UITRUSTING

10 dingen waarvan je niet wist dat de EOS R3 ze kon

De EOS R3 levert ongekend professionele prestaties. Maar Eye Control AF, continu-opnamen tot 30 fps en geïntegreerde beeldstabilisatie zijn nog maar het topje van de ijsberg. Lees snel door voor informatie over de minder bekende functies van deze baanbrekende systeemcamera.
Een man in shorts en een zwart T-shirt houdt de EOS R3 voor zijn ogen en maakt een foto van een rode sportauto ver onder hem die stof doet opwaaien.

Je kunt naadloos overstappen van een professionele spiegelreflexcamera zoals de EOS-1D X Mark III naar de EOS R3, aangezien je de systeemcamera zo kunt instellen dat je deze net als een spiegelreflexcamera kunt bedienen. Je kunt bijvoorbeeld het LCD-scherm zo instellen dat het uit blijft als je niet in de zoeker kijkt. En je kunt de elektronische zoeker zo configureren dat de natuurlijk weergave van een optische zoeker wordt gesimuleerd.

De full-frame Canon EOS R3-systeemcamera zet een nieuwe standaard op het gebied van prestaties. Met een continue opnamesnelheid tot 30 fps en innovatieve technologieën zoals autofocus met geavanceerde onderwerptracking en Eye Control AF, wordt de lat voor professionele sport-, actie- wildlife- en nieuwsfotografie hoger gelegd.

Als je tot nu toe een professionele spiegelreflexcamera, zoals de Canon EOS-1D X Mark III, gebruikte, zul je snel aan je nieuwe EOS R3 gewend zijn dankzij de vertrouwde EOS-menu's en -knoppen. Bovendien kun je de systeemcamera in vele opzichten net zo bedienen als een spiegelreflexcamera. Beide camera's beschikken bijvoorbeeld over een smart-controller waarmee je snel AF-punten kunt selecteren. Ook kun je de OLED elektronische zoeker van de EOS R3 instellen op de OVF-simulatiemodus. Hierbij wordt de weergave van een optische zoeker gerepliceerd, voor een meer natuurlijke weergave bij belichting met hoog contrast.

De EOS R3 beschikt over vele innovaties die de camera naar een hoger niveau tillen, zoals de mogelijkheid om niet alleen wanneer het hele AF-frame actief is, maar in elke AF-gebiedsmodus geavanceerde onderwerpdetectie en -tracking te gebruiken. Deze functie werkt zowel met mensen als met dieren, zoals honden, katten en vogels, en met voertuigen, zoals auto's en motoren. Bovendien kun je het formaat en de vorm van het AF-gebied naar wens aanpassen met Flexi Zone AF.

Maar welke minder bekende functies maken van de EOS R3 zo'n flexibele en betrouwbare professionele camera? In dit artikel bespreekt Canon Europe Senior Product Specialist Mike Burnhill enkele functies die minder in het oog springen en waarvan je misschien helemaal niet wist dat de EOS R3 ze in huis had.

Een jonge bokser oefent zijn stoten terwijl twee mannen toekijken. Ze leunen tegen de gele touwen aan de rand van de ring, onscherp in beeld op de achtergrond.

Scherptedieptesimulatie kan altijd aan staan in de zoeker van de EOS R3 en op het LCD-scherm aan de achterkant. Dat is vooral handig als je wilt controleren of de belangrijkste details scherp worden weergegeven bij een groot diafragma. Als deze functie geactiveerd is, kun je een andere functie toewijzen aan de scherptediepte-controleknop. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 45 mm, 1/500 sec, f/2.0 en ISO2500. © Nikolai Linares

1. Scherptedieptecontrole inschakelen zonder gebruik van de knop Scherptedieptecontrole

Als je een voorbeeld van de scherptediepte in een afbeelding wilde zien, moest je tot nu toe een knop ingedrukt houden om het objectief tijdelijk vast te zetten op het ingestelde diafragma. Maar met de EOS R3 kun je het effect altijd zien in de zoeker en op het LCD-scherm.

