CREATIEF PRINTEN

Buitenaards: papierwerk met ruimtethema's

Ga voor de sterren met Canon Creative Park, een PIXMA-printer, papier, een schaar en wat lijm.
Een papieren astronaut op een houten tafel, omringd door andere papieren sjablonen met ruimtethema's van Canon Creative Park.

De fasen van kinderen kunnen even snel veranderen als de wind, en daarom zijn recyclebare knutselwerken een geweldige manier om nieuwe passies te ontdekken. Creative Park is beschikbaar als website en als app. Het is een fantastisch, gratis hulpmiddel, boordevol met duizenden sjablonen en ideeën voor papierknutselwerk. Er zijn tal van opties voor ruimtefanaten, geschikt voor knutselaars van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus, van een eenvoudig zonnesysteemmobiel tot een gedetailleerde replica van de Mars Rover "Curiosity".

Papierknutselwerken bieden ook de mogelijkheid om via activiteiten te leren, doordat ze jonge geesten stimuleren met vragen en de fantasie prikkelen, zodat je je de komende weken kunt vermaken met spelen met ruimtethema's. Je kunt je kosmische knutselsessie zelfs afstemmen op een aankomend spektakel in de hemel, zoals een supermaan, een eclips of een meteorietenregen.

Mike en Gen Sidaway en hun drie kinderen - Chloe, Halle en Luke - hebben een grote interesse in de ruimte en konden niet wachten om een selectie astronomische ontwerpen te lanceren. Ontdek hoe ze het er van af gebracht hebben.

Je interstellaire avontuur plannen

Een gezin dat rond een salontafel zit, met een Canon PIXMA-printer en een selectie papieren modellen met ruimtethema's, gemaakt op basis van Creative Park-sjablonen.

"Dit was niet alleen een leuke manier om samen tijd door te brengen, maar ik vond het ook heel ontspannend", zegt Gen, hier op de foto met Mike, Chloe, Halle en Luke, enthousiast. "Ik denk dat ik hierna de scrapbooksjablonen ga proberen, maar er zijn ook zoveel kerstdecoraties die ik wil maken."

Zoals bij de meeste opties voor papierknutselwerk in Creative Park heb je voor je keuzes in de ruimte niets speciaals nodig. Bekijk de instructies voor elke sjabloon die je kiest, want voor sommige sjablonen heb je een touw, elastieken of kleurpennen nodig. Hier vind je een lijst met de algemene benodigdheden:

 • Creative Park-app (of -website)
 • Een Canon PIXMA-printer, zoals de PIXMA TS7650i
 • Canon Matglans Foto Papier of standaardprinterpapier (raadpleeg de richtlijnen voor sjablonen)
 • Schaar
 • Liniaal of pen zonder inkt om vouwlijnen te maken
 • Lijm of dubbelzijdig plakband

Selecteer je ruimtesjabloon

Een persoon bladert op een laptop in Canon Creative Park door de sjablonen met ruimtethema's. Naast de laptop bevindt zich een pak Canon-fotopapier. Achter de laptop staan een Canon PIXMA-printer en op een plank zit een van papier geknutselde astronaut.

Gen en Mike gebruikten de sterbeoordelingen die bij elk van de sjablonen in Creative Park zijn vermeld als richtlijn om te bepalen welke knutselactiviteiten het beste zijn afgestemd op het vaardigheidsniveau van hun kinderen. "Ik vind het geweldig dat er zoveel verschillende sjablonen zijn", zegt Gen. "De meisjes hebben al een aantal poppenhuizen uitgekozen die ze willen maken, en Luke vindt de dinosaurusknutselwerken er leuk uitzien."

Het kiezen van een ontwerp dat je dapper wilt verkennen klinkt misschien eenvoudig, maar het kan lastiger zijn dan je denkt, omdat er tientallen op de ruimte geïnspireerde opties voor papierknutselwerk zijn om uit te kiezen. Terwijl de helder gekleurde hangende maandecoratie kleinere kinderen in verrukking brengt, kan een arsenaal raketten, zoals de Saturn V of de Space Shuttle-set, oudere kinderen inspireren om al knutselend te leren. Een gesprek over wat je kind graag wil bouwen is een geweldige manier om het thema te gaan verkennen - van de planeten in ons zonnestelsel tot hoe een ruimtevaartuig werkt. Misschien leer je zelf ook wel iets van!

Elke knutselsjabloon wordt geleverd met een sterclassificatie, die het moeilijkheidsniveau aangeeft en informatie biedt over hoe lang het ongeveer zal duren om het te maken. De Sidaways hebben kinderen van verschillende leeftijden. Het was dus belangrijk om een verstandige keuze te maken. "De classificaties waren erg nuttig", legt Gen uit. "Creative Park is enorm groot en er is zoveel keuze, en dit is een hulp geweest om te beslissen wat het beste zou zijn voor elk kind. Er was echt voor elk wat wils."

Maak je klaar om te printen

Een hand houdt de rand vast van een Creative Park-sjabloon dat uit een Canon PIXMA-printer komt, die naast de in elkaar gezette papiermodellen met ruimtethema's staat.

"Ik was echt onder de indruk van hoe eenvoudig de installatie van de Canon PIXMA TS7650i is; je hoeft hem alleen maar aan te sluiten en hij vertelt je letterlijk wat je moet doen", zegt Mike. "Het printen zelf was ook ongelooflijk eenvoudig, of we nu de smartphone-app of de computer gebruikten."

Wanneer je je ontwerp hebt gekozen, selecteer je printen en binnen enkele seconden is je sjabloon klaar. Mike vertelt dat hij het gemak om rechtstreeks op zijn smartphone via de Creative Park-app te printen op prijs stelde. "We hebben geprobeerd rechtstreeks via de app en vanaf de computer te printen, en we vonden beide methoden heel eenvoudig en intuïtief", voegt hij eraan toe. "Je volgt gewoon de eenvoudige instructies en de printer doet de rest."

De sjablonen worden in enkele seconden geprint en zijn direct vingerdroog, dankzij de duurzame PIXMA-inkt van de printer. "Ik was zo blij dat de sjablonen zo snel werden geprint, want zo had elk kind iets om handen", zegt Gen. "Anders hadden de kinderen lang moeten wachten, en zouden ze uit verveling iets anders gaan doen. Dankzij het Canon-Matglans Foto Papier dat we hebben gebruikt, is de inkt goed opgenomen en zijn er geen vlekken."

Je sjablonen in elkaar zetten

Een moeder helpt haar zoon een schaar te gebruiken om een papieren sjabloon met een ruimtethema van Canon Creative Park uit te knippen.

Van het snijden en het maken van vouwranden tot het vouwen en het plakken, elk gezinslid was betrokken bij het bouwen van de papieren modellen met ruimtethema.

Twee kinderen aan een tafel, één van hen heeft een boek vast met feiten over de zon en het andere kind heeft een in elkaar gezet papieren sjabloon van Creative Park vast.

De zon bevindt zich op 149 miljoen kilometer van de aarde - slechts een van de vele ruimtegerelateerde feiten die de kinderen in het gezin Sidaway hebben geleerd tijdens het knutselen.

Zodra je sjabloon is geprint, is het tijd om het te knippen en te vouwen. Je kunt een schaar of, voor meer geavanceerde sjablonen, een knutselmes en snijplank gebruiken. Vergeet niet om na het vouwen de vouwlijnen te maken, om ervoor te zorgen dat de sjablonen hun vorm behouden. Volg daarnaast de lijst met stapsgewijze instructies die bij de meeste sjablonen wordt geleverd. "Bestudeer de patronen en zoek van tevoren uit wie aan welk deel gaat werken", zegt Mike.

Gen voegt toe: "Mijn beste tip is het gebruik van een oude pen zonder inkt en een liniaal om vouwlijnen te maken voor de onderdelen. De pen snijdt niet helemaal door, maar maakt toch een indruk die diep genoeg is. Doe dit vooral vóórdat je gaat lijmen."

Je kunt PVA, een lijmpistool, lijmstippen, een milieuvriendelijk alternatief of zelfs tape gebruiken om je sjablonen aan elkaar te bevestigen. Afhankelijk van de lijm die je gebruikt, zijn je creaties mogelijk ook recyclebaar. Misschien moet je ook clips of pinnen gebruiken om enkele sjablonen op hun plaats houden terwijl ze drogen, opdat ze hun vorm behouden. Gen raadt aan een sneldrogende lijm of zelfs een dun dubbelzijdig plakband te gebruiken, om het hechtproces te versnellen.

Om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten, kun je enkele taken zelfstandig laten uitvoeren. Andere modellen kun je dan samen maken als activiteit om de familieband te versterken. Dat is de strategie die Mike en Gen hebben gebruikt, en hun dochter Chloe zei dat ze dit echt leuk vond. "We hebben op school over de ruimte geleerd, maar door het bouwen van het model structuur van de Zon met mijn moeder heb ik dingen geleerd die ik nog niet wist. Het was ook erg leuk om samen als gezin tijd door te brengen en iets creatiefs te doen."

Naast het model van de Zon en de bijbehorende feitenbrochure, werkten Chloe en Gen aan de complexere astronaut, terwijl Mike Halle en Luke hielp met de diorama's van Mars en de Maan. "De jongere kinderen genoten van al het uitsnijden en plakken, maar ik denk dat de meesten onder hen het vooral leuk vonden om, toen alles klaar was, met de astronaut te spelen op de diorama-sets", zegt Mike.

Gooi je in het spel

Iemand plaatst een papieren zon, gemaakt op basis van een Creative Park-sjabloon, op een plank.

"Ik ben zo verbaasd, maar zo blij met hoeveel we hebben genoten toen we samen als gezin deze leerzame en leuke papierkunstwerken hebben gemaakt", zegt Gen. "De kinderen spelen er nog steeds mee, en ze hebben het er nog steeds over hoeveel ze ervan hebben genoten om ze te maken."

Een kind plaatst een papieren astronaut in een Creative Park Moon-diorama.

Het maken van papieren sjablonen van Creative Park is niet alleen een leuke en leerzame activiteit voor het hele gezin, maar je kunt zo vaak je maar wilt met de modellen spelen. Halle en Luke hebben uren gespeeld dat de astronaut nieuwe planeten verkent.

Zodra al het knutselen gedaan is en de lijm is opgedroogd, kun je rustig gaan zitten en je knutselwerk bewonderen, en kan je ruimteavontuur beginnen. "We hebben zoveel plezier gehad met onze ruimtevaarder", zegt Halle, het middelste kind, enthousiast. "We spelen dat hij overal in huis op avontuur gaat, en van planeet naar planeet springt. Ik vind het geweldig hoeveel details er zijn en hoe je de armen en benen kunt bewegen." Luke, de jongste, voegt toe: "Ik laat hem graag door de lucht vliegen."

Gen zegt dat de nieuwe ruimtemodellen niet alleen veel speelmogelijkheden bieden, maar ook geweldige decoraties zijn in de slaapkamers van de kinderen. "De diorama's springen enorm in het oog op hun boekenplanken. Bovendien zijn het allemaal dingen waarmee ze steeds opnieuw kunnen spelen." En dan hebben we het nog niet eens over de hartverwarmende, tastbare herinnering aan de leuke familiemomenten.

De volgende keer dat je kind naar de uitgestrekte nachtelijke hemel kijkt en aan je vraagt wat er te vinden is, kun je dus Creative Park gebruiken om de leergierigheid te stimuleren en fantasie te prikkelen. Misschien word je geïnspireerd om wat je door een telescoop ziet te printen of om de planeet, ster of satelliet te fotograferen om te kijken hoe ze er in vergelijking uitzien. Bekijk onze Pinterest-pagina voor inspiratie over papierknutselwerk en vergeet niet je buitenaardse creaties te delen op sociale media, met de hashtag #MadeWithPIXMA!

Geschreven door Natalie Denton

Gerelateerde producten

 • Inkjetprinters

  Matte Photo Paper MP-101

  Matte Photo Paper zorgt met een matte afwerking voor hoge kwaliteit prints van foto's, illustraties en tekst. Ook geschikt voor meer creatieve toepassingen, zoals wenskaarten, displays en papierkunst.
 • PIXMA TS8750-serie

  Printers voor thuis

  PIXMA TS8750-serie

  Print scherpe documenten en foto's in rijke kleuren met deze hoogwaardige, gebruiksvriendelijke All-in-One printer met zes kleuren inkt, voor het hele gezin
 • PIXMA TS7650i

  Printers voor thuis

  PIXMA TS7650i

  Een snelle, gebruiksvriendelijke, hoogwaardige printer waarmee je zonder zorgen goedkoper print via het PIXMA Print Plan.
 • Gerelateerde artikelen