VUURFOTOGRAFIE

Vuurfotografie: vlammen vastleggen

Of je nu een flikkerende kaars wilt fotograferen, de dansende vlammen van een kampvuur, of sprankelende sterretjes: de juiste technieken, instellingen en apparatuur maken het verschil.
Een opname van een kind dat naast een kampvuur staat met een lange sluitertijd en zwevende vonken die lange lichtpaden creëren.

Vuur is een prachtig onderwerp om te fotograferen en biedt eindeloze creatieve mogelijkheden. De schoonheid zit niet alleen in de vlammen zelf, ze geven het omliggende gebied ook een prachtig warm licht. Dit betekent dat vuur niet alleen een opvallend onderwerp kan zijn, maar ook een sfeervolle lichtbron voor portretten.

Vuur kan ook een uitdaging zijn om te fotograferen. Het probleem waar fotografen mee te maken krijgen is dat de bron erg helder is, terwijl het omliggende gebied vaak erg donker is. Dit hoge contrast kan het moeilijk maken om details vast te leggen in zowel de helderste als de donkerste delen van de scène. Maar met de juiste camera-instellingen en enkele eenvoudige vaardigheden kan iedereen prachtige foto's maken in de buurt van vuur.

Het fotograferen van vlammen is een geweldige vaardigheid om het hele jaar door te proberen, maar het komt bijzonder goed van pas als je tijdens de feestdagen creatief aan de slag wilt. Hier lees je hoe je deze winter tijdens de feestdagen prachtige foto's van vuur kunt maken.

1. Ga veilig te werk

Een volwassene die de hand van een kind in de buurt van een vuurkorf vasthoudt.

Als je opnamen maakt met kinderen, kan er beter een andere volwassene bij zijn om op ze te letten terwijl je foto's maakt. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/3.5 en ISO4000.

Net als fotografie kan vuur betoverend zijn, maar niet altijd op een goede manier. Het is heel makkelijk om je te laten meeslepen tijdens het maken van opnamen, maar veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen. Het is niet alleen belangrijk om te voorkomen dat wij of anderen gewond raken, maar ook om het vuur onder controle te houden. Plaats een emmer water of brandblusser in de buurt van het vuur om het te kunnen blussen en gebruik een hoofdlamp om je weg in het donker te vinden. Het is ook een goed idee om de weersomstandigheden in de gaten te houden, omdat een sterke wind vlammen onvoorspelbaar kan maken.

2. Kies de juiste uitrusting

Een Canon-camera, statief, oranje gel en een zaklamp bij een vuurkorf.

Naast een camera en statief kan een zaklamp ook helpen om extra licht toe te voegen aan de scène en de heldere vlammen in balans te brengen met de omgeving. Wat oranje gel kan het licht van de zaklamp verwarmen zodat het overeenkomt met de vlammen.

Het licht dat door vuur wordt geproduceerd is meestal vrij zwak, dus je kan het beste apparatuur gebruiken die goed presteert bij weinig licht als je vuur gebruikt als lichtbron om onderwerpen in de buurt vast te leggen. Een camera zoals de Canon EOS R6 is ideaal. De supergevoelige full-frame sensor met 20,1 MP is speciaal ontworpen om scenario's met een hoog dynamisch bereik eenvoudig aan te kunnen, evenals situaties met weinig licht.

Een snelle prime lens, zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM is ook een goede optie, omdat prime lenzen meestal een groter maximaal diafragma hebben dan zoomlenzen. Dit maakt kortere sluitertijden en lagere ISO-waarden bij weinig licht mogelijk, wat resulteert in scherpere opnamen met minder ruis.

Hoewel een statief niet essentieel is, kan het erg handig zijn voor foto's van kampvuren en kaarsen, omdat het je de mogelijkheid biedt om langere sluitertijden te gebruiken en de flikkerende beweging van de vlammen te vervagen.

3. Kaarslicht vastleggen

Een rij kaarsen waarvan alleen de vlammen zichtbaar zijn tegen een zwarte achtergrond.

Als je het vuur belicht, wordt de rest van de scène erg donker, waardoor het lijkt alsof de kaarsvlammen in de lucht zweven. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/1250 sec, f/4 en ISO100.

Een rij kaarsen die zo is belicht dat de kaarsen zichtbaar zijn, terwijl de vlammen worden overbelicht en vervaagd.

