CREATIEF PRINTEN

Zelfgemaakte tafeldecoraties: tips en ideeën voor papieren creaties

Van papieren versieringen tot servetringen en naambordjes: maak je eigen decoraties met een PIXMA-printer en Creative Park.
Een close-up van een eettafel gedekt met een linnen tafelkleed en versierd met dennenappels, bladeren en papieren creaties.

Of het nu gaat om een verjaardagsfeestje, een feestelijke maaltijd of een uitgebreid familiefeest, iedereen houdt ervan om de tafel indrukwekkend te dekken. Je eigen tafeldecoratie maken is niet alleen beter betaalbaar, het is ook beter voor het milieu, want je kunt je papieren sjablonen later recyclen of bewaren voor een volgende speciale gelegenheid.

Canon daagde professioneel styliste Dani Tucker, van The Social Kitchen, uit een tafelsetting te maken met een voor haar nieuw materiaal: papier. "Een tafelsetting is gewoon een tafel er bijzonder uit laten zien" legt Dani uit, "maar het hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Voor mij betekent het gewoon creatief zijn met je tafeldecoratie, en er wat persoonlijks in verwerken."

Kijk hoe Dani te werk ging en ontdek de beste tips om zelf papieren tafeldecoraties te maken.

1. Kies een thema

Een vrouw met lang bruin haar legt dennenappels op een prachtig versierde eettafel.

Je tafel kan overal op worden geïnspireerd. Je kunt bijvoorbeeld een fleurige feesttafel maken voor een zomers etentje of een verjaardagstafel voor een vriend(in), gebaseerd op hun favoriete kleur of hobby. Hier voegt Dani dennenappels toe aan haar wintertafel.

Een close-up van een tafel versierd met dennenappels, kaarsen en papieren sneeuwvlokken, sterren, uilen en peperkoekhuisjes gemaakt met Creative Park.

Als je feest voorbij is, kun je je gasten een paar van je papieren creaties meegeven als afscheidscadeau, ze recyclen in je papierbak of ze bewaren voor een volgende speciale gelegenheid.

Om zelf een tafelsetting te maken, begin je met een thema. Daarna heb je alleen nog wat papier, een printer en een aantal ontwerpen nodig. Creative Park staat vol met gratis sjablonen, van papieren gebouwen en dieren tot decoraties en zelfs servethouders en naambordjes om je op weg te helpen. Op een bloementafel kun je bijvoorbeeld bloemen- en vlindersjablonen aan elkaar plakken om een fleurige tafelloper of slinger te maken, gecombineerd met versierde naamkaartjes voor een persoonlijk tintje.

Bij deze gelegenheid was het thema winter. Dani beschrijft haar proces dat ze begint met een kleurenpalet. "Ik koos voor goud, geel en bruin, omdat ik natuurlijke tinten wilde toevoegen. Vervolgens heb ik elementen bij elkaar gezocht om het geheel vorm te geven, binnen dat kleurenpalet. Ik wilde dat het winters aanvoelde, dus heb ik eucalyptus [vaak gebruikt in winterkransen] toegevoegd, en daarna wat kaarsen voor de sfeer."

Je hoeft niet veel uit te geven om je tafelversiering te maken en Dani zorgt er altijd voor dat ze alledaagse voorwerpen gebruikt in haar styling. "Alles wat ik heb gebruikt, is gemakkelijk te vinden", zegt ze. "Ik heb oude jampotten gebruikt als kaarsenhouders, of vazen die ik heb opgevuld met andere dingen."

Dani gebruikte de sjablonen van gouden sterren en gele sneeuwvlokken, samen met mini-uiltjes om de tafel in te richten. Vervolgens heeft ze menu's en naamkaartjes geprint en dennenappels en bladeren verzameld om een contrast van goud en groen te creëren.

2. Print je sjablonen

Een vrouw met lang bruin haar haalt een geprint stersjabloon uit een Canon-printer.

"Ik heb de sjablonen geprint vanaf mijn telefoon via de Creative Park-app. Als je de printer eenmaal hebt ingesteld is hij echt gemakkelijk te gebruiken", zegt Dani.

Zorg dat je de juiste media bij de hand hebt voordat je de door jou gekozen ontwerpen print. Bij elk Creative Park-sjabloon staat een specifieke papiersoort vermeld, meestal Canon Matglans Foto Papier. Dit kan echt een verschil maken voor het uiteindelijke resultaat, want met Matglans Foto Papier krijg je een steviger ontwerp dan met standaard printpapier.

Je kunt rechtstreeks vanaf je smartphone printen via de Creative Park-website of -app.

Zodra je al je sjablonen hebt geprint is het tijd om ze in elkaar te zetten. Afhankelijk van hoeveel je er maakt kun je dit over een paar avonden verspreiden om er zeker van te zijn dat het eindresultaat van de hoogste kwaliteit is.

3. Maak je sjablonen

Een foto van bovenaf van een persoon die aan een bureau zit en met een smartphone kijkt naar een afbeelding van een papieren ster op de Creative Park-website van Canon. Een print van dezelfde ster ligt ook op het bureau.

Er zijn sjablonen op Creative Park voor alle niveaus, van eenvoudige ontwerpen tot meer uitdagende bouwwerken.

Een vrouw leunt over een houten tafel en vouwt en knipt papieren sjablonen uit op een kleine snijmat.

"Ik heb lijmdruppels gebruikt om de sjablonen aan elkaar vast te maken", legt Dani uit. "Ik heb de druppels doormidden geknipt, omdat sommige sjablonen nogal klein waren en het zo vastgezet."

Volg de instructies zorgvuldig op, want bij sommige modellen moet je het ontwerp vouwen voordat je het knipt. Knip dan de sjablonen uit, en vouw de randen om die moeten worden vastgelijmd. Je kunt lijm gebruiken om je sjablonen in elkaar te zetten en ze dan laten drogen.

Je kunt zelfs de ontwerpen aanpassen, zodat je decoratie uniek is voor je feest. "Je zou je sjablonen kunnen personaliseren door namen op de stersjablonen of de huizen te schrijven", stelt Dani voor. "Of als het voor een verjaardag is, kun je er de leeftijd op schrijven of 'Gefeliciteerd'. Ik vind dat een mooi handschrift en een goede pen echt slim en effectief kunnen zijn voor decoratie." Je kunt ook ontwerpen toevoegen via de app als een andere optie.

Dani heeft de originele sjablonen aangepast aan het thema van haar tafel. Ze heeft bijvoorbeeld het stersjabloon in tweeën gedeeld, zodat de sterren plat op tafel konden liggen, en de peperkoekhuissjablonen aan elkaar gelijmd zodat het stevige modellen waren. Ook plakte ze kleinere menukaarten op grotere stukken gekleurd karton om een rand te maken en gebruikte ze de sneeuwvlok-sjablonen ondersteboven, zodat de kleuren bij het thema pasten.

4. Dek de tafel

Een prachtig gedecoreerde eettafel gedekt met een linnen tafelkleed en versierd met dennenappels, bladeren en papieren creaties.

Door je eigen decoratie te maken, kun je van thema wisselen wanneer je maar wilt en gewoon meer sjablonen printen, wat een kosteneffectieve manier is om je tafelsetting aan te passen aan verschillende evenementen. Naast de vier seizoenen kun je ook proberen papieren creaties te maken voor een babyshower, een nieuwjaarsevenement of zelfs voor een afscheidsfeestje, met als thema het land waar je naartoe gaat, met behulp van de reeks architectuursjablonen van beroemde bezienswaardigheden in Creative Park.

Als je al je sjablonen klaar hebt, is het tijd om ze op de tafel te rangschikken. Zorg dat je je borden, bestek en glazen klaar hebt staan, zodat je met je decoraties eromheen kunt werken.

Dani raadt aan eerst de grotere voorwerpen te schikken en vervolgens de steeds kleinere ontwerpen. "Ik begin met het tafelkleed," zegt ze, "en voeg dan de grootste voorwerpen erbij, zoals bloemen in vazen of bloemen die op tafel liggen, en daarna werk ik met steeds kleinere voorwerpen."

Zet eerst de belangrijkste decoraties in het midden van de tafel. Dit kunnen bloemen zijn, stukken drijfhout, dennenappels of zelfs vers fruit, zoals hele sinaasappels of pompoenen, afhankelijk van je thema. Voeg dan de kleinere voorwerpen toe, zoals je menu's en naamkaartjes, want die zijn gemakkelijk bij elk bord te plaatsen.

Dani stelt voor je voorwerpen in oneven aantallen te groeperen. Zij zet decoraties altijd per drie bij elkaar voor een mooier geheel.

Zodra deze aspecten op hun plaats staan, is het tijd om de kleinere papieren decoraties eromheen te schikken en ze naar eigen inzicht over de tafel te verdelen. Misschien staat er bij ieder drinkglas wel een mini-uiltje? Daarna kun je de laatste details toevoegen, zoals servetringen en andere kleine dingen.

Dani was onder de indruk van het aanbod aan gratis sjablonen op Creative Park, en vond het heerlijk om inspiratie op te doen. "Ik vond de uitdaging echt gaaf en het gaf me de vrijheid om heel creatief te zijn met papier en het er heel mooi uit te laten zien. Het is niet iets wat ik eerder heb gedaan, dus ik kon hiermee echt mijn creatieve grenzen verleggen", zegt ze.

Als je geïnspireerd bent om zelf aan de slag te gaan, kijk dan eens naar de hashtag #MadeWithPixma voor meer creatieve ideeën en deel dan je papieren tafelsetting onder vermelding van @canonemea.

Wat de gelegenheid ook is, waarom zou je je tafel niet versieren met papieren creaties?

Geschreven door Tamzin Wilks

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen