BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Hoe je foto's op afstand maakt en waarom je dat zou willen

Voor wildlife-, nacht- en landschapsfotografie, maar ook voor zelfportretten, is het belangrijk om te leren hoe je je camera op afstand bedient. Hier vind je een beknopte handleiding over de voordelen van opnamen op afstand en hoe je dit moet doen.
Een vrouw in een gele zomerjurk poseert op een gewelfde voetgangersbrug, terwijl een Canon EOS R10 op een compact statief staat om haar te fotograferen.

Fotograferen op afstand lijkt misschien een geavanceerde techniek, maar het is veel gemakkelijker dan je denkt en het heeft een aantal belangrijke voordelen. Ontdek met deze handige gids hoe het werkt, wanneer je het moet gebruiken en hoe je hiermee verschillende soorten foto's kunt maken.

Wat houdt fotograferen op afstand in?

Een gebruiker houdt een smartphone vast waarop de Canon Camera Connect-app wordt uitgevoerd. De smartphone toont dezelfde weergave als het scherm van een Canon-camera erachter.

Je hebt waarschijnlijk al de kit die je nodig hebt voor fotografie met afstandsbediening. Een groot aantal Canon-camera's kan worden bediend met de gratis Canon Camera Connect-app op je smartphone of tablet.

Fotograferen op afstand betekent gewoon dat je je camera en de sluiter vanaf een ander apparaat bedient in plaats van met de knoppen op de camera zelf. De traditionele oplossing hiervoor was een kabel voor sluiterbediening op afstand die op je camera kon worden aangesloten, maar tegenwoordig is draadloze bediening mogelijk. Een groot aantal Canon-camera's heeft Wi-Fi-connectiviteit en recente modellen, waaronder alle EOS R System-camera's, hebben ook Bluetooth. Met de Canon Camera Connect-app kun je een groot aantal instellingen regelen en de sluiter direct vanaf je smartphone of tablet activeren.

Wanneer moet je sluiterbediening op afstand gebruiken?

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een sluiter op afstand. Ten eerste wordt het risico op schokken bij het activeren van de sluiter weggenomen, omdat je de camera niet fysiek aanraakt. Daarom is dit een geweldige manier om cameratrillingen te voorkomen en de scherpste foto's te maken. Ten tweede is het ook handig om foto's te maken die moeilijk te kaderen zijn wanneer je de camera in je handen houdt, waaronder groepsfoto's waar je zelf op staat of foto's van schuwe dieren in het wild.

Fotograferen op afstand is een handig hulpmiddel voor veel verschillende fotografiegenres, zoals:

Een foto met lange sluitertijd van een rivier in een steile vallei, gemaakt met een Canon PowerShot G5 X Mark II. Door de lange sluitertijd ziet het stromende water er melkachtig vervaagd uit, terwijl de rest van de scène scherp is.

Door de lange sluitertijd is het bewegende water hier vervaagd terwijl de rest van de scène scherp is gebleven. Voor dit effect is het heel belangrijk dat de camera niet beweegt, dus het is erg handig om de sluiter te kunnen activeren zonder de camera aan te raken. Gefotografeerd met een Canon PowerShot G5 X Mark II, ingesteld op 8 sec, f/11 en ISO125. © James North

Fotograferen op afstand voor landschapsfotografie

Sluiterbediening op afstand is ideaal wanneer je landschappen fotografeert vanaf een statief, vooral wanneer je lange sluitertijden gebruikt, omdat je bewegingsonscherpte voorkomt als je de camera niet aanraakt. Wanneer je timelapses fotografeert, zorgt het er ook voor dat je niet tegen de camera stoot en de compositie verandert, waardoor de uiteindelijke videobeelden storend zouden gaan springen. Dankzij de Canon Camera Connect-app hoef je niet steeds terug te keren naar de camera of foto's te bekijken op het camerascherm, omdat je tussen de opnamen door de instellingen vanaf een smartphone kunt wijzigen. Je kunt met je mobiele apparaat zelfs sterbeoordelingen toevoegen om te helpen bij verder selecteren, delen en verwerken.

Een vinger tikt op een foto van een uil in de Canon Camera Connect-app op het scherm van een smartphone.

Je kunt eenvoudig scherpstellen wanneer je opnamen op afstand maakt met de Canon Camera Connect-app op je smartphone. Tik op het deel van het scherm waarop je wilt dat de lens scherpstelt en zie hoe je onderwerp in beeld komt.

Fotograferen op afstand in wildlifefotografie

Fotograferen op afstand is ideaal wanneer je schuwe of ongrijpbare onderwerpen fotografeert of filmt, zoals wilde dieren. Je kunt je camera op de beste locatie plaatsen om de opname te maken, zelfs als dit een lastige of gevaarlijke plek is om zelf te gaan staan. Vervolgens kun je jezelf verbergen, zodat je je onderwerpen niet afschrikt of hun natuurlijke gedrag verstoort. Fotograferen op afstand is ideaal voor close-up- en macrofotografie van zeer kleine onderwerpen waarbij zelfs de minste beweging van de camera zou worden uitvergroot, zodat het kader wordt verpest of het onderwerp onscherp wordt. Hetzelfde geldt als je focus bracketing gebruikt om een reeks macro-opnamen te maken waarbij op verschillende delen van het onderwerp is scherpgesteld, zodat je ze tot één beeld kunt combineren waarin meer scherp is. Hierbij is het essentieel dat de camera stabiel blijft. Ook hierbij geldt dat als je op je smartphone de instellingen kunt wijzigen en de voorbeeldopnamen kunt bekijken, en zelfs de weergave kunt vergroten om de scherpstelling te controleren, je niet steeds naar de camera hoeft te gaan en daardoor wellicht de scène verstoort. Als je de foto hebt gemaakt, kun je vanaf je smartphone met de Canon Camera Connect-app geotags (locatiegegevens) toevoegen aan de foto, zodat je precies kunt zien waar je dat zeldzame dier hebt gezien.

Een persoon past met een smartphone op afstand de instellingen aan op een Canon-camera. Op het scherm van de camera is een zonsondergangscène te zien.

Voor nachtfotografie en fotograferen bij weinig licht is vaak ook een lange sluitertijd vereist, en bediening op afstand is hier ook van onschatbare waarde. Zo kun je beelden vastleggen zonder dat je de camera laat trillen wanneer je de sluiter activeert.

Astrofotografie door opnamen te maken met de afstandsbediening

Bij astrofotografie moet je vaak opnamen maken met zeer lange sluitertijden van 30 minuten tot een paar uur. Als je op afstand kunt fotograferen, betekent dit dat je geen cameratrilling veroorzaakt wanneer je de sluiter activeert. Dit is essentieel voor scherpe opnamen van de lucht. Bovendien kun je je op grote afstand van de camera bevinden, misschien zelfs lekker warm in je auto of in een schuilplaats, terwijl je wacht tot de sluitertijd is voltooid. Voor astrofotografie hoef je zelden veel instellingen aan te passen, maar als je dat wilt doen, of zelfs wilt overschakelen van automatische naar handmatige scherpstelling, kun je dat allemaal vanaf een afstand doen. Bovendien kun je het LCD-scherm van de camera uitgeschakeld houden, waardoor er minder ongewenst licht is dat de belichting bederft.

Een groep volwassenen en kinderen zit samen aan een tafel. De man aan de linkerkant activeert met zijn smartphone de sluiter van de Canon-camera op de tafel op de voorgrond.

Met de Canon Camera Connect-app zijn creatieve zelfportretten en groepsfoto's mogelijk, waarbij iedereen perfect in beeld wordt gebracht en je de instellingen vanuit de app kunt wijzigen.

Een foto van een vrouw in een gele jurk die in een sierlijk gedecoreerde boog in Sevilla staat. De foto is gemaakt met een Canon EOS R10 met behulp van fotograferen op afstand.

Als je met de Canon Camera Connect-app vanaf een afstand opnamen maakt, kun je ook de hele scène vastleggen met jezelf erin. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 35mm, 1/2000 sec, f/5.6 en ISO12800. © Diana Millos

Handsfree portretfotografie

Als je creatieve zelfportretfotografie wilt proberen, is fotograferen op afstand ideaal. Zet jezelf met gemak in het kader en zorg dat je alles op de foto krijgt dat je erop wilt hebben. Doordat je instellingen zoals het diafragma kunt wijzigen, kun je experimenteren met verschillende effecten zonder dat je heen en weer naar de camera hoeft te gaan om de compositie te wijzigen. Opnamen op afstand zijn ook erg handig voor groepsfoto's, omdat je kunt controleren of iedereen op de foto staat (en lacht) zonder de scène te verstoren. Bekijk elke opname ter plekke en pas de instellingen naar behoefte aan of verplaats mensen naar betere posities voordat de groep uiteengaat.

Als je in een studio aan een fotoshoot werkt, kun je je camera vanaf je computer bedienen met Canon EOS Utility-software, waardoor je een nog groter scherm hebt dan op je mobiele apparaat. Binnenkort meer hierover.

Wat heb je nodig voor fotograferen op afstand?

Een vrouw in een gele jurk knielt om de instellingen van een Canon EOS R10-camera op een statief aan te passen.

Als je de camera op afstand bedient, kun je vanuit ongebruikelijke hoeken zelfportretten maken. Je hoeft alleen maar je camera in te stellen en in het kader te gaan staan, de compositie te controleren en de instellingen aan te passen met de Canon Camera Connect-app. Als je klaar bent, kun je de opname maken. Een statief is ideaal, maar als je er geen hebt, kun je je camera gewoon op een stabiel oppervlak zetten.

Canon biedt een scala aan accessoires waaruit je kunt kiezen voor opnamen op afstand. De Canon Remote Switch RS-60E3 is een externe ontspanner met kabel van 60 cm voor EOS-camera's met een E3-aansluiting en de Remote Switch RS-80N3 is een externe ontspanner met kabel van 80 cm voor EOS-camera's met een N3-aansluiting. Met de afstandsbediening met timer TC-80N3 (waarvoor mogelijk ook de afstandsbedieningsadapter RA-E3 nodig is) kun je met regelmatige tussenpozen foto's maken voor timelapse-projecten zonder je camera aan te raken.

Wat draadloze oplossingen betreft, de Canon-afstandsbediening RC-6 werkt over afstanden tot 5 meter met behulp van infrarood. De Canon draadloze afstandsbediening BR-E1 werkt met EOS-camera's met Bluetooth op afstanden tot 5 meter.

Je hebt echter waarschijnlijk al de benodigde kit voor fotografie op afstand. iOS- en Android-gebruikers kunnen de Canon Camera Connect-app gratis downloaden en snel instellen op hun smartphone of tablet. De app is compatibel met een groot aantal Canon-camera's. Niet alleen met de nieuwste systeemcamera's, maar ook met sommige spiegelreflexcamera's en PowerShot-compactcamera's.

Sommige functies van de app werken via Bluetooth en andere vereisen een Wi-Fi-verbinding, dus schakel beide in op je mobiele apparaat om alles uit de app te halen.

Hoe gebruik je de Canon Camera Connect-app voor opnamen op afstand

Verbinding maken met je camera is een eenvoudig proces, waarbij je wordt begeleid met instructies op het scherm in de app. Wanneer je verbinding hebt, kun je afhankelijk van het cameramodel verschillende opties verkennen, zoals fotograferen op afstand, sterrenbeoordelingen aan foto's toevoegen en foto's en video's overzetten om ze met anderen te delen.

Je zou een optie met de naam Live view-opnamen maken op afstand moeten kunnen zien, die een live feed toont van wat je camera ziet. Je kunt hier de instellingen aanpassen, zoals het scherpstelpunt, de sluitertijd, het diafragma, de ISO, de witbalans, de timer, de meting en meer. Het is de moeite waard om jezelf vertrouwd te maken met de interface wanneer je deze voor het eerst instelt.

Je ziet ook een grote witte knop op het scherm, waarop je moet tikken om een foto te maken. Als je een video wilt opnemen, schakel je met het videopictogram boven aan het scherm over naar de filmmodus.

De Canon Camera Connect-app dient ook als hub voor andere apps die handig zijn voor je camera, zoals de image.canon-app voor beeldoverdracht en -opslag in de cloud, waardoor het één centrale plek is voor de nieuwste tools. Bij de EOS R3, PowerShot ZOOM en andere EOS-camera's die vanaf 2022 zijn uitgebracht, kun je ook de firmware van de camera bijwerken via de Canon Camera Connect-app, waardoor het eenvoudiger dan ooit is om op de hoogte te blijven van de nieuwste verbeteringen en functies.

Hoe stel je scherp wanneer je op afstand fotografeert?

Drie screenshots van de Canon Camera Connect-app die laten zien hoe je het scherpstelpunt aanpast aan de hand van het voorbeeld van een close-upfoto van een groene appel.

Met de Canon Camera Connect-app kun je eenvoudig schakelen tussen handmatig en automatisch scherpstellen, en het scherpstelpunt instellen, afhankelijk van de opname die je wilt maken.

Scherpstellen met de Canon Camera Connect-app is eenvoudig. Je tikt op het scherm om het AF-punt te wijzigen. De lens stelt dan automatisch scherp op de plaats waar je het scherpstelpunt plaatst.

Handmatige scherpstelling wordt ook ondersteund. Dit kan handig zijn voor close-up- en macrofoto's waarbij je de scherpstelling op het onderwerp nauwkeurig wilt instellen. Een bijkomend voordeel is dat je kunt overschakelen van automatisch naar handmatig scherpstellen zonder dat je terug naar de camera moet om de schakelaar op de lens te gebruiken. Je kunt in de app op de knop voor handmatig scherpstellen drukken en met de pijlen handmatig scherpstellen aanpassen.

Hoe maak je opnamen op afstand met Canon EOS Utility-software?

Een laptop staat buiten op een tafel in de buurt van een camera op een statief. Op het scherm is de beeldfeed van de camera te zien, met aan de zijkant de instellingen.

Als je in een formelere opstelling werkt met je laptop bij de hand, kun je met EOS Utility van Canon een live voorbeeld bekijken en je instellingen op afstand aanpassen, met een grotere weergave dan op het scherm van je telefoon.

Je kunt niet alleen via je smartphone fotograferen op afstand. Er zijn andere manieren die mogelijk geschikter zijn, afhankelijk van je behoeften.

EOS Utility is software van Canon voor je computer waarmee je opnamen op afstand kunt maken. Het kan draadloos of via een USB-verbinding worden gebruikt, het biedt uitgebreide controle over de camera en je kunt foto's rechtstreeks op je computer of geheugenkaart opslaan. Dit kan een geweldige optie zijn in een studio, zodat je afbeeldingen op het grotere scherm van je computer kunt bekijken, de instellingen kunt aanpassen en een perfecte compositie in de live preview kunt maken met rasters en compositietools. Je kunt de software ook gebruiken in combinatie met de Digital Photo Professional-software van Canon om de foto's die je op afstand hebt gemaakt te bewerken en beoordelen.

Als je je camera als webcam wilt gebruiken, is EOS Webcam Utility een uitstekende optie. Het is compatibel met een breed scala aan Canon-camera's en is ontworpen om je camera te gebruiken voor livestreaming en videogesprekken, wat ook ideaal is voor het uitzenden en opnemen van items op camera.

Welk cameramodel je ook hebt en wat voor soort fotografie je ook doet, Canon biedt manieren om op afstand foto's te maken of video's op te nemen. Probeer opnamen op afstand eens uit.

Astrid Pitman

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

  Belichting bepalen

  Krijg diafragma, sluitertijd en ISO-instellingen onder de knie.

 • Een landschapsfoto van dennenbomen, een meer en besneeuwde bergen onder een sterrenhemel.

  NACHTFOTOGRAFIE

  Fotografie van de sterrenhemel

  De beste technieken voor het fotograferen van sterren aan de nachtelijke hemel, waaronder time-lapses en foto's van sterrensporen.

 • Tips voor het maken van opnamen onder extreme weersomstandigheden

  BASISBEGINSELEN VAN FOTOGRAFIE IN DE BUITENLUCHT

  Tips voor het maken van opnamen onder extreme weersomstandigheden

  Je uitrusting beschermen en goed voor jezelf zorgen: lees onze beste tips & tricks voor het maken van opnamen onder extreme weersomstandigheden.

 • Filmmaker Matthew Vandeputte gebruikt zijn camera vanaf een verhoogde positie tussen stadsgebouwen. © Pete Jobson

  TIME-LAPSE-FOTOGRAFIE

  Beweging vastleggen in een timelapse-video

  Technieken voor het maken van perfecte timelapse-, hyperlapse- en slow motion-video's.