handgemaakte kaarten

Een jonge man plakt pop-upbloemen op een kaart. Naast hem liggen lijm, een schaar en een pak Canon-papier.

Martin gebruikte een Canon Creative Park-sjabloon om een pop-upkaart met bloementhema te maken voor bij zijn boeket. Op de website en in de app vind je veel kaarten die je zelfgemaakte cadeau helemaal afmaken.

Een paar handen doet een kaart in een handgemaakte envelop. Op de tafel eronder liggen een schaar, lijm en een pak Canon-papier.

Martin ontwierp zijn envelop met het idee om deze opnieuw te gebruiken, bijvoorbeeld om favoriete foto's of platte aandenken in te bewaren, zoals concertkaartjes. "Ik ga er bijvoorbeeld treinkaartjes in bewaren van een reis die mijn partner en ik samen hebben gemaakt", zegt hij.

Martin koos als aanvulling op het bloemenontwerp voor een leuke pop-upkaart. "De pop-upkaart was heel eenvoudig vanwege de stapsgewijze instructies", zegt hij. "Ook het aantal rechte lijnen in de sjabloon vond ik erg prettig. Zo kon ik deze snel uitsnijden met mijn papiersnijder."

Bij het maken van de kaart besloot Martin om zijn eigen draai te geven aan de envelop. "De enveloppen van wenskaarten belanden meestal in de prullenbak. Ik vond het envelopontwerp zo mooi dat ik daar verandering in wilde brengen", legt hij uit.

Martin maakte zijn eigen sluiting voor de envelop om te voorkomen dat deze zou worden opengescheurd. Hij gebruikte hiervoor twee van de madeliefjes van het boeketontwerp. "De ene bevestigde ik aan de envelopflap en de andere aan de onderkant van de envelop", vertelt hij. "Ik deed dit met schuimtape om de madeliefjes iets hoger te plaatsen. Onder het schuim op de envelopflap bevestigde ik een stukje touw, waarmee vervolgens een 8-lus kon worden gemaakt om de envelop te sluiten."

Als je gepersonaliseerde kaarten maakt voor meer dan één persoon en je hebt haast, gebruik dan Canon Double-sided Matte Paper MP-101D. Daar zitten de enveloppen namelijk al bij.

Puntjes op de i

Een bosje kleurrijke papieren bloemen zit in een vaas in het midden van een woonkamer.

Papieren knutselcadeaus kunnen als woningdecoratie worden gebruikt en herinneren je eraan dat een speciaal iemand aan je denkt.

Martin zegt dat hij zo weer een knutselcadeau zou maken. "Iedereen die ik het papieren boeket heb laten zien, was erg onder de indruk. Nu willen ze er allemaal een. Het is het perfecte cadeau en het beste is dat het lang meegaat. Een echt boeket is leuk, maar na vier dagen verwelken de bloemen al."

Creative Park heeft hem ook geïnspireerd om zijn eigen bloemenkrans te maken om aan zijn voordeur te hangen. "Ik wilde dit voor mezelf maken, maar ik weet dat mijn vrienden en familie er vast ook een willen. Het zou dan ook echt een leuk cadeau kunnen zijn."

Vind je het een leuk idee? Je kunt een compleet nieuwe krans maken als een prachtig cadeau of de Creatieve Park-bloemkranssjablonen gebruiken voor een eenvoudiger ontwerp. Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je een zomerse bloemenslinger maken of een mooie bloemenkrans voor de feestdagen.

Geef een dag glans

Een Canon PIXMA-printer en verschillende potten en kaarsen staan op een zwart bureau. Boven op de printer ligt een handgemaakt boeket met papieren bloemen.

Bezorg iemand een geweldige dag met een cadeau dat je zelf hebt gemaakt. Kijk voor inspiratie op de Pinterest-pagina van Canon.

Na het maken van de cadeaus is het natuurlijk tijd om ze weg te geven. Of je je papieren boeket nu in bruin papier inpakt om aan een vriend te geven of in een vaas doet om een huis op te fleuren, met een geprint knutselcadeau laat je op een attente en creatieve manier zien dat je om iemand geeft.

Waarom probeer je het niet eens? Vergeet niet je creaties te delen op social media met de hashtag #MadeWithPIXMA. Wil je meer inspiratie opdoen? Word dan lid van Canon Club voor meer knutseltips en -technieken, bijvoorbeeld om een gepersonaliseerde herinneringendoos te maken.

Tamzin Wilks
 1. Vereist een compatibele printer en is afhankelijk van beschikbaarheid in je regio

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Geniet binnenshuis van de herfst

  Ontdek hoe ontwerper en knutselaar Pippa Hiscock leuke en persoonlijke papieren verjaardagsdecoraties heeft gemaakt.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Maak zelf een verrassingsdoos

  Lini Trinh deelt haar papieren verrassingsdoos, die ze heeft gemaakt met een Canon SELPHY CP1500.

 • CREATIEF PRINTEN

  Papieren tafeldecoraties

  Maak prachtige tafeldecoraties voor alle gelegenheden met Creative Park.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Papieren kunstwerken

  Kunstenaar Zack McLaughlin is geïnspireerd door een ijsvogelsjabloon uit Canon Creative Park.