CREATIEF PRINTEN

Ga voor wild: print je eigen dierenavontuur

Van leeuwen en tijgers tot giraffen en beren, maak thuis een leuke papieren safari met Canon's Creative Park en leer met het hele gezin over natuurbehoud.
Drie kinderen spelen met papieren handpoppen van een giraf, een nijlpaard en een beer.

Het verkennen van het dierenkoninkrijk leidt tot eindeloos speelplezier voor kinderen en vormt de perfecte combinatie van plezier en educatie. Als je op zoek bent naar een activiteit die je creativiteit stimuleert en je kinderen leert over 's werelds schattigste en sterkste dieren, waarom zou je dan niet papierkunst proberen?

Canon's Creative Park is een gratis online informatiebron vol downloadbare, op dieren geïnspireerde papierprojecten die geschikt zijn voor een leuke dag met het hele gezin. Het enige wat je nodig hebt om je eigen pop-upsafari te maken, is een printer en een aantal enthousiaste knutselaars. Van jachtluipaarden en koala's tot rode panda's en keizerpinguïns, er is een verscheidenheid aan dieren van over de hele wereld en veel plezier om met hen te beleven terwijl het hele gezin meer leert over de natuurlijke wereld.

Blogger Fariba Soetan woont in Londen met haar man en drie kinderen. Hier vertelt ze hoe haar gezin Creative Park en een Canon PIXMA TS8350-printer heeft gebruikt voor een spannend dierenavontuur.

1. Verzamel je knutselbenodigdheden.

Een reeks op A4-vellen geprinte papierknutselsjablonen wordt rondgedeeld in een gezin.

De papierknutselprojecten van Creative Park zijn eenvoudig te maken en vereisen geen speciaal gereedschap. Alles wat je nodig hebt, is een schaar, lijm, een ruimte om te werken en een paar enthousiaste jonge knutselaars.

Je hebt niet veel hulpmiddelen nodig om aan de slag te gaan met je thuissafari – genoeg scharen om iedereen erbij te betrekken, een printer, papier en lijm of plakband is alles wat je nodig hebt.

"Voor de ingewikkeldere dieren heb je waarschijnlijk puntigere scharen nodig dan voor de sjablonen voor de kinderen, omdat er kleine stukjes zijn waar je omheen moet", zegt Fariba, die volwassenen aanraadt om kinderen te helpen bij het knippen van de ontwerpen.

Elk sjabloon in de Creative Park-app1 of -website bevat een aanbevolen papiersoort en je kunt deze aanbeveling het beste volgen voor de beste resultaten. Papier van goede kwaliteit, zoals Glossy Plus en Matte Photo Paper, zijn een geweldige optie voor levendige prints van dieren. Fariba gebruikt ook de Canon PIXMA TS8350-printer voor duidelijke en levendige prints. "We hebben dikker papier besteld, dus het was niet hetzelfde als normaal printerpapier. Als deze wordt opgevouwen, blijft hij staan", zegt ze.

2. Selecteer je sjablonen

Een moeder en twee kinderen aan een glazen tafel bij een laptop.

Creative Park biedt veel variatie, dus kinderen kunnen altijd een sjabloon van hun favoriete dier met de juiste moeilijkheidsgraad vinden. "Je kunt een enorm aantal dieren maken", zegt Fariba van het blog Mixed.Up.Mama.

Een gezin zit in een woonkamer en snijdt papieren sjablonen uit.

Heb je eenmaal een project bedacht, dan is het tijd om te printen – en als het hele gezin de handen uit de mouwen steekt, heb je je safari veel sneller klaar.

In Creative Park kun je uit allerlei sjablonen kiezen. Dit betekent dat kinderen een dier kunnen kiezen dat ze echt aanspreekt, of dat nu een exotisch dier is of eentje dichter bij huis.

De werkwijze is simpel: gebruik de Creative Park-app of ga naar de Creative Park-website, download je favoriete papieren ontwerpen en print deze vervolgens op je printer thuis. Door verschillende sjablonen met de juiste vaardigheidsniveaus te kiezen, kan het hele gezin plezier beleven en samen aan hun ontwerpen werken.

"We zijn naar de website gegaan en de meisjes hebben een aantal verschillende dieren bekeken, waarbij ik hen hielp te kiezen op basis van het moeilijkheidsniveau. De meisjes waren heel enthousiast en hebben een leeftijd waarop ze allemaal een lievelingsdier hebben", zegt Fariba, wier dochters zes, acht en tien zijn.

"Als ouders ken je je eigen kinderen en weet je wat ze kunnen. Er is een enorme verscheidenheid aan dieren om uit te kiezen", vervolgt ze.

"Ik zou zeggen, kies iets wat binnen hun concentratievermogen ligt, en als de oudere kinderen willen doorgaan met een complexer sjabloon, zoals het jachtluipaard waarvoor mijn dochter koos, laat ze dat dan doen.

3. Knip je papieren dieren uit en knutsel ze in elkaar

Een gezin knipt papieren diervormen uit.

De handpoppen die het gezin van Fariba besloot te maken, hebben opties voor personalisering, zodat elke pop een creatief persoonlijk tintje krijgt.

Een meisje knipt een vorm met jachtluipaardvlekken uit die op A4-papier is geprint.

Moeilijker sjablonen, zoals dit papieren jachtluipaard, kunnen een leuke activiteit zijn voor oudere kinderen.

Een van de leukste aspecten van het knutselen met papier is het vouwen en in elkaar lijmen van je dier om je safari of poppentheater tot leven te brengen. Volgens Fariba kan dit een geweldige weekendactiviteit voor gezinnen zijn.

"Het is een leuke activiteit waarbij een heel aantal verschillende vaardigheden wordt aangesproken. Ze ontwikkelen hun fijne motoriek door te knippen en plakken, en moeten zich concentreren om een driedimensionale vorm in elkaar te zetten."

"Als je op een zaterdag binnenshuis iets wilt doen, kunnen ze hiermee creatief zijn", zegt ze. "Ze kunnen het in hun eentje doen, maar je kunt er ook met een kop thee bij gaan zitten en ze helpen als ze vragen hebben. Het is echt fijn dat ze op deze manier intensief met iets bezig kunnen zijn en naderhand kunnen ze met de dieren spelen.

"Met de handpoppen zijn er verschillende opties voor ogen, hoeden en accessoires. De kinderen hadden een hoop plezier met het kiezen van de verschillende accessoires, bedenken wat voor ogen ze wilden en elke pop er een beetje anders uit te laten zien. Superleuk."

4. Heb plezier

Een papieren handpop met nijlpaard op een ronde tafel naast een Canon PIXMA-printer.

Fariba vertelt dat deze activiteit niet alleen leuk is, maar ook aansluit bij wat haar dochters op school leren. "Op hun niveau leren ze over 3D-vormen, zowel in het eerste jaar als in het derde jaar, dus dit past daar heel mooi bij."

Drie kleine handjes houden papieren dierenpoppen vast achter een grote blauwe bank in een woonkamer. Links is een groot konijn te zien.

De kinderen van Fariba besloten een poppenvoorstelling te geven met hun dierenpersonages. Zelfs het konijn van het gezin deed mee.

Of je nu een hele horde wilde dieren van de vlaktes van Afrika hebt geprint en geknutseld, of een Europese boswereld of een grappig en creatief poppentheater, door ermee te spelen kunnen kinderen zich op een leuke manier creatief uitleven.

De kinderen van Fariba kozen ervoor om een voorstelling te maken waarin hun huisdier meedeed en vonden het leuk om te bedenken welke geluiden hun dierencreaties zouden maken. "Ze wilden een kleine poppenvoorstelling opvoeren en hun dierenknutsels gebruiken om met het konijn te spelen", zegt Fariba. "We hebben het gehad over hoe hun dieren zouden heten, iets wat ze erg leuk vonden, en ze probeerden het geluid van een giraf na te doen – met twijfelachtig resultaat!"

5. Leren door te spelen

Drie lachende kinderen met papieren handpoppen achter een blauwe bank.

Dieren knutselen van papier kan een leuke manier zijn om kinderen te stimuleren zich in de natuur te verdiepen en daar meer over te leren.

Voor ouders kan het lastig zijn om onderwerpen zoals natuurbehoud ter sprake te brengen, maar in een interactieve activiteit zoals deze kun je eenvoudig iets educatiefs verwerken. Denk aan een dierenquiz, een dierverhaal vertellen met papieren personages of de natuurlijke leefomgeving en gewoonten van de creaties van je kinderen bespreken. Zo kan natuuronderwijs gemakkelijk onderdeel worden van het papieren spel.

"We hebben het erover gehad of sommige van deze dieren elkaar zouden kunnen tegenkomen, omdat ze voor de handpoppen een panda, een nijlpaard, een tijger en een giraf hadden geknutseld. Dus we hebben erover nagedacht of al deze dieren dezelfde leefomgeving hebben", zegt Fariba.

Daarnaast is het ook een geweldige manier om over gevoelige onderwerpen te praten, zoals de kringloop van het leven. Het biedt ouders een geweldige kans om te vertellen waarom sommige dieren er op een bepaalde manier uitzien om zich te kunnen verbergen voor roofdieren of hun voedselbron te kunnen bereiken.

Wil je met je eigen gezin aan de slag gaan? Ga dan naar Creative Park en laat je inspireren door een eindeloze reeks dierensjablonen, perfect voor creatieve kinderen met liefde voor de natuur.

Je kunt zelfs je eigen wildpark in de tuin maken door je papieren creaties naar buiten mee te nemen en de dieren in hun meest geschikte leefomgeving te plaatsen, onder bomen, in lang gras of op rotsen.

Geschreven door Lorna Dockerill

  1. Als je printer niet wordt ondersteund, kijk dan op de website van Creative Park.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen