ZELFPORTRETFOTOGRAFIE

8 tips voor prachtige zelfportretten

Fotografe Amaal Said deelt haar professionele technieken waarmee je van een gewone selfie een creatief zelfportret maakt.
Een portret van fotografe en dichteres Amaal Said met haar ogen gesloten, gehuld in een soepel vallende hoofddoek die breed over haar schouders is gedrapeerd.

Selfies zijn een instinctieve en creatieve manier geworden om onze levens vast te leggen; of dat nu een dierbaar moment is dat je wilt vastleggen, of een vorm van zelfexpressie. Maar hoe verander je een standaard selfie in een zelfportret met professionele kwaliteit?

De in Londen wonende zelfportretfotografe en dichteres Amaal Said heeft meer dan 23.000 volgers op social media en zegt dat haar artistieke selfies een geweldige manier zijn om haar reis te vast te leggen – zowel persoonlijk als fotografisch. "Zelfportretten zijn altijd een link naar mijn vroegere zelf geweest", zegt ze. "Ik kan zien hoe ik me op een bepaalde tijd in mijn leven voelde – en ik vind het leuk dat ik in de loop der jaren beter ben geworden in het fotograferen van mezelf."

Hier deelt Amaal haar professionele technieken voor het maken van zelfportretten – om te delen, te printen en voor altijd te bewaren. Ze laat ook zien hoe makkelijk het kan zijn om je eigen speciale momenten vast te leggen door de camera aan haar zus te geven, en haar en haar man te begeleiden bij het opzetten van een informele fotoshoot van zelfportretopnamen in het park.

1. Begin op AUTO en werk van daaruit verder.

Fotografe en dichteres Amaal Said draagt een hoofddoek met rood dessin. Haar gezicht gaat deels schuil achter een vaas met rode bloemen.

De meeste camera's voor beginners hebben een portretfunctie – de resultaten zijn afhankelijk van de camera, maar de beelden zijn meestal niet scherp genoeg om ook de huidstructuur mooi en zacht uit te laten komen. Gefotografeerd met een Canon EOS M6 Mark II met een Canon EF 32mm f/1.4 STM-lens, bij 1/60 sec, f/1.4 en ISO 200. © Amaal Said

De AUTO-stand is een geweldige manier om te beginnen, adviseert Amaal. "Als je een net beginnend fotograaf bent, schaam je dan niet om de automatische instellingen op je camera te gebruiken", zegt ze.

Handige camera-instellingen zoals de zelfportret- en portretmodus, beide te vinden op de Canon EOS M6 Mark II en andere instapmodellen, zoals de Canon EOS 250D, helpen je bij het vervagen van achtergronden, verlevendigen van huidtinten en verzachten van haar.

Probeer voor meer controle over de scherptediepte opnamen te maken in de modus Aperture Priority (Av). Met deze semi-automatische modus kun je het diafragma kiezen – de grootte van de opening van de lens waar het licht doorheen valt – waarbij kleinere diafragma's meer licht doorlaten. Kies voor een onscherpe achtergrond een groot diafragma, zoals f/1.4.

Door te kiezen voor een lens met groot diafragma, speciaal ontworpen voor portretten, kun je een heel eigen look creëren. Amaal werkte vooral heel graag met de Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens. "Ik houd van een onscherpe achtergrond en die kun je met een groot diafragma bereiken. Door meer licht door te laten isoleer je het onderwerp van de achtergrond", legt ze uit.

Ze gebruikt ook vaak een Canon EF 50mm f/1.8 II-lens (nu opgevolgd door de Canon EF 50mm f/1.8 STM) omdat ze de voorkeur geeft aan zelfportretten waarbij de focus op haar gezicht ligt. "Het voelt gewoon intiemer", zegt ze. Je kunt elke lens uit Canons brede aanbod van EF- en EF-S-lenzen op de Canon EOS M6 Mark II zetten, met de kleine, lichte Canon-vattingadapter EF-EOS M.

2. Locatie, locatie, locatie

Twee handen die de instellingen aanpassen op de achterkant van een Canon EOS M6 Mark II-camera, vastgezet op een statief.

Amaal begeleidde haar zus bij het gebruik van de Canon EOS M6 Mark II voor een informele fotoshoot van portretopnamen in een plaatselijk park. © Amaal Said

Een portret van een man die in een park staat, omlijst door herfstbladeren.

Of je nu buiten in een park met veel groen bent, of in een geïmproviseerde studio-opstelling werkt, je achtergrond kan de sfeer van je definitieve bestand verbeteren. Gefotografeerd met een Canon EOS M6 Mark II met een Canon EF 32mm f/1.4 STM-lens, bij 1/200 sec, f/1.6 en ISO 100. © Amaal Said

"Het is belangrijk dat je weet wat voor achtergrond je wilt, en het vinden van de juiste locatie is essentieel om de sfeer te bepalen", zegt Amaal. "Ik fotografeer graag portretten in parken zodat ik een serie foto's met verschillende omgevingen kan maken. Het is belangrijk om een wat rustigere plek te vinden zodat je tijdens het fotograferen niet door andere mensen wordt gestoord."

Een omgeving kan de sfeer van een zelfportret veranderen, maar soms kan een lege achtergrond ook helpen, zegt ze. "Ik heb een witte muur in mijn slaapkamer, en daarom gebruik ik die meestal als mijn achtergrond en draag dan iets kleurrijks als contrast. Maar misschien heb jij wel een hoekje in je tuin, of een andere plek in huis waar je een statief kunt neerzetten. Het is belangrijk dat je achtergrond niet te druk of rommelig is."

3. Speel met licht en compositie

Een close-up-portret van een vrouw met een rode hoofddoek die een plant bij haar gezicht houdt.

Amaal maakt haar zelfportretten graag tegen een simpele witte achtergrond zodat er geen afleidingen in beeld zijn, en om zichzelf net iets uit het midden te positioneren. Ze adviseert ook voldoende ruimte rond je gezicht te houden zodat je bij het bijsnijden nog speling hebt. Gefotografeerd met een Canon EOS M6 Mark II met een Canon EF 32mm f/1.4 STM-lens, bij 1/160 sec, f/1.4 en ISO 200. © Amaal Said

"Ik ben dol op de warme tinten van de gouden uren", vertelt Amaal. Dat is rond zonsopgang of zonsondergang. "Zachter zonlicht is altijd goed. Misschien fotografeer je liever niet in fel zonlicht, omdat er dan veel schaduw ontstaat. Ik heb ook op bewolkte dagen gefotografeerd en dat lukt ook nog wel – maar zorg er wel voor dat je je instellingen aan het licht aanpast."

Als het op compositie aankomt, adviseert Amaal alle afleidingen uit beeld te halen. "Pas al doende dingen aan en experimenteer door jezelf in verschillende hoeken neer te zetten", zegt ze. "De foto verandert totaal als je net iets uit het midden staat, dus daar kun je ook mee spelen."

Door extra ruimte rond je beeld te laten krijg je ook extra opties bij het bijsnijden voor Instagram. "Ik maak mijn zelfportretten meestal in liggend formaat omdat ik graag aan beide kanten extra ruimte heb om mee te spelen", voegt ze eraan toe.

4. Visualiseer in kleur

Een gelaagde portretfoto met daarop Amaal Said met een roze hoofddoek, die in twee richtingen kijkt.

Experimenteren met kleur en stoffen is een geweldige manier om opvallende portretten te maken – Amaal koos voor dit zelfportret met meerdere belichtingen voor een palet van zachte roze en paarse tinten. Gefotografeerd met een Canon EOS M6 Mark II met een Canon-vattingadapter EF-EOS M en een Canon EF 50mm f/1.8 II-lens, bij f/1.8, 1/30 sec en ISO 600. © Amaal Said

Experimenteren met kleurpaletten kan je helpen je persoonlijkheid tot uiting te brengen. "Ik begin altijd met hoe ik me voel, en ga van daaruit verder", legt Amaal uit. "Soms wil ik iets met een ingetogen sfeer en kleed me in die stijl, soms ben ik enthousiast over een nieuwe lippenstift die ik voor een zelfportret wil dragen.

"Ik houd van kleur. Die introduceer ik in mijn zelfportretten vooral door mijn hoofddoek en lippenstift, maar je kunt kleur op zoveel andere manieren gebruiken. Experimenteer door stoffen op een muur te bevestigen of drapeer ze over iets hoogs. Ook met bloemen kun je kleur toevoegen.

"Vooraf kleuren plannen is altijd een goede manier om ervoor te zorgen dat je een sterk zelfportret krijgt. Bedenk of de kleuren die je draagt bij de achtergrond passen – of dat ze jou toch niet goed genoeg laten uitkomen. Kleur is vooral belangrijk voor zelfportretten bij een verloving of bruiloft, omdat je wilt dat jij en je partner het hoofdonderwerp in het beeld zijn."

5. Leer je te ontspannen

Een zelfportret van fotografe en dichteres Amaal Said met een roze hoofddoek. Haar gezicht wordt weerspiegeld in een kleine, ronde spiegel die ze vasthoudt.

Als je een kleine spiegel naast je gezicht houdt hebben je handen iets te doen, en kun je tevens experimenteren met creatieve composities. Gefotografeerd met een Canon EOS M6 Mark II met een Canon EF 32mm f/1.4 STM-lens, bij 1/80 sec, f/1.4 en ISO 320. © Amaal Said

"Het mooie van zelfportretten is dat er niet iemand anders achter de camera staat die je gezicht bestudeert", zegt Amaal, die eraan toevoegt dat rekwisieten, zoals bloemen en spiegels, mensen kunnen helpen zich op hun gemak te voelen voor de camera, en een kans bieden voor een aantal creatieve experimenten.

"Meestal zeggen mensen dat ze niet weten wat ze met hun handen aan moeten: dat is volkomen normaal. En daarom adviseer ik iets vast te houden als je net begint." Misschien vind je het handig om leuke oorbellen te dragen of een grote ketting, omdat het je handen iets geeft om vast te houden.

6. Gebruik een statief en een zelfontspanner

Een stel staat in het bos, vastgelegd op het touchscreen van een op een statief bevestigde Canon EOS M6 Mark II.

Amaal adviseerde haar zus om de Canon EOS M6 Mark II op een statief te bevestigen en het kantelbare touchscreen te gebruiken om makkelijker een compositie te maken. © Amaal Said

Een stel staat in een boslandschap, omlijst door herstbladeren.

Ze adviseerde ook een timer in te stellen zodat het stel een paar seconden had om hun positie in te nemen en zichzelf goed te positioneren. Gefotografeerd met een Canon EOS M6 Mark II met een Canon EF 32mm f/1.4 STM-lens, bij 1/200 sec, f/1.6 en ISO 100. © Amaal Said

Amaal gebruikte de compacte, lichtgewicht 32,5 Megapixel Canon EOS M6 Mark II met zijn 180° kantelbare touchscreen en ingebouwde Wi-Fi om haar zelfportretten te maken. Ze adviseert die op een statief te zetten en de zelfontspanner te gebruiken.

"De Canon EOS M6 Mark II is een geweldige camera om mee te experimenteren, en het instellen van de zelfontspanner is supermakkelijk", legt ze uit. "Je kunt ervoor kiezen om de timer op twee of op tien seconden in te stellen, maar ik kies voor tien seconden omdat ik graag genoeg tijd heb om me voor te bereiden", voegt ze eraan toe.

Het touchscreen naar jezelf toe kantelen is ook een heel handige manier om de compositie van je foto's te bepalen wanneer je voor de camera staat.

7. Schiet portretten op afstand

Een hand verstelt het kantelbare touchscreen op een Canon EOS M6 Mark II, bevestigd op een statief.

Met het kantelbare touchscreen op de Canon EOS M6 Mark II kun je opnamen vanuit elke hoek maken, of het scherm naar je gezicht toe kantelen terwijl je voor de camera staat. © Amaal Said

Een vrouw glimlacht naar de camera met haar ogen gesloten. Haar gezicht gaat deels schuil achter de bos rode bloemen die ze vasthoudt.

Als je camera geen kantelbaar touchscreen heeft, kun je proberen de scherpte in te stellen door een voorwerp voor de lens te houden, en vervolgens zelf naar dezelfde positie te gaan. Gefotografeerd met een Canon EOS M6 Mark II met een Canon EF 32mm f/1.4 STM-lens, bij 1/160 sec, f/1.4 en ISO 250. © Amaal Said

Met de Canon Camera Connect-app kun je een Canon-camera met Wi-Fi aansluiten op een Apple- of Android-apparaat om op afstand foto's te maken. Als je je smartphone kunt gebruiken om het beeld te bekijken en op de sluiterknop te drukken is het veel makkelijker om mooie, scherpe portretten te maken. "Als je niet telkens naar je camera terug wilt gaan om te controleren of de foto's scherp zijn, is de Camera Connect-app je redder in nood", zegt Amaal. “Hij is ook heel nuttig als je van positie verandert."

Het kantelbare touchscreen op de Canon EOS M6 Mark II is ook heel handig om ervoor te zorgen dat gezichten scherp zijn. "Dat je het scherm omhoog kunt klappen om te bekijken hoe je eruit ziet is ongelooflijk – en het bespaart zoveel tijd", zegt Amaal.

Amaal heeft haar beelden het liefst haarscherp en vol kleur, en daarom gebruikt ze een combinatie van methoden om ervoor te zorgen dat alles scherp is. "Een manier die ik vroeger gebruikte, toen ik geen camera met kantelbaar scherm had of eentje waarmee ik op afstand foto's kon maken, was een voorwerp voor de camera te houden – meestal bloemen – en daarop scherp te stellen en dan op dezelfde plek te gaan staan", legt ze uit. Ik houd er ook van om met autofocus mijn gezicht te volgen, maar dat is niet altijd handig als je voorwerpen op de voorgrond hebt."

8. Bewerk en print zelfportretten met een professionele look

Als je je instellingen instelt op fotograferen in RAW en JPEG heb je meer opties als je je foto's gaat bewerken. Je kunt Canons gratis bewerkingssoftware Digital Photo Professional (DPP) gebruiken om je RAW-beelden te verbeteren, met functies voor het aanpassen van de witbalans, verzadiging, belichting en meer.

"Je hoeft geen professional te zijn om je foto's te bewerken", zegt Amaal. "Voor mij is belichting het belangrijkst, omdat de foto niet altijd zo helder is als ik graag zou willen. Ik speel met contrast en schaduw om de look te creëren die ik wil – en tijdens het bewerken vind ik het ook leuk om te zien wat er gebeurt als ik de foto roteer. Ik ben ook een echte fan van portretten in zwart-wit."

Als je klaar bent met bewerken, zou je kunnen proberen je foto's direct vanaf je telefoon met de compacte Canon SELPHY Square QX10 te printen. Die biedt een snelle en leuke manier om je favoriete zelfportretten te bewaren, perfect voor scrapbooks, prikborden en albums. Voor professionele kwaliteitsprints zal een printer uit de Canon PIXMA G-serie je helpen je beelden tot leven te brengen.


Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

  Stijlvolle foto's vastleggen

  Socialmedia-influencer Steffi Marla vertelt hoe ze haar foto's online laat opvallen.

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Sprookjesachtige portretten

  Tien tips voor het maken van gedenkwaardige fabelachtige beelden van expert Rosie Hardy.

 • BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

  Een prachtig bokeh creëren

  Volg deze tips & tricks om je achtergronden een prachtige vervaging te geven.

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Maak abstracte portretten

  Experimenteer met dubbelopnamen, schilderen met licht, spelen met schaduwen en meer.