PRINTEN EN KNUTSELEN

Stimuleer je creativiteit met een papieren verrassingsdoos vol herinneringen.

In de eerste aflevering van de Canon SELPHY Craft Club-serie vertelt papierkunstenaar Lini Trinh hoe ze haar persoonlijke verrassingsdoos heeft gemaakt met behulp van een Canon SELPHY CP1500-printer.
Er staat een Canon SELPHY-printer naast een paarse, kartonnen verrassingsdoos vol papieren sterren, versierd met hartvormige foto's, gewone foto's en origamifiguren die aan touwtjes erboven bungelen.

Papierkunst is de perfecte manier om je creativiteit te uiten zonder dat je veel geld hoeft uit te geven of ingewikkelde materialen nodig hebt. Dit kan een geweldige manier zijn om wat tijd voor jezelf vrij te maken, weg van de chaos van de buitenwereld. Het is ook een mooie manier om een attent cadeau te maken voor een bijzonder persoon in je leven, met individuele accenten die de ontvanger zal laten glunderen. Lini Trinh was als kind al dol op papierkunst. Iets meer dan een jaar geleden begon ze haar creaties online te delen. Ze staat bekend om haar schattige projecten vol kleuren, verrassingen en plezier. Al meer dan 800.000 mensen volgen haar op TikTok en blijven zo op de hoogte van haar inspirerende creaties en videotutorials over allerlei onderwerpen, van papieren verjaardagstaarten tot bloemen, waaiers en zelfs lampen.

Ze vindt het vooral leuk om zogenaamde 'verrassingsdozen' te maken. "Een verrassingsdoos is een unieke en interactieve variatie op de wenskaart of geschenkdoos", legt ze uit. "Hij is zo ontworpen dat wanneer je hem opent, de zijkanten 'exploderen' en er uit het midden een verrassing tevoorschijn komt. Het is alsof je een doos opent en een verborgen wereld vol creativiteit ontdekt."

In de eerste aflevering van de Canon SELPHY Craft Club-serie laat Lini ons zie hoe ze van begin tot eind aan haar nieuwste project werkt. Ze deelt ook een leuke en artistieke manier om je eigen verrassingsdoos te maken met je compacte Canon SELPHY-fotoprinter.

Het concept

Een Canon SELPHY-printer staat naast een stapel kleurrijk karton, een pak Canon-printerpapier, een schaar en een plakstift.

Maak een verrassingsdoos met basismaterialen zoals gekleurd papier, een schaar, lijm en Canon-fotopapier. Gebruik je smartphone of tablet en een Canon SELPHY CP1500-printer om je creaties te printen en de doos te personaliseren.

Modeontwerper Lini werd geboren in Hanoi, Vietnam, en woont momenteel in Duitsland. Ze is altijd al erg creatief geweest en weet als geen ander hoe leuk papierkunst kan zijn. "Ik begon op zeer jonge leeftijd al met papier te knutselen", vertelt ze. "Ik heb als kind heel veel geknutseld. We hadden nog geen videogames of mobiele telefoons zoals de kinderen van nu. Ik was dus heel vaak druk in de weer met papier en ander knutselmateriaal."

En over haar Canon SELPHY Craft Club-project: "Ik liet me inspireren door het idee om herinneringen te bewaren en een persoonlijk cadeau te maken", zegt Lini. "Ik wilde iets speciaals maken voor de verjaardag van mijn zoon. Een verrassingsdoos leek mij de perfecte manier om onze mooiste herinneringen te bewaren." De verrassingsdoos voor haar jarige zoon bleek de perfecte kans om haar passie door te geven en het knutselplezier met hem te delen - en misschien zo wel een nieuwe generatie papierknutselaars inspireren.

Het proces

Er wordt met een schaar een hartje geknipt uit een geprinte foto van een vrouw die een klein kind vasthoudt. Op de achtergrond zijn een Canon SELPHY-printer en een pak Canon-fotopapier te zien.

Lini koos foto's van speciale herinneringen met haar zoon en gebruikte vervolgens de Canon SELPHY Photo Layout-app om deze te bewerken en wireless te printen met haar Canon SELPHY CP1500-printer. Ze besloot hartjes uit de foto's te knippen om haar liefde te benadrukken.

Een kruisvormig stuk paars karton ligt op een werkblad, met hartvormige foto's erop en een pop-uphart in het midden. Er staat een Canon SELPHY-printer bij.

Lini moedigt iedereen aan om te experimenteren met verschillende vormen en lagen, zoals deze pop-up in hartvorm die ze in het midden van haar verrassingsdoos heeft gelegd. Door papieren sterren te gebruiken, krijgt deze pop-up een extra dimensie wanneer de ontvanger de doos opent.

Verrassingsdozen zien er indrukwekkend uit en kunnen speciale momenten net dat beetje extra geven, waarbij een geliefde de doos openmaakt en wordt verrast door een explosie aan herinneringen en creativiteit. Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je deze dozen zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Lini stelt voor om je verrassingsdoos beetje bij beetje vorm te geven. Volg hiervoor de onderstaande stappen:


 • Verzamel je materialen: Verzamel papier, foto's, stickers en andere decoratieve elementen vol kleuren en patronen. Bewerk je foto's met de Canon SELPHY Photo Layout-app op je smartphone of tablet en stuur ze naar je Canon SELPHY CP1500-printer om ze wireless te printen in verschillende vormen en formaten, van briefkaarten tot ministickers.
 • Ontwerp en lay-out: Plan de indeling en lay-out van je verrassingsdoos, zoals het aantal lagen en de manier waarop ze openvouwen. De basisstructuur moet bestaan uit een hoofdvierkant, met vier extra vierkanten - één aan elke kant - voor de basisdoos, en ook een deksel. Lini heeft talloze video's op haar TikTok-account geplaatst die de indeling van de dozen laten zien. Je kunt ze altijd eerst testen met gebruikt papier om papierverspilling te voorkomen.
 • Knippen en vouwen: Knip het papier voor elke laag in de gewenste vormen en formaten. Vouw ze vervolgens om het verrassingseffect te creëren.
 • Decoratie: Voeg foto's, berichten en decoratieve elementen toe aan elke laag. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Montage: Zet de lagen voorzichtig in elkaar en zorg ervoor dat ze naadloos in elkaar passen, zodat de doos zonder haperingen kan 'exploderen'. Als je onderdelen wilt toevoegen die aan het deksel van de doos hangen, maak je deze vast aan een touwtje. Controleer dat ze in de doos passen als die gesloten is.
 • Puntjes op de i: Voeg alle versieringen en decoraties toe voor een mooie look. Gebruik gerust glitters om je eigen vormen te maken, of plak stickers en gepersonaliseerde foto's.

De printer

Er staat een Canon SELPHY-printer naast een smartphone met daarop de Canon SELPHY Photo Layout-app, naast gekleurd karton en een pak Canon-fotopapier.

De Canon SELPHY Photo Layout-app biedt eindeloze mogelijkheden wanneer je creatieve, persoonlijke details wilt toevoegen aan je projecten. Kies in de app uit talloze sjablonen en pas je afbeeldingen aan met tekst, randen en stempels om je foto's echt uniek te maken.

Een stuk paars karton ligt op een werkblad, met hartvormige foto's en papieren sterren ernaast. Er staat een Canon SELPHY-printer bij.

De Canon SELPHY CP1500-printer is compatibel met drie verschillende stickerpapierformaten: vierkant, rechthoekig en ministickers. Hiermee kun je de kleinere delen van de doos versieren.

"De Canon SELPHY CP1500 was geweldig om mee te werken", vertelt Lini. "De kwaliteit van de prints was uitstekend, met levendige kleuren en scherpe details. Ze hebben mijn project een professionele stijl gegeven."

Afbeeldingen die met de SELPHY CP1500 zijn geprint, zijn voorzien van een speciale coating die ze beschermt tegen vuil, water, olie en vingerafdrukken. De afbeeldingen gaan wel 100 jaar mee1 als je ze in een album plakt; ideaal voor het bewaren van belangrijke herinneringen. Het was de ideale keuze voor een persoonlijk cadeau dat alle speciale momenten van Lini en haar zoon vierde.

De SELPHY CP1500-printer gaf haar project niet alleen een professionele uitstraling, maar volgens Lini was het ook heel makkelijk om de printer wireless te verbinden met haar smartphone. Op die manier kon ze haar ontwerpen bewerken voor ze ze printte. "Ik heb de SELPHY Photo Layout-app op mijn smartphone gebruikt om foto's te selecteren en te organiseren voordat ik ze printte", legt ze uit. "De app was heel gebruiksvriendelijk en ik kon de lay-out afstemmen op wat ik wilde voor mijn project. En met de functie voor wireless printen wordt het proces een stuk eenvoudiger."

Lini heeft nog vier tips om van je verrassingsdoos een daverend succes te maken:


 • Gebruik papier van hoge kwaliteit om de doos zo duurzaam mogelijk te maken.
 • Meet en knip het papier nauwkeurig om strakke en uniforme lagen te maken.
 • Experimenteer met verschillende vouwtechnieken om interessante vormen en hoeken te creëren.
 • Wees geduldig en neem de tijd tijdens het maken, om fouten te voorkomen.

De resultaten

Een paarse, kartonnen verrassingsdoos gevuld met papieren sterren, versierd met hartvormige foto's, gewone foto's en origamifiguren die aan touwtjes hangen. Er staat een Canon SELPHY-printer bij.

Als je de basisvorm hebt gevouwen, kun je alle gewenste versieringen toevoegen, zoals Lini's hartvormige foto's langs de randen en haar verzameling papieren sterren die in het midden een bijpassende hartvorm vormen.

Een paarse, kartonnen verrassingsdoos gevuld met papieren sterren, versierd met hartvormige foto's, gewone foto's en origamifiguren die aan touwtjes hangen die zijn vastgemaakt aan het deksel.

Je kunt bij je verrassingsdoos ook papieren figuren aan het deksel van de doos vastmaken die omlaag vallen zodra het deksel wordt opgetild. Hiervoor gebruikte Lini origamizwanen, een maan en sterren in pasteltinten voor een resultaat dat veel weg heeft van een mobile boven een wieg.

"Ik ben heel blij met het eindresultaat", zegt Lini. "Het is een uniek en persoonlijk cadeau en ik weet zeker dat mijn zoon het zal koesteren." Lini heeft al eerder verrassingsdozen gemaakt, met verschillende elementen zoals griezelige spookjes voor Halloween, een kleine papieren verjaardagstaart, hartjes, sterren en origami-zwanen. "Hoewel ik eerder verrassingsdozen heb gemaakt, heeft deze een speciale plek in mijn hart omdat het voor mijn zoontje is", legt ze uit.

"Wat ik het leukst vind aan papierkunst is de creatieve vrijheid", vervolgt ze. "Ik vind het geweldig om eenvoudige vellen papier om te toveren tot prachtige, creatieve ontwerpen. Het is voor mij een uitlaatklep voor mijn creativiteit en een manier om ideeën tot leven te brengen."

Meer creatieve ideeën

De Canon SELPHY CP1500 kan foto's in verschillende vormen en formaten printen zodat je elke creatie kunt aanpassen aan jouw specifieke wensen. "De mogelijkheden zijn eindeloos", zegt Lini, "en het is ook een geweldige manier om gedenkwaardige cadeaus of aandenken te maken. Je kunt nog veel meer soorten verrassingsdozen of andere creaties maken met een SELPHY-printer. Zo kun je ministickers, vierkante prints of prints van briefkaartformaat in een verrassingsdoos verwerken om die te personaliseren."

Inspiratie vind je overal. Lini deelt haar creaties op sociale media en kijkt ook naar de projecten waar anderen aan werken. "Ik vind het leuk om in contact te komen met volgers, omdat ik zo anderen kan inspireren en zelf ook van de knutselcommunity kan leren", zegt ze. "Het is geweldig om te zien hoe mensen uit de hele wereld samenkomen en hun liefde voor deze hobby delen." Behalve verrassingsdozen heeft Lini ook kleine boeketten, puzzels, wenskaarten en minifiguren gemaakt die zijn geïnspireerd op populaire personages; allemaal van papier.

"Ik zeg tegen iedereen die voor het eerst een verrassingsdoos wil maken: ga ervoor", zegt Lini vol enthousiasme. "Het is een leuk en creatief project waarmee je jezelf kunt uitdrukken en je iets unieks kunt maken. Experimenteer gerust met verschillende ontwerpen en technieken en vergeet niet dat een SELPHY-printer je project nog beter kan maken met hoogwaardige prints. Geniet van het proces. Het eindresultaat zal het meer dan waard zijn!"

Geschreven door Kat Halstead

 1. Indien bewaard in een album. Gebaseerd op versnelde tests, uitgaande van een temperatuur van 23° C en een luchtvochtigheid van 50%.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen