ARTIKEL

6 tips van experts om zelf professioneel foto's te printen

A printer printing out a black and white portrait of an older man.
“Ik weet dat als ik iemand een print geef, deze precies is zoals ik wil dat die foto wordt gezien," zegt fotograaf Clive Booth. De Canon imagePROGRAF PRO-1000 produceert fotoprints tot A2-formaat en beschikt over vier speciale monochrome inktcartridges voor zwart-wit prints met meer diepte. © Oliver Martin

Het professioneel printen van je foto's verrijkt je afbeeldingen door de toevoeging van een extra dimensie, iets wat schermen niet kunnen bieden. Daarnaast kan het printen van je foto's zakelijke voordelen bieden, zelfs in het digitale tijdperk – prints kunnen worden verkocht, tentoongesteld in galerijen, ingezonden voor wedstrijden en meer.

Miljoenen afbeeldingen en video's worden dagelijks alleen al op Instagram gepost – veel daarvan zijn met de smartphone genomen en worden kort bekeken op de schermen van mobiele apparaten. Canon Ambassador Clive Booth zegt dat fotografie onvermijdelijk wordt gedevalueerd, maar dat afzonderlijke, prachtig geprinte afbeeldingen een waardevol contrast bieden met de overvolle feeds van sociale media.

"Niemand hangt sociale media aan de muur. Het is de enorme hoeveelheid content die elke maand, elke minuut, elke seconde wordt uitgestort waardoor print zoveel specialer wordt," legt Clive uit, die 20 jaar als grafisch ontwerper werkte voordat hij professioneel fotograaf en filmmaker werd. "Print is tastbaar. Print is persoonlijk. Bij prints is de kwaliteit al meteen duidelijk... Ik heb mensen prints overhandigd en het was indrukwekkend om hun reactie te zien."

In tegenstelling tot de vluchtige ervaring van afbeeldingen op een scherm, begrijpen mensen dat een kwaliteitsprint van een foto je altijd bijblijft, zegt Clive.

Om professionele kwaliteit en meer creatieve controle over je geprinte foto's te krijgen, is het wellicht tijd om te upgraden naar een Pro-fotoprinter om je eigen prints te maken. Canon Inkjet-specialist en printexpert Suhaib Hussain onderstreept het belang van kwaliteit. "Als fotografen zich realiseren dat ze de beste kwaliteit nodig hebben met volledige controle over hoe de afbeelding wordt geproduceerd, is een professionele printer een must," zegt hij.

Hier geven Clive en Suhaib hun professionele advies over hoe je zelf professionele fotoprints kunt maken en wat de voordelen zijn van het creëren van een gestroomlijnde in-house workflow.

A ballet dancer covered by red silk fabric that is billowing around her like a fire.
Na een fotoshoot met een balletdanser door fotograaf Clive Booth met de EOS R, produceerde Clive zijn eigen fotoprints. Deze fotoprints hebben veel indruk gemaakt op bezoekers van Canon's Print Gallery op Photokina 2018. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/200 sec, f/4.0 en ISO640. © Clive Booth
A ballet dancer's profile covered by yellow silk fabric that is billowing around her like a flame.
“Ik heb mensen prints gegeven en hun reactie was geweldig," zegt Clive. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/500 sec, f/2.0 en ISO400. © Clive Booth
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Behoud de controle door zelf foto's te printen

Zodra fotografen geprinte afbeeldingen nodig hebben, wordt het printen vaak uitbesteed. Zelf printen kan lastig lijken en er zijn zo veel opties beschikbaar dat het makkelijker kan lijken om het uit te besteden. Op de lange termijn kan dit echter duur en tijdrovend zijn, vooral naarmate je eisen strenger worden.

"Uitbesteden kan duur zijn en je hebt niet dezelfde controle,” zegt Clive. "Vaak komt het resultaat van het lab niet helemaal overeen met wat je op je scherm ziet."

Voor zijn eigen printworkflow werkt Clive altijd met originele RAW-fotogegevens. Zo heeft hij zelf maximale controle tijdens het bewerken. Dit is de beste manier om prints te produceren met de kleuren en details die hij voor ogen had.

Suhaib is het met hem eens. "Pas wanneer fotografen een print van de beste kwaliteit moeten leveren met een zeer precieze kleurenreproductie, overwegen ze om zelf controle te nemen over het printproces," zegt hij.

"Degenen die een Pro-level fotoprinter nodig hebben, willen prints van het hoogste niveau leveren en hebben behoefte aan een toegenomen levensduur en nauwkeurigheid van de prints. Fotografen moeten wellicht hun prints verkopen of leveren aan tentoonstellingen, galerijen of wedstrijden. Ze moeten dus kunnen vertrouwen op de kwaliteit en levensduur."

Door het printen zelf in handen te nemen, wordt het eindproduct ook persoonlijker. "Het allerbelangrijkst is dat een print laat zien wat de fotograaf in eerste instantie vastlegde met zijn of haar ogen of camera, en hoe hij of zij wilde dat de afbeelding door anderen zou worden gezien," voegt Suhaib toe. "Om dit te bereiken is het altijd het beste om zelf controle te hebben over het printen en om een fotoprinter te gebruiken die prints van hoge kwaliteit kan leveren."

Canon's Print Studio Pro-plug-in is de perfecte schakel tussen je afbeelding en de uiteindelijke print. Met deze unieke software, speciaal ontworpen voor Canon Pro-fotoprinters, kun je de afbeelding finetunen. Zo krijg je heel gemakkelijk fotoprints van professionele kwaliteit. Met Print Studio Pro krijg je een live preview van je uiteindelijke print en zie je hoe deze afhangt van de media- of papiersoort. Hiermee krijg je meer controle over de productie van een print.

An image of a ballet dancer being edited in Print Studio Pro.
"In Print Studio Pro heb je een ‘soft proof’-optie. Als je beschikt over een gekalibreerd beeldscherm, kun je met de soft proof een zeer goede emulatie krijgen van hoe de [geprinte] afbeelding eruit zal zien, met behulp van het papierprofiel," adviseert Clive. © Clive Booth
Clive Booth takes a photo of a ballet dancer surrounded by flame-like silks.

Van concept tot print: de ballet-fotoshoot van Clive Booth

De Canon Ambassador onthult zijn werkwijze voor het creëren van opvallende reclamefotoprints voor het Birmingham Royal Ballet met het Canon EOS R System.

2. Kalibreer je scherm en beheer de kleuren in je workflow

"Een van de grootste potentiële problemen die mensen ondervinden wanneer ze voor het eerst zelf printen, is dat wat je op het scherm ziet niet overeenkomt met wat je op papier ziet," zegt Clive. "Dat heeft twee redenen. De eerste reden is kleurtemperatuur – als je scherm te koel (blauw) of te warm (geel) is. De tweede reden is het helderheidsniveau. Als bijvoorbeeld het scherm heel helder staat ingesteld, kan je print heel donker uitvallen."

Daarom is het heel belangrijk om je scherm te kalibreren. Idealiter zorg je ook voor goed kleurbeheer in je end-to-end workflow, van camera tot printer. "Je kunt dat heel eenvoudig en redelijk goedkoop doen met een kalibratieset," zegt Clive. Je kunt ook investeren in een kleurbeheersysteem op professioneel topniveau. Hiermee kun je op maat gemaakte camera-, beeldscherm-, beamer- en printerprofielen creëren. Je bereikt zo de meest accurate en consistente kleurkalibratie en -profilering, van de opname tot de weergave en de print.

Dit is een van de grootste voordelen van professionele prints ten opzichte van het bekijken van foto's op een scherm. "Ik heb geen controle over de schermen van andere mensen. Maar ik heb wel de controle over de helderheid en de kleurtemperatuur op een print," gaat Clive verder. "En ik weet dat als ik iemand een print geef, deze precies laat zien wat ik wil laten zien."

Multiples of the same ballet dancer image on-screen being prepared for printing.
Dankzij Print Studio Pro kun je, voordat je gaat printen, zien hoe je afbeelding er geprint uit zal zien op verschillende papiersoorten. © Clive Booth

3. Beoordeel de financiële voordelen van professioneel foto's printen

Een hoogwaardig kleurbeheersysteem is niet goedkoop, maar het kan de investering waard zijn als je van plan bent vaak te printen. Je bespaart tijd en duur papier, omdat je niet steeds testprints hoeft te maken. "Eigenlijk bespaar je dus geld, papier en tijd dankzij zo'n workflow met kleurbeheer,” zegt Clive. "Het is erg belangrijk."

"De aanvankelijke investering in een printer valt uiteindelijk dus mee," aldus Clive. Zelfs als je nog geen uitgebreid kleurbeheersysteem in je workflow nodig hebt, kan een professionele fotoprinter een slimme investering zijn.

"De imagePROGRAF PRO-1000 is geweldig, want hij neemt maar weinig ruimte in op een bureau en levert toch een volledig A2-formaat met dekking van rand tot rand," zegt Clive. "Hij is voordelig in gebruik omdat de inktcartridges groter zijn en hij relatief snel is," zegt Clive.

"Als je jouw eigen prints wil gaan verkopen, is de imagePROGRAF PRO-1000 absoluut de juiste keuze wat betreft schaalvoordelen. Een enkele print is relatief goedkoop om te produceren als je bedenkt wat je eraan kunt verdienen, misschien wel honderden ponden [of euro's]." De in het Verenigd Koninkrijk woonachtige Clive is met zijn set-up voor een A2-print op een imagePROGRAF PRO-1000 op Canon Pro Platinum-papier minder dan 2% van de mogelijke verkoopprijs kwijt. Zelfs als hij 285-grams Hahnemühle FineArt Pearl-papier gebruikt, kost het minder dan 3% van de verkoopprijs om een print te maken die jaren meegaat.

Heb je een kleinere en lichtere desktopfotoprinter nodig? De A3+ Canon imagePROGRAF PRO-300 is een aanvulling op de imagePROGRAF PRO-serie en biedt de professionele functies van de grootformaat printers in een compacte uitvoering.

"Met de introductie van de A3+ imagePROGRAF PRO-300 biedt Canon nu een reeks professionele fotoprinters die tot 60 inch (152 cm) breed kunnen printen met dezelfde printtechnologie, software, inkt en processor die in alle modellen zijn ingebouwd," aldus Suhaib.

A close up of professional printing paper.
Het kiezen van het juiste papier is bijna net zo belangrijk als de keuze van een objectief. © Clive Booth

4. Onderschat niet hoe belangrijk de papierkeuze is

Volgens Canon-printexpert Suhaib is het ontzettend belangrijk om de juiste papiersoort te kiezen voor je fotoprint. Het is in wezen net zo belangrijk als het kiezen van een objectief wanneer je een bepaalde foto maakt.

"Mat papier is goed voor een afbeelding met een zachter kleurenpalet, zwart-wit afbeeldingen of afbeeldingen met een verminderde verzadiging. Semi-glanzend of glanzend is geschikt voor afbeeldingen met een hoog contrast, een hoge verzadiging en veel details. Super glanzend werkt goed voor levendige afbeeldingen," zegt hij.

Als je je creatief wil uitleven met verschillende papiersoorten, biedt Print Studio Pro je de mogelijkheid om de ICC-papierprofielen toe te voegen voor elk type dat je wil gebruiken, voegt Clive toe. "Gebruik je Canon-papier, dan is het profiel al geïnstalleerd. In Print Studio Pro heb je ook een ‘soft proof’-optie. Als je beschikt over een gekalibreerd beeldscherm, kun je met de soft proof een zeer goede emulatie krijgen van hoe de [geprinte] afbeelding eruit zal zien, met behulp van het papierprofiel."

A print of a ballet dancer covered by red silk being printed on a printer.
"De imagePROGRAF PRO-1000 is geweldig, want hij neemt maar weinig ruimte in op een bureau en levert toch een volledig A2-formaat met dekking van rand tot rand," zegt Clive. "Hij is voordelig in gebruik omdat de inktcartridges groter zijn en hij relatief snel is," zegt Clive. © Clive Booth

5. Overweeg de voordelen van een Canon Pro-fotoprinter

Als je een gestroomlijnde, naadloze workflow wil creëren, dan is het raadzaam om je printer af te stemmen op je camera. Canon's printertechnologieën zijn ontworpen met het oog op het vermogen van Canon-camera's. "Als zowel je input als output Canon is, dan profiteer je van de extra voordelen van HDR-printen en de verscherping in de printer," zegt Clive. "De prints lijken bijna driedimensionaal."

Canon's professionele fotoprinters zijn uitgerust met geavanceerde technologieën om veelvoorkomende printproblemen aan te pakken en te voldoen aan de meest veeleisende behoeften. Zo, legt Suhaib uit, "heeft de imagePROGRAF PRO-1000 een geïntegreerd compensatiesysteem voor onjuist werkende spuitkoppen. Als een van de spuitkoppen verstopt raakt, gebruikt dit systeem reservespuitkoppen om streepvorming te voorkomen. Er zit ook een vacuüm papierinvoersysteem in dat ervoor zorgt dat verschillende papiersoorten en -gewichten vloeiend worden ingevoerd."

De imagePROGRAF PRO-1000 maakt gebruik van micro-inktdruppels om de precisie en het detail van je print te verbeteren, wat in combinatie met de Chroma Optimiser-technologie betekent dat de inktdruppels accuraat worden geplaatst en dat het eindproduct minder "bronzing" heeft.

Net als andere professionele fotoprinters van Canon heeft de A3+ desktop imagePROGRAF PRO-300 aparte inktlijnen naar de printkop voor fotozwart en matzwart, zodat je naadloos kunt afwisselen en ze kunt afstemmen op de gekozen media, waardoor afval wordt voorkomen en de productiviteit wordt verbeterd.

"De printkop heeft speciale mondstukken, dus er wordt geen inkt gespoeld als je van medium wisselt," zegt Suhaib. "Dit betekent dat er geen inkt wordt verspild noch dat dit resulteert in uitvaltijd, wat veel kan uitmaken."

Suhaib voegt daaraan toe dat "Pro-printers allemaal een breder kleurengamma hebben door meer inkt te gebruiken. Hierdoor kan een groter kleurbereik worden gereproduceerd in een print, zodat de vastgelegde afbeelding accurater wordt weergegeven. Daarnaast ondersteunen Pro-printers grotere papierformaten en een verscheidenheid aan papierindelingen, zodat fotografen indruk kunnen maken met hun prints in grotere formaten en verschillende tinten kunnen creëren door verschillende papiersoorten te gebruiken."

Je inktkeuze heeft natuurlijk ook invloed op kleurnauwkeurigheid, verzadiging en levensduur. "Canon's nieuw geformuleerde Matte Black- en Photo Black-inktcartridges leveren zwarte inkt met hoge dichtheid op zowel mat papier als fotopapier," legt Suhaib uit.

Met een Pro-fotoprinter, inkt en papier van goede kwaliteit en een zorgvuldige voorbereiding creëer je prachtige prints die jarenlang mooi blijven. "Met een levensduur van 150 jaar is een print is van archiefkwaliteit," zegt Clive. "Als mensen je werk respecteren, kun je hen niets beters geven dan een print."

6. Voeg printen in zwart-wit toe aan je repertoire

Als je regelmatig zwart-witfoto's wilt printen, heb je een printer nodig die deze taak aankan. De meeste professionele fotoprinters hebben speciale zwarte inkt voor het schakelen tussen glanzende en matte media plus ten minste één grijze inkt voor verbluffende zwart-witfoto's. Canon-printers, waaronder de A3+ Canon imagePROGRAF PRO-300 met 10 inktcartridges, kunnen ook zonder witrand printen voor een fine art-afwerking.

Printers uit de imagePROGRAF PRO-serie, zoals de Canon imagePROGRAF PRO-300 en de Canon imagePROGRAF PRO-1000, maken gebruik van LUCIA PRO-inkten die zijn gemaakt van pigmenten die zijn vastgelegd met een synthetische hars, waardoor ze beter bestand zijn tegen vervaging dan inkt op dye-basis.

De Canon imagePROGRAF PRO-300 is ook de eerste in de serie met een nieuw ontworpen Matte Black-inkt met fijne micro-inktdruppels. "Deze kleinere druppeltjes met harscoating zorgen voor een hogere zwarte dichtheid, waardoor diepere zwarttinten en ongelooflijke schaduwdetails mogelijk zijn bij het printen in zwart-wit met fine art-media," aldus Suhaib.

"Met name de imagePROGRAF PRO-300 is geweldig voor printen in zwart-wit, dankzij de geoptimaliseerde matzwarte inkt, die het printen van fine-art in zwart-wit naar een hoger niveau tilt."

Geschreven door Annabel Miller & Kevin Carter


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan