A river flowing through a landscape of mossy rocks.

BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Belichting bepalen

Belichting is een maat van de hoeveelheid licht die de sensor van je camera raakt en die bepaalt hoe licht of hoe donker je foto wordt. Belichting bepaal je door middel van sluitertijd, diafragma en ISO. Als je één van deze dingen aanpast, beïnvloedt dat niet alleen je belichting maar ook je foto.

De AUTO-modus van je camera kan aan al je behoeften met betrekking tot belichting voldoen. Als je echter weet hoe de verschillende onderdelen je foto's beïnvloeden, durf je ook de handbediening te gebruiken. Dan krijg je foto's die echt opvallen.

In deze video laten we zien hoe je diafragma-, sluitertijd- en ISO-instellingen gebruikt voor de juiste belichting en het juiste effect op je foto.

Diafragma

Diafragma is de grootte van de opening in de lens waar licht doorheen valt. Elke lens heeft verschillende diafragma-instellingen, variërend van groot tot klein. Gebruik de modus Diafragmavoorkeuze (Av) om het diafragma te bepalen terwijl je de camera voor de algehele belichting laat zorgen.

Diafragma wordt in f-nummers gemeten. Een groot diafragma wordt met lage cijfers weergegeven. f/2.8 laat bijvoorbeeld meer licht binnen en geeft een vrij geringe scherptediepte (meer vervaging achter je scherpstelpunt). Een klein diafragma wordt met hogere cijfers weergegeven. f/16 laat bijvoorbeeld minder licht binnen en zorgt dat een groter gebied, van de voorgrond tot de achtergrond, scherp wordt weergegeven.

Gerelateerde artikelen
Improve your images with HDR photography

BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Verbeter je beelden met HDR-fotografie

Leer hoe je meerdere beelden van dezelfde scène kunt combineren om details vast te leggen in zowel de lichtste als de donkerste elementen van een foto.

canon-get-inspired-exposure-optiona-2-text-1920x1080

Deze twee opnamen hebben dezelfde belichting, maar verschillende diafragma's. Je ziet dat op de afbeelding links een klein diafragma voor meer scherptediepte met meer scherpere gebieden zorgt. Het grotere diafragma op de afbeelding rechts vermindert de scherptediepte waardoor een veel kleiner deel scherp is.

Sluitertijd

Sluitertijd geeft aan hoe lang de sensor wordt belicht. Dit wordt in seconden weergegeven. Gebruik de modus Sluitertijdvoorkeuze (Tv) om de sluitertijd te bepalen terwijl je de camera voor de algehele belichting laat zorgen.

Een korte sluitertijd zoals 1/1000s wordt gebruikt om snelle acties te ‘bevriezen’, zoals stromend water. Een lange sluitertijd wordt gebruikt om bijvoorbeeld een wazige stroom water te laten ‘bewegen’.

canon-get-inspired-exposure-optiona-3-text-1920x1080

Vergelijk deze twee opnamen die met bijna dezelfde belichting zijn gemaakt en je ziet wat voor effect een lange sluitertijd op het stromende water heeft. Voor een lange belichtingstijd kun je beter een statief of ondersteuning gebruiken om cameratrillingen te voorkomen.

ISO

ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor. Je kunt ISO dus gebruiken om het licht dat de sensor raakt te versterken, waardoor je meer met je sluitertijd en diafragma kunt variëren. ISO-waarden beginnen meestal bij 100 en worden hoger naarmate de gevoeligheid toeneemt.

ISO kan de kwaliteit van een afbeelding ook verslechteren waardoor je korreligheid, of ruis, en minder sprekende kleuren op je foto's krijgt. Indien mogelijk, kun je over het algemeen het beste lage ISO-waarden gebruiken.

canon-get-inspired-exposure-optiona-4-1920x1080

De scène rechts is veel donkerder dan de scène links. Als je een sluitertijd wilt gebruiken die kort genoeg is om zonder statief te fotograferen, moet je ter compensatie hogere ISO-waarden gebruiken. In dit geval is 1250 gebruikt, wat geen grote gevolgen had voor de beeldkwaliteit.

Belichting aanpassen

Het bepalen van de belichting is eigenlijk jongleren met deze drie instellingen. Als je bijvoorbeeld een kortere sluitertijd gebruikt om een actie te 'bevriezen', wordt je foto wellicht onderbelicht. Ter compensatie moet je dan een groter diafragma gebruiken. Wanneer je een kleiner diafragma gebruikt voor maximale scherptediepte, zul je de sluitertijd moeten verlengen. Je kunt ook ISO gebruiken om de belichting hetzelfde te houden. Deze relatie wordt vaak de belichtingsdriehoek genoemd.

Met de regelaar voor de belichtingscompensatie kun je je foto lichter of donkerder maken. Een negatief getal verkort de belichting en maakt de afbeelding donkerder; een positief getal verlengt de belichting en maakt de afbeelding lichter.

canon-get-inspired-exposure-optiona-5-800x534

Ondanks dezelfde hoeveelheid licht in de scène is de belichting op beide opnamen heel verschillend. De opname links is te donker of onderbelicht en rechts is de opname juist te licht of overbelicht. Belichtingscompensatie zou de belichting corrigeren.

Als je op deze manier de belichting aanpast, krijg je creatieve effecten. Maak je foto's donkerder en zorg voor meer sfeer en diepere kleuren, met name bij landschapsfotografie. Als je de belichting verhoogt, krijg je lichtere schaduwen en krijgt de foto een modernere uitstraling.

Als je de functie reeksopnamen met belichting gebruikt, leg je een scène met verschillende belichtingen vast, waaruit je achteraf de foto kiest die je het mooist vindt. Kies tussen 1 en 3 stops op de belichtingsschaal en laat de camera de benodigde aanpassingen aan de instellingen maken.

Als je de volgende keer op pad gaat met je camera, probeer dan verschillende instellingen uit en ontdek wat er allemaal met je foto's gebeurt.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken