CREATIEF PRINTEN

De wereld binnen handbereik: een knutseluitdaging

Test je creatieve vaardigheden en geef bijzondere steden een podium met een Canon PIXMA-printer en Creative Park.
Creatieveling Paula Milner en haar man Dan houden papieren maquettes vast van een Japans kasteel en de Big Ben, gemaakt met sjablonen van Canon Creative Park.

Door welke onvergetelijke reismomenten werd jij overladen met blijdschap? Van buitenlandstages en culturele avonturen met vrienden tot leuke gezinsvakanties en stedentrips in je eentje, herinneringen die ontstaan bij het bezoeken van mooie delen van de wereld maken allemaal deel uit van het plezier. Maar de beste ervaringen zijn bij thuiskomst nog niet voorbij.

Misschien denk je wel dat papieren creaties maken alleen voor kinderen is, maar op Canon Creative Park staan ook allerlei uitdagende ontwerpen, waaronder sjablonen van 's werelds beroemdste bezienswaardigheden.

Deze papieren bouwwerken zijn ideaal voor een feest met een locatie als thema, waarvoor unieke decoraties nodig zijn. Ze kunnen ook deel uitmaken van een thematische presentatie thuis ter herinnering aan een belangrijke reis. Knippen en knutselen is ook een geweldige mindfulness-activiteit. Combineer het met een traditioneel volksfeest en lokale muziek, en de activiteit kan een heel nieuw leven krijgen.

Een uitdaging voor een creatief koppel

Creatieveling Paula Milner en haar man Dan maken papieren bouwwerken met behulp van Canon Creative Park-sjablonen.

Creatieveling Paula Milner en haar man Dan hebben ontdekt dat samen met papier knutselen een geweldige manier is om te ontspannen.

Professionele creatieveling Paula Milner, bekend als de Crafty Lass, en haar man Dan, een Formule 1-ingenieur, gingen de uitdaging aan om hun eigen favoriete iconische bezienswaardigheden te maken met een printer uit de Canon PIXMA TS7450a-serie. Paula is al sinds haar kindertijd geïnteresseerd in knutselen, maar het was hun bruiloft waardoor haar passie voor creëren werd aangewakkerd. Ze heeft een jaar lang alles voor het evenement met de hand gemaakt, van servethouders en slingers tot honderden stoffen bloemen voor het gangpad en de tafeldecoraties. Ze ontwerpt nu stoffen en organiseert knutselworkshops en -evenementen.

"Dan is ook heel creatief en als je hem aan een project laat werken, geniet hij er echt van", zegt Paula.

"Het leven kan zo druk zijn", voegt Dan eraan toe. "Het kan soms moeilijk zijn om tijd vrij te maken voor ontspanning, vooral met twee kinderen. Het knutselen gaf ons de gelegenheid om dat te doen."

Als je jezelf een uitdaging wilt geven en je eigen bouwkundige hoogstandjes wilt bouwen, lees je hier wat je nodig hebt, plus wat tips en adviezen van Paula en Dan.

Een scherm met de instructies voor het bouwen van een Canon Creative Park-sjabloon van een Japans kasteel.

In Canon Creative Park staan niet alleen projecten met papieren creaties, maar ook voor pop-upkaarten, wenskaarten, kalenders en wanddecoraties. Elke sjabloon, van eenvoudig tot meer geavanceerd, is voorzien van eigen instructies, zodat je iets moois kunt maken, ongeacht je vaardigheidsniveau.

Kies je favoriete reismoment

Een laptopscherm met een sjabloon van een Nederlandse windmolen die je kunt downloaden op de Canon Creative Park-website.

Naast de Big Ben koos Paula ook om een Nederlandse windmolen te maken als herinnering aan haar reizen. "Ik heb maar kort in Amsterdam gewoond, maar het was lang genoeg om een aanzienlijke impact te maken", vertelt ze. "Ik vind de cultuur gewoon geweldig. Mijn moeder heeft ook in Amsterdam gewoond toen ze jonger was, dus het betekende veel om deze molen te maken."

Een man houdt een geassembleerd Canon Creative Park-sjabloon van het kasteel van Nagoya in Japan vast en bewondert het.

Dan heeft voor deze uitdaging het historische kasteel van Nagoya gekozen, maar er zijn ook andere Japanse monumenten om uit te kiezen, waaronder het kasteel Matsuyama, het kasteel Matsumoto, het kasteel Shuri en zelfs een mini-versie van het Nationaal Museum voor Westerse Kunst.

Paula en Dan kozen voor het namaken van historische gebouwen waar ze een persoonlijke band mee hadden. Paula koos voor de Big Ben uit Londen, en een windmolen als symbool voor Nederland, omdat ze ooit in Amsterdam woonde. "De Big Ben is hartstikke Brits en iconisch en ik heb onlangs onze zoon Freddie meegenomen om hem te zien, dus het voelde nog specialer om zo'n mooi gebouw samen te delen. Toen ik hem had gemaakt, wist hij wat het was en deed het hem denken aan onze leuke dagtocht naar Londen", zegt Paula.

Dan koos voor een Japans kasteel nadat hij in het land had gewerkt, toevallig in de tijd dat Paula in Amsterdam woonde. "Japan heeft een speciale plek in mijn hart", legt hij uit. "Aan het begin van mijn carrière had ik het geluk dat ik er twee keer werd gedetacheerd voor mijn werk en ik werd verliefd op de cultuur en de sfeer", zegt hij. "Het wandelen in parken tijdens het kersenbloesemseizoen en het bezoeken van historische plaatsen, zoals Nikko, zijn herinneringen die me voor altijd zullen bijblijven."

Kies een bezienswaardigheid

Een Canon Creative Park-sjabloon van de Big Ben komt uit een Canon PIXMA-printer.

De Big Ben is niet de enige Londense bezienswaardigheid in Creative Park – er is ook een sjabloon voor de Tower Bridge. Als je het land van je keuze dichterbij wilt brengen met eenvoudigere ontwerpen, kun je kiezen voor bloemen of dieren die symbool staan voor dat gebied.

Met zoveel gratis sjablonen om uit te kiezen, zul je zeker een herkenningspunt vinden dat voor jou betekenis heeft. Van het Colosseum in Rome en de Eiffeltoren in Parijs, tot de Sagrada Familia in Barcelona en de scheve toren van Pisa, er zijn talloze projecten voor papieren creaties om uit te kiezen.

Paula stelt voor het ontwerp van je sjabloon te koppelen aan ideeën voor verjaardagsfeestjes, huwelijksaandenkens, vrijgezellenfeesten en meer. "Het is zo'n leuk idee voor feestjes. Zelfs voor een bruiloft zou je verschillende betekenisvolle locaties of de bestemming van een huwelijksreis in de tafelversieringen kunnen verwerken. Dat zou voor een stel heel leuk zijn om te doen, en je zou vrienden kunnen vragen je te helpen", zegt ze.

Papieren creaties van bezienswaardigheden kunnen ook een geweldige optie zijn voor een afscheidsfeestje, om een jubileumcruise te vieren of om iemand thuis te verwelkomen na een reis.

Knippen, vouwen en bouwen

Handen die een liniaal en een schaar gebruiken om een deel van een Canon Creative Park-sjabloon uit te knippen.

Paula en Dan vonden de uitdaging om de bezienswaardigheden te bouwen geweldig. Het maken van deze ingewikkeldere ontwerpen kan enkele uren duren. Door je te concentreren op deze klus kan je stemming verbeteren en stress en spanning verminderen.

Handen die met een schaar delen uitknippen uit een Canon Creative Park-sjabloon van de Big Ben, geprint op Canon matglans fotopapier.

Paula was onder de indruk van Canon's matglans fotopapier. "De kwaliteit van de print was geweldig", zegt ze. "Het detailniveau was ongelooflijk. Als je dit knutselproject zou proberen te maken met kopieerpapier, zou de constructie nooit stand houden."

Als je het sjabloon hebt gedownload, zorg er dan voor dat je de juiste materialen gebruikt, zoals het aanbevolen Canon matglans fotopapier. Dat kan echt een verschil maken voor de uiteindelijke constructie.

"Ik raad echt aan het Canon matglans fotopapier te gebruiken", voegt Paula toe, "want dat vouwt veel gemakkelijker en houdt zijn vorm goed vast. Ik zou ook zeker aanraden de tijd te nemen voor het vouwen en ervoor te zorgen dat je randen scherp en netjes zijn, zodat wanneer je het in elkaar zet, het in die vorm blijft en je het niet hoeft te forceren."

Dan is het ermee eens dat je voldoende tijd moet nemen voor deze taak. Zo beleef je er meer plezier aan, vooral als je met familie en vrienden knutselt. "Trek meer tijd uit dan wordt aanbevolen", zegt hij. "Hierdoor voel je geen druk om het af te maken, waardoor je je gaat haasten of fouten gaat maken. Neem de tijd en je zult versteld staan van het eindresultaat."

Waarom print je de instructies niet en verspreid je het project over meerdere avonden. Zo daag je jezelf uit om het beste bouwwerk te maken en als je dan ziet hoe alles samenkomt, heb je echt een voldaan gevoel.

Show je creatie

Een papieren windmolen gemaakt van een Creative Park-sjabloon die is uitgestald naast een vlag van Nederland, een fietsje en een paar houten klompen.

Je papieren creatie kan deel uitmaken van een thematische presentatie in combinatie met souvenirs en herinneringen aan je bezoek.

Een papieren model van de Big Ben op de Union Jack-vlag.

Paula denkt dat knutselen met papier een geweldige manier kan zijn om kinderen te laten kennismaken met verschillende landen en culturen. "Ik denk echt dat scholen baat hebben bij zoiets", zegt ze. "Vorig schooljaar had de klas van mijn zoon een project genaamd 'hou van je buurt'. Het draaide om Groot-Brittannië, Londen en ons dorp. Een model van de Big Ben zou een geweldig onderwerp zijn waar kinderen van kunnen leren."

Wanneer het harde werk klaar is en je je geprinte gebouw van je reis in elkaar hebt gezet, is het tijd om je creatie te bewonderen. Of je nu van plan bent je architectonische meesterwerk op te hangen, aan de muur te bevestigen of als tafeldecoratie te gebruiken, er zijn genoeg ideeën om je papieren creatie tentoon te stellen.

"We hebben een vitrinekast vol boeken en aandenkens, dus we zijn van plan daar wat van Dans spullen uit Japan in te zetten om een thema te creëren", zegt Paula.

Dan en Paula vinden deze activiteit een briljante manier om over andere culturen te leren en bovendien een leuke creatieve uitlaatklep. "Er is gewoon zoveel te leren van verschillende mensen", zegt Dan enthousiast. "Er is ook zoveel moois te zien en te horen en elke keer versterkt dat het gevoel dat we samen leven op een heel bijzondere plek die we moeten respecteren en beschermen."

Geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan? Kijk eens onder de hashtag #MadeWithPixma voor meer creatieve ideeën en deel dan je zelfgemaakte wereldwonderen en tag @canonemea.

Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • CREATIEF PRINTEN

  Een knutselwerk van het zonnestelsel

  Neem de tijd om de verzameling papierkunstwerken met ruimtethema's van Creative Park opnieuw te bekijken, ervan te leren en ermee te spelen.

 • CREATIEF PRINTEN

  Professioneel reisverslag

  Tover je Canon Zoemini S2-vakantiekiekjes om in je eigen creatieve reisverslag.

 • PRINTEN

  De beste printers voor ontwerpers

  Printers zijn belangrijke tools voor ontwerpers - Canon helpt je het juiste model te kiezen voor jouw behoeften.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  De beste tips & tricks voor attente knutselcadeaus van papier

  Ontdek hoe je betekenisvolle cadeaus maakt met Canon's Creative Park en je PIXMA-printer.