fireworks header

Vuurwerk fotograferen

In de winter zijn er veel mogelijkheden om vuurwerk te fotograferen en in dit artikel wordt uitgelegd hoe je vuurwerk fantastisch in beeld brengt. Als je camera een Bulb-modus heeft, kun je nog indrukwekkendere foto's maken.

Vuurwerk fotograferen - snelle tips

Als je vuurwerk wilt fotograferen zonder veel apparatuur mee te nemen, kun je de snelle tips hieronder proberen of de video met de snelle tips voor het fotograferen van vuurwerk bekijken.

1) Schakel je flitser uit

Het eerste wat je absoluut moet doen, is je flitser uitzetten, welk apparaat je ook gebruikt.


2) Gebruik een modus waarmee je de instellingen zelf kunt bepalen

Zet je camera of je smartphone in een modus waarmee je de instellingen enigszins zelf kunt bepalen.


3) Onderbelichting

Als je een donkere scène wilt fotograferen, moet je de camera instellen op onderbelichting; anders krijg je een foto die te helder is voor een nachtscène.

Doe dit door 'negatieve belichtingscompensatie' toe te passen. Deze optie kan als een -/+ op het scherm verschijnen en je moet dit instellen rond -1 tot -2 om te experimenteren met onderbelichting.


4) Gebruik de modus voor continu-opnamen

Probeer de modus voor continu-opnamen omdat je zo in ieder geval de juiste opname kunt maken, zelfs als het vuurwerk eerder of later begint dan je had verwacht.


5) Experimenteer met de handmatige modus

Als je een camera hebt waarbij je de volledige controle hebt over de instellingen, kun je experimenteren met de handmatige modus.


6) Sluitertijd, diafragma en focus

In de handmatige modus selecteer je een sluitertijd van ca. 1/10e van een seconde en een diafragma van f/8. Stel de focus handmatig in op de afstand tot het vuurwerk.


7) Stel een lage ISO-waarde in

Zoek de ISO-instelling in het menu en stel je ISO laag in door ISO 200 te selecteren.


8) Houd de camera stabiel en gebruik de Image Stabilizer

Je kunt het beste een statief gebruiken om de camera te stabiliseren, maar als je de camera zelf vasthoudt, moet je de Image Stabilizer voor de lens inschakelen als je camera dit heeft. Hierdoor krijg je stabielere opnamen.


9) Controleer je resultaten en maak aanpassingen

Maak foto's zodra het vuurwerk begint en controleer of de resultaten helder genoeg zijn. Als de opnamen te donker zijn, kun je de ISO-instelling verhogen. Als je langere lichtsporen wilt vastleggen, moet je een langere sluitertijd instellen. Hierdoor heb je wel een grotere kans op cameratrillingen. Als de foto's te helder zijn, kun je de ISO-waarde verlagen tot 100 of het lensdiafragma instellen op f/11.


10) Maak echt indrukwekkende vuurwerkfoto's - met de Bulb-modus

Met de Bulb-modus kun je precies instellen wanneer de sluiter opent en sluit. Zo heb je een lange sluitertijd waarbij gedetailleerd gebeurtenissen zoals vuurwerk of een blikseminslag kunnen worden vastgelegd.

Om de Bulb-modus te vinden, moet je eerst zorgen dat de camera in de handmatige modus staat. Vervolgens moet je de sluitertijd aanpassen en na de 30 seconden-instelling zie je 'Bulb'. Op sommige camera's bevindt zich de Bulb-modus op het programmakeuzewiel. Bekijk hieronder de video over de Bulb-modus bij vuurwerkfotografie.