"Natuurlijk is belichtingssimulatie al een tijdje beschikbaar in systeemcamera's", zegt Mike, "maar de EOS R3 biedt scherptediepte als onderdeel van de belichtingssimulatie. Dat is heel handig als je snelle diafragma's gebruikt, omdat je het verschil tussen laten we zeggen f/2 en f/1.2 duidelijk kunt zien.

"Als je portretfoto's maakt met een groot diafragma, wil je waarschijnlijk zien welke invloed een andere f-stop heeft op de bokeh en het is vervelend dat je dan steeds een knop moet indrukken. Maar met deze functie kun je het effect voortdurend in de gaten houden."

Twee voetballers komen tijdens een wedstrijd met elkaar in botsing.

Je kunt het sluitergeluid van de EOS R3 aanpassen, van helemaal stil tot maximaal volume, en je kunt het zelfs afspelen via een koptelefoon. Tijdens sportwedstrijden en in andere luide omgevingen is het fijn om de sluiter te kunnen controleren via een koptelefoon. En bij bijzonder stille gelegenheden, zoals een bruiloft, wil je de sluiter kunnen horen zonder de mensen die je fotografeert te storen. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 70-200mm f/F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 108 mm, 1/1600 sec, f/2.8 en ISO1000. © Molly Darlington

2. De camerageluiden afstemmen

De EOS R3 is perfect voor fotografen die volledige controle willen over het geluidsniveau. Je kunt niet alleen het klikken van de sluiter aanpassen, maar ook alle geluiden van de cameraknoppen instellen, van helemaal stil tot maximaal volume.

Geluidloze werking is het handigst als je wildlife of trouwceremonies fotografeert, maar soms moet je het volume juist heel hoog zetten'', legt Mike uit. "Bijvoorbeeld als je met professionele fotomodellen in een studio werkt. Zij zijn er immers aan gewend om een andere pose aan te nemen als ze de sluiter horen klikken. Zonder geluid is het dan lastiger om te reageren op de camera".

Een van de 'verborgen' functies van de EOS R3 is dat je de sluiterknop kunt horen via een koptelefoon, dat is vooral handig als je in lawaaiige omgevingen moet fotograferen, zoals een vol voetbalstadion. "Met EVF-foto's krijg je niet echt een black-out in de zoeker als de ontspanknop afgaat", zegt Mike. "Met zo'n hoge framerate is het dus fijn als je in je koptelefoon een geluid hoort en je zeker weet dat de ontspanknop afgaat''.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een gesplitst beeld waarbij de focusgids-weergave scherpstelling vóór het onderwerp, op de positie en achter het onderwerp aangeeft.

Als je handmatig scherpstelt, bevestigt de focusgids van Canon niet alleen dat is scherpgesteld op je onderwerp, maar geeft ook aan naar welke kant je de scherpstelring moet draaien om goed scherp te stellen. Hier wordt van links naar rechts scherpstelling vóór het onderwerp, op de positie en achter het onderwerp aangegeven. Dit systeem werd voor het eerst gebruikt in Cinema EOS-cinecamera's en professionele Canon-videocamera's en benut Canon's Dual Pixel CMOS AF-technologie om handmatige scherpstelling te bevestigen.

Een man kijkt in de zoeker van een Canon EOS R3.

Als Eye Control en de focusgids op de EOS R3 zijn ingeschakeld bij handmatig scherpstellen, kun je naar een gebied kijken waarop je handmatig wilt scherpstellen. De hulplijnen verschijnen dan om scherp te stellen op die plek in de foto.

3. Precies handmatig scherpstellen met Eye Control

De Eye Control AF van de EOS R3 is echt ongelooflijk. Je drukt de ontspanknop half in, kijkt naar een onderwerp in de zoeker en de camera detecteert waarop je wilt scherpstellen. Als je de knop helemaal indrukt, kan de geavanceerde onderwerptracking van de camera deze taak overnemen, zodat je automatisch blijft scherpstellen op het belangrijkste aspect van het onderwerp terwijl dat door het frame beweegt. Maar wist je dat Eye Control ook werkt met handmatige scherpstelling?

"Onlangs is de focusgids toegevoegd aan de Cinema EOS-camera's," vertelt Mike. "Dat is een indicator met kleine pijltjes op het scherm die aangeeft of je hebt scherpgesteld voor of achter het gemarkeerde detail.

"Maar als je zowel Eye Control als de focusgids hebt ingeschakeld op de EOS R3, kun je gewoon kijken naar het detail waarop je wilt scherpstellen en dan gaat de gids automatisch naar die positie.

"Dat is heel handig voor bijvoorbeeld studio- en landschapsfoto's en als je opnamen maakt met de handmatig scherpgestelde tilt-shift objectieven. Het is ook een snelle en eenvoudige manier om een willekeurig punt in het frame kiezen om op scherp te stellen. Je kunt tot op de pixel nauwkeurig scherpstellen, dus je hoeft het beeld niet te vergroten. En als je de scherpstelschaal in de zoeker gebruikt, kun je bovendien de scherpstelafstand van onderwerpen controleren en dat maakt focusbracketing net iets gemakkelijker".

Een strandplevier rent over het strand, in tegenlicht om de zandkorrels te benadrukken die omhoog komen langs de pootjes.

Te klein, te snel... Zelfs voor de Canon EOS R3?

Kan de verbazingwekkende AF voor dieren van de EOS R3 de kleine, schichtige vogel vastleggen die aan andere camera's wist te ontsnappen? Wildlifefotograaf Bruno D'Amicis gaat het ontdekken.
Een EOS R3-camera met een reeks snelle continu-opnamen van een basketbalwedstrijd die uit de sensor lijken te komen.

Dankzij de intelligente navigatie van de EOS R3 kun je tussen reeksen opnamen springen en hoef je dus niet door elke foto apart of door tien foto's per keer te bladeren. Je kunt ook hele reeksen in één keer verwijderen: selecteer een afbeelding en als deze deel uitmaakt van een reeks, kun je kiezen of je de individuele afbeelding of de hele reeks wilt verwijderen.

4. Intelligente beeldnavigatie

DeEOS R3 is niet alleen handig voor het maken van opnamen, maar beschikt ook over een aantal handige tools voor het stroomlijnen van je workflow.

De functie Spring met in het afspeelmenu is verbeterd, zodat je nu ook naar het eerste frame in een reeks continu-opnamen kunt springen. "In sport- en wildlifefotografie worden vaak lange opnamereeksen gemaakt en op deze manier kun je veel sneller naar de mooie foto's springen. Je hoeft ze niet meer een voor een of in groepen van tien foto's te doorlopen'', legt Mike uit.

En als je een hele reeks wilt verwijderen, druk je gewoon op een knop. In het verleden moest je elke foto afzonderlijk verwijderen, maar de EOS R3 koppelt continu-opnamen als het ware door middel van tags, zodat je ze allemaal in één keer kunt verwijderen. "Dat is heel handig als je opnamen maakt bij 30 fps", zegt Mike. "Ook als je maar drie seconden lang opneemt, moet je door 90 foto's bladeren en ze verwijderen. Nu kun je ze allemaal in een fractie van een seconde wissen''.

Een fotograaf met een EOS R3 in de hand.

In het snelmenu voor afspelen van de EOS R3 zie je een zoekfunctie met een sneltoets naar zoekcriteria, zoals de datum en beveiligingsstatus. Hiermee kun je je foto's snel filteren. Je kunt ook snel zoeken naar foto's die je hebt beoordeeld. Ga daarna naar het verzendmenu en verstuur alleen de gefilterde foto's. Hiermee kunnen vooral sport- en nieuwsfotografen veel tijd besparen.

5. De snelkeuze aanpassen

Druk op de Q-knop om een schermmenu met sneltoetsen weer te geven tijdens het afspelen of tijdens foto- of video-opnamen. Deze functie van de EOS R3 ken je wellicht van andere EOS-camera's. Maar met deze camera kun je zelf de functies kiezen die in de drie menu's staan en kun je kiezen waar ze op het scherm worden weergegeven.

Met de optie Snel instellen aanpassen in het menu Opnamen kun je minder functies weergeven voor een strakkere lay-out of kun je meer functies toevoegen'', vertelt Mike. "Jij beslist wat links en wat rechts in het scherm komt. Je kunt dus de functies die je het vaakst gebruikt aan de rechterkant plaatsen als je foto's maakt, omdat je ze dan snel met je duim kunt selecteren. Maar als je video-opnamen maakt met het scherm opengeklapt, is het wellicht handiger om enkele functies links en enkele functies rechts te plaatsen. Je kunt bovendien de volgorde aan weerszijden van het scherm aanpassen".

Het LCD-scherm aan de achterkant van een EOS R3 met daarop een bericht over een firmware-update.

De Canon Camera Connect-app stelt je op de hoogte als je nieuwe firmware voor de EOS R3 kunt downloaden. Met de app kun je de update ook via je smartphone of tablet installeren, zonder dat je geheugenkaarten moet verwijderen en zonder tussenkomst van een computer. Zo blijft je camera up-to-date en beschikt deze waar je ook bent over de meest recente firmware en nieuwe functies.

6. Firmware-updates via de Camera Connect-app

Download de Canon Camera Connect-app naar een smartphone of tablet en koppel deze met de EOS R3. Dan kun je de camera eenvoudig vanaf een afstand via je apparaat bedienen of door de bestanden op de geheugenkaart bladeren. Natuurlijk is de EOS R3 niet de eerste EOS-camera die dat mogelijk maakt, maar het is wel de eerste camera waarmee je rechtstreeks vanaf je apparaat firmware-updates kunt installeren.

"De app stelt je op de hoogte als er nieuwe firmware voor je camera beschikbaar is'', zegt Mike. "Ga dan naar het instellingenmenu en klik op Firmware. Je telefoon downloadt dan de update en installeert deze op de camera. Je hebt daar dus geen computer voor nodig en je kunt het overal doen waar je telefoon over een netwerkverbinding beschikt.

"Je hoeft natuurlijk die updates niet te installeren, maar de firmware zorgt ervoor dat je camera optimaal blijft functioneren en voegt soms ook tal van nieuwe, leuke functies toe''.

7. High-speed burst

Je kunt nu een belangrijke firmware-update met meer functies en verbeterde prestaties voor de EOS R3 downloaden. De meest opvallende wijziging is een nieuwe instelling voor aangepast continu opnemen op hoge snelheid, hiermee kun je met maar liefst 195 fps continu opnemen tot maximaal 50 frames met volledige resolutie, ongeacht of je JPEG-, HEIF- of RAW-foto's maakt.

"Hierdoor wordt de EOS R3 de snelste camera die geen videocamera is", vertelt Mike enthousiast. "Je gebruikt deze hoge snelheid natuurlijk niet altijd, maar in enkele gevallen komt het heel goed van pas, bijvoorbeeld als je precies het moment wilt vastleggen waarop een kikker met zijn tong een vlieg vangt, of het moment waarop een schoonspringer het water raakt''.

Een ijsvogel met een vis in zijn bek, gefotografeerd vlak nadat hij de vis te pakken heeft gekregen. De vleugels en de waterdruppels lijken bevroren in de lucht.

De EOS R3 is geweldig voor het vastleggen van dergelijke snelle acties en als je de firmware-update installeert, krijg je nog meer functie voor actie- en wildlifefotografie, zoals een speciale instelling voor continu opnemen op hoge snelheid. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objectief ingesteld op 300 mm, 1/5300 sec, f/7.1 en ISO5000.

Het scherm van het menu Aanpasbare continu-opnamen bij hoge snelheid op een EOS R3.

Met de nieuwe aanpasbare optie voor high-speed burst van de EOS R3 kun je een framerate kiezen, van 30 fps tot een onvoorstelbare 195 fps, evenals het gewenste aantal opnamen, tot maximaal 50. De opnametijd varieert op basis van de sluitertijd, maar dit biedt je de ongekende mogelijkheid om een reeks snel bewegende actiefoto's te maken, met meer creatief potentieel dan ooit tevoren. De perfecte foto komt zo binnen handbereik.

8. High-speed professionele video-opnamen

De firmware-update levert de EOS R3 ook een extra optie voor high-speed Full HD-video-opnamen bij 240 fps op. "Dat is ideaal als je super slow-motionbeelden wilt vastleggen'', legt Mike uit, "want hoe hoger de framerate waarbij je kunt opnemen, hoe meer de actie wordt vertraagd wanneer je de beelden bekijkt bij een normale framerate. Bovendien betekent het feit dat je kunt opnemen bij snellere framerates dat je supersnelle actie kunt vastleggen, zoals het klapperen van de vleugels van een vliegende kolibrie, en dat met scherpere details en minder onscherpte. Bij vertraagd afspelen zie je alles dan duidelijker.

"Tot nu toe waren bijzonder hoge framerates alleen mogelijk bij sterk verlaagde resolutie, maar door in Full HD op te nemen bij zo'n hoge framerate kunnen slow-motionbeelden worden afgespeeld met dezelfde HD-resolutie als Blu-Ray, met prachtige details en vloeiende bewegingen".

Het scherm met de optie voor video-opnamen op de EOS R3, met Full HD-video met hoge framerate tot 240 fps geselecteerd.

Als je de firmware-update installeert, krijgt de EOS R3 ook een geweldige optie voor slow-motionfilms bij 240 fps in Full HD-videoresolutie.

Het scherm van het menu Focusbracketing op de EOS R3, met de camerafunctie Dieptecompositie ingeschakeld.

Dieptecompositie is ook een nieuwe functie van de EOS R3. Hiermee kan een reeks foto's die is genomen met de functie Focusbracketing van de camera automatisch in een stack worden geplaatst. Zo kun je afbeeldingen maken waarin is scherpgesteld op een groter deel van het onderwerp dan anders mogelijk is bij macro-opnamen, waarbij de scherptediepte immers vaak aanzienlijk wordt verminderd. Je kunt zo ook landschapsfoto's maken met de optimale opening en toch ook met de maximale scherptediepte.

9. Timelapse-films

De firmware-update maakt ook een timelapse-videofunctie mogelijk, waarbij de opname-instellingen zelfs behouden blijven als de camera uitgeschakeld wordt. "Uit de feedback die we van timelapse-specialisten kregen, bleek dat het onvermijdelijk is dat je zonder stroom komt te zitten als je langdurige opnamen maakt. En als je de batterij moest vervangen, was je al je instellingen kwijt'', legt Mike uit. "Maar nu blijft het videobestand behouden en kun je snel verder met opnemen''.

10. Dieptecompositie in de camera

De functie Focusbracketing van de EOS R3 is aangevuld met de optie om automatisch focus stacks te maken in de camera. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de functie Dieptecompositie die je kent van de EOS R7 en EOS R10. Dit is van onschatbare waarde bij het maken van foto's, vooral van macrofoto's, met grotere scherptediepte dan normaal gesproken mogelijk is voor één afbeelding. Vroeger moest je een reeks afbeeldingen combineren met nabewerkingssoftware, zoals de gratisDigital Photo Professional van Canon. Je kunt nu ook profiteren van de snelle oplaadtijd van de Speedlite EL-1 om elk frame in de stack te belichten. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor macrofoto's die met flitser worden gemaakt.

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro