NACHTFOTOGRAFIE

Tips voor maanfotografie: zo maak je buitenaardse opnamen van de nachtelijke hemel

Volg deze stapsgewijze handleiding voor creatieve maanfotografie en maak al snel tijdloze foto's van de hemelse metgezel van de aarde.
Een close-up van de maan, waarvan slechts een kwart zichtbaar is, gefotografeerd met een Canon EOS R8 door astrofotograaf Mara Leite.

De maan is altijd al een favoriet onderwerp voor fotografen over de hele wereld, en dan vooral tijdens die zeldzame momenten dat er een supermaan of een bloedmaan is. Het is echter een uitdaging om haar schoonheid volledig vast te leggen. Het kan lastig zijn om een helder onderwerp op grote afstand vast te leggen bij weinig licht. Maar met de juiste kit en belichtingsinstellingen, plus een zorgvuldige planning voordat je op pad gaat, maak je prachtige, gedetailleerde foto's van de maan en sfeervolle maanlandschappen. Hier wordt alle informatie gedeeld die je nodig hebt om de maan te fotograferen met advies van experts over instellingen en kit, en tips over hoe je de beste maanfoto's kunt maken van astrofotograaf Mara Leite.

1. Krijg inzicht in de maan

Een reepje van de maansikkel tussen twee pilaren van een kerk, gefotografeerd met een Canon EOS R10.

"Apps of websites kunnen worden gebruikt om de verschillende stadia van de maan te volgen", vertelt bekroonde landschaps- en astrofotograaf Mara. "Deze vermelden de tijden van maansopkomst en maansondergang voor locaties over de hele wereld." Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 100 mm, 1/5 sec, f/6.3 en ISO 1250. © Mara Leite

Silhouet van een tak met bladeren tegen een onscherpe volle maan, gefotografeerd met een Canon EOS R10.

"Specifieke apps kunnen zelfs de beweging van de maan in de lucht volgen en berekenen hoe groot de maan zal lijken ten opzichte van het onderwerp", vertelt Mara. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 400 mm, 1/320 sec, f/9 en ISO 1250. © Mara Leite

De baan van de maan rond de aarde duurt 27,322 dagen. Deze cyclus is onderverdeeld in fasen: nieuwe maan, jonge maansikkel, eerste kwartier, wassende maan, volle maan, afnemende maan, laatste kwartier, asgrauwe maan, weer gevolgd door nieuwe maan. Elke fase geeft je niet alleen een ander perspectief op de maan, maar heeft ook invloed op de lichtomstandigheden, van een heldere volle maan tot een nauwelijks zichtbare nieuwe maan.

Sommige momenten in de maankalender zijn echt bijzonder. Als de maan dichter bij de aarde staat en er op dat moment ook een volle maan is – het moment waarop de zon, de maan en de aarde allemaal in een lijn staan – zien we een grotere volle maan of supermaan. Een bloedmaan, het moment waarop een gewone supermaan samenvalt met een totale maansverduistering, is nog zeldzamer. Dit betekent dat de aarde het directe zonlicht tegenhoudt. Het weerkaatste licht van de dampkring zorgt er vervolgens voor dat de maan een lichte, rode tint krijgt.

2. Denk vooruit

De maansikkel in de nachtelijke hemel achter een vuurtoren, gefotografeerd met een Canon EOS R8.

"Het is duidelijk waarom je naar de weersvoorspellingen moet kijken", zegt Mara. "In tegenstelling tot regen of dichte bewolking zijn wolken niet altijd slecht. Ze kunnen extra lading en een mysterieus effect geven aan je maanfoto's. Ik raad aan de bewolkingsdichtheid en de windsnelheid te controleren op weerwebsites of bij het plaatselijke weerstation." Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 100 mm, 1,6 sec, f/5.6 en ISO 6400. © Mara Leite

Een volle maan boven een Portugees klooster, gefotografeerd met een Canon EOS R8.

"Als het maar even mogelijk is, ga ik voor de geplande opnametijd persoonlijk naar de opnamelocatie om te controleren of er geen obstakels in mijn zichthoek zijn en of de plek na werktijden open is", zegt Mara. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 325 mm, 1/320 sec, f/8 en ISO 1600. © Mara Leite

Foto's maken van de maan is niet alleen een leuke test voor je camera-vaardigheden, maar het is ook een interessante manier om de rotaties van de aarde en de maan te leren kennen. We weten precies waar de maan opkomt, hoe ze door de lucht beweegt, en waar ze weer ondergaat, voor elke nacht in de komende jaren. Er zijn verschillende handige apps voor je smartphone die je kunnen helpen nauwkeurig de juiste hoeken te plannen. Een volle maan komt direct tegenover de ondergaande zon op.

Houd rekening met het tijdstip. De maan is misschien wel het indrukwekkendste als deze net boven de horizon verschijnt – dit wordt 'maansopgang' genoemd. En als je een supermaan fotografeert, kan het bijzonder indrukwekkend zijn om dan te fotograferen. Het licht moet zijdelings door de dampkring naar je toe reizen, waardoor de maan een warme gloed krijgt. Dit is ook het moment waarop de maan het grootst lijkt, hoewel dit een illusie is. Ze blijft de hele nacht dit formaat, maar de ronding van de dampkring werkt als een soort vergrootglas.

Het is ook belangrijk om de weersverwachting te controleren voordat je op pad gaat. Als het helder is, heb je optimaal zicht. Bekijk locaties die je een goed zicht bieden op wat er gebeurt en die visueel interessant zijn, zoals een boeiende skyline, maar die zo min mogelijk afleiden. Zorg ervoor dat je kit klaarstaat. Dat betekent volledig opgeladen en alles ingepakt. De maan beweegt snel. Je wilt dus niet naar huis moeten rennen voor iets dat je bent vergeten, anders mis je dat speciale moment!

3. Instellingen voor maanfotografie

Iemand past het variangle scherm van een Canon EOS RP aan tijdens het fotograferen van de maan.

Opnamen maken van zo'n helder onderwerp in het donker kan voor problemen met het licht zorgen. Probeer de belichting daarom handmatig in te stellen.

Het scherm van een Canon EOS RP toont de peaking instellingen.

Als je niet goed kunt scherpstellen op de maan, kun je proberen handmatig scherp te stellen. Gebruik Live View en schakel Focus Peaking in om ervoor te zorgen dat alle details scherp zijn.

Automatische belichting werkt niet altijd goed als je de maan fotografeert, dus je kunt de belichting beter handmatig instellen. De intensiteit van het zonlicht op de maan blijft hetzelfde, dus er is een simpele regel voor belichting - de 'looney 11'. Stel het diafragma in op f/11 en zet de sluitertijd op het tegenovergestelde van de ISO. Bij ISO 100 gebruiken we dus 1/100 sec, bij ISO 200 wordt het 1/200 sec, etc. Je kunt hier echter mee spelen - je kunt de sluitertijd en het diafragma veranderen tot de foto er goed uitziet.

4. De beste kit voor maanfotografie

Een reepje van de maansikkel achter een lantaarnpaal, gefotografeerd met een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens.

De Canon EOS R10 is voorzien van -4 EV scherpstellen bij weinig licht, zodat je ook bij slecht licht nauwkeurig kunt scherpstellen. Combineer deze met de betaalbare maar krachtige RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM-lens om prachtige foto's van de maan te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens, ingesteld op 105mm, 1/5 sec, f/7.1 en ISO 800. © Mara Leite

De maan in het eerste kwartier zichtbaar in de lucht, gefotografeerd met een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens.

Dankzij de 5,5-stops Optical Image Stabilizer is de Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM een geweldige lens voor maanfotografie, omdat deze meer stabiliteit biedt voor fotograferen vanuit de hand – ideaal voor die snelle opnamen als je geen tijd hebt om een statief neer te zetten. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-lens, ingesteld op 400 mm, 1/200 sec, f/8 en ISO 1000. © Mara Leite

Een lange lens is onmisbaar voor close-up maanfoto's, maar maak je daarover nog niet te veel zorgen als je pas begint. Je hebt geen snelle, dure lens nodig. De maan is namelijk zo helder dat je niet het grootste diafragma van de beste lange lenzen hoeft te kiezen. Zelfs een standaardzoomlens zoals de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM of de RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM werkt goed. Je kunt misschien niet het hele beeld vullen, maar het overbodige kun je later ook altijd bijsnijden. Dit is waar EOS R System-camera's, met hun hoge resolutie, tot hun recht komen. De full-frame Canon EOS R8 biedt haarscherpe helderheid, zelfs bij weinig licht, en de APS-C-sensoren op de Canon EOS R10 en EOS R50 geven lenzen een smallere zichthoek, waardoor het bereik van bredere lenzen wordt vergroot.

5. Kom dichterbij

Een close-up van de maan met details van haar oppervlak.

Een wassende of afnemende maan (als de maan ongeveer voor driekwart vol is) is een geweldig moment om details op het oppervlak vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 800mm F11 IS STM-lens en een Extender RF 2x, ingesteld op 1600mm, 1/50 sec, f/22 en ISO 100.

Een volle maan is adembenemend, maar het is misschien niet het beste moment om hier foto's van te maken als je details zoals kraters wilt vastleggen. Net als de manier waarop de uitklapbare flitser van een camera een gezicht verlicht, zorgt het licht van de volle maan ervoor dat veel schaduwen niet te zien zijn. Op andere tijden in de maand komt het licht meer van de zijkant, waardoor je de lichte delen en schaduwen kunt zien die nodig zijn om details van het maanlandschap vast te leggen. Een geweldige lens voor close-ups is de RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, die een lange telezoomlens combineert met beeldstabilisatie. Als je het beeld echt wilt vullen, kies je een zeer lange lens, zoals de RF 600mm F11 IS STM. Het diafragma van f/11 is perfect om de maan te fotograferen, want deze past bij de 'looney 11'-regel voor belichting. Als je het bereik van je lenzen wilt vergroten, kunnen lensextenders zoals de Extender RF 1.4x en Extender RF 2x van pas komen.

6. Zorg voor een breder blikveld

Aan de donkere hemel is de heldere maan zichtbaar, boven een nachtscène van een rivier, brug en boten met daarachter een stadsgezicht.

Om nieuwe locaties te vinden, gebruikt Mara online kaarten en sociale media om interessante onderwerpen en voorgronden te bestuderen in het gebied dat ze fotografeert. "Het kan ook nuttig zijn om de bewoners om informatie te vragen", zegt ze. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 19 mm, 20 sec, f/22 en ISO 640. © Mara Leite

De maan hoog in de lucht boven lichtoranje wolken en een waterlichaam, gefotografeerd bij zonsopgang met een Canon EOS R8.

Het f/4-diafragma van de Canon RF 14-35mm F4L IS USM-lens blijft constant over de volledige brandpuntsafstand. Dit betekent dat de sluitertijd en ISO niet veranderen als je inzoomt op de maan. Gefotografeerd met een Canon EOS R8 en een Canon RF 14-35mm f/F4L IS USM-objectief, ingesteld op 17mm, 1/500 sec, f/6.3 en ISO 2500. © Mara Leite

Experimenteer creatief met een bredere lens, zoals de Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Hiermee kun je de maan in een bestaand landschap opnemen. Als je de maan op zichzelf ziet, kan hij wat spookachtig lijken. Met bekende oriëntatiepunten of een bepaalde skyline kun je context toevoegen en interessante composities maken. Je kunt bovendien met de schaal spelen voor krachtige effecten.

Til je foto's van de maan naar een hoger niveau met nog meer tips en inspiratie van professioneel fotograaf Andrew Fusek Peters*.


Geschreven door James Paterson, Phil Hall en Rachel Segal Hamilton

* Alleen beschikbaar in geselecteerde talen.

Gerelateerde producten

  • Systeemcamera's

    EOS R8

    Stap over op full-frame fotografie en video en realiseer je creatieve ambities.
  • Systeemcamera's

    EOS R10

    Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor.
  • Systeemcamera's

    EOS R50

    Maak met je duimen de beste content met deze EOS R-systeemcamera, van scherpe foto's tot 4K-video en live streams. Alles in één speciaal apparaat.
  • Ultragroothoekzoomlens

    RF 14-35mm F4L IS USM

    Canon's ultragroothoek RF-lens legt de fijnste details met L-serie precisie vast tussen 14 en 35mm, terwijl uit de hand fotograferen eenvoudig is dankzij de 5,5-stops beeldstabilisatie.
  • RF-S-lenzen

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    Een APS-C-zoomlens met een groothoek- tot telelens uit de EOS R-serie die perfect is voor reizen, wildlife, sport en lifestyle.
  • RF-lenzen

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    De ideale lens voor liefhebbers van full-frame systeemcamera's, perfect voor dagelijks gebruik. De RF 24-105mm F4-7.1 IS STM is eenvoudig in gebruik en is licht, compact en klaar om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.
  • Telefotozoomlens

    RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

    Een veelzijdige, compacte en lichte RF 100-400 mm zoom met 5,5-stops IS voor het vastleggen van wildlife en actie zonder het gewicht.
  • RF-lenzen

    RF 600mm F11 IS STM

    Een revolutionaire supertelelens die compact en licht is, ideaal voor het vastleggen van wildlife, safari's of voor treinspotters.
  • Lenzen voor spiegelreflexcamera's

    RF 2x

    De Extender RF 2x biedt scherpte en veelzijdigheid met 2x extra vergroting om het bereik van compatibele RF-teleobjectieven en -zoomobjectieven te verdubbelen.
  • Gerelateerde artikelen

  • NACHTFOTOGRAFIE

    Fotografie van de sterrenhemel

    De beste technieken voor het fotograferen van sterren aan de nachtelijke hemel, waaronder time-lapses en foto's van sterrensporen.

  • NACHTFOTOGRAFIE

    Beste kit voor nachtopnamen voor beginners

    Camera's en lenzen voor schitterende nachtfotografie.

  • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

    Belichting bepalen

    Krijg diafragma, sluitertijd en ISO-instellingen onder de knie.

  • CREATIEF PRINTEN

    Een knutselwerk van het zonnestelsel

    Neem de tijd om de verzameling papierkunstwerken met ruimtethema's van Creative Park opnieuw te bekijken, ervan te leren en ermee te spelen.