FAMILIEFOTOGRAFIE

11 tips voor familiefotografie

Ontdek de beste tips voor het vastleggen van schitterende familiefoto's met Canon Ambassador Helen Bartlett.
De silhouetten van twee kinderen tegen een boslandschap terwijl de zon laag door de bomen heen schijnt.

Helen Bartlett is één van de meest gerespecteerde fotografen van familieportretten in het Verenigd Koninkrijk. In haar werk maakt ze alleen gebruik van natuurlijk licht, zonder flits. Helen produceert al haar werk in zwart-wit en creëert zo tijdloze familiefoto's.

Canon vroeg haar een aantal dingen te delen die ze heeft geleerd tijdens haar indrukwekkende carrière. Lees verder en ontdek hoe je prachtige beelden van je eigen familie kunt vastleggen.

1. Houd je camera bij de hand, niet je telefoon

"De eerste stap op weg naar het nemen van mooie foto's is ervoor te zorgen dat je altijd je camera bij je hebt. Met smartphones kun je tegenwoordig redelijke foto's maken, maar met een goede camera heb je veel meer controle over je beelden. Het andere nadeel van telefoons is dat je snel wordt afgeleid door e-mails of werk. Een DSLR of een goede compactcamera zorgt ervoor dat je je concentreert op het nemen van foto's. Met de meeste camera's krijg je ook bestanden van hogere kwaliteit om mee te werken, wat heel belangrijk is als je je foto's wilt printen. Ik raad je aan je camera in je tas te houden of op het aanrecht in de keuken, zodat deze altijd in de buurt is wanneer je hem nodig hebt."

Een spelend jongetje tussen zeepbellen.

2. Fotografeer speciale gelegenheden

"Het is geweldig om familiegewoontes en -tradities vast te leggen met Kerst of Pasen. Als je opgroeiende kinderen deze afbeeldingen vol herinneringen bekijken, denken ze meteen terug aan al die mooie momenten. Ga naar buiten met je camera en het nieuwe speelgoed van je kinderen wanneer het mooi weer is met Kerst. Foto's van kinderen die spelen met een nieuwe voetbal of op hun nieuwe fiets rijden, toveren altijd een glimlach op je gezicht. Deze momenten zijn perfecte gelegenheden om je familie spontaan te fotograferen."

3. Begin vroeg

"Ik begin mijn sessies vaak om 8 uur 's ochtends. Je kunt kinderen het best meteen 's morgens fotograferen, wanneer ze goed uitgerust zijn en lekker hebben ontbeten. Naarmate de dag vordert, worden kinderen moe, beginnen ze ruzie te maken over speelgoed en kun je wel vergeten dat ze meewerken. Probeer daarom formele of groepsfoto's vroeg op de dag te maken. Daarna kun je je dan lekker ontspannen en leuke natuurlijke beelden vastleggen zonder je druk te hoeven maken over je peuter die niet wil lachen voor de foto. Houd rekening met de dagindeling van je kinderen voor de beste kans op goede foto's. Maak veel foto's, neem er elke dag een aantal en na de feestdagen kun je een boek maken van de avonturen van je gezin waar je later met plezier op terugkijkt."

Een kind op een steiger die zijn moeder, die tot haar knieën in het water staat, een high five wil geven.

Portretten waarvoor wordt geposeerd kunnen het beste in de ochtend gemaakt worden, omdat kinderen dan minder moe zijn. Maar spontane foto's kunnen altijd worden gemaakt. Door laat op de middag te schieten zijn het silhouet van moeder en kind vastgelegd, en worden hun contouren gereflecteerd op het wateroppervlak. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens, ingesteld op 24mm, 1/8000 sec, f/2,8 en ISO1600. © Helen Bartlett

4. Betrek de hele familie erbij

"In de meeste families is er één persoon die altijd achter de camera staat. Toen ik klein was, was dat mijn vader. Zorg ervoor dat je elkaar afwisselt, zodat alle familieleden op de foto's voorkomen, want deze beelden zijn belangrijk voor je kinderen als ze groter worden. Als je een portret van het hele gezin wilt maken, zet je de camera op een statief (of op een stabiele plek, zoals een tafel of een bank in het park) en gebruik je de zelfontspanner. Je kunt de camera ook aan je kinderen geven en hen de foto's laten maken. Kinderen zijn van nature creatief en we kunnen veel leren van hun vaak onverwachte creaties. Als je kinderen bijdragen aan het creatieve proces wordt het een leuke familieactiviteit, en ze hebben geweldige ideeën waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Dit kan de interesse in fotografie verder aanwakkeren. Het kan een gezamenlijke hobby worden tijdens hun jeugd en tienerjaren, of zelfs hun toekomstige carrière."

Een lachend meisje met uitgestoken armen onderaan een glijbaan.

Neem je camera altijd mee zodat je nooit een moment mist - het zal je verrassen hoe belonend het is alledaagse activiteiten vast te leggen, zoals een uitje naar het park. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-lens, ingesteld op 1/1000 sec, f/3,2 en ISO1000. © Helen Bartlett

5. Fotografeer het alledaagse

"De tijd waarin de camera alleen te voorschijn werd gehaald voor speciale gelegenheden en feestdagen is voorbij. Tegenwoordig kunnen we veel meer foto's maken van dagelijkse bezigheden. Maak een foto van hoe je gezin lekker samen op de bank zit aan het eind van een lange dag. Leg die vrolijke blik vast als je kinderen 's morgens voor dag en dauw bij je in bed springen, klaar om te gaan spelen om 5 uur 's morgens. Ga zelf wat verder op de achtergrond staan en gebruik een langere lens of de zoomfunctie van je camera om foto's te maken van je spelende kinderen, zodat je echt prachtige natuurlijke beelden krijgt."

6. Gebruik locaties om een verhaal te vertellen

"Probeer in sommige beelden verhalende elementen vast te leggen. Het is fantastisch om een perfecte portretopname te maken, maar als je vanuit een grotere hoek fotografeert kan dat ook minstens zo'n waardevol resultaat opleveren. Fotografeer je kinderen in hun slaapkamer met hun speelgoed. Breng een beeld van je kinderen die in het park of het bos spelen in perspectief door een verticale opname te maken, zodat je de hoogte van de bomen ziet. Maak creatief gebruik van je omgeving, let op vormen en schaduwen, weerspiegelingen en omsluitende elementen om iets speciaals toe te voegen aan je foto's."

Een zwart-witfoto van twee kinderen liggend op een tapijt, gemaakt vanaf de volgende etage, ingekaderd door de trapleuning.

Door te experimenteren met hoeken en composities kun je schitterende foto's maken, waar je ook bent. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X en een Canon EF 24mm f/1.4L USM-lens (nu opgevolgd door de Canon EF 24mm f/1.4L II USM), ingesteld op 1/60 sec, f/3.5 en ISO3200. © Helen Bartlett

Een jongentje met een speelgoedvliegtuig in een donkere kamer. De schaduw van het vliegtuig wordt gereflecteerd op het plafond door een spotlight.

Door te experimenteren met verlichting kun je opvallende foto's maken. Hier heeft Helen silhouetten en een spotlight gebruikt om haar onderwerp te benadrukken en daardoor een wat saaie foto veel interessanter gemaakt. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D Mark II en een Canon EF 35mm f/1.4L USM-lens (opgevolgd door de Canon EF 35mm f/1.4L II USM), ingesteld op 1/250 sec, f/1,4 en ISO8000. © Helen Bartlett

7. Zoek interessante kijkhoeken en composities

"Soms kun je de essentie van iemand vastleggen zonder hun gezicht te laten zien. Interessante invalshoeken en gezichtspunten kunnen heel interessante foto's opleveren. Maak misschien een foto van de details van de kleine handjes van je baby of van je peuter die erop staat zijn laarzen aan de verkeerde voet te dragen. Experimenteer met je camera-instellingen. Gebruik kortere sluitertijden om alle details van beweging vast te leggen. Of laat je kind zien als een vervaagde storm van activiteit door een zeer lange sluitertijd in te stellen en een statief te gebruiken om de camera stabiel te houden terwijl je kind voorbijraast. Wees niet bang om een hogere ISO te gebruiken als je binnenopnamen maakt. Ik gebruik nooit een flitser en maak liever gebruik van het beschikbare licht, zodat foto's er natuurlijk uitzien. Probeer zwart-witfoto's te maken. Die hebben een tijdloos karakter en worden hopelijk nog generaties lang bewonderd."

8. Zoek naar het juiste licht

"Identificeer je lichtbron – werk je binnen, gebruik dan het natuurlijke licht dat door het raam naar binnen valt en draai je onderwerpen ernaartoe voor een schitterend verlicht portret. Ben je buiten, zoek dan een open ruimte met schaduw voor zacht en gelijkmatig verdeeld licht op het gezicht van je onderwerp. De laagstaande winterzon kan prachtige atmosferische portretten opleveren. Lange schaduwen kunnen een interessante compositionele waarde toevoegen aan je foto's.

"Een snelle prime lens is een goede investering voor je systeem- of spiegelreflexcamera. Ik raad altijd de Canon EF 50mm f1.8 STM aan voor fotografen die werken met een spiegelreflexcamera van Canon. Hij levert hoge kwaliteit en is een betaalbare lens met een vaste brandpuntsafstand en een groter diafragma. De Canon RF 50mm F1.8 STM is het equivalent voor degenen die Canonfull-frame systeemcamera's gebruiken. En deze lenzen met grote diafragma's laten veel extra licht binnen, dus ze zijn perfect voor het binnen fotograferen van kinderen."

Een close-up zwart-witfoto van een jong kind dat naar de grond kijkt.

Je foto's worden intiemer als je op je hurken gaat zitten om je onderwerp op ooghoogte vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/1000 sec, f/1.2 en ISO100. © Helen Bartlett

9. Zak wat door je knieën zodat je op hun hoogte komt

"Ga op ooghoogte zitten van de kinderen om de wereld vanuit hun gezichtspunt te zien. Ga bij het fotograferen eens op de grond zitten of liggen. Met deze aanpak kun je ook rommel op de achtergrond en afleidingen van je opname minimaliseren. Je kunt de achtergrond vaak opvullen met lucht of bomen of muren in plaats van de hele inhoud van de speelgoedkast die aan je voeten ligt. Hoewel het ook goed kan zijn om een foto te hebben van een kind dat geniet van de rommel die het net gemaakt heeft!"

10. Print je foto's

"Of je nu een printer thuis hebt of je foto's online of bij een fotozaak laat printen, vergeet ze niet te printen. Je kunt zelfs bekers, posters en andere dingen van je foto's maken. Zo kun je er elke dag van genieten. Geprinte foto's kunnen worden bewaard en blijven mooi; en je raakt ze niet kwijt op een computer of geheugenkaart."

Een zwart-witfoto van een lachend jongentje die op bed springt.

De kwaliteit van de definitieve bestanden wordt verbeterd als je onderwerpen zich vermaken, dus zorg ervoor dat je plezier hebt. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-lens bij 38mm, 1/1000 sec, f/2,8 en ISO2500. © Helen Bartlett

11. Maak het leuk

"Zorg ervoor dat je kinderen het leuk vinden om op de foto te gaan, dan heb je meer kans dat ze meewerken. Verwacht niet te veel van hen, vooral niet als ze moe zijn, en betrek hen bij het hele proces. Maak foto's van hun favoriete dingen, hun knuffelbeesten, de tekening die ze net hebben geverfd. Doe spelletjes, zing liedjes, ga boompje klimmen."

"Vergeet niet, het fotograferen van je gezin is het leukste dat je kunt doen met een camera. Ik hoop dat deze tips je stimuleren je camera vaker te voorschijn te halen tijdens de komende feestdagen en foto's te maken waar je nog jarenlang met plezier naar kijkt."

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen