ARTIKEL

Van concept tot print: de vlammende ballet-fotoshoot van Clive Booth met de Canon EOS R

Clive Booth fotografeert een danser die is omhuld in oranje en gele zijde.
Canon Ambassador Clive Booth creëerde vlammende portretten met alleen de camera en gebruikte daarvoor de full-frame Canon EOS R-systeemcamera met de Canon RF 50mm f/1.2L USM-, RF 24-105mm F/4L IS USM- en RF 35mm f/1.8 IS Macro STM-objectieven. © Fergus Kennedy

Het Engelse Birmingham Royal Ballet wilde zijn nieuwe programma, Fire & Fury, presenteren en zocht naar één krachtig, indrukwekkend beeld waarin de hele productie werd samengevat. "Je moet de productie aan één foto ophangen zodat die foto het synoniem wordt voor die productie", legt Clive Booth uit, de Canon Ambassador die voor deze opdracht was uitgekozen.

Als commercieel, fashion- en portretfotograaf en filmmaker met een bewezen staat van dienst als het gaat om het creëren van krachtige beelden voor gerenommeerde merken, was Clive zich uitermate bewust van het belang van deze fotoshoot. "Hoe krachtiger en mooier het beeld is," zegt hij, "hoe meer mensen zich erdoor geraakt voelen."

Canon Professional Services

Met Canon ben je in veilige handen

Je krijgt gratis toegang tot advies van experts, onderhoud van apparatuur, inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Geïnspireerd door de titel 'Ignite' uit de Fire & Fury-balletvoorstelling, stelde Clive visuele weergaven van vuur en vlammen centraal in zijn concept voor de fotoshoot. In plaats van tijdens de nabewerking echte vlammen in een compositiefoto te verwerken, legde hij het concept met alleen de camera vast en creëerde met zorgvuldig gekozen stoffen als zijde en chiffon de illusie van vuur.

Op de dag van de shoot, na weken van research en voorbereiding, stelde Clive zijn team van 25 mensen samen in een studio in Zuid-Londen. De modellen waren ballerina's van het Birmingham Royal Ballet zelf. Eén voor één stonden ze op een sokkel in de studio, gehuld in rode, oranje of blauwe zijde, terwijl assistenten acht krachtige ventilatoren op hen richtten om het materiaal tegen en rondom hun lichaam te laten waaien en zo een werveling van kleuren en vormen te creëren.

Een prachtig bokeh creëren

A ballet dancer completely shrouded in blue silks forms a sinuous S-shape like a living flame.
Een danser van het Birmingham Royal Ballet, gehuld in zijde, wordt getransformeerd tot een levende vlam. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief ingesteld op 1/400 sec, f/2.0 en ISO400. © Clive Booth
A ballet dancer shrouded in fluttering red silks, photographed from below.
Clive fotografeerde vanuit verschillende hoeken, soms liggend of knielend op de vloer, en maakte handig gebruik van het variangle scherm van de Canon EOS R. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 24-105mm F/4L IS USM-objectief ingesteld op 1/200 sec, f/4.0 en ISO640. © Clive Booth

De resulterende foto's waren bedoeld voor allerlei publicitaire doeleinden, van socialmediapagina's en de website van het balletgezelschap tot geprinte posters. Met de beoogde resultaten in zijn achterhoofd maakte Clive de campagnefoto's met de full-frame Canon EOS R-systeemcamera in combinatie met de Canon RF 50mm f/1.2L USM-, RF 24-105mm F/4L IS USM- en RF 35mm f/1.8 IS Macro STM-objectieven. De definitieve foto's werden vervolgens geprint met de Canon imagePROGRAF PRO-4000-grootformaatprinter.

De stijl van Clive is herkenbaar aan het gebruik van natuurlijk of continulicht en fotograferen met lenzen met een groot diafragma voor een klein scherpstelvlak. "Ik wilde een echt mooi bokeh aan beide kanten van het scherpstelpunt krijgen", vertelt Clive. "Daarom werkte ik vooral met f/2.8 en ISO400."

De objectieven zijn fenomenaal.… het was voor ons wel heel erg lastig geworden als we deze shoot met een ander camerasysteem hadden moeten doen.

"Het zijden vloog alle kanten op, dus het was nog een hele kluif. Ik werkte met continulicht en ik had een heel specifiek beeld in mijn hoofd."

Hij fotografeerde elke danser vanuit een groot aantal verschillende hoeken. Bij sommige foto's lag Clive op zijn knieën of zelfs op de vloer waarbij hij het variangle scherm gebruikte op de achterkant van de Canon EOS R. Vervolgens verplaatste hij heel nauwkeurig het scherpstelpunt met zijn vinger en tikte op het scherm om de foto te maken. Hij moest snel werken want hij had maar beperkt de tijd.

Clive Booth uses a Canon EOS R to photograph a dancer through billowing red fabric.
De RF-lensvatting beschikt over een korte flensafstand en een vatting met grote diameter, ontworpen vanuit de baanbrekende prestaties van de RF-lenzen. Deze lensvatting is ook compatibel met EF- en EF-S-lenzen door een van de drie Canon EOS R-adapters te gebruiken. © Fergus Kennedy

"In de ochtend hadden we alles al klaargezet en ik wist dat we maar vier uur de tijd hadden om die perfecte foto te krijgen", gaat Clive verder. "In een shoot als deze, vooral wanneer je gaat experimenteren, komt er een moment waarop alles samenvalt en dan gaat het gewoon vanzelf."

Portretfoto's met de Canon EOS R

"Ik ben helemaal weg van deze camera", aldus Clive over de Canon EOS R. "De ergonomie en hoe de camera in mijn hand ligt.

De objectieven zijn fenomenaal. Ik wist wel dat het Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief goed zou zijn, maar wanneer je de resultaten ziet, denk je echt: Wauw! De mogelijkheden waarmee je de camera kunt instellen zijn gewoon verbluffend. Ik kan de camera precies zo instellen zoals ik het wil. Soms was er erg weinig licht, maar met de elektronische zoeker kon ik alles heel duidelijk zien."

A ballet dancer is just discernible within billowing orange and yellow silks.
Clive creëerde het beeld van dansende vlammen met alleen de camera, zonder gebruik te maken van samengestelde foto's of nabewerkingstrucjes. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief ingesteld op 1/500 sec, f/2.0 en ISO400. © Clive Booth
A ballet dancer shrouded in billowing red silks with the appearance of dancing flames.
De RF-lenzen zorgen voor een prachtig bokeh. Door dit te combineren met een geringe scherptediepte ontstaat er een flakkerend effect als dat van een vlam. Gefotografeerd met een Canon EOS R met Canon RF 50mm f/1.2L USM-objectief ingesteld op 1/160 sec, f/4.5 en ISO400. © Clive Booth

"Wanneer je een foto maakt, zie je in een fractie van een seconde precies die foto in de zoeker. Dat vind ik dus echt geweldig. En dat verandert alles, omdat je het fotobestand ziet zonder op je camera te hoeven kijken. Je kunt gewoon doorgaan met fotograferen. Ik wist dat ik een bepaald beeld perfect had vastgelegd zonder de flow te hoeven onderbreken. Zo kon ik sneller werken.

De camera deed zijn werk geweldig en de autofocus was fantastisch. Gezien de uitdagingen van wat we probeerden te bereiken, was het voor ons wel heel erg lastig geworden als we deze shoot met een ander camerasysteem hadden moeten doen."

An image previewed on the touchscreen on the back of a Canon EOS R.
Doordat hij zijn foto's direct door de elektronische zoeker of op het touchscreen van de Canon EOS R kon zien, beschikte Clive over volop flexibiliteit tijdens de snelle fotoshoot. © Fergus Kennedy

Clive gebruikt al meer dan tien jaar Canon-apparatuur, maar volgens hem is de EOS R wel heel speciaal. "Ik heb al veel primeurs van Canon meegemaakt, maar ik moet zeggen dat deze echt anders voelt. Het klinkt misschien wat overdreven, maar het is bijna alsof de camera opnieuw is uitgevonden. Een camera als deze werkt enorm inspirerend en laat je passie voor fotografie op een nieuwe manier weer stromen."

Artistieke prints maken

Als voorstander van het presenteren van foto's op papier maakte Clive met prints op groot formaat de shoot tot een hoogtepunt. De Fire & Fury-beelden werden verwerkt als 16-bits TIFF's met Canon's Digital Photo Professional (DPP)-software. Na slechts minimale retouchering werden de foto's geprint met de Canon imagePROGRAF PRO-4000-printer op formaten tot 112 cm breed.

"Ik werk al jaren met imagePROGRAF-printers. Ze zijn krachtig en betrouwbaar", vervolgt Clive. "Er is altijd verschil tussen gereflecteerd licht en geprojecteerd licht, maar de prints die ik maak zijn nagenoeg gelijk aan wat ik zie op het scherm."

A large-format print of a woman's face half-covered in blue fabric emerges from a Canon imagePROGRAF PRO-4000 printer.
De Canon imagePROGRAF PRO-4000-printer "biedt de ultieme kwaliteit voor inkt op papier", aldus Clive Booth. © Fergus Kennedy

"Het geweldige is dat wanneer ik een fotobestand heb gemaakt, ik dat bestand naar een andere imagePROGRAF-printer kan sturen met dezelfde kalibratie en instellingen, en naar iedereen overal ter wereld, in de wetenschap dat hun fotoprint er hetzelfde uit zal zien als die in mijn kantoor. De PRO-4000 heeft echt fantastische prints gemaakt van de foto's die tijdens de Birmingham Royal Ballet-fotoshoot zijn genomen."

Clive is ervan overtuigd dat fotografen hun werk het beste kunnen laten zien aan de hand van fotoprints. "Dit is nog altijd de enige manier om iemand jouw versie van een foto te laten zien, omdat elk beeldscherm anders is", benadrukt hij.

"Een fotoprint is mogelijk zelfs nog steeds de beste manier om je werk te archiveren. Ik denk dat er een hernieuwde belangstelling is voor inkt op papier, net zoals bij muziek op vinyl. Inkt op papier lijkt steeds meer aan waarde te winnen en de PRO-4000 levert de ultieme kwaliteit voor inkt op papier. Ikzelf vind het erg rustgevend om mijn eigen kleurbeheerde workflow te hebben en mijn eigen prints te kunnen maken. Dat geeft mij de meeste voldoening."

Sinds Clive bij deze shoot met de EOS R werkte, zijn er firmwareupdates doorgevoerd die extra functies bevatten waarmee fotografen dansers in actie kunnen vastleggen. De functies bevatten AF-oogdetectie die Servo AF ondersteunt, waarmee de ogen van het onderwerp altijd scherp in beeld blijven bij beweging. Ook kun je een kleine autofocusgrootte te kiezen die Servo AF ondersteunt en continu-opnamen maken als je de stille sluiter gebruikt.

Geschreven door David Clark


Clive Booths uitrusting

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

A Canon EOS R camera in the middle of a table, surrounded by two other cameras, various lenses and other equipment.

Camera

Lenzen

Printer

imagePROGRAF PRO-4000

Canon's imagePROGRAF PR0-4000 produceert prints van verbluffende kwaliteit op media tot wel 112 cm. Het LUCIA PRO 12-kleureninktsysteem en de 1,28-inch printkop zorgen voor levendige kleuren, diepe zwarttinten, hoge printsnelheden en superieure kwaliteit.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan