CREATIEF PRINTEN

Ontdek de wereld van papieren kunstwerken met Canon Creative Park

Zie hoe een getalenteerde kunstenaar zijn Canon PIXMA-printer gebruikt om een ijsvogelsjabloon op Canon Creative Park naar een hoger niveau te tillen.
Een felgekleurde papieren ijsvogel in iemands hand; op de achtergrond zijn planten en schilderijen zichtbaar.

Op Canon Creative Park kun je kiezen uit duizenden ideeën en sjablonen voor papierkunst, variërend van architectuur tot decoraties voor elk seizoen. Kies gewoon je sjabloon en volg de instructies. Maar wat als je je ideeën naar een hoger niveau wilt tillen? In dat geval kan kunstenaar en illustrator Zack Mclaughlin, van Paper & Wood, je een handje helpen.

Zack houdt al jarenlang van de natuur en met name van vogels, niet alleen om ze te spotten, maar ook om ze te fotograferen met zijn Canon EOS 90D. Hij heeft etalages gedecoreerd voor beroemde warenhuizen, musea en zelfs creaties gemaakt voor Sir David Attenborough. Zacks werk onderscheidt zich van dat van anderen door zijn aandacht voor detail, en zijn bewondering van de natuur komt in al zijn creaties duidelijk naar voren.

Als vogelliefhebber is hij dus de aangewezen persoon om deze 3D-uitdaging voor papierkunst aan te gaan, en hij koos een ijsvogel als onderwerp.

Aan de slag

Een Canon PIXMA-printer en een geopende laptop staan naast elkaar op een werkblad; een Canon Creative Park-sjabloon die op het scherm van de laptop zichtbaar is wordt geprint.

3D-papierkunst voor volwassenen kan zowel uitdagend als lonend zijn, en op Canon Creative Park vind je een heleboel papierkunst-ideeën om uit te proberen.

Een man zit gebogen over een bureau en gebruikt een scalpel om voorzichtig sjablonen uit vellen papier op een snijmat te snijden.

Papierkunst kan een geweldige manier zijn om helemaal op te gaan in een creatief proces, van het printen van je sjablonen tot het snijden en in elkaar zetten ervan. "Ik ben er vrij goed in om alles om me heen te vergeten en uren later realiseer ik me dat ik veel honger of dorst heb - je vergeet gewoon alles om je heen", zegt Zack. "Ik heb altijd de radio aan staan of ik luister naar een fantasie-audioboek. Ik ben een echte geek."

De eerste stap van elk creatief proces moet observatie en voorbereiding zijn. Zack had in rietmoerassen bij hem in de buurt ijsvogels gespot en gefotografeerd. "Ik vind het heerlijk om de natuur in te gaan en daar te fotograferen, vooral op vroeg in de ochtend, omdat het dan zo stil en rustig is", zegt Zack. "Ik wil dat gevoel van rust naar binnen brengen."

Naast zijn eigen foto's gebruikt Zack vaak boeken en online tekeningen als voorbereiding voor zijn creaties. Nadat hij zijn ijsvogelsjabloon had gekozen op Canon Creative Park, dat beschikbaar is als smartphone-app en als website, heeft hij hem samen met andere afbeeldingen ter inspiratie geprint met de Canon PIXMA TS5350a-serie-printer.

Om er zeker van te zijn dat hij een perfecte print met de juiste kleuren en contouren zou krijgen, heeft Zack snel en eenvoudig een printeronderhoudsproces gevolgd via Instellingen, waarbij hij alle vereiste controles van de spuitmondjes heeft uitgevoerd. Hij heeft ook de modus voor beste kwaliteit gebruikt in plaats van de conceptmodus of de standaardmodus. Toen hij dat eenmaal had gedaan, was het tijd om creatief te worden.

"Ik vind het geweldig om materiaal als papier te gebruiken om iets moois na te maken dat in de natuur voorkomt", vertelt Zack. "Er is zoveel mogelijk met papier, zoals reliëf, en Canon Matte Photo Paper is daar het perfecte materiaal voor. Al het papier is een klein beetje 'sponsachtig', dus als je er druk op uitoefent blijft er een inkeping achter. Het is cool om met papier dingen te maken die niet plat zijn, zoals de meeste mensen verwachten. Papier heeft zoveel potentieel!"

De planning en het proces

De vele verschillende delen van een papieren papierkunstsjabloon liggen naast een schaar op een tafel. Sommige zijn in elkaar gezet en aan andere wordt nog steeds gewerkt.

Zack studeerde illustratie en heeft jarenlang kinderboeken geïllustreerd, voordat hij besefte dat hij werd aangetrokken door 3D-creaties. "Het is grappig omdat ik niet veel illustraties meer doe; het is nu allemaal 3D-werk", vertelt hij. "Ik had me dat niet kunnen voorstellen toen ik jonger was. Ik wist niet eens dat het een mogelijkheid was."

Twee handen gebruiken een schaar om een papieren veer uit te knippen.

"Ik maak een heleboel veren, maar het is altijd een beetje gokwerk", vertelt Zack. "Ik ben helemaal klaar en kom er dan achter dat ik er toch nog wat meer nodig heb. Ik begin goed voorbereid, maar soms kan het een beetje chaotisch worden."

Het was dus geen verrassing dat Zack weinig moeite had met het maken van de standaard ijsvogelsjabloon in Canon Creative Park, maar hij heeft er een paar persoonlijke details aan toegevoegd als bevestiging van zijn ultieme motivatie: zijn papieren vogels tot leven brengen.

"Ik probeer altijd om mijn modellen realistisch te maken", legt hij uit. "De magie zit hem in de details, maar pas als je ze van heel dichtbij bekijkt, kun je beginnen te begrijpen hoe ze zijn gemaakt."

Nadat Zack alle platte elementen had geprint en ze met een scalpel had uitgesneden, voegde hij de papieren veren toe en daarna maakte hij de stukken aan elkaar vast. Zack knipte een basisbladvorm uit gekleurd 160 g/m² structuurpapier en hield dit tussen zijn vinger en duim vast. Hij liet zijn schaar op een andere vinger rusten en maakte daarna kleine inknippingen langs de randen om elk blad een gerafelde rand te geven. Hij doet dit met veel behendigheid voor al zijn projecten. "Ik heb mezelf nog nooit in de vinger geknipt", zegt hij. "Achter op de schaar zit een vingerbescherming, zodat ik altijd kan voelen waar het schaarblad is."

Zack schat dat hij zo'n 400 papieren veren heeft gebruikt voor deze ijsvogel en raadt aan om altijd bij de staart te beginnen en vervolgens laagjes te maken. Omdat het verenpak dankzij al die extra veren een stuk groter werd, wist Zack dat hij de snavel en de poten ongeveer 10% groter moest maken, omdat de proporties van de vogel anders niet goed zouden zijn.

Aandacht voor detail

De hand van een persoon houdt een papierkunstwerk van een ijsvogel vast, terwijl de andere hand een dunne penseel vasthoudt waarmee het kopje van de ijsvogel wordt geverfd.

"Ik gebruik acrylverf die ik verdun met water en gebruik daarna dikkere klodders verf voor sterkere kleuraccenten", zegt Zack. "Ik gebruik graag iriserende verf, die is heel geschikt voor de structuur van vogels."

Nadat de vogel zijn veren had en de onderdelen aan elkaar waren geplakt en droog waren, gebruikte Zack acrylverf om de details toe te voegen. "Gelukkig zijn de Creative Park-sjablonen erg gedetailleerd, dus ze hebben me geholpen met het kleuren van de vogel", zegt hij.

Na het verven heeft hij de snavel gelakt om hem een realistische glans te geven. Hij heeft ook de ogen van de ijsvogel aangepast met acrylballetjes en ze geverfd, zodat ze er echter uitzagen. Vervolgens heeft hij een tweede ooglid gemaakt met een ander sjabloon, zodat de ogen iets dieper in het kopje van de vogel kwamen te liggen.

Zack vindt de kunst van ontwerpen en creëren iets meditatiefs. "Je vergeet gewoon alles om je heen, ook als het maken niet gaat zoals je voor ogen had", zegt hij. "Je kunt gewoon niet denken aan andere problemen in je leven. Er zijn geen afleidende schermen omdat je je handen gebruikt. Het is heel tactiel en je moet je 100% concentreren op wat je doet."

Het eindproduct

Een voltooide papierkunst-ijsvogel zit op een tak onder een stolp die naast een plant op een tafel staat.

Dit project nam vier dagen in beslag en werd, net als al zijn projecten, liefdewerk voor Zack. "Het enige wat ik in mijn hoofd heb, is het eindresultaat en ik wil het altijd helemaal goed doen", zegt hij.

Toen de ijsvogel bijna klaar was, heeft Zack nog een paar laatste aanpassingen gemaakt: hij heeft bijvoorbeeld het kopje iets omlaag gekanteld, zodat het leek alsof de vogel op het punt stond om een nietsvermoedende vis te vangen. Tot slot besloot Zack om de ijsvogel op een tak onder een glazen stolp te zetten. "Ik heb een metalen draad aan de onderkant vastgemaakt en daar met modelleerklei een vorm van gemaakt. Daarna heb ik een tandenstoker gebruikt om er textuur aan toe te voegen en ten slotte heb ik het geverfd", legt hij uit.

Voor veel mensen die het werk van Zack zien, is het waarschijnlijk de enige mogelijkheid om deze vogels van dichtbij kunnen bekijken. "Ik wil mensen bewuster maken van de natuur en hen de natuur meer laten waarderen; ik wil ook de natuur naar binnen halen, maar niet verstoren in de natuurlijke wereld. Wat ik doe, wordt wel eens veganistische taxidermie genoemd", grapt hij.

Als je geïnspireerd bent door Zacks prachtige papieren kunstwerken, probeer het dan zelf eens met een van de sjablonen op Canon Creative Park. En vergeet niet je papieren creaties te delen op sociale media met de hashtag #MadeWithPIXMA.

Geschreven door Natalya Paul

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen