TECHNOLOGIE

Neurale netwerktechnologie in Canon-apps

Kom alles te weten over de Canon-beeldverwerkingstechnologie met AI en hoe je daar met image.canon en Digital Photo Professional de vruchten van plukt.

Nadat je in een fractie van een seconde een foto hebt gemaakt, kun je uren bezig zijn met bewerken om de afbeelding te perfectioneren. Zou het niet geweldig zijn als je een hoop tijd zou kunnen besparen met een geautomatiseerd systeem dat de eerste stappen uit handen neemt? Een systeem dat niet gewoon een standaardformule toepast zoals algoritmes in camera's doen, maar de inhoud van elk RAW-bestand apart analyseert, verwerkt en optimaliseert met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? Canon's service RAW-beeldverwerking in de cloud voor image.canon gebruikt neurale netwerktechnologie waarmee je RAW-bestanden van een compatibele camera direct kunt uploaden naar de cloud. Het systeem verwerkt de beelden via een neuraal netwerk en past AI toe om onder meer details scherper te maken en ruis te verwijderen.

Dezelfde technologie wordt ook gebruikt in de tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk in de Digital Photo Professional (DPP)-software. De tool analyseert op intelligente wijze verschillende gebieden binnen een foto en past vervolgens selectieve verbeteringen toe om zo een beeld van ongekende kwaliteit te produceren. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.


Detail van een foto van een vliegtuig in de lucht tegen een donkerblauwe hemel. De foto is gemaakt bij weinig licht met een hoge ISO en heeft veel korrel en ruis.
Detail uit een foto die is gemaakt bij weinig licht met een hoge ISO-waarde. We zien de verhoogde lampen op de start- en landingsbaan van een vliegveld tegen een donkerblauwe hemel. De foto heeft veel korrel en ruis.

RAW-beeldverwerking in de cloud is vooral goed in het behouden van de kleinste details en het wegwerken van ruis in foto's die in het donker zijn genomen, bij astrofotografie en in andere situaties waar je met weinig licht en een hoge ISO werkt. In de foto's links zien we de resultaten die je normaal gesproken zou verwachten in zulke omstandigheden.

Detail van een foto van een vliegtuig in de lucht tegen een donkerblauwe hemel. De foto is gemaakt met een hoge ISO en verwerkt via RAW-beeldverwerking in de cloud op image.canon, waardoor deze er scherper uitziet en minder ruis heeft.
Detail uit een foto die is gemaakt bij weinig licht met een hoge ISO-waarde. We zien de verhoogde lampen op de start- en landingsbaan van een vliegveld tegen een donkerblauwe hemel. De foto heeft minder korrel en ruis nadat deze is verwerkt door image.canon.

"Door verbeteringen in de kleinste details en de ruisreductie zien foto's die zijn gemaakt met ISO25600 eruit alsof ze zijn gemaakt met ISO6400", zegt Mike Burnhill van Canon Europe. Rechts zien we het verschil dat RAW-beeldverwerking via neuraal netwerk maakt: scherpere en minder korrelige foto's van hogere kwaliteit. De RAW-verwerking in de camera zou deze kwaliteit nooit kunnen produceren.

Wat houdt beeldverwerking via neuraal netwerk in?

Elke foto die je maakt, bestaat meestal uit losse elementen, zoals een gedetailleerd landschap onder een open hemel, of een portret van iemand tegen een onscherpe achtergrond. Welke verbeteringen of correcties het beste kunnen worden toegepast, verschilt voor elk gebied van de foto. Door op deze manier te werk te gaan, kun je alles uit een RAW-bestand halen. En dat is waar beeldverwerking via neuraal netwerk om de hoek komt kijken, aldus Mike Burnhill, Senior Product Marketing Specialist bij Canon Europe.

"Bepaalde gebieden van een foto zijn bijvoorbeeld enorm gedetailleerd, zoals iemands haar in een portretfoto of de veren van een vogel. Andere gebieden hebben misschien heel weinig details, zoals de lucht. De RAW-beeldverwerking via neuraal netwerk gebruikt deep-learning AI om een foto te analyseren en zo in ieder specifiek gebied verschillende onderwerpen te 'herkennen'." De verschillende gebieden worden vervolgens apart verwerkt.

"In gebieden met veel kleine details en textuur kunnen moirépatronen en valse kleuren ontstaan, maar het systeem kan deze effecten uit de foto verwijderen en tegelijkertijd de scherpte verbeteren om de details beter zichtbaar te maken", legt Mike uit. "Gebieden met relatief weinig details hoeven niet scherper te worden gemaakt. Dit wordt dus ook niet gedaan, omdat dit alleen maar tot extra beeldruis zou kunnen leiden. Vergelijk het met een schilder die verschillende penselen gebruikt voor verschillende gedeelten van een schilderij.

"Verwerking op basis van deep-learning AI ziet het grotere geheel. In plaats van het beeld pixel voor pixel te bewerken, kijkt het systeem naar grotere gebieden in een foto. Het kan elementen zoals diagonale lijnen en terugkerende vormen herkennen, en vervolgens automatisch de juiste verbeteringen aanbrengen om details te verfijnen, zonder dat deze korrelig worden of gekartelde randen krijgen. Voor ruisreductie worden selectieve niveaus van luminantie- of chrominantieruisreductie automatisch toegepast, afhankelijk van de hoeveelheid details. Zo worden de kleinste details en de textuur beter zichtbaar en verminder je korreligheid en kleurspikkels. In fotografietermen komt het overeen met het verminderen van de ISO-waarde met ongeveer twee stappen, zonder dat dit ten koste gaat van de belichting."

Een man tikt op de image.canon-optie op het touchscreen van zijn Canon-camera om foto's en video's te uploaden naar de cloud. Op een telefoon naast de camera zijn de geselecteerde foto's zichtbaar.

image.canon maakt het makkelijker om je foto's en video's te selecteren, organiseren, delen en over te zetten. Je hoeft alleen maar je camera te registreren. Daarna kun je eenvoudig je beelden uploaden wanneer het jou uitkomt. De service is gratis. Alleen voor RAW-beeldverwerking in de cloud heb je een betaald abonnement nodig.

Een man bladert op een laptop door geüploade foto's op image.canon. Op de tafel naast hem staan een Canon-camera en een draagbare Canon SELPHY Square QX10-printer.

Met een supercomputer voor AI-ondersteunde RAW-beeldverwerking in de cloud kun je volgens Mike sneller bestanden uploaden naar image.canon voor verwerking dan wanneer je dezelfde technieken voor verwerking via neurale netwerken op je eigen computer toepast. Je hebt alleen wel een snelle internetverbinding nodig.

RAW-beeldverwerking in de cloud op image.canon - Je camera koppelen en foto's overzetten

Deze neurale netwerktechnologie maakt de service RAW-beeldverwerking in de cloud op image.canon mogelijk. Met een betaald maandabonnement kun je met deze service elke maand 80 foto's verwerken. Fotografen die meer foto's willen verwerken, kunnen bovendien extra capaciteit toevoegen. Het systeem kan CR3- en CRAW-bestanden verwerken, maar is niet geschikt voor RAW-burstfoto's. Het is momenteel beschikbaar voor de Canon EOS R3-, EOS R6 Mark II-, EOS R7- en EOS R10-camera's. In de toekomst volgen meer camera's.

Je kunt je camera in een handomdraai koppelen met image.canon. Zet je camera aan en selecteer image.canon in het menu Wi-Fi/Bluetooth. Er wordt een QR-code weergegeven. Scan die QR-code met je telefoon om naar image.canon te gaan. De eerste keer dat je de code scant, wordt je camera op die manier geregistreerd voor de service.

Nadat je de camera hebt geregistreerd en een abonnement op RAW-beeldverwerking in de cloud hebt afgesloten, kun je op je camera foto's selecteren en ze via Wi-Fi uploaden naar de cloud voor verwerking. Hiervoor open je het menu RAW-beeldverwerking in de cloud. Selecteer de gewenste capaciteit, klik op Voeg beelden toe om te bewerken en kies de foto's die je wilt verzenden voor verwerking. Je ontvangt een e-mail zodra de geüploade bestanden zijn verwerkt en kunnen worden gedownload van image.canon. Je kunt na afloop van een fotoshoot op locatie dus gewoon je foto's uploaden en vervolgens op je gemak naar huis of je studio gaan terwijl de foto's worden verwerkt.

Een korrelige en vage foto van een vliegtuig in de lucht tegen een rode hemel.

Een foto bij weinig licht die in de camera is verwerkt. RAW-beeldverwerking in de cloud doet wat de algoritmes voor RAW-verwerking in de camera niet kunnen: met krachtige deep-learning AI wordt de inhoud van elke foto geanalyseerd en worden verschillende verwerkingstechnieken toegepast op verschillende gebieden van de foto om de beeldkwaliteit te optimaliseren. De verwerkte foto's worden opgeslagen op image.canon. Ook de oorspronkelijke RAW-bestanden worden hier gedurende 30 dagen opgeslagen, en je hebt ook gewoon via je camera toegang tot deze bestanden.

Dezelfde foto van een vliegtuig in de lucht tegen een rode hemel. De foto ziet er scherper uit na verwerking met RAW-beeldverwerking in de cloud van image.canon.

Een versie van dezelfde foto die is verwerkt via image.canon om ruis te verminderen en de helderheid te verbeteren. Je kunt de gewenste uitvoerindeling selecteren voordat je het beeld uploadt naar image.canon. Voor foto's kun je kiezen uit de indelingen RAW, TIFF, JPEG en HEIF.

Je foto's organiseren

De image.canon-service is ook een slimme keuze om je foto's en video's te organiseren en ze veilig op te slaan in de cloud. De service werkt met alle Canon EOS R System-camera's, de meeste spiegelreflexcamera's (waaronder de EOS 6D Mark II, EOS 90D en EOS 850D), veel camera's uit de EOS M-serie en met PowerShot- en IXUS-modellen met vaste lens.

"Door je Wi-Fi-compatibele Canon-camera te koppelen, kun je moeiteloos je foto's en video's uploaden, ongeacht de bestandsindeling. Je bestanden worden 30 dagen in de cloud opgeslagen", zegt Mike. "Na die periode worden er alleen miniaturen met een lagere resolutie bewaard. Met 10 GB aan beschikbare opslagruimte is er zelfs genoeg plek voor heel grote verzamelingen. Nadat je de foto's in de cloud hebt opgeslagen, kun je in de eerste maand de originele bestanden openen via de app van Canon of een internetbrowser. Je kunt ze ook automatisch laten doorsturen naar je macOS- of Windows-computer en mobiele apparaten.

"image.canon biedt ook extra connectiviteitsopties en manieren om foto's te delen. Je kunt de service koppelen aan andere cloudopslag- en sociale-mediaservices om bestanden langer op te slaan en te delen. Denk bijvoorbeeld aan Google Drive™, Google Photos™, Flickr, Instagram, Facebook en Twitter, maar ook Adobe Photoshop Lightroom1."

Met de organisatietools kun je albums maken om bijvoorbeeld eenvoudig foto's van een bepaald thema te groeperen en te openen. Je kunt foto's en video's ook sorteren op basis van de gebruikte camera, het bestandstype en andere parameters. Zo kun je bestanden op een intuïtieve manier opslaan en delen in de cloud.

Een foto van een kerk en grafstenen voor en na de bewerking in de Digital Lens Optimizer in Canon's DPP-software.

De tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk in DPP kan de foto analyseren en meer gerichte correcties aanbrengen en verbeteringen toepassen. Je bespaart er bovendien veel tijd mee, ideaal voor drukke professionals.

Tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk in DPP

Digital Photo Professional (DPP), de software voor RAW-verwerking en beeldbewerking van Canon, is ontworpen om alles uit de RAW-bestanden van Canon-camera's te halen. In de nieuwste versie is een krachtige tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk toegevoegd, die gebruikmaakt van dezelfde deep-learning AI als in RAW-beeldverwerking in de cloud op image.canon.

De tool, ook een abonnementsservice, analyseert automatisch op intelligente wijze verschillende gebieden binnen een foto. Vervolgens past het selectieve verbeteringen toe op basis van algoritmen voor kleurreconstructie, objectiefoptimalisatie en ruisreductie via een neuraal netwerk.

Het systeem verbetert ook de correctie van objectief-imperfecties in DDP. "Canon heeft in dit systeem gegevens toegewezen voor het gedrag van afzonderlijke Canon-objectieven bij verschillende diafragma’s en brandpuntsafstanden en voor het gedrag van zoomobjectieven bij verschillende brandpuntsafstanden", zegt Mike. "Maar zoals ik als zei, de kunstmatige intelligentie van Canon’s neurale netwerksysteem tilt alles naar een nog hoger niveau. Het analyseert de foto om precies te zien wat er gebeurt en brengt de best mogelijke verbeteringen aan. Naast de verbeterde scherpte en minimale ruis kan het automatisch chromatische aberratie, vertekening, en lichtafval corrigeren."

De tool voor beeldverwerking via neuraal netwerk heeft als extra voordeel dat deze automatisch valse kleuren kan corrigeren.

Veelgestelde vragen

Welke platforms gebruiken de neurale netwerktechnologie van Canon?

image.canon en DPP verwerken foto's via het neurale netwerk van Canon om ze te verbeteren.

Op welke camera's kan ik RAW-beeldverwerking in de cloud gebruiken?

De technologie is beschikbaar voor Canon EOS R3-, EOS R6 Mark II-, EOS R7- en EOS R10-camera's via een betaald maandabonnement, waarmee je 80 foto's kunt verwerken. Fotografen die meer foto's willen verwerken, kunnen extra capaciteit toevoegen.

Welke bestandsindelingen kan ik uploaden naar image.canon?

Voor foto's kunnen alle bestandsindelingen worden geüpload naar image.canon. Welke indelingen je kunt kiezen, hangt af van de Canon-camera die je gebruikt. Je kunt onder meer de foto-bestandsindelingen RAW, TIFF, JPEG en HEIF uploaden, plus verschillende video-bestandsindelingen.

Kan ik mijn foto's downloaden van image.canon?

De originele bestanden met volledige resolutie worden na het uploaden op image.canon 30 dagen in de cloud bewaard. In deze periode kun je ze op elke computer, smartphone of tablet downloaden. Je kunt ook instellen dat bestanden automatisch worden doorgestuurd naar je macOS- of Windows-computer, mobiele apparaten of externe cloudservices.

Met welke services is image.canon compatibel?

image.canon werkt met verschillende cloudopslagservices en sociale-mediaplatforms. Dit betekent dat je originele foto- en videobestanden (afhankelijk van wat de betreffende service ondersteunt) kunt overzetten naar andere systemen om ze permanent op te slaan. Ook kun je zo rechtstreeks foto's en video's op image.canon via je favoriete sociale-mediaplatform delen met familie, vrienden en klanten. Het werkt met onder meer de volgende services:

Cloudopslagservices

  • Google Drive
  • Google Photos
  • Flickr
  • Adobe Photoshop Lightroom
  • YouTube

Sociale-mediaplatforms
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram

Ga naar de image.canon-website voor meer informatie.

1 Google, Google Photos en Google Drive zijn handelsmerken van Google LLC, en deze site wordt op geen enkele manier gesponsord door en is op geen enkele manier gelieerd aan Google.

Adobe, Lightroom en Photoshop zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

macOS is een handelsmerk van Apple Inc., gedeponeerd in de Verenigde Staten en andere landen en regio's.

TWITTER, TWEET, RETWEET en het Twitter-vogellogo zijn handelsmerken van Twitter Inc. of daaraan gelieerde ondernemingen.

Matthew Richards & Sarah Bakkland

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro