UITRUSTING

12 dingen waarvan je niet wist dat de EOS R3 ze kon

Wat kan de EOS R3? De toonaangevende full-frame systeemcamera van Canon biedt ongekende professionele prestaties. Maar Eye Control AF, continu-opnamen tot 30 fps en geïntegreerde beeldstabilisatie zijn nog maar het topje van de ijsberg. Lees snel door voor informatie over de minder bekende functies van deze baanbrekende camera.
Voetballers trainen bij het licht van de lichtmasten op een donkere, regenachtige avond. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 door Eddie Keogh.

"Een van mijn favoriete verschillen tussen een spiegelreflexcamera en deze systeemcamera is dat je de belichting altijd van tevoren kunt bekijken en ermee kunt spelen", zegt sportfotograaf Eddie Keogh. "In een klein stadion zoals hier in Noord-Wales zijn de lichtmasten meestal niet zo groot en wordt niet alles hetzelfde verlicht. Aan de rand van het veld kan het daardoor een stop donkerder zijn dan midden op het veld. Het mooie van een elektronische zoeker is dat ik de foto donkerder of lichter zie worden en de belichting naar wens kan aanpassen." Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief, ingesteld op 31mm, 1/1000 sec, f/2.8 en ISO 4000. © Eddie Keogh

De full-frame Canon EOS R3-systeemcamera zet een nieuwe standaard op het gebied van prestaties. Met een continue opnamesnelheid tot 30 fps en innovatieve technologieën zoals autofocus met geavanceerde onderwerptracking en Eye Control AF, wordt de lat voor professionele sport-, actie- wildlife- en nieuwsfotografie hoger gelegd.

Als je tot nu toe een professionele spiegelreflexcamera, zoals de Canon EOS-1D X Mark III, gebruikte, zul je snel aan je nieuwe EOS R3 gewend zijn dankzij de vertrouwde EOS-menu's en -knoppen. Beide camera's beschikken bijvoorbeeld over een smart-controller waarmee je snel AF-punten kunt selecteren. Ook kun je de OLED elektronische zoeker van de EOS R3 instellen op de OVF-simulatiemodus. Hierbij wordt de weergave van een optische zoeker gerepliceerd, voor een meer natuurlijke weergave bij belichting met hoog contrast.

De EOS R3 beschikt over vele innovaties die de camera naar een hoger niveau tillen, zoals de mogelijkheid om niet alleen wanneer het hele AF-frame actief is, maar in elke AF-gebiedsmodus geavanceerde onderwerpdetectie en -tracking te gebruiken. De functie werkt met mensen, dieren en voertuigen. Bovendien kun je het formaat en de vorm van het AF-gebied naar wens aanpassen met Flexi Zone AF.

Maar welke minder bekende functies maken van de EOS R3 zo'n flexibele en betrouwbare professionele camera? In dit artikel bespreekt Canon Europe Senior Product Specialist Mike Burnhill enkele functies die minder in het oog springen en waarvan je misschien helemaal niet wist dat de EOS R3 ze in huis had. Ook vertellen EOS R3-gebruikers over foto's die ze met de camera hebben gemaakt.

Een jonge bokser oefent zijn stoten terwijl twee mannen toekijken. Ze leunen tegen de gele touwen aan de rand van de ring, onscherp in beeld op de achtergrond. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 door Nikolai Linares.

Scherptedieptesimulatie kan altijd aan staan in de zoeker van de EOS R3 en op het LCD-scherm aan de achterkant. Dat is vooral handig als je wilt controleren of de belangrijkste details scherp worden weergegeven bij een groot diafragma. Als deze functie geactiveerd is, kun je een andere functie toewijzen aan de scherptediepte-controleknop. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief, ingesteld op 45mm, 1/500 sec, f/2.0 en ISO 2500. © Nikolai Linares

1. Scherptedieptecontrole inschakelen zonder gebruik van de knop Scherptedieptecontrole

Als je een voorbeeld van de scherptediepte in een afbeelding wilde zien, moest je tot nu toe een knop ingedrukt houden om het objectief tijdelijk vast te zetten op het ingestelde diafragma. Maar met de EOS R3 kun je het effect altijd zien in de zoeker en op het LCD-scherm.

"Natuurlijk is belichtingssimulatie al een tijdje beschikbaar in systeemcamera's", zegt Mike, "maar de EOS R3 biedt scherptediepte als onderdeel van de belichtingssimulatie. Dat is heel handig als je snelle diafragma's gebruikt, omdat je het verschil tussen bijvoorbeeld f/2 en f/1.2 duidelijk kunt zien, zonder dat je op een knop hoeft te blijven drukken. Met deze functie kun je het effect voortdurend in de gaten houden."

Twee voetballers botsen op elkaar tijdens een wedstrijd in een foto van Molly Darlington met een Canon EOS R3.

Je kunt het sluitergeluid van de EOS R3 aanpassen, van helemaal stil tot maximaal volume, en je kunt het zelfs afspelen via een koptelefoon. Tijdens sportwedstrijden en in andere luide omgevingen is het fijn om de sluiter te kunnen controleren via een koptelefoon. En bij bijzonder stille gelegenheden, zoals een bruiloft, wil je de sluiter kunnen horen zonder de mensen die je fotografeert te storen. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 70-200mm f/F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 108mm, 1/1600 sec, f/2.8 en ISO 1000. © Molly Darlington

2. De camerageluiden afstemmen

De EOS R3 is perfect voor fotografen die volledige controle willen over het geluidsniveau. Je kunt niet alleen het klikken van de sluiter aanpassen, maar ook alle geluiden van de cameraknoppen instellen, van helemaal stil tot maximaal volume.

Geluidloze werking is het handigst als je wildlife of trouwceremonies fotografeert, maar soms moet je het volume juist heel hoog zetten'', legt Mike uit. "Bijvoorbeeld als je met professionele fotomodellen in een studio werkt. Zij zijn er immers aan gewend om een andere pose aan te nemen als ze de sluiter horen klikken. Zonder geluid is het dan lastiger om te reageren op de camera".

Een van de 'verborgen' functies van de EOS R3 is dat je de sluiterknop kunt horen via een koptelefoon, dat is vooral handig als je in lawaaiige omgevingen moet fotograferen, zoals een vol voetbalstadion. "Met EVF-foto's krijg je niet echt een black-out in de zoeker als de ontspanknop afgaat", zegt Mike. "Met zo'n hoge framerate is het dus fijn als je in je koptelefoon een geluid hoort en je zeker weet dat de ontspanknop afgaat''.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een gesplitst beeld waarbij de focusgids-weergave scherpstelling vóór het onderwerp, op de positie en achter het onderwerp aangeeft.

Als je handmatig scherpstelt, bevestigt de focusgids van Canon niet alleen dat is scherpgesteld op je onderwerp, maar geeft ook aan naar welke kant je de scherpstelring moet draaien om goed scherp te stellen. Hier wordt van links naar rechts scherpstelling vóór het onderwerp, op de positie en achter het onderwerp aangegeven. Dit systeem werd voor het eerst gebruikt in Cinema EOS-cinecamera's en professionele Canon-videocamera's en benut Canon's Dual Pixel CMOS AF-technologie om handmatige scherpstelling te bevestigen.

Een man kijkt in de zoeker van een Canon EOS R3.

Als Eye Control en de focusgids op de EOS R3 zijn ingeschakeld bij handmatig scherpstellen, kun je naar een gebied kijken waarop je handmatig wilt scherpstellen. De hulplijnen verschijnen dan om scherp te stellen op die plek in de foto.

3. Precies handmatig scherpstellen met Eye Control

De Eye Control AF van de EOS R3 is echt ongelooflijk. Je drukt de ontspanknop half in, kijkt naar een onderwerp in de zoeker en de camera detecteert waarop je wilt scherpstellen. Als je de knop helemaal indrukt, kan de geavanceerde onderwerptracking van de camera deze taak overnemen, zodat je automatisch blijft scherpstellen op het belangrijkste aspect van het onderwerp terwijl dat door het frame beweegt. Maar wist je dat Eye Control ook werkt met handmatige scherpstelling?

"Onlangs is de focusgids toegevoegd aan de Cinema EOS-camera's," vertelt Mike. "Dat is een indicator met kleine pijltjes op het scherm die aangeeft of je hebt scherpgesteld voor of achter het gemarkeerde detail.

"Maar als je zowel Eye Control als de focusgids hebt ingeschakeld op de EOS R3, kun je gewoon kijken naar het detail waarop je wilt scherpstellen en dan gaat de gids automatisch naar die positie.

"Dat is heel handig voor bijvoorbeeld studio- en landschapsfoto's en als je opnamen maakt met de handmatig scherpgestelde tilt-shift objectieven. Het is ook een snelle en eenvoudige manier om een willekeurig punt in het frame kiezen om op scherp te stellen. Je kunt tot op de pixel nauwkeurig scherpstellen, dus je hoeft het beeld niet te vergroten. En als je de scherpstelschaal in de zoeker gebruikt, kun je bovendien de scherpstelafstand van onderwerpen controleren en dat maakt focusbracketing net iets gemakkelijker".

Een F1-raceauto is op hoge snelheid vastgelegd tegen een wazige achtergrond op een foto van Vladimir Rys, gemaakt met een Canon EOS R3.

Wil je scherpere foto's van bewegende onderwerpen of opnamen met 400 Megapixel maken?

Martin Bissig en Vladimir Rys testen de functies Panning Assist en IBIS High Resolution die beschikbaar zijn in firmware-updates voor EOS R3 en EOS R5.
Een EOS R3-camera met een reeks snelle continu-opnamen van een basketbalwedstrijd die uit de sensor lijken te komen.

Dankzij de intelligente navigatie van de EOS R3 kun je tussen reeksen opnamen springen en hoef je dus niet door elke foto apart of door tien foto's per keer te bladeren. Je kunt ook hele reeksen in één keer verwijderen: selecteer een afbeelding en als deze deel uitmaakt van een reeks, kun je kiezen of je de individuele afbeelding of de hele reeks wilt verwijderen.

4. Intelligente beeldnavigatie

DeEOS R3 is niet alleen handig voor het maken van opnamen, maar beschikt ook over een aantal handige tools voor het stroomlijnen van je workflow.

De functie Spring met in het afspeelmenu is verbeterd, zodat je nu ook naar het eerste frame in een reeks continu-opnamen kunt springen. "In sport- en wildlifefotografie worden vaak lange opnamereeksen gemaakt en op deze manier kun je veel sneller naar de mooie foto's springen. Je hoeft ze niet meer een voor een of in groepen van tien foto's te doorlopen'', legt Mike uit.

En als je een hele reeks wilt verwijderen, druk je gewoon op een knop. In het verleden moest je elke foto afzonderlijk verwijderen, maar de EOS R3 koppelt continu-opnamen als het ware door middel van tags, zodat je ze allemaal in één keer kunt verwijderen. "Dat is heel handig als je opnamen maakt bij 30 fps", zegt Mike. "Ook als je maar drie seconden lang opneemt, moet je door 90 foto's bladeren en ze verwijderen. Nu kun je ze allemaal in een fractie van een seconde wissen''.

Een fotograaf met een EOS R3 in de hand.

In het snelmenu voor afspelen van de EOS R3 zie je een zoekfunctie met een sneltoets naar zoekcriteria, zoals de datum en beveiligingsstatus. Hiermee kun je je foto's snel filteren. Je kunt ook snel zoeken naar foto's die je hebt beoordeeld. Ga daarna naar het verzendmenu en verstuur alleen de gefilterde foto's. Hiermee kunnen vooral sport- en nieuwsfotografen veel tijd besparen.

5. De snelkeuze aanpassen

Druk op de Q-knop om een schermmenu met sneltoetsen weer te geven tijdens het afspelen of tijdens foto- of video-opnamen. Deze functie van de EOS R3 ken je wellicht van andere EOS-camera's. Maar met deze camera kun je zelf de functies kiezen die in de drie menu's staan en kun je kiezen waar ze op het scherm worden weergegeven.

Met de optie Snel instellen aanpassen in het menu Opnamen kun je minder functies weergeven voor een strakkere lay-out of kun je meer functies toevoegen'', vertelt Mike. "Jij beslist wat links en wat rechts in het scherm komt. Je kunt dus de functies die je het vaakst gebruikt aan de rechterkant plaatsen als je foto's maakt, omdat je ze dan snel met je duim kunt selecteren. Maar als je video-opnamen maakt met het scherm opengeklapt, is het wellicht handiger om enkele functies links en enkele functies rechts te plaatsen. Je kunt bovendien de volgorde aan weerszijden van het scherm aanpassen".

Het LCD-scherm aan de achterkant van een EOS R3 met daarop een bericht over een firmware-update.

De Canon Camera Connect-app stelt je op de hoogte als je nieuwe firmware voor de EOS R3 kunt downloaden. Met de app kun je de update ook via je smartphone of tablet installeren, zonder dat je geheugenkaarten moet verwijderen en zonder tussenkomst van een computer. Zo blijft je camera up-to-date en beschikt deze waar je ook bent over de meest recente firmware en nieuwe functies.

6. Dezelfde camera, nieuwe functies

Firmware-updates bieden extra functies en verbeterde prestaties voor de EOS R3, zoals Panning Assist en Register People Priority. Met Panning Assist krijg je scherpere foto's wanneer je de camera beweegt om een bewegend onderwerp te volgen. Dankzij Register People Priority kan de autofocus specifieke mensen volgen, zelfs als er andere gezichten in het shot zijn.

"Panning Assist werkt met alle Canon RF-objectieven die zijn uitgerust met een Image Stabilizer, en ook met een aantal EF-objectieven", vertelt Mike. "De EOS R3 detecteert de snelheid van het onderwerp dat je volgt, net als de trillingen van de camera. Vervolgens wordt de Optical Image Stabilizer van het objectief aangepast om het onderwerp zo stabiel mogelijk in het midden van het beeld te houden."

Deze technologie biedt twee voordelen volgens Mike. "Met een standaard sluitertijd maak je zo'n 30% meer geslaagde foto's. Voor een creatievere achtergrondvervaging kun je je normale slagingspercentage voor panning ook bereiken met een sluitertijd die twee keer zo lang is."

Register People Priority is een evolutie van gezichts- en oogdetectie. Met deze functie kun je tot 10 mensen detecteren en hier prioriteit aan geven. De camera volgt vervolgens automatisch de betreffende gezichten in de prioriteitsvolgorde die je hebt ingesteld. "Je kunt tijdens een shoot een referentiefoto maken of gezichten op je geheugenkaart opslaan en ze op de camera laden", aldus Mike. "Dit is een hele fijne functie voor bruiloften, persconferenties en rode lopers."

Ook is het makkelijker dan ooit om firmware-updates te installeren op de EOS R3. Met de Canon Camera Connect-app voor je smartphone en tablet zie je direct wanneer er een firmware-update beschikbaar is. Ook kun je met de app heel handig de EOS R3 op afstand vanaf je apparaat bedienen en door de bestanden op de geheugenkaart in de camera bladeren.

"De app stelt je op de hoogte als er nieuwe firmware voor je camera beschikbaar is'', zegt Mike. "Ga dan naar het instellingenmenu en klik op Firmware. Je telefoon downloadt dan de update en installeert deze op de camera. Je hebt daar dus geen computer voor nodig en je kunt het overal doen waar je telefoon over een netwerkverbinding beschikt.

"Je hoeft natuurlijk die updates niet te installeren, maar de firmware zorgt ervoor dat je camera optimaal blijft functioneren en voegt soms ook tal van nieuwe, leuke functies toe."

7. High-speed burst

Een belangrijke firmware-update voegde een nieuwe instelling voor aangepast continu opnemen op hoge snelheid toe. Hiermee kun je met maar liefst 195 fps continu opnemen tot maximaal 50 frames met volledige resolutie, ongeacht of je JPEG-, HEIF- of RAW-foto's maakt.

"Hierdoor wordt de EOS R3 de snelste camera die geen videocamera is", vertelt Mike enthousiast. "Je gebruikt deze hoge snelheid natuurlijk niet altijd, maar in enkele gevallen komt het heel goed van pas, bijvoorbeeld als je precies het moment wilt vastleggen waarop een kikker met zijn tong een vlieg vangt, of het moment waarop een schoonspringer het water raakt''.

Een ijsvogel met een vis in zijn bek, gefotografeerd met een Canon EOS R3 vlak nadat hij de vis te pakken heeft gekregen. De vleugels en de waterdruppels lijken bevroren in de lucht.

De EOS R3 is geweldig voor het vastleggen van dergelijke snelle acties en als je de firmware-update installeert, krijg je nog meer functie voor actie- en wildlifefotografie, zoals een speciale instelling voor continu opnemen op hoge snelheid. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objectief, ingesteld op 300mm, 1/5300 sec, f/7.1 en ISO 5000.

Het scherm van het menu Aanpasbare continu-opnamen bij hoge snelheid op een EOS R3.

Met de aanpasbare optie voor high-speed burst van de EOS R3 kun je een framerate kiezen, van 30 fps tot een onvoorstelbare 195 fps, evenals het gewenste aantal opnamen, tot maximaal 50. De opnametijd varieert op basis van de sluitertijd, maar dit biedt je de ongekende mogelijkheid om een reeks snel bewegende actiefoto's te maken, met meer creatief potentieel dan ooit tevoren. De perfecte foto komt zo binnen handbereik.

8. High-speed professionele video-opnamen

Via de firmware-update is ook een optie toegevoegd om Full HD-video's met 240 fps op te nemen met de EOS R3. "Dat is ideaal als je super slow-motionbeelden wilt vastleggen'', legt Mike uit, "want hoe hoger de framerate waarbij je kunt opnemen, hoe meer de actie wordt vertraagd wanneer je de beelden bekijkt bij een normale framerate. Bovendien betekent het feit dat je kunt opnemen bij snellere framerates dat je supersnelle actie kunt vastleggen, zoals het klapperen van de vleugels van een vliegende kolibrie, en dat met scherpere details en minder onscherpte. Bij vertraagd afspelen zie je alles dan duidelijker.

"Tot nu toe waren bijzonder hoge framerates alleen mogelijk bij een sterk verlaagde resolutie, maar door in Full HD op te nemen bij zo'n hoge framerate kunnen slow-motionbeelden worden afgespeeld met HD-resolutie, met prachtige details en vloeiende bewegingen."

Het scherm met de optie voor video-opnamen op de EOS R3, met Full HD-video met hoge framerate tot 240 fps geselecteerd.

Als je de firmware-update uit 2023 installeert, krijgt de EOS R3 ook een geweldige optie voor slow-motionvideo's bij 240 fps in Full HD-videoresolutie.

Het scherm van het menu Focusbracketing op de EOS R3, met de camerafunctie Dieptecompositie ingeschakeld.

Dieptecompositie is ook een nieuwe functie die is toegevoegd aan de firmware van de EOS R3. Hiermee kan een reeks foto's die is genomen met de functie Focusbracketing van de camera automatisch in een stack worden geplaatst. Zo kun je afbeeldingen maken waarin is scherpgesteld op een groter deel van het onderwerp dan anders mogelijk is bij macro-opnamen, waarbij de scherptediepte immers vaak aanzienlijk wordt verminderd. Je kunt zo ook landschapsfoto's maken met de optimale opening en toch ook met de maximale scherptediepte.

9. Timelapse-films

Een firmware-update uit 2023 maakt ook een handige timelapse-videofunctie mogelijk, waarbij de opname-instellingen zelfs behouden blijven als de camera uitgeschakeld wordt. "Uit de feedback die we van timelapse-specialisten kregen, bleek dat het onvermijdelijk is dat je zonder stroom komt te zitten als je langdurige opnamen maakt. En als je de batterij moest vervangen, was je al je instellingen kwijt'', legt Mike uit. "Maar nu blijft het videobestand behouden en kun je snel verder met opnemen''.

10. Dieptecompositie in de camera

De functie Focusbracketing van de EOS R3 is aangevuld met de optie om automatisch focus stacks te maken in de camera. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de functie Dieptecompositie die je kent van de EOS R7 en EOS R10. Dit is van onschatbare waarde bij het maken van foto's, vooral van macrofoto's, met grotere scherptediepte dan normaal gesproken mogelijk is voor één afbeelding. Vroeger moest je een reeks afbeeldingen combineren met nabewerkingssoftware, zoals de gratisDigital Photo Professional van Canon. Je kunt nu ook profiteren van de snelle oplaadtijd van de Speedlite EL-1 om elk frame in de stack te belichten. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor macrofoto's die met flitser worden gemaakt.

Een voetballer in een geel shirt dribbelt met de bal aan de voet terwijl twee voetballers in witte shirts achter hem aan rennen. Foto gemaakt onder zwak licht van lichtmasten met een Canon EOS R3 door Eddie Keogh.

Sportfotograaf Eddie Keogh noemt de autofocus van de EOS R3 'fantastisch' in donkere omstandigheden. "Scherpstellen is normaal best lastig bij weinig licht, maar of ik nu foto's maak in een slecht verlicht stadionnetje in Noord-Wales of met de geweldige verlichting in een Premier League-stadion, het maakt geen verschil. De autofocus van de EOS R3 levert in elke situatie." Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 1/1000 sec, f/2.8 en ISO 5000. © Eddie Keogh

Een termietenheuvel steekt boven het hoge gras uit in een nachtfoto van Christian Ziegler gemaakt met een Canon EOS R3 en ISO 25600.

"De beeldkwaliteit van de EOS R3 bij hoge ISO-waarden is geweldig", zegt natuurfotograaf Christian Ziegler. Hij maakte vanuit de hand een foto van deze termietenheuvel met ISO 25600 en continue belichting. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 15-35mm f/F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 28mm, 1/40 sec, f/9 en ISO 25600. Foto: Christian Ziegler voor Max-Planck Institute of Animal Behaviour © Max-Planck-Institut für Verhaltensbiologie, Konstanz

11. Verbazingwekkende prestaties bij weinig licht

Met de nieuwste generatie Dual Pixel CMOS AF II van Canon kan de EOS R3 scherpstellen in omgevingen met weinig licht tot wel -7.5 EV.1 Volgens Mike komt dit lichtniveau overeen met een scène onder een sterrenhemel die alleen wordt verlicht door het licht van de Melkweg. Mike zegt: "Om je een idee te geven van hoe donker dat is: je zou ongeveer 60 seconden moeten belichten bij f/2 en ISO 100 om een foto met dat lichtniveau vast te leggen. De verbetering die is doorgevoerd komt de algehele AF-prestaties bij weinig licht van de camera ten goede, ook al maak je niet vaak opnamen bij een lichtniveau van -7,5 EV."

De EOS R3 heeft ook geavanceerde technologie voor ruisreductie, die effectief is bij een groot ISO-bereik. "Voor alledaagse fotografie kiezen de meeste fotografen meestal voor waarden tot ISO 6400 of ISO 12800, dus we hebben ons daarop geconcentreerd. Daar zul je de meeste verbetering zien qua ruis", zegt Mike.

Sportfotograaf en Canon Ambassador Eddie Keogh vertrouwt regelmatig op de prestaties bij weinig licht van de EOS R3. Voor het fotograferen van een voetbalwedstrijd op een regenachtige avond in Noord-Wales stelde hij zijn EOS R3 in op ISO 5000 om met sluitertijden van 1/1000 sec de actie in het donker vast te leggen. "Een paar jaar geleden zou deze situatie een ramp zijn geweest", zegt hij. "Ik had voorzichtiger moeten zijn met de ISO en de sluitertijd moeten verlagen tot 1/250-1/500 sec, waardoor er bij het trappen van de bal wat beweging zou zijn.

"Sportfoto's worden vaak bijgesneden. Het is niet ongebruikelijk om slechts tien procent van het beeld te gebruiken. Scherpte is dus erg belangrijk", legt hij uit. "Met een hoge ISO kun je niet alleen korte sluitertijden gebruiken, maar de scherpte en de details zijn ook fantastisch."

Wanneer natuurfotograaf en Canon Ambassador Christian Ziegler in het regenwoud werkt, stelt hij de ISO-waarden echt zo hoog mogelijk in. "Slechts 3 procent van het licht dat op het bladerdak schijnt, bereikt de grond. Dat betekent dat het er bijna altijd donker is", zegt hij. Met de EOS R3 kan hij foto's maken die eerder gewoon onmogelijk waren.

Een man zonder T-shirt draagt een hoofdlamp en kookt eten in een wok op het vuur voor hem. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 bij weinig licht door Christian Ziegler.

Christian maakte deze foto van een kok die aan het werk is in een kamp in het regenwoud met ISO 32000. "Het heeft mijn leven veranderd", zegt Christian over de mogelijkheden van de EOS R3 bij weinig licht. "Ik ben nu veel spontaner. Foto's zoals deze had ik voorheen nooit kunnen maken zonder statief, en zelfs dan zouden ze wat onscherp zijn geweest." Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/60 sec, f/4 en ISO 32000. Foto: Christian Ziegler voor Max-Planck Institute of Animal Behaviour © Christian Ziegler en MPIAB

12. Extreme robuustheid

Christian vertrouwt ook op de uitzonderlijke ontwerpkwaliteit en de weersbestendigheid van de EOS R3. De EOS R3 is ontworpen voor de meest veeleisende professionele fotografie en heeft een krachtige body van magnesiumlegering en de sterkste stof- en waterbestendigheid van Canon.

"Ik vraag veel van de camera", zegt Christian. Tijdens een recente shoot in het regenwoud van de Democratische Republiek Congo "waren de omstandigheden erg primitief". Onze tent stond op 30 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp, dus het was een flinke wandeling om er te komen. En dat na een vlucht van 700 kilometer vanuit Kinshasa. Het was echt een enorm afgelegen locatie, met bijna altijd extreem hoge luchtvochtigheid."

Dit was geen probleem voor de EOS R3, die bestand is tegen temperaturen tot 40 °C en 85% luchtvochtigheid. "Dat was denk ik de grootste uitdaging voor de camera," zegt Christian, "en ik gebruikte 'm elke dag wel 12 uur of meer. Ik ben erg blij met de EOS R3, vooral onder deze extreme omstandigheden. Het is een hele stevige en robuuste camera."

Professionele prestaties, een ontwerp van hoogwaardige kwaliteit en verbeteringen die via regelmatige firmware-updates worden toegevoegd... Misschien moeten we niet vragen wat de EOS R3 wel kan, maar juist wat de EOS R3 niet kan.

Marcus Hawkins
  1. Autofocusprestaties tijdens een fotosessie met een f/1.2-objectief, middelste AF-punt, One shot AF, bij 23 °C / 73 °F, ISO100. Met uitzondering van RF-lenzen met Defocus Smoothing-coating.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro