PRINTEN EN KNUTSELEN

Tover je foto's om tot feestelijke ornamenten met de Canon SELPHY Square QX10

Ontwerper Duygu Turgut Gokpinar deelt haar stapsgewijze gids voor het maken van kerstdecoraties in de tweede aflevering van de Canon SELPHY Craft Club-reeks.
Een foto van bovenaf van een selectie kerstprints naast een Canon SELPHY Square QX10-printer.

Vier de feestdagen door je eigen kerstdecoraties te maken. Het is niet alleen een geweldig idee voor een persoonlijk cadeau, maar ook een manier om mindful met iets bezig te zijn, een reden om even te ontsnappen aan de kerstdrukte en ook een betaalbare manier om je huis te versieren voor de feestdagen. "Door creatieve dingen te maken is het alsof ik een beetje magie in huis haal tijdens de feestdagen", zegt de in Londen gevestigde ontwerper, contentmaker en schrijver Duygu Turgut Gokpinar. "Of ik nu ornamenten maak voor de kerstboom, een kamer vul met papieren sneeuwvlokken, zelf een gemberkoekhuisje versier of cadeautjes maak voor geliefden, dankzij mijn creatieve projecten kom ik helemaal in de kerststemming."

Duygu komt oorspronkelijk uit Turkije en had als kind al verschillende creatieve hobby's waar ze uiteindelijk haar carrière van heeft gemaakt. "Mijn moeder heeft me al heel vroeg leren breien en haken, waarna ik ook geïnteresseerd raakte in macramé, mandjes weven, aquarelleren en andere creatieve projecten", legt ze uit. "Zulke projecten zijn een creatieve uitlaatklep geworden. Hierdoor kan ik beter problemen oplossen, buiten de vaste kaders denken en genieten van het proces waarbij ik de mooiste dingen maak van de meest eenvoudige materialen. Dankzij dit praktische proces kan ik de stress van het dagelijks leven van me af laten glijden en mindful en creatief bezig zijn."

Nadat ze acht jaar als docente en contentmaker had gewerkt, besloot Duygu haar dromen waar te maken en haar eigen creatieve studio te openen. Hier heeft ze sindsdien meer dan 200 creatieve workshops georganiseerd voor andere liefhebbers. In september 2023 bracht ze haar tweede boek uit over borduren met punchnaalden - met een kerstthema.

In het eerste artikel uit de Canon SELPHY Craft Club-serie leerden we een verrassingsdoos maken. Hier legt Duygu uit hoe je met de Canon SELPHY Square QX10-printer ornamenten voor in de kerstboom kunt maken met foto's.

Stapsgewijze kerstversieringen van foto's

Twee kerstversieringen met lovertjes, geprint met een Canon SELPHY Square QX10, hangen aan takken bij een kerstboom.

Als je ook gepersonaliseerde kerstversieringen wil maken, raadt Duygu aan om eenvoudig te beginnen: "Hierdoor krijg je meer vertrouwen in je eigen kunnen en kun je experimenteren met verschillende ontwerpen."

Volg Duygu's 10 eenvoudige stappen om je eigen gepersonaliseerde ornamenten te maken:

 1. Selecteer de foto's die je wilt gebruiken.
 2. Bewerk ze vervolgens met de SELPHY Photo Layout-app. Bij deze stap kun je tekst, filters, stickers en meer toevoegen aan je foto's.
 3. Druk op de printknop op je smartphone of een ander compatibel apparaat en print je foto's via Wi-Fi met de Canon SELPHY Square QX10.
 4. Maak een lijst door twee transparante acetaatvellen op het gewenste formaat te snijden (iets groter dan je foto's).
 5. Plaats de geprinte foto tussen de vellen.
 6. Strijk de folie rond de foto op drie randen zodat die tegen elkaar aan smelten.
 7. Wacht 30 seconden tot de lijst is afgekoeld.
 8. Geef de decoratie extra flair door glitters of lovertjes in de lijst te strooien.
 9. Strijk nu ook de laatste rand dicht en maak een gaatje in de bovenkant.
 10. Haal een feestelijk touwtje door het gaatje om je decoratie op te hangen.

Als je geen plastic wilt gebruiken, kun je de decoraties ook zonder lijstje maken. In dat geval print je de afbeeldingen met ruimte voor het gaatje, en plak je de glitters, bladgoud of lovertjes rechtstreeks op het oppervlak.

"En voilà," zegt Duygu, "dan heb je prachtige gepersonaliseerde foto-ornamenten die je in je kerstboom kunt hangen."

Duygu begon 10 jaar geleden haar creatieve reis online te delen en maakte voor dit project een video zodat iedereen de stappen goed kan volgen. "Wat ik het leukst vind aan het contact met volgers is het gevoel van gemeenschap. Het is ontzettend dankbaar werk om ideeën te delen, anderen te inspireren en getuige te zijn van een collectief enthousiasme voor het creatieve proces", zegt ze.

Werken met de Canon SELPHY Square QX10

Een foto van bovenaf van een selectie kerstprints, een Canon SELPHY Square QX10-printer en feestelijke decoraties.

De Canon SELPHY Square QX10 is eenvoudig in gebruik en kan in een handomdraai via Wi-Fi verbinding maken met je smartphone of tablet. Binnen enkele minuten kun je al je eerste foto's bewerken en printen, en nog voor je afspeellijst met kerstnummers is afgelopen, heb je je eigen decoraties gemaakt en in de boom gehangen!

"De SELPHY-printer heeft alles veranderd", zegt Duygu. "Het was voor mij ongelofelijk bevredigend om mijn foto's tot leven te zien komen in zulke heldere, levendige kleuren. De kwaliteit van de Canon SELPHY Square QX10 overtrof al mijn verwachtingen, waardoor mijn projecten werden omgezet in hoogwaardige creaties die ik met trots kan delen."

De SELPHY Square QX10 is eenvoudig in gebruik: download de gratis SELPHY Photo Layout-app op je smartphone en maak wireless verbinding met de printer. "De app is zeer gebruiksvriendelijk", aldus Duygu. "Ik heb de app geïnstalleerd vanuit de App Store van mijn telefoon en vervolgens een lay-out gekozen die het beste bij mijn ontwerp past. De app biedt verschillende opties, zoals indelingen voor collages of sjablonen die speciaal zijn ontworpen voor ornamenten. Vervolgens heb ik de foto's uit de fotogalerie van mijn smartphone geïmporteerd en de grootte, positie en oriëntatie van de beste foto's aangepast. De app biedt ook opties om tekst, stickers of andere decoratieve elementen toe te voegen. Toen ik eenmaal tevreden was met de lay-out, printte ik de foto's met de SELPHY Square QX10."

Prints van de SELPHY Square QX10 gaan tot wel 100 jaar mee,1 waardoor deze printer ideaal is voor het maken van decoraties die je cadeau kunt doen en nog talloze kerstmissen gebruikt kunnen worden. "Het XS-20L-fotopapier zorgt voor levendige, vloeiende en verzadigde prints", zegt Duygu. Door de speciale deklaag zijn ze water-, stof-, olie- en vingerafdrukbestendig, waardoor de decoraties ook zonder de transparante laag lang meegaan en mooi blijven.

Het eindresultaat

Een foto van bovenaf van een selectie kerstprints en een Canon SELPHY Square QX10-printer, lovertjes en feestelijke accessoires.

"Overweeg elementen te gebruiken die heel waardevol zijn voor jou of de ontvanger van het ornament", adviseert Duygu. "Denk hierbij aan een lievelingskleur, een mooie herinnering of een belangrijk symbool."

Drie kerstdecoraties met foto's, versierd met lovertjes en geprint met een Canon SELPHY Square QX10. Ze hangen aan takken naast een kerstboom en een feestelijk huisje.

"Ik noem mezelf 'een creatieve avonturier'", zegt Duygu. "Ik geniet van spannende, nieuwe ervaringen en creatieve experimenten." Duygu moedigt anderen aan om met dezelfde passie aan creatieve projecten te werken en om er vooral van te genieten: niet alleen van het eindresultaat, maar ook van het proces. "Met de Canon SELPHY Square QX10 kun je je projecten een persoonlijk tintje geven", voegt ze toe.

"Een van de beste manieren om je feestelijke versieringen nóg beter te maken, is met een persoonlijk tintje. En niets is persoonlijker dan mooie herinneringen", aldus Duygu. "Het is een fantastische manier om je favoriete kerstmomenten of mijlpalen te vieren, zoals je kind als schattige peuter of een foto van je huwelijksaanzoek. Tijdens de feestdagen kijken we terug op mooie herinneringen en staan we stil bij de mensen om ons heen. Je kunt stilstaan bij geliefden die tijdens de feestdagen gemist worden, maar je kunt ook speciale momenten met familie en vrienden vieren."

Duygu vond het maken van de ornamenten "snel en eenvoudig" en vindt dit een leuke manier om samen in de kerststemming te komen. "Tijdens de feestdagen worden tradities van generatie op generatie doorgegeven", legt ze uit. "Het verwerken van foto's in ornamenten kan zo een nieuwe traditie worden, voor een gevoel van continuïteit en een visuele herinnering aan de familiegeschiedenis."

"Gepersonaliseerde decoraties hebben een speciale betekenis en emotionele waarde", vervolgt ze. "Door ze aan te passen met namen, foto's of berichtjes maak je een uniek cadeau. Dit persoonlijke tintje geeft aan dat je er extra zorg en aandacht aan hebt besteed."

Andere ideeën voor feestelijke papieren decoraties

Duygu geniet met volle teugen van de feestelijke sfeer in deze tijd van het jaar. "Ik ben dol op de warmte, naastenliefde en het gevoel van saamhorigheid", zegt ze. "Nu het nieuwe jaar nadert, kijk ik enorm uit naar dit nieuwe begin, maar ik heb ook veel zin in de mooie momenten van de feestdagen."

Duygu maakt elk jaar wel een bepaalde decoratie. Ze houdt vooral van geborduurde kerstboomversieringen, gouden kransen en voorwerpen die met de feestdagen een tweede kans krijgen. "De Canon SELPHY-printer biedt een schat aan manieren om unieke en gepersonaliseerde kerstornamenten en -decoraties te maken", vertelt ze. Ze denkt dat de printer ook ideaal is voor het maken van gepersonaliseerde cadeaulabels. Hier kun je namen, feestelijke ontwerpen en foto's aan toevoegen om ze nog mooier te maken. Ook een adventskalender zou volgens haar goed kunnen werken, vooral omdat je de achterkant van de prints kunt verwijderen en er stickers van kunt maken: "Je kunt kleine foto's of cijfers printen voor elke dag voorafgaand aan kerst, en ze vervolgens aan een koord of bord bevestigen."

Duygu adviseert iedereen die voor het eerst kerstversieringen maakt om het creatieve proces te omarmen en er vooral van te genieten. "Het maken van decoraties kan een geweldige manier zijn om je eigen stijl te laten zien en om al je kerstversieringen een persoonlijk tintje te geven", zegt ze. "Denk eraan: het maken van ornamenten is niet alleen leuk vanwege het eindresultaat, maar ook vanwege het proces. Omarm foutjes en geniet van het idee dat je iets unieks maakt."

Geschreven door Kat Halstead

 1. Indien bewaard in een album. Gebaseerd op versnelde tests, uitgaande van een temperatuur van 23° C en een luchtvochtigheid van 50%.

Gerelateerde producten

 • Printers voor thuis

  SELPHY SQUARE QX10

  Koester je speciale herinneringen als prachtige prints die je overal wireless kunt maken.
 • Printers voor thuis

  SELPHY CP1500

  Maak in enkele seconden kleurrijke, zeer duurzame prints met deze gebruiksvriendelijke, compacte fotoprinter.
 • Printers voor thuis

  Canon Zoemini 2

  Direct printen van je smartphone wanneer je maar wilt, met de Zoemini 2-printer in zakformaat met oplaadbare accu.
 • Gerelateerde artikelen

 • CREATIEF PRINTEN

  Papieren tafeldecoraties

  Maak prachtige tafeldecoraties voor alle gelegenheden met Creative Park.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Kerstkaarten printen

  Creëer jouw stijl voor een feestelijke fotoshoot om unieke kerstkaarten te printen.

 • CREATIEF PRINTEN

  De beste draagbare printers van Canon

  Bekijk Canon's assortiment compacte printers om te ontdekken welke printer het beste bij je past.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Maak zelf een verrassingsdoos

  Lini Trinh deelt haar papieren verrassingsdoos, die ze heeft gemaakt met een Canon SELPHY CP1500.