ARTIKEL

Trefzeker, razendsnel: een fotoreportage over kickboksen met de Canon EOS R3

Fotojournalist Nikolai Linares stelde Canon's nieuwste full-frame systeemcamera op de proef door het begin van de sportcarrière van een ambitieuze jongen vast te leggen, zowel in de sportschool als daarbuiten.
Een donkerharige jongen met kickbokshandschoenen staat voor een zwarte achtergrond, met zijn vuisten ter hoogte van zijn gezicht en zijn bovenlichaam in een vechthouding.

Canon Ambassador Nikolai Linares gebruikte één Canon Speedlite 600EX II-RT voor de belichting van dit beeld van de 12-jarige Musa in een sportschool in het Deense Kopenhagen. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 met een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 59 mm, 1/180 sec, f/6.3 en ISO500. © Nikolai Linares

De Deense fotojournalist en Canon Ambassador Nikolai Linares staat bekend om zijn sportreportages. Een aantal jaar geleden maakte hij een goed ontvangen reportage over kickbokser Youssef Assouik, die was ontsnapt aan een zwaar leven en wereldkampioen K-1 werd. Toen ze elkaar onlangs weer spraken, vertelde Youssef hem over Musa, een jongen van 12 die in zijn sportschool in het Deense Kopenhagen trainde. "Hij vertelde me dat Musa grote dromen had en ook een groot talent was", zegt hij.

Nikolai besloot dat hij ook Musa's verhaal wilde vastleggen en was benieuwd hoe de EOS R3, Canon's razendsnelle en toonaangevende EOS R-systeemcamera, zou presteren in deze gespierde wereld. Het apparaat stelde absoluut niet teleur. "Deze camera is zo snel in het detecteren en volgen van mensen, zelfs bij weinig licht, dat ik alleen maar op de knop hoefde te drukken. En dat is precies wat je als fotograaf wilt", zegt hij.

Een jongen spant zijn biceps aan voor een rek met gewichten. In de spiegel achter de gewichten is zijn weerspiegeling te zien.

De Canon EOS R3 beschikt over knipperdetectie en High Frequency-antiknipperdetectie om problemen met kleur en belichting te voorkomen die kunnen optreden wanneer je bij bepaalde soorten kunstlicht een elektronische sluiter gebruikt. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 58 mm, 1/125 sec, f/2.2 en ISO1600. © Nikolai Linares

Een jongen is gefotografeerd tijdens een stoot tegen een gele bokszak, waarbij hij zijn spieren aanspant.

De Canon EOS R3 kan zelfs scherpstellen bij een belichting van -7,51 EV en heeft een nieuwe, heldere elektronische zoeker die niet vertraagt bij weinig licht. Deze functies, gecombineerd met de voordelen van 30 fps, gaven Nikolai veel creatieve vrijheid. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 28 mm, 1/800 sec, f/2.2 en ISO4000. © Nikolai Linares

Nikolai maakte een afspraak om de jongen en zijn vader een week voor de fotosessie in de sportschool te ontmoeten. "Ik heb wat zaken met ze besproken. Ze waren heel aardig en openhartig, en ik wist dat ik dit verhaal kon vertellen", zegt hij.

De vader van de jongen was vroeger lid van een bende, maar heeft dat leven achter zich gelaten. "Hij weet dat hij misschien niet de vader is geweest die hij nu probeert te zijn", zegt Nikolai. "Hij zet alles op alles om zijn kinderen te helpen met sport en huiswerk, zodat ze niet op straat eindigen, zoals hij vroeger."

Nikolai maakte plannen voor een tweedaagse fotosessie in Youssefs sportschool, waar Musa een volledige trainingssessie zou doorlopen. Daarna zou hij naar het huis van het gezin van de jongen gaan. "Op die manier hebben we twee dagen achter elkaar gewerkt", zegt hij.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een mannelijke bokser met handpads buigt zich voorover om te praten met een jongen in een zwart T-shirt toe die tegen hem opkijkt.

Musa en zijn mentor Youssef. "Musa heeft een interessante leeftijd", zegt Nikolai. "Hij heeft grote dromen en is alleen maar bezig met zijn sport." Gemaakt met een Canon EOS R3 met een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 47 mm, 1/640 sec, f/2.2 en ISO3200. © Nikolai Linares

Een jonge kickbokser heft zijn knie op naar zijn trainer, die zich verdedigt met zijn handpads.

De EOS R3 is de perfecte camera voor het vastleggen van snelle sportacties, met 30 fps in RAW en een maximale sluitertijd van 1/64000 sec dankzij de elektronische sluiter. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 70 mm, 1/640 sec, f/2.2 en ISO3200. © Nikolai Linares © Nikolai Linares

Maak optimaal gebruik van snelle objectieven en snel scherpstellen

Nikolai legt uit dat hij er niet van houdt om foto's uitgebreid te plannen voor een verhaal zoals dat van Musa. Hij volgt liever hoe de situatie zich van nature ontwikkelt. "Ik wist dat ik foto's wilde maken van Musa met zijn trainer, Youssef", legt hij uit. "Een foto die Youssef laat zien als mentor waartegen je opkijkt, niet als strenge coach. Dat was het belangrijkste beeld dat ik voor me zag voordat ik aan de fotosessie begon. Ik wilde na de trainingen ook foto's maken van Musa samen met zijn broers, maar verder keek ik niet vooruit."

Om tijdens de fotosessie flexibel te kunnen zijn, gebruikte Nikolai twee RF-zoomobjectieven: de Canon RF 28-70mm F2L USM en de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM. Nicolai werkte vooral met het kortere en enigszins snellere objectief. "Het is misschien wat aan de zware kant, maar dankzij het snelle maximale diafragma presteert het uitstekend bij weinig licht", zegt hij. "Ik gebruik meestal een langer objectief om gevechten te fotograferen, maar tijdens de trainingen kon ik de ring in stappen met de RF 28-70mm F2L USM op de camera."

Nikolai schakelde vooral over op de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM om vanuit de hand close-ups van gezichtsuitdrukkingen te maken. De beeldstabilisatie van het objectief, gecombineerd met de in-body beeldstabilisatie (IBIS) van de Canon EOS R3, zorgde voor 7,5 stops aan stabiliteit. Hierdoor kon hij foto's maken zonder cameratrilling, zelfs wanneer hij rondliep.

Een jonge kickbokser staat met zijn benen wijd, één vuist naar voren en de andere vuist naast zijn kaak. Twee mannen op de achtergrond kijken toe.

De EOS R3 beschikt over Eye Control AF, waardoor je tussen onderwerpen kunt wisselen door simpelweg door de zoeker naar het onderwerp te kijken waarop je wilt scherpstellen. Eye Control AF werkt met elke AF-puntselectiemodus, maar bewijst zijn waarde vooral in combinatie met onderwerptracking. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 45 mm, 1/500 sec, f/2 en ISO2500. © Nikolai Linares

De vliegensvlugge acties van Musa die bij weinig licht spart met Youssef vormden een goede test van de AF-tracking van de Canon EOS R3, en ook van het AF-helderheidsbereik bij weinig licht, dat loopt tot EV -7,51. "De camera was ongetwijfeld razendsnel", aldus Nikolai. "De belichting in de sportschool was niet optimaal, en de achtergrond van de foto's was vrij druk. Desondanks herkende de automatische scherpstelling van de EOS R3 de gezichten en deed hij wat hij hoorde te doen. Ik hoefde alleen maar na te denken over het kadreren en het maken van de foto's.

"Het is heel bevredigend om achteraf de resultaten te bekijken en te zien dat de camera goed heeft gepresteerd. Ik heb ook nog even met een camera van een eerdere generatie gefotografeerd, maar die was gewoon niet snel genoeg, en dat is heel vervelend als je fotografeert op mijn manier. Als ik een verhaal vastleg, sta ik geen moment stil. Daarom moet de camera snel zijn, en dat was deze."

Een foto van een snelle rode rallyauto die een stofwolk achterlaat.

Offroad met de EOS R3

Motorsportfotograaf Vladimir Rys probeert de baanbrekende functie voor het volgen van rallyauto's van de EOS R3 uit tijdens zijn eerste fotoshoot met een elektrische rallyauto.

Het feit dat de Canon EOS R3 met 30 fps met AF/AE-tracking kan fotograferen, werkte tijdens de trainingssessies ook in het voordeel van Nikolai. "Ik had deze snelheid niet de hele sessie nodig, maar als Musa iets deed waarbij ik bang was dat ik niet het juiste moment kon vastleggen, zoals tijdens een bokszaktraining, zocht ik de grenzen van de camera op."

Een gezin ontspant op twee banken om een salontafel.

Dankzij de geruisloze sluiter en de gezichtstracking van de Canon EOS R3 kon Nikolai spontane foto's maken van Musa en het gezin in hun huis in Kopenhagen. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 28 mm, 1/125 sec, f/4 en ISO4000. © Nikolai Linares

Drie jongens voetballen op een grasveldje bij een flatgebouw.

Nikolai gebruikte het variangle touchscreen van de Canon EOS R3 om foto's vanuit een lage hoek te kunnen maken, zoals deze foto waarop Musa voetbalt met zijn broers. "Natuurlijk had ik ook gewoon op de grond kunnen gaan liggen, maar dan was ik minder wendbaar geweest", legt hij uit. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 28 mm, 1/1250 sec, f/4 en ISO250. © Nikolai Linares

Spontane momenten vastleggen met de geruisloze sluiter van de EOS R3

Na elke training in de sportschool ging Nikolai naar Musa's huis in een buitenwijk van Kopenhagen om foto's te maken van het gezin dat samen tijd doorbracht.

Omdat de fotograaf natuurlijke en spontane foto's van het gezin wilde maken, gebruikte hij de geruisloze sluiter van de Canon EOS R3. Dankzij een nieuwe aanpassingsoptie kan de camera met een schakelaar voor Live View-opnamen/movie-opnamen worden ingesteld op het maken van stille opnamen. Er is zelfs een nieuwe volumeknop waarmee je het geluid van de elektronische sluiter kunt aanpassen wanneer je die toch wilt horen.

"Normaal gesproken houd ik wel van wat geluid", legt Nikolai uit. "Zelfs wanneer ik in een rustige omgeving een portret maak, wil ik dat mijn onderwerpen het kunnen horen wanneer ik de foto maak."

De verbeterde Dual Pixel CMOS AF II van de Canon EOS R3 herkende probleemloos de gezichten van de gezinsleden wanneer ze bij elkaar waren. "De gezichtsdetectie gaf alle gezichten in de zoeker aan, waarna ik snel het gezicht kon selecteren dat ik wilde volgen", legt hij uit.

Een portret van een jonge kickbokser tegen een donkere achtergrond, verlicht met een flitser. De jongen kijkt omlaag naar zijn handen in kickbokshandschoenen die hij stevig tegen elkaar duwt.

Dankzij de sensortechnologie van de EOS R3 kunnen fotografen een flitser gebruiken in combinatie met de elektronische sluiter: een unicum voor Canon-camera's. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 29 mm, 1/250 sec, f/5 en ISO500. © Nikolai Linares

De automatische scherpstelling kwam ook goed van pas toen Nikolai Musa fotografeerde met zijn broers tijdens een geanimeerd potje voetbal. Nikolai maakte hier gebruik van het variangle scherm om dynamische foto's te maken vanuit een lage hoek. Het scherm van de EOS R3, en ook de nieuwe elektronische zoeker die zelfs bij weinig licht een constante snelheid houdt, hebben beide een hogere resolutie dan in de Canon EOS R5, waar Nikolai voorheen mee werkte. Daarnaast ligt de camera zelf beter in de hand.

"Vóór de Canon EOS R5 gebruikte ik al minstens tien jaar Canon EOS 5D-body's. Hoewel de EOS R3 de grootste camera is die ik ooit heb gebruikt, lag hij heel prettig in de hand. De levensduur van de accu was ook beter dan ik gewend ben." Een langere accuduur zal goed van pas komen tijdens Nikolai's langere fotoreportages.

Hoelang denkt hij Musa's verhaal te blijven volgen? "Het is moeilijk om te bepalen wanneer een verhaal af is, maar ik denk niet dat we al zover zijn", stelt hij. "Ik heb bijvoorbeeld nog niet de kans gehad om een gevecht van Musa vast te leggen, en ik vind dat dat ook bij zijn verhaal hoort. Dit is een jonge knul met veel capaciteiten. In de loop van de tijd zullen we zien hoe ver hij komt, nu weten we dat gewoon nog niet."

Marcus Hawkins

1 Bij gebruik van een f/1.2 objectief (met uitzondering van objectieven die een Defocus Smoothing-coating (DS) hebben), middelste AF-punt, One-Shot-modus op kamertemperatuur op ISO100.

Nikolai Linares’ uitrusting

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Een Canon EOS R3 en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief liggen op de gele vloer van een boksring

Camera's

Canon EOS R3

De Canon EOS R3 is een hoogwaardige, razendsnelle full-frame systeemcamera die een nieuw tijdperk inluidt voor sport-, wildlife- en nieuwsfotografie.

Canon EOS 5D Mark IV

De EOS 5D Mark IV is ontworpen voor elke situatie, heeft een prachtige vormgeving en is een uitstekende allrounder. "De 5D is een werkpaard dat er nooit mee ophoudt”, aldus Nikolai. "De camera doet precies wat ik wil. Hij is betrouwbaar. Het is hetzelfde model dat ik al twaalf jaar gebruik."

Objectieven

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Leg de wereld vast met uitzonderlijke flexibiliteit en kwaliteit dankzij een supercompact f/2.8 telefoto-objectief met een 5-stops Image Stabilizer voor fantastische resultaten vanuit de hand, een kortere scherpstelafstand tot 0,7 m en de snelste AF ooit.

Accessoires

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Worstelaars fotograferen met objectieven uit de L-serie

  James Musselwhite vertelt hoe hij met objectieven uit de L-serie van Canon scherpe, kleurrijke foto's maakte voor zijn project 'Portrait of a Wrestler'.

 • ARTIKEL

  Helemaal up-to-date met de supertele-objectieven met RF van Canon

  Bekijk hoe motorsportfotograaf Vladimir Rys optimaal gebruikmaakt van de RF 400mm F2.8L IS USM- en RF 600mm F4L IS USM-objectieven tijdens een fotoshoot met rallywagens.

 • ARTIKEL

  De fantastische Eye Control AF van de Canon EOS R3 gebruiken

  Lees alles over deze fantastische functie van de Canon EOS R3, die het AF-punt kan instellen of wijzigen door te detecteren waar je naar kijkt.

 • ARTIKEL

  Te klein, te snel... Zelfs voor de EOS R3?

  Kan de verbazingwekkende AF voor dieren van de EOS R3 de kleine, schichtige vogel vastleggen die aan andere camera's wist te ontsnappen? Wildlifefotograaf Bruno D'Amicis gaat het ontdekken.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro