CREATIEF PRINTEN

Ga deze lente knutselen aan een printproject met vlinders.

Papierkunstenaar Aimee Graham laat zien hoe je printen en schilderen kunt combineren om prachtige kunst met een vlinderthema te maken.
Een printer uit de Canon PIXMA TS5350-serie naast een display van kleurrijke kunstvlinders.

De aanwezigheid van vlinders is een duidelijk teken dat de lente in aantocht is. Hoe kun je deze seizoenswisseling beter vieren dan met het maken van je eigen decoraties met vlinderthema voor in huis?

Kunstenaar en papierkunstontwerper Aimee Graham is ooit begonnen met het maken van origami-sieraden, maar het afgelopen jaar heeft ze nieuwe ideeën ontwikkeld. Ze experimenteerde met nieuwe materialen en plaatste haar creaties op haar Instagram-profiel (@aimee__designs).

"Ik ben altijd creatief geweest en het is voor mij een manier geworden om te kunnen ontspannen. Toen ik me begon te realiseren dat mensen mijn werk waardeerden, kreeg ik genoeg zelfvertrouwen om een merk op te bouwen," legt Aimee uit. "Ik wil leuke, unieke en duurzame stukken maken die mensen kunnen gebruiken als accessoire voor henzelf of hun huis. Ik wil mensen ook helpen om in contact te komen met hun creativiteit."

Hier legt Aimee uit hoe ze voor haar schitterende en fantasierijke vlinderkunst gebruikmaakte van een Canon PIXMA TS5350a-printer, sjablonen van Canon's inspirerende en gratis contentservice Creative Park en enige vaardigheid op het gebied van papierkunst.

1. Sjablonen kiezen en printen voor je vlinderkunst

Een vrouw die papieren vlinders print op de Canon PIXMA TS5350-printer.

Op Creative Park vind je een heel scala aan kant-en-klare vlindersjablonen om je op weg te helpen. "Je hebt geen ingewikkelde tools en apparatuur nodig om creatief aan de slag te gaan," aldus Aimee.

Je vindt een aantal prachtige sjablonen op Creative Park die je kunt gebruiken als basis voor je ontwerpen, waaronder een vlindermobiel en 3D-muurstickers. Wellicht krijg je ook inspiratie voor je papierkunstproject dankzij de Creative Park-app, die beschikbaar is voor zowel iOS als Android. Maak verbinding met een compatibele Canon PIXMA-inkjetprinter om te kunnen printen via de app. Bekijk deze lijst met ondersteunde printermodellen*.

"Prints zijn een geweldige basis voor je creaties," aldus Aimee. "Als iets een te grote uitdaging is, kun je altijd beginnen met het printen van sjablonen en omtrekken. Je kunt deze gebruiken om je eigen ontwerpen over te trekken en uit te knippen voor papierknipkunst, het maken van een collage of gewoon ter inspiratie."

Aimee gebruikte een Canon PIXMA TS5350a-printer en zowel Plus Glossy-papier als Matte Photo Paper om haar sjablonen te printen. Volgens haar was de printer eenvoudig in te stellen en gebruiksvriendelijk. "De printer was bijzonder gebruiksvriendelijk wat betreft het invoeren van papier en het wijzigen van de instellingen voor het papierformaat. De printer is iets compacter dan andere printers die ik al eens heb gebruikt. Hij ziet er dus ook nog eens mooi uit."

"Ook de papierkwaliteit was perfect," voegt ze eraan toe. "Soms beschadigt papier een beetje naarmate je er langer mee werkt. Het was dus erg fijn om papier te gebruiken dat sterk genoeg was om het maakproces te doorstaan. Het bleef ook stabiel als eindproduct nadat ik klaar was met het bewerken ervan door er gaten in te maken en er draad doorheen te halen!"

2. Je kunstvlinders decoreren

Een vrouw met grote oorringen snijdt een afbeelding van een vlinder uit met een hobbymes.

Voor Aimee is papierkunst ook een vorm van ontspanning. "Het maakproces en het eindresultaat geven je veel voldoening. Bovendien is de activiteit mindful: papierkunst kan worden ingezet als een vorm van meditatie," zegt ze.

Een vrouw vouwt kleurrijke kunstvlinders naast haar printer uit de Canon PIXMA TS5350-serie.

Als je je sjabloon hebt geprint, kun je creatief aan de slag met het decoreren van de kunstvlinders zoals jij dat wilt.

Aimee gebruikte de 3D-muurstickers op Creative Park als basis voor haar ontwerpen. "Met de sjablonen had ik een specifieke basis om mee te werken. Ik wist welke vormen ik het mooist vond en dat maakte het voor mij eenvoudig. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken," legt ze uit "De vlinders vormden het belangrijkste onderdeel van het kunstwerk en de rest was gewoon bedoeld als decoratie voor op de achtergrond." Aimee downloadde het sjabloon en de instructies om een aantal vlinders te maken. Ze plaatste deze onder een stolp (glazen koepel waarin iets wordt uitgestald) samen met bloemen, groen en haar zelfgeschilderde creaties.

Vervolgens ging ze aan de slag met haar afzonderlijke ontwerpen voor de diepe lijst. Dit keer gebruikte ze lege vlindersjablonen die ze online had gevonden. Ze schilderde zelf de subtiele vleugelpatronen met waterverf en stiften. Daarbij gebruikte ze haar favoriete vlinders van Creative Park als leidraad.

"Ik richtte me vooral op het transformeren van de omtreksjablonen in kleurrijke vlinders. Vervolgens maakte ik hier 3D-objecten van. In die fase was ik vooral aan het inkleuren. Het was een verfrissende ervaring om het creatieve proces terug te brengen tot zijn kinderlijke oorsprong en er gewoon plezier aan te beleven," zegt Aimee.

Als je geen waterverf of stiften hebt, kun je net zo goed kleurpotloden gebruiken. "De kwaliteit van de prints was geweldig," vertelt Aimee enthousiast. "Ze bevatten geen inktvlekken en de geprinte lijnen waren heel dun."

3. Je papieren kunstvlinders uitstallen

Een vrouw stelt drie papieren vlinders tentoon in een houten diepe lijst.

In een diepe lijst komt het vlinderkunstwerk waar je zo hard aan gewerkt hebt, mooi tot zijn recht.

Een vrouw die vlinders tentoonstelt in een kleine glazen stolp.

Papierkunst kan een ongelooflijk veelzijdige hobby zijn. "Het is 2D-medium dat als zodanig kan worden gebruikt of dat kan worden verwerkt in een 3D-object. Met een beetje fantasie kun je ontzettend veel ideeën tot leven brengen," zegt Aimee.

Bloemen van crêpepapier, muurdecoraties en diepe lijsten zijn enkele van Aimees specialiteiten. Daarom wist ze vrijwel direct hoe eenvoudig het zou zijn om kunstvlinders in haar ontwerpen te verwerken.

"Ik haal mijn inspiratie altijd uit de natuur, dus ik zag al voor me hoe goed de vlinders in mijn ontwerpen zouden passen," zegt ze. "Ik zag de stolp al helemaal voor me, dus ik wilde hem graag meteen tot leven brengen."

Aimee gebruikte een diepe houten lijst om drie van haar beschilderde papieren vlinders tentoon te stellen als muurkunst. Naast elke vlinder speldde ze een handgeschreven label met de naam van de vlindersoort.

"Ik vind het geweldig om stolpen en lijsten op deze manier te gebruiken," legt ze uit. "Het doet me denken aan die potten met prepareten die je bijvoorbeeld tegenkomt in het Natural History Museum. Door schoonheid, natuur en geschiedenis op deze manier te bewaren, verandert een object in een kunstwerk."

4. Wees niet bang om dingen te proberen

Een vrouw hangt een houten diepe lijst met drie kunstvlinders aan een stenen muur.

Je kunt een extra element toevoegen aan je papierkunst door ze op verschillende manieren tentoon te stellen, zoals met deze elegante diepe lijst.

Een vrouw plaatst een glazen stolp vol kleurige papieren vlinders op een houten oppervlak.

Als het om papierkunst gaat, kun je maar beter klein beginnen. "Je kunt de projecten uitdagender maken naarmate je vaardigheden verbeteren. Het is niet nodig om gelijk aan iets heel moeilijks te beginnen," aldus Aimee.

Aimee was erg tevreden over haar eindproducten. Hoewel zij haar hele leven al een creatieveling is, gelooft ze dat iedereen in staat is om soortgelijke resultaten te behalen.

"Ik denk dat iedereen wel een creatieve kant heeft," vertelt ze enthousiast. "Kunst kan overweldigend zijn, vooral als je iets gaat maken vanuit het niets. Maar als je eenvoudig aan het proces begint en je energie erin steekt en ziet welke kant je uitgaat, zul je er waarschijnlijk helemaal in opgaan. En dat is de magie.

"Het gaat veel meer om de creatieve reis dan om het eindproduct. Houd het simpel, maak het leuk en blijf proberen."


Volg Canon op Pinterest voor meer inspiratie op het gebied van papierkunst. En vergeet niet je creaties te delen op sociale media met de hashtag #MadeWithPIXMA.Geschreven door Andrea Ball*Als je printer niet wordt ondersteund, kijk dan op de website van Creative Park.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Papieren kunstwerken

  Kunstenaar Zack McLaughlin is geïnspireerd door een ijsvogelsjabloon uit Canon Creative Park.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Papierkunstuitdaging voor de lente

  Ontdek hoe Hannah Bullivant vrolijke papieren decoraties maakte om de lente te vieren.

 • CREATIEF PRINTEN

  Papieren tafeldecoraties

  Maak prachtige tafeldecoraties voor alle gelegenheden met Creative Park.

 • PRINTEN

  De beste printers voor creatieve projecten

  Van familieprojecten tot een professionele afwerking: Canon heeft de perfecte printer voor je.