HUISDIERFOTOGRAFIE

Maak deze kerst mooie portretten van je huisdier

Ontdek hoe je deze kerst prachtige foto's van je huisdieren maakt met deze eenvoudige tips, tricks en cameratechnieken.
Canon Camera

Huisdieren kunnen heel schattig zijn. Daarom pakken we vaak onze camera om hun gekke avonturen, grappige uitdrukking of aparte gewoontes vast te leggen. Kerstmis is de perfecte tijd om een mooi portret van je huisdier vast te leggen. Bovendien kun je de foto van je kat, hond of hamster in kerst-outfit gebruiken om een hele mooie thuis-geprinte kaart te maken, of je kunt de foto inlijsten voor een persoonlijk cadeau.

Dit kan een uitdaging zijn, omdat de meeste dieren het helemaal niet interessant vinden om te moeten poseren. De meeste huisdieren zullen zelfs hun best doen om je dwars te zitten en te slim af te zijn. Een paar tips om hun aandacht vast te houden zullen daarom zeker van pas komen. Je kunt deze machtsstrijd winnen met doorzettingsvermogen, cameravaardigheden, poseertips en een zak vol dierensnoepjes.

1. Bereid de scène voor

Een man in een mosterdgele trui versiert een kerstboom.

Een kerstboom is een opvallende en heldere achtergrond voor in feestelijke huisdierfoto's, vooral als de boom onscherp is.

Een rode gestreepte kat die onder een rood-witte kerstmuts zit verstopt.

Voorwerpen, mutsen en sjaals zorgen voor extra kleur, geven de opname meer karakter en zorgen in dit geval ook voor een gezellig en feestelijk gevoel.

Een kerstboom is een mooie achtergrond voor kerstportretten van je huisdier. Het voegt zowel opvallende kleuren als heldere hooglichten toe aan je foto. Spulletjes zoals kerstmutsen of sjaals kunnen ook heel leuk zijn, zolang je huisdier het niet erg vindt om deze te dragen. Een kamer met grote ramen werkt het beste. Natuurlijk licht is perfect voor portretten van huisdieren, omdat het zacht licht is en schaduwen geleidelijk opvult. Bovendien hoef je geen flits te gebruiken, waar je huisdier van zou kunnen schrikken. Positioneer je huisdier richting het raam, met de kerstboom en de lampjes als achtergrond.

2. Poseer je huisdier

Een vrouw zwaait met een speeltje om een rode gestreepte kat af te leiden terwijl die wordt gefotografeerd in een kamer met kerstversiering.

Het helpt als je hulp krijgt van iemand die een speeltje kan vasthouden of achter je kan staan om de aandacht van het dier te trekken terwijl jij foto's maakt.

Een man in een mosterdgele trui houdt een bakje kattenvoer boven zijn Canon EOS 850D.

Gebruik een speeltje, bakje met eten of iets anders om de aandacht van je huisdier te trekken. Voor ons hielp het om zachtjes tegen het bakje of op de bovenkant van de lens te tikken.

Honden zijn over het algemeen makkelijker te poseren dan katten, omdat je sneller hun interesse kunt wekken. Je hebt hun aandacht al snel te pakken door even te fluiten, "zoek de kat!" te roepen, of een gek geluidje te maken. Alle dieren hebben een eigen karakter, maar over het algemeen kunnen we stellen dat katten zich iets minder inspannen om je tevreden te stellen. Geduld is hier belangrijk. Het zou kunnen dat je een tijdje moet wachten voordat je kat tot rust komt. Probeer je kat in een bepaalde positie te houden, bijvoorbeeld in een comfortabele stoel of zelfs in z'n eigen mandje. Houd het favoriete speeltje van je huisdier of een bakje met eten bij de hand, en tik er op terwijl je het boven de lens houdt om de aandacht te trekken. Doet je huisdier niet wat je wilt? Kies dan een andere aanpak. Als je huisdier nou eenmaal eigenzinnig is, dan is het misschien juist leuk om dat vast te leggen.

Een rode gestreepte kat met kerstmuts die met zijn kop op de vloer ligt.

Het helpt als je je huisdier in één positie kan laten zitten. Werkt je huisdier niet mee? Pas je plannen dan aan zijn stemming aan.

3. Stel je belichting in

Het instellingenscherm op een Canon EOS 850D.

Als je denkt dat je huisdier redelijk stil kan blijven zitten, is een sluitertijd van 1/200 seconden ideaal. We raden je ook aan om een groot diafragma te selecteren en de ISO op Auto in te stellen.

De instelling voor continu opnemen op hoge snelheid met een Canon EOS 850D.

Met continu opnemen op hoge snelheid maak je in korte tijd meerdere opnamen (zeven frames per seconde met de EOS 850D) waardoor je een grotere kans hebt om die schattige maar korte blik van je huisdier vast te leggen.

Kies een belichtingsinstelling waar je niet meer over hoeft na te denken. Zo kun je je concentreren op het poseren en kadreren. De eenvoudigste manier om dit te doen is door je camera op de handmatige belichtingsmodus (M) in te stellen.

De sluitertijd moet snel genoeg zijn om alle actie vast te kunnen leggen. Rond de 1/200 sec is ideaal als het dier goed stil kan zitten, maar maak de tijd korter als je huisdier veel beweegt. We raden ook een groot diafragma aan (bijvoorbeeld f/5.6), waarmee je je onderwerp scheid van de achtergrond en je een prachtige bokehmaakt.

Door je ISO op Auto in te stellen, wordt deze automatisch aangepast aan de omstandigheden. In een lichte kamer met veel daglicht zou de ISO ergens tussen de 800 en 1600 moeten liggen. Bij deze waardes kun je camera's die goed werken bij weinig licht, zoals de Canon EOS 850D, gebruiken om opnames te maken met relatief weinig ruis. Als je lens daarnaast stabilsatie heeft, zoals de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM die we hier gebruiken, dan is het een goed idee om deze functie in te schakelen.

4. Stel scherp

AF-punten op het gezicht van een rode gestreepte kat in de modus Live View op een Canon EOS 850D.

Live View kan handig zijn tijdens het scherpstellen. Tik op het scherm om je scherpstelpunten op het dichtstbijzijnde oog te plaatsen.

Scherpstellen is vaak een van de grootste uitdagingen bij huisdierfotografie, omdat je op de ogen van een dier wilt scherpstellen dat op ieder moment zijn of haar hoofd kan bewegen of weg kan rennen.

Je kunt dus eigenlijk niet voorkomen dat sommige opnamen niet helemaal scherp zijn. Je kunt je kansen wel verbeteren door een camera te gebruiken die direct reageert op de bewegingen van het onderwerp. Stel de scherpstelmodus van je Canon-camera in op AI Servo. Hiermee volgt de camera de bewegingen van het onderwerp en wordt er steeds opnieuw scherpgesteld. Nauwkeurig scherpstellen is belangrijk tijdens het maken van opnamen in close-up. Je moet dus misschien meer doen dan de focus vastleggen op het gezicht. In plaats daarvan kun je ook proberen om op één punt scherp te stellen. Laat dat punt vervolgens op het oog dat het dichtst bij de camera is vallen.

5. Verbeter de bokeh op de achtergrond

Een Golden retriever zit ongeveer een meter van een kerstboom.

De hond zit ongeveer een meter van de boom en de achtergrond is wat druk.

Een Golden retriever is verder van de kerstboom gepositioneerd, zodat de lampjes in de boom onscherp zijn.

Door de hond verder van de boom af te zetten, creëer je sterkere bokeh en een interessantere achtergrond.

Het is meestal verstandig om een groot diafragma te gebruiken voor portretten van huisdieren. Hiermee creëer je een geringe scherptediepte en maak je de achtergrond onscherp. Bovendien heeft een groot diafragma bij feestelijke opnamen zoals deze nog een voordeel: de onscherpe lichtjes in de kerstboom zorgen voor prachtige bokeh-lichtpunten. Je kunt de bokeh nog indrukwekkender maken door wat afstand te houden tussen het onderwerp en de kerstboom. Positioneer je huisdier dus zo ver mogelijk van de boom. Daarnaast zorgt een langere brandpuntsafstand voor een mooiere vervaging. Loop dus wat naar achteren en zoom in met je lens.

6. Voeg bokeh toe aan de voorgrond

Een portret van een rode gestreepte kat die is omringd door onscherpe lampjes.

We kunnen een onscherpe bokeh in de voorgrond van onze huisdierportretten toevoegen door lampjes naast de lens de houden en precies tussen de opening van de snoeren te richten.

Een man die een rode gestreepte kat fotografeert door kerstverlichting.

Je kunt deze eenvoudige techniek ook toepassen met gekleurde lampjes of zelfs met kerstversieringen.

Je kunt de achtergrond onscherp maken, maar je kunt bokeh ook op de voorgrond toevoegen. Probeer bijvoorbeeld eens kerstlampjes voor de lens te houden en er precies tussendoor te richten. Als je een goede hoek vindt, creëer je hiermee prachtige onscherpe hooglichten rondom je onderwerp en geef je de scène nog meer diepte.

7. Ga dicht bij de grond zitten

Een man ligt op de vloer van een woonkamer om een rode gestreepte kat te fotograferen die langs de bank loopt.

Door opnamen te maken vanaf de grond breng je het onderwerp en het publiek op dezelfde hoogte.

Een rode gestreepte kat die op ooghoogte is gefotografeerd.

Je geeft je foto waarschijnlijk meer impact door deze op dezelfde hoogte als het onderwerp te maken.

Of je nu portretten maakt van je huisdieren of van je vrienden, door je onderwerp op ooghoogte vast te leggen zorg je voor een sterkere connectie, omdat je het publiek op dezelfde hoogte plaatst als het onderwerp. Bij portretten van huisdier moet je dan misschien over de vloer kruipen, maar dan heb je daarna wel het perspectief van je huisdier te pakken.

Uiteindelijk zul je heel veel plezier hebben bij het vastleggen van die ene perfecte foto, zelfs als je huisdier niet altijd even goed meewerkt. Of je nu een portret van een dier maakt tijdens de kerstdagen of op een ander moment, het biedt altijd een goede kans om je technieken te oefenen en je vaardigheden te verbeteren.

Geschreven door James Paterson

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Kerstkaarten printen

  Creëer jouw stijl voor een feestelijke fotoshoot om unieke kerstkaarten te printen.

 • FAMILIEFOTOGRAFIE

  Maak betere kerstfoto's dan vorig jaar

  Fotograaf Lena Petrova vertelt hoe je je kerstfoto's kunt verbeteren.

 • BASICS

  Opnamen maken voor print

  Zeven belangrijke tips voor het vastleggen van herinneringen om als print te bewaren.

 • HET FOTOGRAFEREN VAN HUISDIEREN

  Toptips voor het fotograferen van huisdieren

  Maak prachtige foto's van je huisdieren met tips van huisdierenfotograaf Cat Race.