A child sits on a stepladder entertained by his parents.

Familiefotografie

Hoe maak je betere kerstfoto’s dan vorig jaar

Ook al is kerst bij jou thuis rijk aan tradities, elke kerst is toch weer uniek. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je die leuke familiemomenten met kerst fotografeert. De Russische familiefotograaf Lena Petrova heeft haar methode geperfectioneerd om deze speciale tijd van het jaar vast te leggen, zowel als het gaat om de spontane foto’s als om de meer geplande – maar nog steeds leuke en informele – groepsfoto's.

Lena's benadering van familiefotografie kan worden samengevat in één zin: ‘Je krijgt goede foto's wanneer iedereen de fotosessie vergeet en gewoon geniet van het samenzijn’. Dit betekent het harder zetten van muziek, grapjes maken en spelen met de kinderen – gewoon een gezellig moment tijdens het creëren van blijvende herinneringen.

Of je nu van plan bent de foto’s van je familiekerstkaart zelf te maken dit jaar, of gewoon de stemming en de sfeer van kerst wilt vastleggen, de 10 tips van Lena hieronder geven je veel kerstfoto-ideeën, en laten zien hoe je thuis familiefoto's maakt. Ga zodra je de perfecte kerstfoto's van je familie hebt snel naar Creative Park voor eindeloze opties om ze te printen, waaronder sjablonen voor kerstkaarten, fotolijstjes die je kunt printen en fotoboeken om aan je dierbaren te geven.

De 10 tips van Lena Petrova' \voor het fotograferen van kerstfoto's thuis en in je tuin

1. Kies de belangrijkste momenten

"Voor je spontane foto’s overweeg je welke elementen van kerst belangrijk zijn voor jou en je familie. Naast het optuigen van de kerstboom en het uitpakken van de cadeaus, kun je denken aan een uitje naar de kerstmarkt, voorbereidingen van het kerstdiner, het schrijven van de kerstkaarten, de opwinding van de ontmoeting met de Kerstman en zonder twijfel vele andere dingen die iets betekenen voor jou en je dierbaren. Zorg er dus voor dat je altijd je camera bij de hand hebt..."

2. Concentreer je op de dingen die ertoe doen

"De dingen die een gezellige sfeer creëren in het echte leven zijn niet altijd geschikt voor een goede foto, dus wanneer ik portretten maak van mensen thuis, verplaats ik vaak meubels en overbodige decoratie van het kader, waaronder foto's op de muur. Ik doe dat niet voor spontane foto’s, maar gelukkig zijn er verscheidene andere manieren om met je camera de achtergrond aan te passen. Niet alleen kun je kiezen voor een goede hoek en het juiste kader voor de foto, je kunt ook een wazige achtergrond maken met bokeh, door te fotograferen met een groot diafragma, zoals f/1.8."

3. Denk aan de achtergrond

"Voor een familieportret ga ik op zoek naar een rustige achtergrond, die niet de aandacht afleidt van de mensen op de foto. Maar de achtergrond hoeft niet leeg te zijn – er kan een kerstboom staan of gezellige lichtjes om een kerstsfeer te creëren."

4. Gebruik attributen en decoraties

Gerelateerde artikelen
canon-get-inspired-christmas-craft-1-185

CREATIEVE PRINTIDEEËN

Zes geweldige dingen waarvan je niet wist dat je die met je printer kon maken

Word creatief en maak je eigen kerstcadeaus, -decoratie en -spelletjes deze kerst. Alle sjablonen zijn gratis te downloaden en te printen.

How to shoot festive pet portraits

PORTRETTEN VAN HUISDIEREN

Feestelijk portretten maken van je huisdier

Haal alles uit je huisdierfotografie en maak feestelijke kerstportretten met deze tips.

Christmas card printing

PRINTEN EN KNUTSELEN

Kerstkaarten printen

Creëer jouw stijl voor een feestelijke fotoshoot om unieke kerstkaarten te printen.

"Voor een kerstfoto buiten, zul je kerstelementen in het kader nodig hebben, zoals kerstbomen, -lichtjes en -decoratie. Je kunt ook je eigen attributen, zoals een kerstsok, speelgoed of snoep meenemen. Wees niet bang om te overdrijven; het is beter om een beetje van alles te hebben in plaats van je te beperken tot één of twee soorten accessoires. Denk ook aan feestelijke kleding. Het kan er raar uitzien als je modellen poseren in gewone jassen terwijl ze kerstattributen vasthouden en omringd worden door feestverlichting. Maar zorg ervoor dat de kleding niet afleidt van de gezichten in het beeld door te veel sterke of contrasterende kleuren."

5. Gebruik de juiste lens

"Zorg dat je op een zodanige afstand van je onderwerp staat, dat je een 50mm-lens kunt gebruiken. Het kan verleidelijk zijn om gebruik te maken van een groothoeklens om meer mensen binnen het kader te krijgen als het wat krap is, maar korte brandpuntsafstanden zorgen voor vertekening die je familie niet zal waarderen. Als je geen speciale portretlens hebt, ga dan zo ver mogelijk van het onderwerp af staan en zoom in met behulp van een standaardlens."

6. Maak het leuk voor de kinderen

"Om goede foto's te maken van spelende kinderen, is het beste wat je kunt doen met ze spelen, ze wat aanmoedigen, zodat je hun verbeelding stimuleert en hun vertrouwen wint. Probeer erachter te komen wat de kinderen willen doen, en creëer een situatie waarin zij de show kunnen stelen. Je krijgt de beste foto’s wanneer iedereen plezier heeft."

7. Zet muziek aan

"Probeer stilte te vermijden tijdens je voorbereidingen voor een groepsfoto. Vaak hebben beginnende fotografen de neiging zich te concentreren op technische problemen, zijn ze met zichzelf bezig en vergeten ze de mensen die aan het poseren zijn voor de foto. Je vrienden en familieleden raken op deze manier verveeld en dat zie je op de foto’s. Vertel hen wat je doet, en zet de muziek aan om mensen te helpen ontspannen. Ik heb meestal een draagbare speaker bij me om die reden."

8. Perfectioneer de compositie van je groepsfoto

"Het is van vitaal belang om de groep te schikken voor een familieportret. Je doel is om de verschillende hoofden op verschillende hoogten te plaatsen. Kijk of je stoelen van verschillende hoogten kunt vinden, of gebruik een stoel, waar iemand op de armleuning zit. Meestal begin ik met het midden van het kader en werk naar buiten toe, waarbij ik steeds weer iemand toevoeg. Maar als de familie groot is, kijk ik in de zoeker, bepaal ik de kadergrootte en plaats twee mensen aan de linker en rechter randen van het kader. Dan vraag ik alle anderen om de ruimte tussen hen op te vullen en maak ik een paar correcties om de beste samenstelling te krijgen.

Door de timer op je camera in te stellen of met de Canon Camera Connect-app kun je de foto op afstand nemen en sta je zelf ook op het familieportret. Vergeet niet om meerdere foto’s te maken, in geval iemand met zijn ogen knippert."

9. Gebruik de juiste scherptediepte

"Voor een groepsportret werk je bijna altijd met twee rijen mensen. Om alle deelnemers over twee rijen scherp in beeld te krijgen, moet het diafragma rond f/4-5.6 zijn."

10. Vergeet de huisdieren niet

"Kerstballen en -speelgoed zijn nieuw en spannend voor huisdieren, dus er zijn kansen te over om grappige, speelse kerstfoto's van hen te maken. Je kunt een kat plagen met cadeaupapier of kerstlampjes en honden zullen graag buiten in de sneeuw met de kinderen spelen – dit zijn uitstekende onderwerpen voor mooie kerstfoto's."

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken