ARTIKEL

Je foto's in de cloud beheren

A screen capture of 100 images by Canon Ambassador Clive Booth.
Het archief van een fotograaf is een waardevolle bron, dus het is belangrijk om een effectief systeem voor afbeeldingsbeheer te hebben. De nieuwe online image.canon-service van Canon fungeert als een centrale hub tussen het moment van vastleggen en het doorsturen naar je favoriete verbonden services. © Clive Booth

Voor elke foto die een fotograaf deelt met een publiek, zijn er vele anderen die nog ongezien in persoonlijke archieven staan - sommige opgeslagen, sommige weggegooid en sommige vergeten. Maar aangezien het archief van een fotograaf een waardevolle bron is, vormt een betrouwbaar en efficiënt fotobeheersysteem een belangrijk zakelijk hulpmiddel, zowel voor het ontdekken van verborgen juweeltjes als voor het scheppen van nieuwe mogelijkheden.

Als fulltime professioneel fotograaf en filmmaker heeft Canon Ambassador Clive Booth een enorme hoeveelheid beeldmateriaal verzameld tijdens zijn werk voor reclamecampagnes, commercials en korte films voor zakelijke klanten zoals ASUS en Intel, modemerken als House of Holland en luxe merken Hackett London en Aston Martin.

"Ik heb tienduizenden foto's", zegt hij. "Op kantoor heb ik een gespiegelde RAID van 80 TB met back-up." Clive, oorspronkelijk opgeleid als grafisch ontwerper voordat hij bij de BBC werkte als cameraman, heeft geleerd hoe belangrijk het is om een effectief fotobeheersysteem te hebben om zijn diverse beeldarchief, met alles van mode- en beautyfoto's tot portretten, eenvoudig te gebruiken.

Hier vertelt hij hoe hij zijn uitgebreide fotobibliotheek op nauwgezette wijze organiseert en legt hij de voordelen van een betrouwbare back-upstrategie uit. Verder vertelt Chris Cartledge, Product Marketing Specialist bij Canon Europe, over de voordelen van image.canon, het nieuwe cloudgebaseerde fotoplatform van Canon.

A side profile of a woman draped in sheer blue fabric by Canon Ambassador Clive Booth.
Clive raadt aan een niet-destructieve workflow te implementeren, zodat je altijd een kopie van de oorspronkelijke afbeelding behoudt. © Clive Booth
An overhead shot of a seated ballerina in a white tutu by Canon Ambassador Clive Booth.
Hij slaat zijn afbeeldingen zowel lokaal als in de cloud op, zodat hij op zijn telefoon of laptop kan werken aan bewerkingen. © Clive Booth
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Cloudconnectiviteit met image.canon

Net als veel professionals gebruikt Clive zowel lokale als cloudgebaseerde oplossingen voor opslag en bewerking. "Ik maak altijd opnamen in RAW", zegt hij. "Ik gebruik een niet-destructieve workflow [wijzigingen aanbrengen zonder de oorspronkelijke beeldgegevens te overschrijven] op mijn desktop en in de cloud, zodat ik direct van mijn laptop kan overstappen op mijn smartphone en verder kan gaan met bewerken. Alles wat ik kan doen op mijn desktop, kan ik ook doen vanuit de palm van mijn hand.

"Het op deze manier gebruiken van bestanden heeft zo zijn voordelen. Op mijn telefoon kan ik alle fotoseries bekijken van foto's die ik laatst heb gemaakt, want alle RAW-bestanden staan in de cloud. De aanpassingen aan de voorvertoningen zijn gesynchroniseerd met mijn laptop."

De nieuwe service image.canon biedt fotografen gratis cloudopslag en naadloze overdracht van afbeeldingen, rechtstreeks vanaf een Canon-camera. image.canon vervangt Canon's iMage Gateway en biedt een centrale hub waar foto's en video's, waaronder RAW-afbeeldingen en 4K-clips, veilig kunnen worden opgeslagen en gedurende 30 dagen snel toegankelijk zijn.

The RNLI Severn Class lifeboat by Canon Ambassador Clive Booth.
De nieuwe image.canon-service, die de Image Gateway van Canon vervangt, biedt gratis cloudopslag voor alle originele afbeeldingen gedurende maximaal 30 dagen, en tot 10 GB opslag op de lange termijn. © Clive Booth
A black-and-white portrait of American astronaut Al Worden by Canon Ambassador Clive Booth.
Toen Clive vorig jaar de foto's van de Amerikaanse astronaut Al Worden maakte, labelde hij de foto's 'Al Worden' en 'Apollo 15', waardoor hij ze snel kon terugvinden toen Al in maart 2020 overleed. © Clive Booth

"Bijna alle Canon-camera's met wifi zijn compatibel en camera's die worden uitgebracht na de introductie van image.canon zetten foto's en video's automatisch over naar de service zodra het apparaat verbonden is met internet", legt Chris uit.

"Met de eerste versie van de image.canon-service kunnen gebruikers tot 10 GB aan foto's en video's langdurig online opslaan, en een onbeperkt aantal foto's en films overbrengen naar een verbonden service zoals Google Drive of rechtstreeks naar een thuiscomputer", legt Chris uit.

image.canon biedt langdurige opslag van een volledige fotobibliotheek in socialmediaformaat, plus 10 GB aan opslagruimte voor de belangrijkste originele foto's in volledige resolutie (inclusief RAW). De cloudgebaseerde service wordt dit jaar verder uitgebreid en vormt een aanvulling op de DPP-bewerkingssoftware (Digital Photo Professional) van Canon.

Canon Ambassador Muhammed Muheisen explaining how his camera works to a group of Afghan children.

10 sociale-mediatips voor fotografen

Drie Canon Ambassadors met bij elkaar meer dan een miljoen volgers delen hun tips voor het maken van innovatieve en aantrekkelijke content voor sociale media.

Foto's beveiligen en ordenen

Clive bewaart alle foto's die hij maakt en doet verschillende soorten bewerkingen, afhankelijk van zijn voorkeuren. "Ik verwijder nooit een bestand, of het nou RAW of JPEG is", zegt hij. "Ik organiseer mijn foto's op basis van een sterrensysteem. De foto's met vijf, vier en misschien drie sterren zijn foto's die ik zeker wil bewaren."

Bij het ontwikkelen van een fotobeheersysteem is het van cruciaal belang dat je beveiligingen inbouwt, waaronder het insluiten van auteursrechtinformatie in de EXIF-gegevens van elke afbeelding en ervoor zorgen dat de bestanden voor het gemak de juiste naam krijgen.

"Afbeeldingen komen tegenwoordig vaak overal zomaar terecht, dus het is belangrijk dat je je auteursrecht en andere relevante informatie - gebruiksinstructies, contactgegevens en eventuele agentschapgegevens - aan elke foto toevoegt", zegt Clive. "Ik voeg mijn auteursrechtinformatie toe en categoriseer ze vervolgens in mappen met namen op een schijf.

"Ik weet dat ik eigenlijk alles van een trefwoord zou moeten voorzien, maar ik doe het niet. Ik denk dat veel creatievelingen hetzelfde zijn - ik wil zo snel mogelijk met de foto's aan de slag." Het toevoegen van trefwoorden aan alle bestanden lijkt soms een uitdaging, maar het kan ongelooflijk waardevol zijn om er toch een paar toe te voegen voor als je later een specifieke foto zoekt.

De truc is om ze relevant te houden, zegt Clive. "Doe wat extra moeite en gebruik een paar trefwoorden, zoals de namen van mensen."

The office of Canon Ambassador Clive Booth, with a reference monitor and a Canon ImagePROGRAF Pro1000 printer.
Clive maakt een back-up van al zijn afbeeldingen op twee ultra-draagbare SSD's van 2 TB, waarvan hij er een op een aparte plek bewaart. © Clive Booth

Zorg voor een veilige back-upstrategie

Clive benadrukt hoe belangrijk het is om dubbele back-ups te maken en deze apart te bewaren, bijvoorbeeld door er een in de cloud op te slaan. Het maakt daarbij niet uit of je nu in een studio werkt of op locatie fotografeert.

"Ik kan je wat horrorverhalen vertellen", zegt hij. "Ik ken een fotograaf die foto's had gemaakt van een gedetailleerd schaalmodel van een olieraffinaderij in de woestijn. Na de shoot is het model ontmanteld. Die avond werd er echter ingebroken in hun voertuig en werden de schijven met de foto's gestolen. Het team moest vervolgens het model volledig opnieuw opbouwen en de shoot opnieuw doen. Stel je eens voor hoe jij en je klanten zich zouden voelen als de shoot niet kon worden overgedaan. Bijvoorbeeld een eenmalige gebeurtenis, zoals een bruiloft…"

"Als ik met mijn laptop op locatie werk, wordt er een back-up gemaakt op twee ultra-draagbare SSD-schijven van 2 TB, die ik vervolgens apart houd voor het geval er iets met ze gebeurt. De ergste fout die je kunt maken, is een map verwijderen waarvan je geen back-up hebt gemaakt. Mijn grootste angst is om gegevens te verliezen. Daarom is cloudopslag zo belangrijk."

Geschreven door Kevin Carter


*Vanaf mei 2020 kunnen camera's met CR3 RAW-indeling RAW-afbeeldingen overzetten naar image.canon. RAW-bestanden van camera's met CR2-indeling worden mogelijk na een toekomstige service-upgrade ondersteund.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan