NIEUWS

Nog meer functies ontsluiten voor de EOS R5, EOS R6 en EOS-1D X Mark III

Sportfotografen Richard Walch, Martin Bissig en Eddie Keogh proberen de nieuwe functies uit, die door de allernieuwste firmware-update van Canon worden ontsloten.
Een rode rallyauto rijdt met hoge snelheid over een onverharde weg boven een steengroeve en veroorzaakt daarbij een lange stofwolk.

De uitzonderlijke mogelijkheden voor het volgen van voertuigen die werden geïntroduceerd in de Canon EOS R3 zijn nu ook beschikbaar in de EOS R5 en EOS R6. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 14mm, 1/6400 sec, f/8 en ISO400. © Vladimir Rys

Je werkt je smartphone bij om van nieuwe functies en verbeteringen te profiteren, en dat kun je ook met je Canon EOS-camera doen.

Canon heeft een reeks aanvullende firmware-updates voor de Canon EOS R5, EOS R6 en EOS-1D X Mark III aangekondigd met verschillende nieuwe professionele functies, nieuwe bedieningsfuncties en prestatieverbeteringen als reactie op verzoeken van professionele fotografen. Met de nieuwste update wordt ook een aantal autofocusmogelijkheden uit de Canon EOS R3 aan deze camera's toegevoegd.

Het downloaden van Canon's nieuwste firmware-update verloopt heel eenvoudig – je hoeft alleen maar het supportgedeelte van de Canon-website te bezoeken en je product in het pop-upmenu te selecteren om te beginnen.

"Het is geweldig om te weten dat je er bij aankoop van deze camera's op kunt vertrouwen dat Canon de producten voortdurend blijft verbeteren en je deze updates dan gratis geeft," zegt actiesportfotograaf, filmmaker en Canon Ambassador Richard Walch.

Avonturensportfotograaf Martin Bissig is al net zo enthousiast over die doorlopende ontwikkeling: "Het is echt heel cool dat Canon niet alleen naar de professionals luistert, maar ook naar de fotoliefhebbers. Het is heel prettig om te weten dat het bedrijf luistert en toekomstbestendige kwaliteiten aan deze camera's blijft toevoegen."

Hier bekijken we de nieuwste firmware-updates, en stellen Richard, Martin en Eddie Keogh, die eveneens een Canon Ambassador is, een aantal functies die bij eerdere firmware-updates werden toegevoegd op de proef tijdens een paar lastige shoots.

Hoor meer van het gesprek in deze aflevering van de Shutter Stories-podcast van Canon:

Het scherm op de achterkant van een Canon EOS R3 waarop het menu voor het te detecteren onderwerp wordt weergegeven.

De optie voor voertuigen bevindt zich nu, samen met de opties voor mensen en dieren, in de menu's voor het te detecteren onderwerp op de Canon EOS R5 en EOS R6.

Nieuw in de firmware-update voor de EOS R5 en EOS R6: verbeterde autofocus met een functie voor het volgen van voertuigen

De Canon EOS R3 is geprogrammeerd voor het detecteren en volgen van raceauto's en motoren. Deze geavanceerde functie is nu ook beschikbaar voor de EOS R5 en EOS R6 dankzij de nieuwste firmware-update. Met de verbeterde herkenning kunnen gebruikers snel en betrouwbaar scherpstellen op snel rijdende voertuigen, en de focus zelfs vastzetten op de helm van een coureur, indien de helm zichtbaar is.

Naast de AF voor het volgen van voertuigen, wordt met de nieuwste firmware-update voor de EOS R5 en EOS R6 ook de verbeterde oog- en gezichtsdetectie van de EOS R3 toegevoegd. De camera's beschikken nu over een nog effectievere autofocus wanneer wordt scherpgesteld op mensen van wie het gezicht gedeeltelijk wordt bedekt.

Nieuw in de firmware-update voor de EOS-1D X Mark III: verbeterde detectie van hoofden

Met de nieuwste firmware-update wordt nog een andere geavanceerde autofocusfunctie van de Canon EOS R3 aan de EOS-1D X Mark III toegevoegd. De mogelijkheden voor het volgen van mensen op de toonaangevende EOS-spiegelreflexcamera zijn geüpgraded, en de camera kan nu het hoofd van iemand die een bril of helm draagt nog beter detecteren. Hiermee beschikt de Canon EOS-1D X Mark III over dezelfde hoge mate van precisie als de EOS R3 als het gaat om het scherp in beeld houden van wintersporters.

Een skiër springt tijdens het afdalen van een berghelling en schiet hierbij voor de zon langs

Een van de functies die door een vorige firmware-update werd ontsloten, is Canon Log 3-video-opname. "Als je Canon Log 3 op papier bekijkt en leest dat hij meer stops heeft, kun je je moeilijk voorstellen wat dat precies inhoudt," zegt Martin Bissig. "Maar zodra je er in de nabewerking mee aan de slag gaat, kan je echt zien hoeveel meer je uit je beelden kunt halen." Gemaakt met een Canon EOS R5 met een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 15mm, 1/1250 sec, f/14 en ISO200. © Martin Bissig

Firmware-update voor de EOS R5, EOS R6 en EOS-ID X Mark III: Canon Log 3

Met zijn 45 Megapixel-foto's en 8K-videomogelijkheden is de Canon EOS R5 een fantastische hybride camera voor zowel professionele fotografen als professionele filmmakers. Martin Bissig gebruikt zijn EOS R5 om naast zijn fotowerk ook videobeelden op te nemen en is blij met twee belangrijke videoverbeteringen die met een eerdere EOS R5 firmware-update zijn geïntroduceerd: Canon Log 3 en 120fps Full HD-opname. "Voor wat ik fotografeer," zegt hij, "is de 8K RAW-video van de EOS R5 een beetje overkill, maar C-Log 3 geeft me alle vrijheid die ik nodig heb."

Met C-Log 3 kan een breder dynamisch bereik in-camera worden vastgelegd. Het biedt meer flexibiliteit in de nabewerking en het uiteindelijke resultaat. "Nu ik in de nabewerking met de beelden werk, kan ik echt de voordelen zien," zegt Martin. "Ik fotografeerde skiërs in de sneeuw, en ik moest dus werken met een combinatie van heel lichte sneeuw en kleding, en heel donkere elementen. Het was echt een heel lastige omgeving om te fotograferen, maar met C-Log 3 kon ik het meeste uit de beelden halen."

Een ander voordeel van fotograferen in C-Log 3 is dat het in een professionele workflow wordt geïntegreerd. "Je kunt de EOS R5 op een filmset gebruiken als back-up of noodcamera en daarna de clips combineren met C-Log 3-beelden die met Cinema EOS-camera's of andere filmcamera's zijn gemaakt dankzij de compatibiliteit met het ACES (Academy Color Encoding System) van de EOS R5. Het is waarschijnlijk een van de grootste voordelen die je nu krijgt."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Dankzij een eerdere firmware-update beschikken de Canon EOS R6 en de Canon EOS-1D X Mark III ook over Canon Log 3. Daarmee wordt het nog gemakkelijker om een consistente look te krijgen in een set-up met meerdere camera's. De Canon EOS R3 is standaard voorzien van Canon Log 3. "Het maakt niet uit of je in je eentje werkt met twee verschillende camera's of deel uitmaakt van een grotere crew die video-opnamen maakt met meerdere Canon-camera's, je kunt in de hele productie een heel mooie look krijgen," vertelt Richard Walch.

"En het ligt voor de hand om verschillende camera's te gebruiken, omdat je misschien een situatie hebt waarin je ook een heel kleine en lichte body nodig hebt, en daarvoor is de EOS R6 perfect," voegt hij eraan toe. "En als je opnamen wilt maken waarvoor je meer hulpmiddelen en accu's nodig hebt die langer meegaan, is de EOS-1D X Mark III de beste camera. Met Canon Log 3 kun je ten slotte alles laten samenkomen in één uniforme look."

Martin Bissig staat op een skihelling en filmt een skiër die een wolk sneeuw opwerpt.

"Ik ben geen typische filmmaker, ik ben een fotograaf die ook videobeelden maakt," zegt Martin. "Het gaat dus allemaal tegelijk en ik moet heel snel werken. En daarom zijn Canon Log 3 en de 120fps-mogelijkheid voor Full HD-opname echt een grote stap vooruit voor de manier waarop ik graag werk." © Martin Bissig

Een close-up van de handen van Martin Bissig met daarin een Canon EOS R5, het scherm toont de instellingen.

Martin vindt het heel fijn om zoveel opties te hebben om de EOS R5 te configureren, maar het kan lastig zijn om ze allemaal weer op een andere camera in te voeren. Voor hem is het een aanzienlijke tijdsbesparing als hij de instellingen op een geheugenkaart kan opslaan en ze kan overzetten wanneer hij een tweede camera gebruikt. © Martin Bissig

Firmware-update voor EOS R5: Full HD met 120p

Martin maakte ook gebruik van de onlangs toegevoegde 120p Full HD-optie voor video-opname van de Canon EOS R5 om de over de rotsen springende skiërs vast te leggen. Bij het maken van opnamen met een hoge framerate wordt er tijdens actiebeelden meer informatie vastgelegd, zodat ze in slow motion kunnen worden afgespeeld.

"Voor een groot deel van mijn werk heb ik geen 4K-beelden nodig," zegt Martin. "Ik moet vaak een bestand via het internet naar een klant sturen en we moeten het nogal snel bewerken – soms zelfs ter plaatse op een laptop. Met de optie voor opnemen in 120fps in Full HD is het verwerken van gegevens voor mij een stuk makkelijker geworden."

Nieuw in de firmware-update voor de EOS R5: ondersteuning voor cine-objectieven en Dual Fisheye-objectieven van Canon

De Canon EOS R5 ondersteunt nu de compacte CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S- en CN-E70-200mm T4.4 L IS-cine-servo-objectieven van Canon via de EF-naar-EOS R-vattingadapter, zodat het nog gemakkelijk is om een cinematografische look te bereiken en de camera te integreren in een professionele productieworkflow. Met deze combinaties kunnen de iris, zoom en focus via de body worden bediend en kan ook de werking van het optische IS-systeem van het objectief worden geregeld. Opname kan worden gestart en gestopt met de opnameknop op de objectiefgrip.

Wanneer de objectieven aan de EOS R5 zijn bevestigd, kunnen ze worden bediend via de camerabody of op afstand met behulp van EOS Utility- en de Canon Camera Connect-app.

"Voor ons als filmmakers betekent de beschikbaarheid van dit soort objectieven dat je de EOS R5 nog beter kunt gebruiken als je hoofdcamera of als tweede eenheid in plaats van gewoon als back-up," zegt Martin.

Met de nieuwste firmware-update voor de EOS R5 wordt eveneens ondersteuning voor het RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief van Canon toegevoegd. Met Canon's EOS VR SYSTEM – een compatibele full-frame camera met RF-vatting, het RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objectief, EOS VR Utility en de EOS VR-plug-in voor Adobe Premiere Pro – is het nu gemakkelijker dan ooit om meeslepende 180° VR-ervaringen te creëren.

Firmware-update voor EOS R5: instellingen op kaart opslaan

Martin werkt met twee Canon EOS R5-camera's. Hij kan kostbare tijd besparen met de optie door een snapshot van de instellingen van de ene camera op de geheugenkaart op te slaan en deze naar de andere camera over te zetten. "Een van de grote voordelen van de EOS R5 is dat je hem aan je eigen behoeften kunt aanpassen," vertelt hij. "Er zijn talloze opties, waarmee jij je camera precies kunt laten doen wat jij wilt. Het probleem is echter wel dat bij het werken met twee camera's het handmatig overzetten van instellingen van de ene camera naar de volgende zo traag verloopt. Nu is dat geen punt meer, omdat het allemaal in één stap kan worden gedaan.

"Als je bijvoorbeeld je camera voor onderhoud moet opsturen of als je voor een klus een extra camera moet huren, kan je echt heel makkelijk al je instellingen op een kaart opslaan en op een andere camera laden."

De Canon EOS R3 biedt standaard deze optie om de instellingen van de camera op een geheugenkaart op te slaan, zonder dat een firmware-update nodig is.

Nieuw in de firmware-update voor de EOS R5 en EOS R6: gestroomlijnde handmatige witbalans

Met de Canon EOS R3 werd een extra methode voor het instellen van een Handmatige witbalans geïntroduceerd, en met de nieuwste firmware-update wordt deze functie nu ook toegevoegd aan de Canon EOS R5 en de EOS R6.

De optie Handmatige witbalans kan nu worden geopend via het Quick-menu. Dit vermindert het benodigde aantal stappen en maakt de procedure gemakkelijker te volgen in lastige situaties, bijvoorbeeld tijdens opnames onder water en in kleine ruimtes.

De update zorgt ook voor een vloeiender beeld in de elektronische zoeker van de EOS R5 en de EOS R6. Een nieuwe optie voor het onderdrukken van een lagere framerate, die werd geïntroduceerd in de EOS R3, zorgt ervoor dat de framerate van de elektronische zoeker niet sterk daalt als er weinig licht is, en voorkomt dat bewegende onderwerpen vervaagd worden weergegeven.

Twee skiërs die in het niet vallen tegen de hoge berg voor hen, klimmen omhoog door diepe sneeuw.

Wanneer je op dit soort locaties werkt, waarbij je weinig kans hebt om de gebeurtenissen van die dag na te bootsen als iets niet goed gaat, moet je volledig op je uitrusting kunnen vertrouwen. Martin is er dan ook zeer over te spreken dat hij de Canon EOS R5, EOS R6 en EOS-1D X Mark III nu ook kan gebruiken om dubbele opnamen te maken. "Het is echt geweldig dat ik nu op twee kaarten tegelijk opnamen kan vastleggen," vertelt Martin, "en dat is iets waar wij als filmmakers lang op hebben gewacht." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/2500 sec, f/6.3 en ISO100. © Martin Bissig

Martin Bissig, in een blauwe jas en met een wollen muts op, kijkt naar het scherm op de achterkant van een Canon EOS R5-camera. Op de achtergrond zijn vervaagde, besneeuwde bergtoppen zichtbaar.

Ondersteuning voor de CFexpress VPG400-kaart maakte deel uit van een recente firmware-update voor de Canon EOS R5 en de EOS-1D X Mark III. "Het is heel prettig om te weten dat je je workflow zo toekomstbestendig mogelijk kunt maken," zegt Martin.

Firmware-update voor de EOS R5, EOS R6 en EOS-1D X Mark III: dubbele opnamen maken

Alle drie de camera's zorgen voor gemoedsrust bij belangrijke filmopdrachten, en bieden gebruikers de mogelijkheid om een directe back-up in de camera te maken door videoclips gelijktijdig op beide geheugenkaarten vast te leggen - een functie die ze delen met de Canon EOS R3. Deze mogelijkheid voor het maken van dubbele opnamen op de EOS R5 en EOS-1D X Mark III is niet voor alle indelingen beschikbaar vanwege de grote hoeveelheid gegevens die moet worden weggeschreven naar de twee kaarten.

"Als ik videobeelden maak, gebruik ik altijd een tweede kaart als back-up," vertelt Martin. "Nu het mogelijk is om dit zelfs bij 8K-beelden op de EOS R5 met de nieuwe instelling voor IPB-video's met lage bitsnelheid te doen, heb je gewoon een extra laag zekerheid omdat je weet dat de opnamen op twee kaarten staan."

Firmware-update voor de EOS R5: ondersteuning voor Atomos ProRes RAW

ProRes RAW-opnamen kunnen extern worden opgenomen op een Atomos Ninja-recorder via een HDMI-verbinding. De originele Ninja V ondersteunt 5K ProRes RAW met crop bij 30p/24p, maar de nieuwe Ninja V+ kan ondersteuning bieden voor 8K ProRes RAW zonder crop bij tot wel 30p, en 5K met crop bij maximaal 60p.

"Sterker nog, de EOS R5 wordt hiermee geschikt voor filmen in een heel professionele omgeving," zegt Martin. "Ik maak net als de meeste professionele filmmakers die ik ken, opnamen met een extern opnameapparaat, en het feit dat we RAW op deze manier kunnen vastleggen, is een grote stap voorwaarts voor de camera."

Firmware-update voor de EOS R5 en EOS-1D X Mark III: ondersteuning voor de CFexpress VPG400-kaart

CFexpress-kaarten die voldoen aan de VPG400-standaard (Video Performance Guarantee) zijn ontwikkeld voor professionele en veeleisende gebruikers en kunnen stabiele video-opnamen maken bij 400MB/sec. Een snelle, ononderbroken schrijfsnelheid is cruciaal om te voorkomen dat de buffer van de camera volraakt en opname halverwege wordt gestopt. Hoewel sommige kaarten nog hogere maximale schrijfsnelheden bieden, is dat geen garantie dat de snelheid tijdens het opnemen constant zal zijn. De Canon EOS R3 biedt bovendien direct ondersteuning voor CFexpress 2.0 Type B VPG400.

"Als de camera in staat is om meer gegevens weg te schrijven, maar de kaart het probleem is, dan ligt ondersteuning van VPG400 voor de hand," zegt Martin.

Een meisje op een skateboard, bovenaan een ronde en met graffiti bedekte schans, nadert de camera.

Richard vertelt dat de toevoeging van IPB- en RAW-video-opties met lage bitsnelheid in de Canon EOS-1D X Mark III de camera nog veelzijdiger maakt. "Hiermee wordt hij zelfs een nog universelere tool voor fotografie en video," zegt hij. "Hij kan alles." Deze foto van skateboarder Kona Ettel in actie werd gemaakt met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief ingesteld op 15mm, 1/2000 sec, f/5.6 en ISO400. © Richard Walch

Firmware-update voor de EOS R5 en EOS-1D X Mark III: IPB- en RAW-video's met lage bitsnelheid

Kleinere videobestanden kunnen een voordeel zijn wanneer je in afgelegen gebieden werkt, zoals Richard Walch vaak doet. "Het opnemen van een 8K-video met mijn EOS R5 bijvoorbeeld, of een 4K-video met mijn EOS-1D X Mark III en die onderweg bewerken lukt me niet, omdat ze te veel gegevens bevatten," zegt hij.

"Veel mensen hebben dit resolutieniveau niet echt nodig. Wat ze wel echt nodig hebben, is het snel kunnen verwerken van bestanden. En daarom is het heel logisch dat je een IPB-video met lage bitsnelheid kunt opslaan, zodat je heel kleine bestanden krijgt." Richard vindt deze eigenschap vooral handig voor het delen van beelden met de atleten die hij vaak fotografeert, want die vragen regelmatig om videoclips die ze op sociale media kunnen zetten.

Een ander scenario waarbij de optie voor een lage bitsnelheid heel nuttig kan zijn, is bij het maken van een langere opname, zoals een lang interview. "Dit betekent dat je veel meer beelden op een enkele kaart kunt vastleggen," legt Richard uit. "Natuurlijk kun je je afvragen of de kwaliteit goed genoeg is. Als de scène goed is opgenomen zal hij meestal naadloos in een langere video passen."

Een RAW-videomogelijkheid met lage bitsnelheid is ook op de EOS-1D X Mark III en EOS R5 beschikbaar. "Beide opties met lage bitsnelheid geven je een snellere doorlooptijd en langere opnames, dus je kunt gewoon kiezen voor RAW of IPB, afhankelijk van wat het beste bij je workflow past."

Een man loopt 's nachts met een skateboard. Fel licht in de linker bovenhoek van de foto schept diepe schaduwen die zijn gelaatstrekken verbergen.

Met de continue handmatige ondersteuning voor het RF-objectief kun je de Servo AF op de EOS R5 en EOS R6 met bepaalde RF-objectieven direct negeren, zodat je snel opnieuw kunt scherpstellen zonder de autofocus uit te hoeven schakelen. © Richard Walch

Een man doet 's nachts een trick met een skateboard, beschenen door paars licht.

"Het is een professionele zet, maar je hebt hem snel onder de knie," voegt Richard toe, terwijl hij uitlegt hoe hij handmatige focuseffecten kan gebruiken zonder de Servo AF uit te schakelen. "Het is een uitnodiging om wat creatiever te worden en een verhaallijn te fotograferen of een scène in een film op te nemen die wat meer gepland is." © Richard Walch

Firmware-update voor de EOS R5 en EOS R6: continue handmatige ondersteuning voor het RF-objectief

Als je een Canon EF-objectief gebruikt, heb je wellicht al plezier gehad van de optie voor een continue handmatige scherpstelling wanneer de camera op One Shot AF-modus is ingesteld. De firmware-updates voor de EOS R5 en EOS R6 bieden ook ondersteuning voor deze functie met Servo AF met bepaalde RF-objectieven.

"Je kunt hem gebruiken bij het maken van foto's of het opnemen van video's," legt Richard uit. "Hiermee kun je door alleen de scherpstelring van je objectief vast te pakken een instelling veranderen, zonder de automatische scherpstelling te hoeven uitschakelen. Als de camera om wat voor reden niet vergrendelt, kun je je opname onmiddellijk opslaan."

Richard gebruikte de functie tijdens het maken van een nachtvideo met skateboarders. "Ik gebruikte de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, het perfecte objectief voor handmatige scherpstelling. Met de geringe scherptediepte die het biedt, kan je eenvoudig zien hoe de scherpstelling verandert. Het heeft tevens een brede scherpstelring die heel makkelijk te gebruiken is.

"De scène begon met een skateboard dat ondersteboven op de grond lag. Ik stelde scherp op een close-up van de vrachtwagens en wielen voordat ik ging pannen op de skateboarder die op de grond zat te chillen. Natuurlijk wilde ik op dit punt scherpstellen op zijn gezicht. Daarvoor zijn er meerdere manieren, zoals tikken op het touchscreen van de EOS R6: eerst op de wielen en daarna op het gezicht, waarbij de camera de scherpte automatisch aanpast. Maar als je de snelheid van het scherpstellen echt wilt beheersen, kan je de camera met Servo AF op de wielen laten scherpstellen, daarna de scherpstelring vastpakken en de scherpstelling op het gezicht richten."

Een zwart-witfoto van een bokser die een flinke klap uitdeelt.

Full-frame systeemcamera vs. full-frame DSLR

Een van 's werelds meest ervaren actiefotografen, Richard Walch, vergelijkt de functies van Canon's topmodellen EOS R5 en EOS-1D X Mark III.
Eddie Keogh die een Canon EOS-1D X Mark III-camera met telezoomobjectief en kap vasthoudt in een voetbalstadion en die op het veld richt.

Met de firmware-update van de statusdisplay voor FTP-overdracht voor de Canon EOS-1D X Mark III wordt toegevoegd, kunnen sportfotografen hun tijd efficiënter benutten. "Ik fotografeerde het Engelse voetbalteam dat buiten trainde, waar het signaal niet zo goed was," zegt Eddie Keogh. "Dankzij het display kon ik zien dat ik daar maar zeven of acht foto's zou kunnen overdragen, en dus wachtte ik tot het eind van de sessie om ze met snelle Wi-Fi te kunnen verzenden."

Firmware-update voor de EOS-1D X Mark III en EOS R5: statusdisplay voor FTP-overdracht

Voor professionele sport- en nieuwsfotografen is tijd geld – op meer dan één manier. Het gaat niet alleen om die belangrijke fractie van een seconde die nodig is om het beslissende moment in een wedstrijd of evenement vast te leggen, maar ook om de race om de beelden zo snel mogelijk bij de klant te krijgen.

De update van de statusdisplay voor FTP-overdracht voor de EOS-1D X Mark III is ontwikkeld om het beheer van dit proces eenvoudiger te maken. Hij laat op het display achter op de camera een timer zien, zodat je precies weet hoelang de beeldoverdracht gaat duren.

"Alles wat we doen, draait om het behalen van voordelen om de opdracht sneller af te handelen," legt sportprofessional Eddie Keogh uit. "We moeten onze beelden zo snel mogelijk bij onze klanten krijgen. Tegenwoordig zijn sociale media zo belangrijk dat iedereen direct beelden wil, en dus speelt communicatie bij een opdracht een sleutelrol."

Eddie zegt dat hij, omdat hij kan zien hoelang het gaat duren om een beeld af te leveren, tijdens een voetbalwedstrijd makkelijker beslissingen kan nemen. "Ik kan voordat de wedstrijd begint een paar tests doen, zodat ik kan plannen wat ik zal doen als het signaal op een bepaalde plaats niet heel goed is.

"Ik heb het geluk dat ik in de hoogste divisies fotografeer – internationaal en Premier League-voetbal – en heel veel van de terreinen hebben tegenwoordig betere verbindingen via 5G en Wi-Fi. We hebben zelfs ethernetkabels naast het veld die we op onze camera's kunnen aansluiten.

"Maar voor alle fotografen die op terreinen voor de lagere divisies en buiten de divisies fotograferen en die ook aan sociale media moeten leveren, is het belangrijk om een idee van de verwachte duur van een overdracht te hebben."

De nieuwste firmware-update voor de EOS-1D X Mark III bevat ook een aantal extra verbeteringen van de FTP-bediening, zoals verbetering van de standaard energiebesparingsfunctie en de passieve-modusinstellingen. De multicontroller is nu uitgeschakeld voor FTP-overdracht om onopzettelijke activering te voorkomen. Deze functie is ook toegevoegd aan de EOS R5 en de EOS R6 via de nieuwste firmware-updates voor deze camera's.

Een close-up van de handen van Eddie Keogh terwijl hij op een Canon EOS-1D X Mark III beelden selecteert die hij wil overdragen.

Dankzij de firmware-update van de EOS-1D X Mark III kun je met Protect Image Transfer foto's die in de camera werden beveiligd, allemaal tegelijk overdragen. Eddie ziet dit als een voordeel voor allerlei soorten fotografie. "Het kan een verhaal zijn dat je samen met anderen doet," zegt hij, "waarbij je samen de beelden op de achterkant van de camera kunt bekijken, de foto's kunt selecteren die je wilt bewaren en ze dan allemaal in één keer kunt versturen. Het betekent dat je dan gewoon aan iets anders kunt gaan werken."

Firmware-update voor de EOS-1D X Mark III: Protect Image Transfer (Beveiligde beeldoverdracht)

Een gerelateerde functie die voor de EOS-1D X Mark III is toegevoegd is Protect Image Transfer (beveiligde beeldoverdracht). Met deze tijdbesparende functie kunnen foto's die in de camera zijn beveiligd automatisch in één keer worden overgezet, en de EOS-1D X Mark III deelt deze functie met de EOS R3.

"Het is een handige tool," zegt Eddie. "Het betekent dat ik, terwijl ik tijdens een wedstrijd aan het werk ben, snel achter op de camera kan kijken, vijf of zes foto's kan beveiligen, daarna naar beeldoverdracht kan gaan en ervoor kan kiezen alle getagde beelden automatisch te verzenden in plaats van ze individueel te verzenden. Als er een blessure is en iemand een paar minuten op de grond ligt, zou dat een goed moment zijn om snel door te beelden te bladeren, er een paar te beveiligen en ze misschien wel door te sturen.

"Het is een goede aanvulling die veel fotografen zal aanspreken. Als fashionfotografen voor sociale media werken en bijvoorbeeld snel een paar foto's moeten verzenden, kan de klant over hun schouder op het scherm meekijken en kunnen ze snel de afbeeldingen taggen die de klant mooi vindt.

Het zijn toevoegingen als deze waaruit blijkt dat Canon de camera gebruikersvriendelijker wil maken en al die verschillende fotografen die er zijn wil bedienen."

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro