PORTRETFOTOGRAFIE

Camera's en lenzen voor portretten voor elke gelegenheid

Van baby's en huisdieren tot fashion- en familiefoto's: leg de schoonheid en het karakter van je onderwerp vast met de beste Canon-kit voor beginnende portretfotografen.
Een bijgesneden close-upfoto van een baby, gemaakt met een Canon EOS R10. Het hoofd van de baby steekt uit boven een pluizige deken en de baby kijkt intens één kant op.

De beste camera voor portretfotografie is een camera die je onbeperkte creativiteit geeft, of je nu een schattige pasgeboren baby, een geliefd huisdier of een intrigerende vreemdeling op straat fotografeert. Bij portretfotografie moet je met je kit de persoonlijkheid, het karakter en de schoonheid van je onderwerp kunnen vastleggen, zodat je visie wordt aangevuld, maar nooit wordt belemmerd.

Bij het kiezen van een camera voor portretfoto's is er veel om rekening mee te houden en vaak is de juiste keuze afhankelijk van het soort portretten dat je maakt. Maar maak je geen zorgen: er is een Canon-camera voor elk scenario en er zijn geweldige lenzen die je met die camera's kunt gebruiken om steeds weer de beste portretfoto's te maken.

Portretten van pasgeborenen en foto's van baby's

Op een foto die is gemaakt met een Canon EOS R10 kijkt een baby naar de camera over de schouder van een volwassene, met bokeh-lichten op de achtergrond.

De Canon EOS R10 is een ideale optie voor nieuwe ouders die een gebruiksvriendelijke camera willen waarmee ze met minimale inspanning prachtige foto's kunnen maken. Gefotografeerd met een Canon EOS R10 en een Canon RF 50mm F1.8 STM-lens, ingesteld op 1/25 sec, f/4.0 en ISO640. © Mark Fensome

Met de elektronische sluiter voor volledig stille opnamen zijn systeemcamera's van Canon ideaal voor portretten van baby's, waar stilte vaak van essentieel belang is. De lichtgewicht Canon EOS R10 weegt slechts 429 gram en is een uitstekende keuze. De camera is stil wanneer dat nodig is, zodat de baby niet wordt gestoord, en met de speciale portretmodus zien huidtinten en die fijne pluizige haartjes er nog zachter uit. Er zijn ook creatieve filters die je kunt uitproberen, waaronder een monochroom filter om de natuurlijke textuur van de huid te benadrukken en intelligente AF-oogdetectie die ervoor zorgt dat de scherpstelling altijd perfect is.

Het is ook belangrijk om de juiste lens te kiezen en Canon raadt aan de EOS R10 te combineren met de Canon RF 50mm F1.8 STM. Dankzij de stille STM-scherpstelmotor kan de baby rustig doorslapen, terwijl het supergrote maximale diafragma van f/1.8 genoeg licht binnenlaat voor perfect belichte portretten, zelfs in slaapkamers met weinig licht. Dankzij het grote maximale diafragma kun je ook foto's maken met een extreem geringe scherptediepte, voor prachtig onscherpe achtergronden.

Familieportretten

Op een foto die is gemaakt met een Canon EOS RP tilt een stel een lachend kind op bij de armen in een lommerijk bos. 

Dankzij het variangle-touchscreen, de zelfontspanner en de naadloze integratie met de Canon Camera Connect-app, kun je de camera bedienen vanaf je smartphone of tablet. De EOS RP is ideaal voor groepsportretten van de hele familie. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-lens, ingesteld op 1/640 sec, f/1,8 en ISO800. © Valéria Fazekas

Met Gezicht volgen en Eye AF kan de Canon EOS RP ervoor zorgen dat je dierbaren haarscherp in beeld blijven, waardoor hij ideaal is voor het maken van groepsportretten van zelfs de grootste families. De full-frame CMOS-sensor van de camera biedt ook een grote zichthoek, ideaal voor het kadreren bij groepsfoto's, terwijl je veel controle hebt over de scherptediepte voor artistieke portretten van één persoon. Familiefotografen kunnen ook de scènemodus Groepsfoto gebruiken, waarbij de EOS RP automatisch de scherptediepte aanpast om ervoor te zorgen dat iedereen scherp in beeld is, of ze nu voor- of achteraan staan.

Wanneer het familiefeest in volle gang is, combineer je je EOS RP met de Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM. Deze lens is compact genoeg om je onopgemerkt foto's te laten maken en spontane momenten vast te leggen, terwijl het heldere maximale diafragma van f/1.8 je helpt om zelfs bij weinig licht goede foto's te maken. De grote brandpuntsafstand van 24 mm is ideaal om een hele dynastie in beeld te brengen zonder de vervorming die een ultragroothoeklens met zich meebrengt. Als je liever een close-up wilt maken, kun je met de macrofunctie de kleinste details vastleggen.

Wil je volledig spontane foto's, dan is de Canon PowerShot PX een fantastische keuze. Deze slimme camera kan discreet op een tafel of werkblad in een familieomgeving worden gezet om documentaireachtige foto's van dagelijkse activiteiten te maken zonder speciale momenten te verstoren, omdat hij op intelligente wijze onderwerpen volgt en foto's kadreert. Je kunt de foto's die de camera heeft gemaakt bekijken door wireless verbinding te maken met de Canon Connect-app voor de Mini PTZ Cam, die zelfs suggesties voor de beste foto's doet. De Canon PowerShot PX kan ook korte Full HD-videoclips opnemen, die ook via de app kunnen worden overgezet.

Fashion- en beautyportretten

Een fashionfoto die is gemaakt met een Canon EOS R. Het model op de foto draagt een kimonoachtige jurk en houdt palmtakken vast, die haar gezicht omlijsten.

Bij fashion- en beautyfoto's is het belangrijk dat de fotografen altijd weer perfecte foto's maken en de modellen en producten op hun best laten zien. Met gezichts- en oogdetectie zorgt de Canon EOS R ervoor dat de scherpstelling keer op keer goed is en portretten altijd haarscherp zijn. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/160 sec, f/1.4 en ISO160. © Guia Besana – Canon Ambassador

Als je fashion- en beautyportretten iets extra's wilt geven om op sociale media de aandacht te trekken, heeft de Canon EOS R een CMOS-sensor met 30,3 Megapixel die foto's met een hoge resolutie oplevert, zodat elk detail met ongelooflijke definitie wordt vastgelegd. Met een automatische scherpstelling tot -6 EV dankzij de grote en zeer gevoelige full-frame sensor, werkt de EOS R ook onder de meest uitdagende lichtomstandigheden, van studio tot straat, waar de fotoshoot je ook brengt en wanneer je die ook doet.

De Canon RF 85 mm F2 MACRO IS STM-lens is ideaal voor fashion- en beautyportretten. Dankzij het grote f/2-diafragma en de telefoto-afstandscompressie produceert deze lens zachte achtergronden met nauwkeurige vervagingen, waardoor portretten een elegante uitstraling krijgen en onderwerpen loskomen van hun omgeving. Dit soort telefotolenzen produceren ook heel weinig vervorming, wat resulteert in flatteuze portretten, vooral van gezichten. Als je close-ups van handen of gezichtskenmerken wilt voor beautyfotografie, kan dat ook met de RF 85mm F2 MACRO IS STM, dankzij een macro-vergroting van 0,5x. En als je besluit om 's nachts op straat foto's te maken, kun je het statief thuis laten dankzij de beeldstabilisatie met 5 stops.

Portretten van huisdieren

Een pluizige bruinwitte hond zit op gras voor de zee.

De Canon EOS R7 combineert snelheid en beeldkwaliteit, en is de ideale camera om een bewegend onderwerp te bevriezen of alle details vast te leggen in een omgeving met weinig licht. Gefotografeerd met een Canon EOS R7 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 59mm, 1/30 sec, f/9 en ISO100.

Je huisdieren mogen dan wel meestal het grootste deel van de dag slapend doorbrengen, maar je kun er gif op innemen dat ze op het moment dat jij ze wilt fotograferen, plotseling alle kanten op bewegen. In dat geval is de Canon EOS R7 de ideale camera voor het fotograferen van huisdieren. De EOS R7 is gemaakt voor het fotograferen van wildlife en dieren. De camera heeft een verbluffende burst-snelheid van 30 fps en een elektronische sluiter van 1/16.000 sec. waarmee je elke actie vastlegt, hoe snel een dier ook beweegt. Met dierdetectie en AF-tracking is je onderwerp scherp in beeld, waar in het kader het zich ook bevindt, terwijl je met maximaal 8-stops beeldstabilisatie (afhankelijk van de bevestigde lens) vanuit de hand scherpe foto's kunt maken. Dankzij Wi-Fi- en Bluetooth-connectiviteit kan de EOS R7 naadloos worden gekoppeld met smartphones via de Canon Camera Connect-app, zodat je de sluiter op afstand kunt activeren terwijl je probeert je huisdier af te leiden en in de juiste richting te laten lopen.

De in-body beeldstabilisatie (IBIS) in de EOS R7 werkt in combinatie met de optische IS in de Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-lens om tot 7-stops stabilisatie te leveren, zodat je bij weinig licht of lange sluitertijden vanuit de hand scherpe foto's kunt maken. Dit alles is beschikbaar in een compacte lens met een gewicht van 390 gram, waarmee je moeiteloos de langste en levendigste opnamen van huisdieren maakt. Dankzij de APS-C-sensor in de EOS R7 produceert deze lens een zichthoek die gelijk is aan die van een 24-48 mm-lens op een full-frame camera. Dit staat garant voor een veelzijdig zoombereik en de flexibiliteit die je hard nodig hebt bij sessies met huisdieren waarin je nooit zeker weet wat er gaat gebeuren.

Portretten van de omgeving

Een foto van een vrouw in een witte jurk die in het donker op een strand danst, met verlichte gebouwen op de achtergrond. De foto is gemaakt met een Canon EOS R6-camera.

De Canon EOS R6 is ontworpen voor verbluffende prestaties in situaties met weinig licht en veel contrast. Hoewel de full-frame sensor met 20,1 Megapixel minder pixels heeft dan sommige andere Canon-camera's, is elke pixel groter en dus veel gevoeliger voor licht. Het resultaat is dat de camera automatisch kan scherpstellen tot een verbluffende EV van -6,5. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/40 sec, f/1.4 en ISO32000. © Javier Cortés – Canon Ambassador

De onvoorspelbare aard van portretten van de omgeving vereist een camera die zo veelzijdig mogelijk is. De Canon EOS R6 heeft een weerbestendige body en is ontworpen om overal mee naartoe te nemen waar je foto's wilt maken. De in-body beeldstabilisatie (IBIS) biedt tot 8-stops stabilisatie voor scherpe foto's wanneer je vanuit de hand opnamen maakt. De grote full-frame sensor met ultrahoge lichtgevoeligheid en het brede ISO-bereik maken perfect belichte portretten mogelijk onder onvoorspelbare en uitdagende lichtomstandigheden. En dankzij de geavanceerde oogdetectie en -tracking, plus de automatische scherpstelling tot -6,5 EV van de EOS R6, weet je zeker dat je onderwerp altijd scherp is, op welk tijdstip je ook fotografeert. En met een burstsnelheid van 20 fps mis je geen enkel moment, hoe snel het ook weer weg is.

De Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM is geschikt voor familieportretten en is daarom ook een goede keuze voor portretten van de omgeving. Met een gewicht van slechts 270 gram kun je de camera overal mee naartoe nemen en dankzij de 5 stops aan optische IS en het grote maximale diafragma kun je je creativiteit de vrije loop laten, ongeacht de lichtomstandigheden. Zo kun je interessante full-body-foto's maken vol context. De brandpuntsafstand betekent dat deze lens ook een fantastische lens voor vlogs is.

Welk onderwerp je ook fotografeert, van katten tot neefjes en van moeders tot modellen: met de juiste Canon-camera en -lens ben je er helemaal klaar voor.


Geschreven door Peter Wolinski

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  De perfecte portretlens

  Overwegingen bij de keuze van een lens voor portretfotografie.

 • BABYFOTOGRAFIE

  Tips voor babyfotografie

  Maak babyfotografie leuk en krijg geweldige resultaten.

 • UITRUSTING

  De voordelen van een goede camera

  Ontdek hoe de Canon EOS R100 je kan helpen bij het vastleggen van dierbare herinneringen.

 • PORTRETFOTOGRAFIE

  Maak abstracte portretten

  Experimenteer met dubbelopnamen, schilderen met licht, spelen met schaduwen en meer.