ARTIKEL

15 printertermen die elke professional moet weten: een deskundige gids met terminologie voor het printen van foto's

A Canon imagePROGRAF PRO-1000 printer and Canon camera on a glass table surrounded by prints.
De imagePROGRAF PRO-1000 A2-desktopprinter biedt een hoge mate van kleurnauwkeurigheid en details, maar om er alles uit te halen, moet je de printterminologie begrijpen. © Tangerine Films

De wereld van professionele fotoprints is enorm groot en heeft veel technisch jargon en terminologie. Of je nu thuis of in een lab foto's wilt printen, er zijn veel opties waar je rekening mee moet houden en beslissingen die moeten worden genomen over hardware, software, mediatypen en inkten.

Om de juiste beslissing te kunnen nemen, moet je de terminologie begrijpen - en zelfs als je al een aantal jaren een professionele fotograaf bent, zijn er misschien nog termen die je nog nooit eerder hebt gehoord.

Dit is Canon's handige gids met algemene printertermen, waarvan er veel van toepassing zijn op de gehele serie professionele fotoprinters van Canon.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Automatische verwisseling van inkt

Voor verschillende soorten papier zijn verschillende soorten inkt nodig. Voor mat papier is bijvoorbeeld zwarte pigmentinkt nodig, terwijl voor glanzend papier mat-zwarte inkt nodig is. Professionele fotoprinters van Canon verwisselen automatisch de inkt als het mediatype verandert, waardoor er geen inkt, tijd of geld verloren gaat. Automatische verwisseling van inkt is vooral handig als je foto's op verschillende papiersoorten wilt printen.

2. Baryta-papier

Baryta is vezelpapier voor foto's dat erg populair is onder professionele fotografen. Het papier is voorzien van bariumsulfaat voor een gladde, reflecterende afwerking. Dit is een goede optie voor fotografen die hun foto's in een galerij willen weergeven.

3. Bronzend effect

Dit fenomeen doet zich voor als licht onregelmatig van het oppervlak van een inkjetprint wordt weerkaatst, waardoor een metallic glans of ‘bronzend effect’ en/of onjuiste kleuren ontstaan. Om dit tegen te gaan, brengen professionele fotoprinters van Canon, waaronder de Canon imagePROGRAF PRO-serie en de Canon PIXMA PRO-10S, automatisch een heldere coating aan op de print, die bekend staat als Chroma Optimizer, voor een superieure, uniforme afwerking.

A Canon PIXMA PRO-10S printer on a white surface with a photo studio setup behind.
De Canon PIXMA PRO-10S maakt gebruik van Chroma Optimizer-inkt om de glans te verbeteren, het printoppervlak vlak te maken en het kleurbereik uit te breiden.

4. ChromaLife 100+

ChromaLife 100+ is het inktsysteem op kleurstofbasis dat in de Canon PIXMA PRO-100S wordt gebruikt. Prints die met dit systeem worden gemaakt, gaan meer dan 200 jaar mee in een fotoalbum, ongeveer 40 jaar achter glas en ongeveer 10 jaar zonder glas.

5. Kleurenspectrum

Het kleurbereik dat nauwkeurig kan worden weergegeven door een kleurruimte (zoals sRGB of Adobe RGB) of door een printer of scherm. Als je foto's maakt die je wilt printen, stel je de kleurruimte van je camera in op Adobe RGB in plaats van sRGB. Die laatste is prima voor afbeeldingen die je op het scherm wilt weergeven, omdat de meeste beeldschermen zijn ingesteld op sRGB, maar Adobe RGB kan een breder kleurbereik weergeven. Professionele fotoprinters maken gebruik van verschillende technologieën om een breder kleurbereik te produceren dan traditionele commerciële vier-kleuren CMYK-prints, zoals het LUCIA PRO 12-kleuren inktsysteem van de Canon imagePROGRAF PRO-2000.

A Canon PIXMA PRO-100S printer on a grey surface with a work desk and photo studio setup behind.
De Canon PIXMA PRO-100S is uitgerust met Chromalife 100+ voor verbeterde kleurenreproductie en meer duurzaamheid.

6. Kleurbeheer

Kleurbeheer is het kalibratieproces van kleurinstellingen op al je apparaten, zodat het scherm-naar-print-resultaat nauwkeurig is. Goed kleurbeheer is belangrijk, niet alleen voor nauwkeurigheid en consistentie in elke fase van het printproces, maar ook omdat dit het inktverbruik kan verminderen en het de algehele kwaliteit van de uiteindelijke print beïnvloedt. Monitorprofilering maakt deel uit van goed kleurbeheer, wat betekent dat de instellingen voor kleur en helderheid van het computerscherm consistent zijn voor een betrouwbare weergave.

7. D50

Een essentieel onderdeel om te garanderen dat de prints overeenkomen met wat je op het scherm ziet, is het correct instellen van de kleurtemperatuur van je scherm. Alle professionele fotoprinters van Canon zijn gekalibreerd op 5000K, die is afgestemd op het daglicht. Als je een afbeelding klaarmaakt om te printen, is de aanbevolen White Point-instelling voor je computerscherm D50, het equivalent van 5000K of 'warm daglicht'. Schermen worden vaak naar D65 gekalibreerd, wat betekent dat kleuren er koeler of blauwer uitzien op het scherm dan in de print.

A printer printing out a black-and-white portrait of an older man.

5 tips om professioneel foto's te printen

Canon Ambassador Clive Booth en Canon-printexpert Suhaib Hussain vertellen hoe je jouw eigen fotoprints van professionele kwaliteit kunt maken.

8. Dye-inkt vs. pigmentinkt

De meeste professionele inkjet-fotoprinters gebruiken dye-inkt of pigmentinkten. Dye is op waterbasis, terwijl pigment op oliebasis is. De deeltjes van pigmentinkt op oliebasis liggen boven op het fotopapier, waardoor diepere, donkerdere kleuren ontstaan, vooral bij zwart-wit prints. De deeltjes van dye-inkt op waterbasis worden in het papier opgenomen voor een levendige uitstraling. De levensduur van dye-inkt is meestal korter dan die van pigmentinkt. Als je prints wilt maken die kunnen worden gearchiveerd, moet je een professionele printer gebruiken met een inktsysteem op pigmentbasis, zoals de Canon PIXMA PRO-10S of de printers in de Canon imagePROGRAF PRO-serie.

9. Beeldvullend

Bij het beslissen over welke fotoprinter je wilt gebruiken of kopen, moet je mogelijk weten of een printer 'beeldvullend' (rand-tot-rand zonder witte rand) kan printen. Printers zoals de printers uit de Canon imagePROGRAF PRO-serie kunnen op elk type papier beeldvullend printen.

10. ICC-profiel

ICC staat voor International Color Consortium en het ICC-profiel bestaat uit gegevens die een kleurruimte karakteriseren en de kleurprestaties voor een bepaalde printer en papiersoort definiëren. Externe leveranciers van papiersoorten maken een ICC-profiel voor elke papiersoort die ze produceren. Dit geeft aan de fotoprinter door welke instellingen moeten worden gebruikt en hoeveel inkt er moet worden gebruikt voor optimale resultaten op dat papier. Voor de beste printresultaten moet je het juiste ICC-profiel downloaden voor het papier dat je gebruikt.

11. LUCIA

LUCIA en LUCIA PRO zijn de merken van Canon's professionele pigmentinkt die worden gebruikt in professionele fotoprinters van Canon, waaronder de Canon PIXMA PRO-10S, Canon imagePROGRAF PRO-1000, Canon imagePROGRAF PRO-2000, Canon imagePROGRAF PRO-4000 en Canon imagePROGRAF PRO-6000. Prints die met deze inkt zijn gemaakt, gaan ongeveer 200 jaar mee in een fotoalbum en 60 jaar als ze aan licht worden blootgesteld. Hierdoor zijn ze ideaal als je je werk wilt tentoonstellen.

A Canon imagePROGRAF PRO-2000 printer outputting an image of a boat.
Het LUCIA PRO 12-kleuren inktsysteem op de Canon imagePROGRAF PRO-2000 garandeert rijkere kleuren en diepere zwarttinten.
A Canon imagePROGRAF PRO-4000 printer outputting a poster-size image of a woman's face shrouded in blue.
De Canon imagePROGRAF PRO-4000 maakt gebruik van hetzelfde LUCIA PRO 12-kleureninktsysteem als de Canon imagePROGRAF PRO-2000, maar levert prints voor media tot 1.118 mm breed.

12. Print Studio Pro (PSP)

Print Studio Pro (PSP) is een plug-in om met professionele Canon-printers te gebruiken. Deze plug-in is ontworpen om fotografen een handige workflow te bieden voor foto's en uiteindelijke prints. Het is compatibel met fotobewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop, Adobe Lightroom en Canon's Digital Photo Professional (DPP) en brengt een aantal functies samen in één scherm, zodat je gemakkelijk het papiertype, het formaat, het kleurprofiel en de kleurtonen kunt selecteren en een voorbeeld van het resultaat kunt bekijken voordat je de afbeeldingen print.

13. Professional Print & Layout (PPL)-software

De Professional Print & Layout (PPL) plug-in is ontwikkeld voor de Canon imagePROGRAF PRO-serie en stelt fotografen in staat om prints te maken met een professionele kleurreproductie, tonaliteit en scherpte. De software is vooral geschikt voor fotografen die de functie Dual Pixel RAW (DPRAW) van de Canon EOS 5D Mark IV of Canon EOS R gebruiken om de scherpstelling na het vastleggen te selecteren en te verscherpen. Voorheen was het onmogelijk om dit effect natuurgetrouw weer te geven in de print, omdat de printersoftware een afbeelding over het hele frame zou verscherpen, waardoor het effect van geselecteerde focus- en vervagingsgebieden in DPRAW-bestanden werd beperkt. PPL brengt ook details naar voren in lichte gebieden voor een groter dynamisch bereik, waardoor het eenvoudiger wordt om HDR-beelden van afzonderlijke opnamen te printen.

14. Rendering intent (Weergavestrategie)

Met rendering intent wordt aangegeven hoe de printer omgaat met kleuren die buiten het te printen bereik of kleurbereik vallen. Als de optie 'rendering intent' wordt weergegeven, wordt je gevraagd een van de twee opties uit een vervolgkeuzemenu te selecteren. De relatieve colorimetrische modus brengt kleuren buiten het bereik of geknipte kleuren binnen het (reproduceerbare) kleurbereik van de printer. De conceptmodus, die voor de meeste situaties geschikt zou moeten zijn, brengt de kleuren zo nauwkeurig mogelijk in lijn met de kleuren op je scherm.

15. Soft-proofing/proefdrukken op papier

Er zijn in principe twee manieren om een print te 'controleren'. Soft-proofing simuleert op het scherm hoe de afbeelding eruit zal zien voordat deze wordt geprint; om dit te kunnen doen, moet je monitor worden gekalibreerd. Proefdrukken van gedrukte exemplaren worden geprint op een vel met miniaturen met verschillende kleurprofielen zodat je kunt bepalen welke van de oorspronkelijke afbeeldingen het meest geschikt is. Je kiest een miniatuur en voert het profielnummer van de print in de software in. De volgende print komt exact overeen met het miniatuur. Proefdrukken op papier is vooral handig als je monitor niet is gekalibreerd. De Print Studio Pro (PSP)-software van Canon ondersteunt zowel soft-proofing als proefdrukken.

Geschreven door Gemma Padley


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan