TECHNOLOGIE

Je foto's in de cloud beheren

Hoe de image.canon-service van Canon je kan helpen je cloudworkflow te beheren.
Een schermafbeelding van 100 foto's van Canon Ambassador Clive Booth.

Het archief van een fotograaf is een waardevolle bron, dus het is belangrijk om een effectief systeem voor afbeeldingsbeheer te hebben. De online image.canon-service van Canon fungeert als een centrale hub tussen het moment van vastleggen en het doorsturen naar je favoriete verbonden services. © Clive Booth

Canon Ambassador Clive Booth is een fulltime professioneel fotograaf en filmmaker die reclamecampagnes, commercials en korte films heeft gemaakt voor uiteenlopende zakelijke klanten en luxemerken. Hij weet hoe belangrijk het is om werk efficiënt te kunnen delen met klanten over de hele wereld en tijdelijke back-ups te kunnen maken tijdens een opdracht.

De image.canon-service van Canon maakt het mogelijk om foto's en video's probleemloos te delen met opdrachtgevers, collega's op het werk of vrienden en volgers. Dit gratis cloudplatform vormt een link tussen je camera en je favoriete verbonden services en maakt overdrachten en back-ups van bestanden mogelijk terwijl je opnamen maakt. Deze functies waren van onschatbare waarde toen Clive promotiecontent opnam voor een theater- en filmproductiebedrijf, omdat de beelden en video's direct op social media konden worden gedeeld.

Clive, die tijdens zijn carrière enorme hoeveelheden beeldmateriaal heeft verzameld, heeft ook geleerd hoe belangrijk het is om een effectief fotobeheersysteem te hebben. Hier onthult hij hoe hij zijn uitgebreide fotobibliotheek organiseert, deelt hij zijn ervaringen met het gebruik van image.canon tijdens een live klus en legt hij de voordelen van een betrouwbare back-upstrategie uit. Tibor Szövetes, Product Marketing Specialist bij Canon Europe, benadrukt ook de voordelen van image.canon.

Een portret van een vrouw die een groen tuniek en een zwarte muts draagt en een groene fles vasthoudt, gefotografeerd door Clive Booth.

Clive gebruikte image.canon tijdens een promotieshoot voor Lipstick Rebel Productions, een theater- en filmproductiebedrijf dat de laatste repetities hield voor een serie korte toneelstukken getiteld Women Making Waves. © Clive Booth

Een portret van een vrouw die een zwart off-shoulder shirt draagt en in de verte kijkt, gefotografeerd door Clive Booth.

© Clive Booth

Cloudconnectiviteit met image.canon

De image.canon-service van Canon biedt fotografen gratis cloudopslag1 en naadloze overdracht van bestanden, rechtstreeks vanaf compatibele Canon-camera's. De service biedt een centrale hub waar foto's en video's, waaronder RAW-afbeeldingen en 4K-clips, veilig kunnen worden opgeslagen en gedurende 30 dagen snel toegankelijk zijn.

"Gebruikers kunnen vanaf image.canon een groot aantal foto's en video's overzetten naar een verbonden service zoals Adobe Photoshop Lightroom of Google Drive™ of direct downloaden op een thuiscomputer", vertelt Tibor.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Net als veel professionals gebruikt Clive zowel lokale als cloudgebaseerde oplossingen voor opslag en bewerking. "Ik maak altijd opnamen in RAW", zegt hij. "Ik gebruik een niet-destructieve workflow [wijzigingen aanbrengen zonder de oorspronkelijke beeldgegevens te overschrijven] op mijn desktop en in de cloud, zodat ik direct van mijn laptop kan overstappen op mijn smartphone en verder kan gaan met bewerken. Alles wat ik kan doen op mijn desktop, kan ik ook doen vanuit de palm van mijn hand.

"Het op deze manier gebruiken van bestanden heeft zo zijn voordelen. Op mijn telefoon kan ik alle fotoseries bekijken van foto's die ik laatst heb gemaakt, want alle RAW-bestanden staan in de cloud. De aanpassingen aan de voorvertoningen zijn gesynchroniseerd met mijn laptop."

Een portret van een man in een schort vol met verfvlekken die verfkwasten in zijn hand houdt terwijl hij op een stoel zit, gefotografeerd door Clive Booth.

Je kunt bestanden handmatig downloaden naar je computer of doorsturen naar een externe cloudservice, maar je kunt ook kiezen om dit automatisch te laten doen. © Clive Booth

Een portret van een vrouw die een crèmekleurige satijnen jurk en lange zwarte handschoenen draagt en op een stoel zit, gefotografeerd door Clive Booth.

© Clive Booth

In versie 1.5 van image.canon is Frame.io-ondersteuning toegevoegd, waardoor gebruikers nu ook kunnen experimenteren met cloudworkflows voor videobewerking. "Voor toegang tot C2C-connectiviteit (Camera to Cloud) met Frame.io moet je normaal gesproken extra accessoires kopen, maar bij de gratis image.canon-service is deze functie inclusief", legt Tibor uit. "Nadat je de koppeling tussen je Frame.io-account en image.canon hebt gemaakt, kun je foto's en videobestanden direct vanaf je camera volledig automatisch overzetten naar de cloud2.

"Met de automatische overzetfunctie van image.canon upload je je bestanden naar de cloud terwijl je doorgaat met opnamen maken of een pauze neemt", voegt Tibor toe. "Je activeert de automatische overdracht door de camera uit en weer aan te zetten. Als je al een koppeling met Frame.io hebt ingesteld, worden de bestanden automatisch doorgestuurd naar je account. Als je een Adobe Premiere Pro-account hebt gekoppeld aan Frame.io, kan die overdracht gelijktijdig worden uitgevoerd op de achtergrond."

image.canon ondersteunt Frame.io en maakt het mogelijk video's en foto's direct naar Adobe Photoshop Lightroom te sturen. image.canon werkt ook met zakelijke Lightroom-accounts. Verder kun je bestanden die je vanaf je camera hebt geüpload, doorsturen naar YouTube, Flickr, Google Drive™ en Google Photos™. "We bieden gebruikers de mogelijkheid om bestanden automatisch over te zetten van image.canon naar een Google Photos™-account, zonder dat ze een Google One™-abonnement nodig hebben", vertelt Tibor. "De automatische overzetfunctie is dus ook beschikbaar als je alleen de gratis Google-account met 15 GB opslag hebt."

Een computerscherm waarop een reeks foto's en video's wordt weergegeven in image.canon, gefotografeerd door Clive Booth.

Video's en foto's die vastgelegd werden met een camera kunnen automatisch worden verstuurd naar Frame.io via image.canon. Meerdere leden kunnen deze tegelijkertijd en in realtime bewerken. © Clive Booth

Een man bladert door foto's op een smartphone. De foto's werden gemaakt met een Canon EOS R6 Mark II, die naast de smartphone op een tafel ligt.

"Dit was de eerste klus waarbij ik mijn bestanden direct vanaf mijn Canon EOS R6 Mark II naar de cloud kon sturen, ze vanaf mijn telefoon kon beheren en ze daarna zo snel in Lightroom kon zetten", vertelt Clive. © George Wood

image.canon gebruiken in een cloudworkflow

Clive gebruikte image.canon tijdens een promotieshoot voor Lipstick Rebel Productions. Het theater- en filmproductiebedrijf was bezig met de laatste repetities voor een serie korte toneelstukken getiteld Women Making Waves. De opnamen moesten plaatsvinden op Internationale Vrouwendag en snel worden opgeleverd zodat de beelden en video's op social media konden worden gedeeld om de dag te vieren.

"Met image.canon kon ik de bestanden rechtstreeks naar Frame.io uploaden en kon het productiebedrijf onmiddellijk starten met de promotie van het toneelstuk", vertelt Clive.

Om de workflow te versnellen maakte hij de opnamen in JPEG Groot in plaats van het RAW-formaat waaraan hij de voorkeur gaf. "Ik was bij een klein theaterbedrijf met redelijk trage Wi-Fi", vertelt hij. "Ik had de onbeperkte databundel van mijn telefoon kunnen gebruiken, maar wilde graag een ander soort workflow uitproberen."

Clive stelde de Picture Style van zijn Canon EOS R6 Mark II in op Portrait en bewerkte de bestanden niet na. Ook maakte hij verticale videoclips, zodat het productiebedrijf die makkelijk kon delen op zijn socialmediakanalen. Verder zette Clive de automatische verzendfunctie aan, waardoor zijn foto's en video's automatisch naar image.canon werden geüpload telkens als hij de camera uit- en aanzette. Van daaruit werd alles automatisch doorgestuurd naar zijn Frame.io-account.

"Mijn agent had zich op zijn telefoon aangemeld bij Frame.io om op de achtergrond een eerste blik te werpen en selectie te maken terwijl ik verder werkte", vertelt Clive. "Hij uploadde de geselecteerde bestanden naar een afzonderlijke map die we toegankelijk maakten voor de producer. Vanuit deze map kon zij de bestanden vervolgens downloaden. Daarnaast stuurden we een deel van de bestanden naar Lightroom voor nog meer mogelijkheden om opnamen te bewerken en te delen. Alle acteurs, regisseurs en andere medewerkers van het bedrijf hadden direct toegang tot de bestanden en konden deze downloaden en delen. Omdat het een relatief kleine productie was, leverde het hele proces een belangrijke bijdrage aan de promotie van de toneelstukken. De kwaliteit van hun output ging erdoor omhoog."

Clive Booth fotografeert met een Canon EOS R6 Mark II een model dat voor een schoolbord poseert.

Clive bewaart alle foto's die hij maakt en doet verschillende soorten bewerkingen, afhankelijk van zijn voorkeuren. "Ik verwijder nooit een bestand, of het nou RAW of JPEG is", zegt hij. "Ik organiseer mijn foto's op basis van een sterrensysteem. De foto's met vijf, vier en misschien drie sterren zijn foto's die ik zeker wil bewaren." © George Wood

Een man legt een smartphone op een kleine stapel documenten, terwijl hij in zijn rechterhand een tweede smartphone vasthoudt.

"De image.canon-service heeft een geweldige smartphone-app", zegt Clive. "Wat ik erg prettig vind, is dat je van al je foto's een voorbeeld op volledig scherm kunt bekijken. Ook zie je hoeveel dagen je oorspronkelijke bestanden nog bewaard blijven en welke camera's aan welke cloudbestemmingen zijn gekoppeld." © George Wood

Meer dan back-ups en opslag

Clive benadrukt hoe belangrijk het is om dubbele back-ups te maken en deze apart te bewaren, bijvoorbeeld door er een in de cloud op te slaan. Het maakt daarbij niet uit of je in een studio werkt of op locatie fotografeert. "Ik kan je wat horrorverhalen vertellen", zegt hij. "Ik ken een fotograaf die foto's had gemaakt van een gedetailleerd schaalmodel van een olieraffinaderij in de woestijn. Na de shoot is het model ontmanteld. Die avond werd er echter ingebroken in hun voertuig en werden de schijven met de foto's gestolen. Het team moest vervolgens het model volledig opnieuw opbouwen en de shoot opnieuw doen. Stel je eens voor hoe jij en je klanten zich zouden voelen als de shoot niet kon worden overgedaan. Bijvoorbeeld een eenmalige gebeurtenis, zoals een bruiloft. Mijn grootste angst is om gegevens te verliezen. Daarom is cloudopslag zo belangrijk."

image.canon biedt meer dan cloudopslag. De service maakt een nauwere integratie tussen je hardware en software mogelijk, waardoor je jouw content kunt opslaan, verwerken en delen op een manier die de workflows van veel gebruikers kan verbeteren. Het is een digitale hub waar je je camera naadloos kunt aansluiten op andere cloudservices en videobeelden en foto's naar kunt overzetten zonder dat je kabels, logge schijven of kaartlezers nodig hebt. De service biedt automatische back-ups van 30 dagen voor gemoedsrust, en het gebruik van de speciale app is eenvoudig.

"Met image.canon kun je tijdelijke back-ups van je bestanden maken en je werk op hetzelfde moment onmiddellijk met je opdrachtgevers delen, waar ter wereld ze ook zijn", vertelt Clive. "Dat is echt een heel krachtige tool."

Kevin Carter and Marcus Hawkins

1 Na 30 dagen worden originele beelden verwijderd, tenzij ze voor langere duur worden opgeslagen.

2 Alleen voor specifieke camera's. Check de compatibiliteit van de functie voor meer informatie.

Adobe, Adobe Premiere Pro en Lightroom zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Google Drive, Google Photos en Google One zijn handelsmerken van Google LLC, en deze site wordt op geen enkele manier gesponsord door en is op geen enkele manier gelieerd aan Google.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro