VUURWERKFOTOGRAFIE

10 tips voor explosieve vuurwerkfotografie

Kit, technieken en compositie – de beste tips voor het fotograferen van vuurwerk.
Veelkleurig vuurwerk ontploft in de donkere lucht boven een brug, waardoor het water eronder wordt verlicht.

Het spektakel van kleurrijk vuurwerk tegen de nachtelijke hemel heeft voor veel mensen iets magisch. En waarom zou je die magie niet kunnen vastleggen in een foto? Of je nu een compactcamera zoals de Canon PowerShot G7 X Mark III gebruikt, een systeemcamera zoals de Canon EOS R6 of een DSLR zoals de Canon EOS 90D, met deze 10 tips voor het fotograferen van vuurwerk, ben je goed toegerust om het spektakel tijdens de feestdagen vast te leggen.

1. Wat is de beste Canon-camera voor vuurwerkfotografie?

Een jonge vrouw met een blauwe muts en een Canon EOS RP-camera.

De technologie van systeemcamera's is ideaal voor vuurwerkfotografie. Bij camera's zoals de Canon EOS RP en Canon EOS R6 kun je direct zien hoe je belichting wordt, via de elektronische zoeker en het scherm aan de achterkant. Zo weet je precies hoe de foto uiteindelijk wordt. Als je een DSLR-camera zoals de Canon EOS 90D gebruikt, kun je hetzelfde doen op het scherm aan de achterkant, als je de Live View-modus en belichtingssimulatie inschakelt.

Het maakt niet uit welke kit je hebt of hoe ervaren je bent – vuurwerkfotografie kan eenvoudig en leuk zijn. Als je ergens buiten naar een vuurwerkshow kijkt, kun je dit perfect vastleggen met een camera in zakformaat, zoals de Canon PowerShot SX740 HS met zijn ultragevoelige CMOS-sensor of de Canon PowerShot G7 X Mark III met een lichtsterk diafragma van maximaal f/1.8, ideaal voor 's nachts en bij weinig licht fotograferen.

De krachtige Canon EOS RP en Canon EOS 90D zijn perfect voor fotografen die meer creatieve vrijheid willen. De full-frame sensor in de EOS RP biedt meer controle over de scherptediepte en betere prestaties bij weinig licht. De EOS 90D is al net zo indrukwekkend bij weinig licht. Met de speciale Nachtopnamen uit hand-modus voor scherpe opnamen bij weinig licht en zonder statief. Beide camera's zijn voorzien van de DIGIC 8-beeldverwerkingsprocessor van Canon, die beeldruis digitaal vermindert. Zelfs bij hoge ISO-instellingen (gevoeligheid) zorgt deze processor voor geweldige resultaten en flexibiliteit in het donker.

Nog een stapje hoger is de Canon EOS R6, een professionele camera die is ontworpen voor fotografie bij weinig licht. De camera heeft een 20.1 Megapixel full-frame sensor, wat betekent dat elke pixel groter en lichtgevoelig is. Dit resulterend in opnamen van superieure kwaliteit bij weinig licht en een uitzonderlijk dynamisch bereik. De camera beschikt ook over beeldstabilisatie van maximaal 8 stops bij gebruik van compatibele RF-lenzen. Hierdoor kun je scherpe nachtopnamen maken, zelfs als je vanuit de hand fotografeert en met relatief lange sluitertijden, om zo veel mogelijk licht te vangen.

2. Wat zijn de beste lenzen voor vuurwerkfotografie?

Rood en goudkleurig vuurwerk verlicht een donkere hemel.

De ingebouwde lenzen van compactcamera's zoals de Canon PowerShot G7 X Mark III zijn heel geschikt voor het fotograferen van vuurwerk – zoals hier te zien is, vastgelegd bij 36mm, 2 sec, f/11 en ISO125.

Roze en gouden vuurwerk explodeert in de lucht boven een stalen brug.

Met een compacte zoomlens kom je dichter bij de actie, en dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie zijn je opnamen uit de hand prachtig scherp. Gefotografeerd met een Canon EOS M10 (nu opgevolgd door de Canon EOS M200) en een Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 90mm, 6 sec, f/18 en ISO100.

Je kunt al geweldige foto's maken met de ingebouwde lens van je superzoom compactcamera of de kitlens die bij je camera is meegeleverd. Als je echter andere lenzen kunt gebruiken, kan je gevarieerder en creatiever zijn in je composities.

Met kortere brandpuntsafstanden kun je gebouwen en andere constructies in je composities opnemen voor extra context en een interessanter beeld. Een prime-groothoeklens, zoals de betaalbare Canon RF 16mm f/2.8 STM, is een geweldige basislens om in je kitbag te hebben met een Canon EOS R System-camera zoals de EOS RP of EOS R6. Dankzij het compacte ontwerp is het een veelzijdige metgezel voor allerlei soorten fotografie. Als je een EOS R System-camera combineert met een groothoekzoomlens, zoals de Canon RF 14-35mm f/4L IS USM of de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM, kun je de brandpuntsafstand wijzigen voor meer variatie in de compositie. Dit is vooral handig bij drukke evenementen waar de bewegingsruimte beperkt is.

Telelenzen daarentegen isoleren en benadrukken details, wat resulteert in indrukwekkende beelden die volledig zijn gevuld met vuurwerk.

Probeer voor het beste van beide werelden een zoomlens met een groot zoombereik, zoals de Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM, die het extra voordeel heeft van ingebouwde beeldstabilisatie voor consistent scherpe opnamen.

3. Wat is de beste locatie voor vuurwerkfotografie?

Het is de moeite waard om vooruit te plannen en om een plek te vinden die vrij is van obstakels. Bekijk de locatie bij daglicht en ga na uit welke richting de wind waait. Dit is vooral belangrijk bij het fotograferen van een vreugdevuur, want zo kun je voorkomen dat rook en vonken je kader binnensluipen. Als je van plan bent om een statief te gebruiken, zoek je een plekje waar de kans klein is dat er mensen in de weg lopen als je aan het fotograferen bent.

Een locatie met een interessant object op de voorgrond, zoals een brug, kan ook een andere dimensie aan je foto's toevoegen.

4. Hoe leg ik de sfeer van vuurwerk op een feest vast?

Een fel brandend sterretje dat in alle richtingen vonken verspreidt.

Sterretjes fotograferen is een geweldige manier om met het fotograferen van vuurwerk te beginnen en kost heel weinig. Experimenteren met schilderen met licht kan ook een leuke gezinsactiviteit zijn.

Een goede manier om de sfeer van een feest vast te leggen, is om familieleden te fotograferen als ze met sterretjes aan het spelen zijn en fantasievolle patronen tekenen met licht. De Canon Photo Companion-app heeft een zelfstudie waarin de beste technieken en instellingen voor schilderen met licht worden uitgelegd, evenals tal van andere ideeën voor prachtige foto's.

Een andere manier om een interessante foto te maken is door de weerspiegeling van vuurwerk in een raam vast te leggen terwijl vrienden of familieleden vanbinnen door het raam kijken. Maak een paar testfoto's zodat je zeker weet dat je onderwerpen goed worden belicht, en gebruik die instellingen als het tijd is voor het echte werk. Als je camera deze optie biedt, zorg dan dat je in RAW fotografeert. Dat geeft je maximale flexibiliteit om naderhand de belichting van verschillende delen van de foto te kunnen aanpassen. Nabewerking kan worden uitgevoerd in Digital Photo Professional (DPP), de gratis RAW-verwerkings- en bewerkingssoftware van Canon.

5. Hoe zorg ik dat mijn vuurwerkfoto's scherp zijn?

Roze en paars vuurwerk verlicht de lucht boven een brug.

Als je je camera instelt op Continu-opnamen, kun je een spectaculair beeld vastleggen, zelfs als het vuurwerk een moment voor of nadat je het verwacht komt. Gefotografeerd met een Canon EOS M10 en een Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 100mm, 6 sec, f/11 en ISO100.

Twee oranje vuurwerkbloemen barsten los in de donkere lucht.

Maak foto's terwijl het vuurwerk begint en controleer of je tevreden bent met de belichting. Als ze te licht zijn, kun je een kleiner diafragma (hoger f-getal) proberen, zoals f/11. Als ze te donker zijn, kun je een groter diafragma proberen of je ISO-instelling verhogen. Maar hoe lager de ISO, hoe scherper het beeld en hoe minder beeldruis. Gefotografeerd met een Canon EOS M10 en een Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 40mm, 30 sec, f/11 en ISO100.

Het eerste wat je moet doen, welk apparaat je ook gebruikt, is je flitser uitschakelen. Je wilt het licht van het vuurwerk vastleggen, dus moeten voorwerpen in de buurt, niet met een flitser worden verlicht. Stel dan de camera zo mogelijk in op een modus waarmee je enige controle hebt over instellingen, zoals de modus Sluitertijdvoorkeuze (Tv) of Handmatig (M).

Het is lastig te voorspellen wanneer het grootste en kleurrijkste vuurwerk verschijnt. Daarom is het ook een goed idee om je camera in te stellen op continu-opnamen, ook wel Burst-modus genoemd, en daarmee snel achter elkaar meerdere foto's te maken door de ontspanknop even ingedrukt te houden. Dit vergroot je kansen om één of twee foto's met bijzonder indrukwekkende explosies te maken. De Canon EOS R6 maakt continu-opnamen met maximaal 20 fps in de elektronische sluitermodus, zodat je niets van de actie hoeft te missen.

Als je camera op een statief staat, kun je de Canon Camera Connect-app gebruiken om je camerasluiter wireless te bedienen met je telefoon of tablet. Je kunt ook gebruik maken van een bekabelde of wireless afstandsbediening, of zelfs van de zelfontspanner van je camera. Dit zijn allemaal manieren om een foto te maken zonder de camera aan te raken, en dat helpt om cameratrilling te voorkomen en je foto's scherp te houden.

6. Hoe fotografeer ik vuurwerk zonder statief?

Als je lens is voorzien van beeldstabilisatie (zoek naar IS in de lensnaam) of als je een camera hebt zoals de Canon EOS R6 met beeldstabilisatie in de body, kun je kleine bewegingen voorkomen die ontstaan bij fotograferen vanuit de hand. Maar houd er wel rekening mee dat je sluitertijd kan worden verkort als je in de modus Diafragmavoorkeuze (Av) fotografeert. Als je een statief gebruikt, schakel de beeldstabilisatie van je lens dan uit. Voor extra stabiliteit kun je de camera ook op een stabiele ondergrond, zoals een richel of muur plaatsen. Gebruik Live View op het scherm aan de achterkant van de camera of maak testfoto's om je compositie te controleren.

7. Hoe stel ik scherp bij het fotograferen van vuurwerk?

Een kind met een jas en muts kijkt naar geel en rood vuurwerk in de lucht.

Een alternatieve manier om vuurwerk te fotograferen, is door scherp te stellen op een interessant onderwerp op de voorgrond. Dat levert dan een prachtige onscherpe achtergrond op. (De technische term voor de zijdezachte kwaliteit van achtergrondonscherpte is bokeh.) Gefotografeerd met een EOS 5D Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 85mm f/1.8 USM-lens, ingesteld op 85mm, 1/100 sec, f/1.8 en ISO1600.

Zet de camera op handmatige scherpstelling, of zet de AF/MF-schakelaar op je lens op MF-stand, en stel de scherpstelling in op oneindig. Dit wordt op de lens of het camerascherm aangeduid met het symbool ∞. Meestal is dit de afstand waarop je scherpstelt als je vuurwerk in de lucht fotografeert.

Als je voorgrondelementen in de foto wilt opnemen en deze ook scherp wilt houden, is het een goede tip om scherp te stellen op een punt op ongeveer een derde van de afstand tussen het voorgrondelement en de achtergrond. Hierdoor wordt een maximale scherptediepte bereikt en lijkt het grootste deel van de opname tussen de voorgrond en de achtergrond scherp. Dit is een snelle manier om een professionele techniek te emuleren die hyperfocale scherpstelling wordt genoemd. In de Canon Photo Companion-app kun je er meer over lezen en een nauwkeuriger hyperfocale-afstandscalculator gebruiken.

8. Welke instellingen moet ik gebruiken om vuurwerk te fotograferen?

Welke camera je ook gebruikt, een lagere ISO-instelling (lichtgevoeligheid) zorgt voor scherpere beelden met betere kleuren en minder ruis. Begin dus met een instelling zoals ISO100 of ISO125 en pas vervolgens het diafragma en de sluitertijd aan voor een goede belichting.

Als je vanuit de hand opnamen maakt, begin je met de langste sluitertijd die je kunt gebruiken zonder onacceptabele vervaging te veroorzaken die door camerabewegingen of de beweging van het vuurwerk ontstaat. Een sluitertijd van ongeveer 1/10 seconde werkt vaak goed. Deze is snel genoeg om de beweging van het vuurwerk te bevriezen, maar lang genoeg om het licht vast te leggen. Als je je camera op een statief zet, kun je veel langere sluitertijden, zoals één of twee seconden, gebruiken als uitgangspunt.

Als je wilt dat de hele scène enigszins scherp is, begin je met een diafragma-instelling in de buurt van f/8. Als je meer licht wilt, maar geen langere sluitertijd kunt gebruiken zonder vervaging, kun je proberen het diafragma te vergroten tot f/5.6 of f/4. Maar hoe groter je het diafragma maakt (dat wil zeggen, hoe kleiner het f-getal), hoe kleiner ook de scherptediepte wordt. Dit betekent dat een minder groot deel van de scène scherp is.

Het kan even uitproberen zijn om de juiste balans te vinden tussen een sluitertijd waarmee je de gewenste details met de gewenste scherpte vastlegt, in combinatie met een diafragma dat een goede belichting en de gewenste scherptediepte geeft. Als je met geen enkele combinatie van diafragma en sluitertijd goed belichte, scherpe resultaten kunt krijgen, probeer dan de ISO aan te passen. Camera's met grotere sensoren, zoals full-frame systeemcamera's zoals de EOS RP of EOS R6, bieden betere hoge ISO-prestaties en leveren de beste resultaten, maar het is nog steeds een goede vuistregel om de ISO laag te houden en alleen te verhogen als dat nodig is.

9. Hoe leg ik de vormen van vuurwerk vast?

Met de Bulb-modus van je camera kun je de sluiter zo lang als nodig is, openzetten. Dat betekent dat je het vuurwerk kunt fotograferen terwijl het een baan langs de hemel trekt en explodeert. Zo leg je lichtstrepen en indrukwekkende vormen vast. Als je de Bulb-modus wilt gebruiken, selecteer je de modus Handmatig (M) of Sluitertijdvoorkeuze (Tv) en draai je het instelwiel helemaal door tot het einde van de opties, na 30 seconden. Druk eenmaal op de ontspanknop om de sluiter te openen en nogmaals wanneer je deze wilt sluiten.

Bij een lange sluitertijd moet je de camera heel stil houden, dus heb je een statief nodig. Het gebruik van een draadontspanner of een afstandsbediening, zoals de Canon Wireless afstandsbediening BR-E1, is ook erg handig, omdat je hiermee handsfree opnamen kunt maken zodat je foto's haarscherp worden. Als je een camera hebt die geschikt is voor Wi-Fi, zoals de Canon EOS 90D, kun je ook de Canon Camera Connect-app proberen, waarmee je de sluiter op afstand kunt activeren vanaf je smartphone of tablet.

10. Hoe stel ik de juiste belichting in voor vuurwerk?

Een scenario waarbij helder vuurwerk explodeert tegen een donkere hemel, wijkt nogal af van de gebruikelijke fotografieonderwerpen. Daardoor zou je camera bij gebruik van automatische modi, voor instellingen kunnen kiezen die te helder zijn voor een nachtelijke vuurwerkopname. Als je in de handmatige modus fotografeert, of in een semi-automatische modus zoals Diafragmavoorkeuze (Av) of Sluitertijdvoorkeuze (Tv), kun je belichtingscompensatie gebruiken om dit te voorkomen. Zoek naar de -/+ knop of het -/+ pictogram op het scherm, en stel deze in op ongeveer -1 tot -2.

Als je de Handmatige modus (M) gebruikt, kun je ook letten op de belichtingsindicator op het LCD-scherm of onder in de zoeker van je camera. Kies een combinatie van instellingen waardoor de indicator naar de linkerkant van de schaal schuift.

Met vrijwel elke camera kun je spectaculaire foto's van vuurwerk maken. Het belangrijkste is echter dat je eropuit gaat, het probeert en plezier hebt!

Geschreven door Peter Wolinski

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • VUURFOTOGRAFIE

  Tips & tricks voor het fotograferen van vuur

  Ontdek de technieken die je nodig hebt om te fotograferen bij vuur of kaarslicht.

 • PARTYFOTOGRAFIE

  Toptips voor geweldige partyfotografie

  Leg geweldige partyfoto's vast met deze eenvoudige tips en technieken.

 • NACHTFOTOGRAFIE

  Fotografie van de sterrenhemel

  De beste technieken voor het fotograferen van sterren aan de nachtelijke hemel, waaronder time-lapses en foto's van sterrensporen.

 • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

  Fotograferen op afstand

  Ontdek de voordelen van opnamen op afstand voor allerlei soorten fotografie.

 • Meld je aan voor Canon's nieuwsbrief

  Ontvang het laatste nieuws en productinfo