Als je de belichting aanpast voor de omgeving, is het creatieve effect heel anders: de kaarsen zijn zichtbaar, terwijl de vlammen er overbelicht en onscherp uitzien. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/20 sec, f/4 en ISO100.

Kaarsen kunnen voor zeer sfeervolle opnamen zorgen, maar ze kunnen ook een uitdaging zijn om vast te leggen, omdat ze heldere vlammen hebben die niet veel omgevingslicht afgeven. Dat betekent dat als je de vlammen belicht, de rest van de scène bijna volledig donker is, maar als je de omgeving belicht, worden de vlammen overbelicht. De prioriteiten die je moet stellen hangen af van het effect dat je wilt bereiken.

Het is vaak beter om het helderste element in het frame te belichten, omdat het gemakkelijker is om schaduwen te corrigeren tijdens de nabewerking dan om overbelichte gebieden te corrigeren. Kijk ook of je de belichting iets kunt verhogen om je schaduwen een kleine boost te geven, zonder dat je de hooglichten overbelicht. Als je camera de Zebramodus heeft, gebruik deze dan bij het opnemen van een video. Hierbij worden overbelichte delen van een frame in een zebrapatroon gemarkeerd, zodat je schaduwen kunt optimaliseren zonder dat je de hooglichten te veel belicht. Bij foto's kan de overbelichtingswaarschuwing in de afspeelmodus helpen om te controleren of de gemaakte foto overbelicht is. Als je opnamen maakt in de RAW, heb je ook veel meer flexibiliteit als het gaat om nabewerking met beeldbewerkingssoftware zoals Canon's Digital Photo Professional (DPP).

Stel je camera in op de modus Handmatig (M) om de automatische pop-upflitser van je camera te negeren. Dit voorkomt dat het gevoelige licht van de kaarsvlam wordt overheerst. Stel het diafragma in op f/4 en ISO100 en stel vervolgens de sluitertijd in tussen 1/20 en 1/2000 sec om te zien hoe verschillende sluitertijden het uiterlijk van de kaarsen beïnvloeden. Je kunt ook een invulflitslicht gebruiken, ook wel Daglichtflitser genoemd. Dit is een lichtflits die licht toevoegt aan schaduwgebieden en details van je onderwerp naar voren brengt. De app Canon Photo Companion bevat een artikel over het maken van portretten bij kaarslicht, waarin deze techniek in een professionelere omgeving wordt besproken.

4. Taartportretten bij kaarslicht

Een jong kind dat voorover leunt om de kaarsen op een verjaardagstaart uit te blazen. Het gezicht van het kind wordt verlicht door de vlammen.

Wanneer je onderwerp zich dicht bij de kaarsen bevindt, zorgen de flikkerende vlammen voor een prachtige warme gloed op het gezicht. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/200 sec, f/2 en ISO1600.

Het achteraanzicht van een Canon-camera waarmee een kind wordt gefotografeerd met een verjaardagstaart.

Wanneer je opnamen maakt met een volledig geopende lens, is de scherptediepte zeer gering, dus nauwkeurige scherpstelling is essentieel. Een camera met automatische scherpstelling en oogdetectie, zoals de Canon EOS R6, kan dit makkelijk doen, zelfs wanneer je profielen van mensen fotografeert.

Bestaat er een beter moment om met je camera te werk te gaan dan op een verjaardagsfeestje? Als het tijd is om de kaarsen uit te blazen, kun je prachtige portretten maken door het warme kaarslicht te gebruiken om het vrolijke gezicht van je onderwerp te verlichten. Stel de camera in op de modus Handmatig (M) met diafragma f/1.8 (of het grootste diafragma van je lens), sluitertijd 1/200 sec en Auto ISO. Op deze manier past de ISO zich aan om de juiste belichting te krijgen.

Een snelle prime lens zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM is ideaal voor dit soort portretten, omdat je met het grote maximale diafragma portretten kunt maken in een donker interieur. Een groot diafragma zorgt ook voor een vloeiende bokeh voor prachtige vervaagde achtergronden.

5. Kampvuren fotograferen

Een opname van een kampvuur met lange sluitertijd en zwevende vonken die lange lichtpaden creëren.

Bij een lange sluitertijd worden de bewegingen van de vlammen onscherp en worden rondzwevende vonken omgezet in opvallende lichtsporen. Vuur aanwakkeren kan leiden tot verbluffende lichteffecten, maar houd het wel veilig: zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet! Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-lens, ingesteld op 1 sec, f/8 en ISO100.

Het achteraanzicht van een Canon-camera waarmee een kind wordt gefotografeerd naast een kampvuur.

Gebruik een statief en stel een sluitertijd in van één seconde om vonksporen in een kampvuur vast te leggen. Vergeet niet om alle mensen in de opname te vragen stil te blijven staan tijdens de lange belichting, zodat je onscherpte in je frame kunt voorkomen. Je kunt ook het tegenovergestelde doen en een spookachtig beeld maken met opzettelijke onscherpte, zoals in de bovenste afbeelding, met vonken die worden vastgelegd als gloeiende lichtstrepen.

Is er op een koude, donkere nacht iets uitnodigender dan een kampvuur? De dansende vlammen kunnen een indrukwekkend onderwerp zijn tegen de omringende duisternis. Er zal een moment zijn na zonsondergang wanneer het omgevingslicht laag genoeg is om het kampvuur te laten opvallen tegen de schemering, maar nog steeds helder genoeg is om het omliggende gebied en de details zichtbaar te maken. Dit is een geweldig moment om een schemeringopname te maken en het kampvuur in context te laten zien, want als het donker wordt, is het omliggende gebied volledig zwart. Probeer deze foto's in de handmatige modus te maken met een sluitertijd van 1/100 sec, een diafragma van f/1.8 (of wat het grootste diafragma van je lens is) en ISO Auto. Gebruik Belichtingscompensatie om de opname lichter of donkerder te maken en kies een lage hoek om het vuur tegen de schemering vast te leggen.

6. Portretten maken bij vuurlicht

Een fotograaf die een close-upportret maakt van een kind naast een kampvuur.

Als je portretten maakt in de buurt van vuur, probeer de camera dan in te stellen op de modus Handmatig (M) met een diafragma van f/1.8 (of het grootste diafragma van je lens), een sluitertijd van 1/200 sec en Auto ISO om beweging zoveel mogelijk te bevriezen bij weinig licht.

Twee kinderen die tegenover elkaar zitten voor een kampvuur, de contouren van hun profielen worden verlicht door het licht van de vlammen.

Maak portretten bij vuurlicht voor een prachtige warme verlichting of interessante silhouetten. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/1.8 en ISO25600.

Kampvuren en vuurkorven creëren een unieke sfeer die geweldig is voor portretfoto's. Gesprekken bij het vuur, stellen die dicht bij elkaar zitten en kinderen die zich laten betoveren door de vlammen zijn allemaal mooie momenten die je vast kunt leggen met je Canon-camera. Zorg ervoor dat je het vuur goed opport voordat je gaat fotograferen, omdat de hoeveelheid vlammen een groot verschil kan maken op het gebied van omgevingslicht. Het licht vervaagt vaak zeer snel van de vlammen af, dus breng je onderwerpen zo dicht mogelijk (en veilig) bij het vuur om de gloed te benutten.

7. Sterretjes schieten

Vonken die van twee sterretjes afkomen, de gezichten van de twee kinderen die ze vasthouden zijn net zichtbaar op de achtergrond.

Stel je camera in op de modus Handmatig (M) om sterretjes vast te leggen. Gebruik een diafragma van ongeveer f/3.5-f/5.6, een sluitertijd van 1/125 sec en Auto ISO. Je kunt ook spelen met de belichtingscompensatie die iets andere resultaten kan opleveren.
Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/200 sec, f/2.5 en ISO640.

Het knetterende licht van sterretjes kan er fantastisch uitzien op foto's. Het is ook een veiligere manier om met creatieve lichteffecten te experimenteren met kleine kinderen of bij slechte weersomstandigheden. Rondvliegende vonken ontploffen met enorme snelheid in alle richtingen en zo worden ze vastgelegd als lichtstrepen, zelfs bij een vrij korte sluitertijd. Als je in RAW gemakkelijk opnamen kunt maken en bewerken, kan dit bijzonder behulpzaam zijn omdat je daarna extra details uit de hooglichten en schaduwen kunt halen. Je kunt je sluitertijd ook verlengen zodat de sterretjes duidelijk zichtbare strepen achterlaten op je frame. Jij bepaalt wat je wilt zien.

Je kunt ook proberen de lichtstrepen van feestelijk vuurwerk vast te leggen. Bekijk de tips en technieken voor creatieve vuurwerkfotografie voor meer ideeën en inspiratie.

En als het vuur uit is, kun je rookfotografie proberen met een vaardigheidsoefening in de app Canon Photo Companion.

Geschreven door James Paterson

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen