FAMILIEFOTOGRAFIE

Hoe maak je betere kerstfoto’s dan vorig jaar

Verbeter je kerstfoto's met deze 10 eenvoudige tips.
Op een met rijp bedekt gazon zit een kind op een trapladder terwijl hij door zijn ouders wordt vermaakt. Alle drie zijn gekleed in warme winterkleding. Gefotografeerd door Lena Petrova.

Ook al is kerst bij jou thuis rijk aan tradities, elke kerst is toch weer uniek. Het is dan ook belangrijk om de vluchtige momenten van plezier met het hele gezin en familiebijeenkomsten te fotograferen, of je nu thuis bij de boom zit, familie bezoekt of geniet van het winterlandschap tijdens een wandeling.

Familiefotograaf Lena Petrova heeft haar methode geperfectioneerd om deze speciale tijd van het jaar vast te leggen, zowel voor spontane foto's als meer geplande foto's. Haar benadering van familiefotografie kan worden samengevat in één zin: "Je krijgt goede foto's wanneer iedereen de fotosessie vergeet en gewoon geniet van het samenzijn". Waar je de feestdagen ook doorbrengt, het gaat dus om de gezelligheid tijdens het creëren van blijvende herinneringen.

Hier volgen enkele tips waarmee je meer dan genoeg ideeën voor kerstfoto's kunt opdoen, van het fotograferen met prachtige bokeh van fonkelende lampjes tot het vastleggen van het hectische openen van de cadeaus zonder vervaging en het poseren voor natuurlijke groepsportretten.

Met het waardevolle advies van Lena laten we je zien hoe je thuis en buiten familiefoto's kunt maken met je Canon EOS R System-camera en hoe je deze tot leven kunt brengen met je Canon PIXMA- of SELPHY-printer.

Ben je er klaar voor?

1. Denk aan de achtergrond

Twee jongens spelen 's avonds vrolijk in de sneeuw. Op de achtergrond zijn wazig een paar kerstbomen met fonkelende lampjes te zien. Gefotografeerd door Lena Petrova.

Lena adviseert om scènes te kiezen op basis van familietradities. "Naast het optuigen van de kerstboom en het uitpakken van de cadeaus, kun je denken aan voorbereidingen voor het kerstdiner, het schrijven van de kerstkaarten en ongetwijfeld vele andere dingen die iets betekenen voor jou en je dierbaren", zegt ze. Om goede foto's te maken van spelende kinderen kun je het beste met ze mee spelen. "Probeer erachter te komen wat de kinderen willen doen, en creëer een situatie waarin zij de show kunnen stelen", voegt Lena toe. "Je krijgt de beste opnamen als iedereen plezier heeft." Vastgelegd met 1/160 sec, f/2.2 en ISO 1250. © Lena Petrova

"Voor een familieportret ga ik op zoek naar een rustige achtergrond, die niet de aandacht afleidt van de mensen op de foto", legt Lena uit. "Maar de achtergrond hoeft niet leeg te zijn – je kunt een kerstboom of gezellige lichtjes gebruiken om een kerstsfeer te creëren."

Vergeet niet om de achtergronden te variëren. Als je elke foto voor de kerstboom in huis maakt, wordt dat al snel saai. Denk na over welke elementen van de feestdagen belangrijk zijn voor jou en je gezin en richt je hierop.

Zorg ervoor dat je ook naar buiten gaat. Je kunt foto's maken voor met sneeuw bedekte bomen of op kerstavond naar een kerstmarkt gaan. Als de kerstman op bezoek komt in je woonplaats, is de klassieke foto van een jong familielid naast de kerstman vrijwel onmisbaar.

2. Concentreer je op de dingen die ertoe doen

"De dingen die in het echt een gezellige sfeer creëren zijn niet altijd geschikt voor een goede foto, dus wanneer ik portretten maak van mensen thuis, verplaats ik vaak meubels en overbodige decoratie, waaronder foto's op de muur, naar buiten het kader", zegt Lena.

Voor meer spontane opnamen kun je een camerahoek kiezen die ongewenste elementen uit de scène verwijdert, of spelen met de compositie en het kader om ervoor te zorgen dat de blik van de kijker op een natuurlijke manier naar het onderwerp wordt getrokken. Probeer een onderwerp in het midden te plaatsen of de regel van derden toe te passen. Je kunt ook een lens zoals de Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM gebruiken om in te zoomen en afleidingen weg te nemen. Een andere optie is om een lens te gebruiken zoals de Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, die een supergroot maximaal diafragma van f/1.8 heeft om achtergronden te vervagen en de aandacht meer op je onderwerp te vestigen.

3. Gebruik attributen en decoratie

Een moeder en kind kijken naar een kerstdisplay op een bevroren gazon. Ze zijn allebei gekleed in warme winterkleding. Gefotografeerd door Lena Petrova.

"Wees niet bang om te overdrijven met accessoires. Het is beter om van alles een beetje te hebben dan je te beperken tot één of twee soorten", zegt Lena. "Denk ook aan feestelijke kleding. Het kan er raar uitzien als je modellen poseren in gewone jassen terwijl ze kerstattributen vasthouden en omringd worden door feestverlichting. Maar zorg ervoor dat de kleding niet afleidt van de gezichten in het beeld door te veel sterke of contrasterende kleuren." Vastgelegd met 1/250 sec, f/2.5 en ISO 1600. © Lena Petrova

"Voor een kerstfoto buiten heb je kerstelementen in het kader nodig, zoals kerstbomen, lichtjes en decoratie", zegt Lena. Dit kan zo eenvoudig zijn als kerstkousen of decoratie mee de tuin in nemen."

Je hoeft echter niet geforceerd attributen en decoratie op onnatuurlijke wijze in je opnamen te gebruiken. Kerstdecoratie is moeilijk te vermijden tijdens de aanloop naar de feestdagen, dus je kunt deze op natuurlijke wijze opnemen door deze in documentairestijl te fotograferen wanneer je buiten bent. Als je bijvoorbeeld de kerstboom wilt toevoegen, kun je de dag of avond waarop je de boom hebt opgehaald en in de auto moest ziet te krijgen, vastleggen.

4. Kies de juiste lens

"Het kan verleidelijk zijn om een groothoeklens te gebruiken, zodat je meer mensen binnen het kader kunt krijgen als het wat krap is, maar korte brandpuntsafstanden zorgen voor vertekening die je familie niet zal waarderen", zegt Lena.

Gebruik in plaats daarvan een lens zoals de Canon RF 50mm F1.8 STM. Deze lens is breder dan een portretlens, zodat er meer mensen in het kader passen, maar is niet zo breed dat er tonvertekening optreedt.

Met een zoomlens zoals de Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM of de Canon RF 24-105mm F4L IS USM kun je mooie achtergrondvervaging creëren. Ga verder van het onderwerp weg en zoom in totdat je precies het gewenste effect hebt.

5. Omarm het weer

Twee kinderen houden sinaasappels boven hun hoofd. Het kind aan de linkerkant houdt ook een rode kerstmuts vast. Gefotografeerd met een Canon EOS R100.

Een witte kerst komt niet vaak voor, en slecht winterweer juist wel. Daarom is het belangrijk om alle soorten weer te omarmen en je camera in verschillende scenario's te leren gebruiken. Gefotografeerd met een Canon EOS R100 en een Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 20 mm, 1/320 sec, f/4,5 en ISO 800.

Zelfs als je ergens woont waar het extreem koud wordt, kun je erop vertrouwen dat de Canon EOS R System-camera werkt in omstandigheden die mensen zwaar vinden. De Canon EOS R100 werkt bijvoorbeeld bij temperaturen tussen 0 en 40 °C.

Het reflecterende wit van sneeuw kan het moeilijk maken voor de camera om de juiste sluitertijd te bepalen, wat resulteert in donkere foto's. Schakel de camera over van meervlaksmeting naar spotmeting (in de meetmodus) en selecteer iets dat donkerder is dan de sneeuw, zoals het gezicht van een onderwerp, om voor dat gebied te belichten in plaats van voor de hele scène.

Bij sneeuw, regen of bewolking zien je foto's er misschien erg grijs en saai uit. Om dit te verhelpen, wijzig je de witbalans van je camera in de voorinstelling Bewolkt, waardoor de foto's helderder worden.

6. Let op je sluitertijd

Het is belangrijk dat je de sluitertijd in gedachten houdt wanneer je tijdens de kerst foto's maakt. Een sluitertijd van 1/60 is meestal voldoende om cameratrilling tegen te gaan en voor mensen die niet stilzitten. Bij doelbewust bewegende onderwerpen kun je echter beter een snellere sluitertijd van 1/250 seconden of hoger gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Maar onthoud dat vervaging niet altijd slecht is en een gevoel van beweging in je fotografie kan overbrengen. Als je een lange sluitertijd gebruikt terwijl je camera op een statief staat, kunnen mensen die door het kader bewegen onscherp worden, terwijl de omgeving scherp blijft. Je kunt bijvoorbeeld scherpstellen op de kerstboom en een lange sluitertijd gebruiken om de bewegingen van je gezin eromheen te vervagen.

7. Laat de groepsfoto eruit springen

Een gezin van zeven personen, waaronder een hond, staat buiten met kersttruien aan en mutsen op. Achter hen staan sparren. Gefotografeerd door Lena Petrova.

"Vergeet niet om meerdere foto’s te maken, voor het geval dat iemand met zijn ogen knippert", raadt Lena aan voor groepsportretten. Vastgelegd met 1/250 sec, f/3.5 en ISO 3200. © Lena Petrova

"Voor een groepsportret werk je bijna altijd met twee rijen mensen", legt Lena uit. "Om alle deelnemers over twee rijen scherp in beeld te krijgen, moet het diafragma rond f/4-5.6 zijn. Je doel is om alle hoofden op verschillende hoogten te plaatsen. Kijk of je stoelen van verschillende hoogten kunt vinden, of gebruik een leunstoel, waarbij iemand op de armleuning zit."

Veel mensen vragen zich af hoe ze het beste groepsfoto's tijdens de kerst kunnen maken. Bepaalde Canon-camera's, waaronder de Canon EOS R50 en Canon EOS R100, kunnen het hele proces veel eenvoudiger maken. Beide hebben namelijk een groepsfotomodus.

"Probeer stilte te vermijden tijdens je voorbereidingen voor een groepsfoto", voegt Lena toe. "Vaak hebben beginnende fotografen de neiging zich te concentreren op technische problemen, zijn ze met zichzelf bezig en vergeten ze de mensen die aan het poseren zijn voor de foto. Je vrienden en familieleden raken op deze manier verveeld en dat zie je op de foto’s. Vertel hen wat je doet, en zet muziek aan om mensen te helpen ontspannen."

8. Fotografeer de fotograaf

Kerstmis draait om tijd doorbrengen met familie en vrienden, maar als je achter de camera staat, is het soms moeilijk om te onthouden dat jij daar ook bij hoort.

"Door de timer op je camera in te stellen of de Canon Camera Connect-app te gebruiken, kun je de foto op afstand nemen en sta je zelf ook op het familieportret", zegt Lena.

Er zijn echter manieren om jezelf creatief in de foto op te nemen, zelfs als je vergeet om snel bij het familieportret te gaan staan. Je kunt de reflectie van een raam of water, of zelfs spiegels in je huis, gebruiken om op een artistieke manier zelf ook in beeld te komen.

9. Vergeet de huisdieren niet

Een kat heeft een papieren kroon uit een cracker op en ligt voor een kleine kerstboom. De kroon is te groot en glijdt over de ogen van het dier. Gefotografeerd door Lena Petrova.

Veel Canon-camera's, zoals de Canon EOS R100 en Canon EOS 5D Mark IV (hier gebruikt), hebben AF-modi voor dierdetectie. Dus zelfs als je huisdier niet zo graag stil zit, kun je altijd perfect scherpe foto's maken. Vastgelegd met 1/200 sec, f/1.8 en ISO 3200. © Lena Petrova

Een kat met een rode sjaal ligt op een fauteuil en draait zijn kop naar de camera. Op de achtergrond is wazig een kerstboom met fonkelende lampjes te zien.

Foto's zijn alleen goede herinneringen als je kunt zien wat erop staat, dus het is belangrijk om onscherpe foto's te voorkomen. Je Canon EOS R System-camera helpt je om het karakter van je huisdier vast te leggen, of dat nu ondeugend, afwachtend, schattig of alle drie is.

"Kerstballen en -speelgoed zijn nieuw en spannend voor huisdieren, dus er zijn kansen te over om grappige, speelse kerstfoto's van ze te maken", zegt Lena. "Je kunt een kat plagen met cadeaulinten of kerstlampjes en honden zullen graag buiten in de sneeuw met de kinderen spelen – dit zijn uitstekende onderwerpen voor mooie kerstfoto's."

Je kunt ook een aantal hondenkoekjes met kerstthema maken en de snoet van je trouwe viervoeter vastleggen terwijl hij aanvalt. Of vraag aan een asiel in de buurt of je hun dieren mag fotograferen. Of nog beter: geef je op als vrijwilliger voor die dag. Je kunt fantastische foto's maken terwijl je de honden uitlaat of met de katten speelt, en misschien help je ze wel aan een nieuw baasje.

10. Breng herinneringen tot leven

Een Canon SELPHY-printer met een rode strik en fonkelende lampjes eromheen.

Heb je tips nodig voor het fotograferen van gezinnen voor kerstkaarten en andere cadeaus? Zoek niet alleen naar in scène gezette momenten maar ook naar spontane momenten, want deze natuurlijke reacties laten dierbaren vaak zien zoals we ze het beste kennen. Vervolgens kun je je foto's printen op een Canon PIXMA- of SELPHY-printer. Ga naar Canon Creative Park voor eindeloos veel print- en ontwerpopties: van sjablonen tot printbare fotolijsten en fotoboeken om cadeau te doen aan je dierbaren.

Je hebt prachtige kerstfoto's gemaakt en nu hoef je alleen nog maar je herinneringen te printen om ze tot leven te wekken. De eerste stap is om je foto's te bewerken met een van Canon's print-apps.

Als je een Canon PIXMA-printer gebruikt, zoals de Canon PIXMA TS5350a-serie, kun je in de Easy-Photoprint Editor-app veel sjablonen, een lay-outeditor en bewerkingstools vinden waarmee je je kerstfoto's op creatieve manieren kunt gebruiken, van het printen voor collages, kalenders en plakboeken tot sjablonen waarmee je je eigen kerstkaarten kunt printen.

Voor iedereen die een Canon SELPHY-printer gebruikt, zoals de Canon SELPHY CP1500, biedt de Canon SELPHY Photo Layout-app allerlei nieuwe manieren om je kerstherinneringen te printen. Kies uit een groot aantal lay-outs, pas je foto's aan met stempels of tekst en kies uit een hele reeks afwerkingen. Met de app kun je ook een QR-code toevoegen aan je prints, die kan linken naar een online familiealbum met kerstfoto's.

Met deze tips maak je kerst dit jaar echt onvergetelijk.

Geschreven door Pete Wolinski

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Kerstkaarten printen

  Creëer jouw stijl voor een feestelijke fotoshoot om unieke kerstkaarten te printen.

 • CREATIEF PRINTEN

  Een winterse knutseluitdaging

  Van pieken tot sneeuwvlokken en kerstballen: maak feestelijke papieren decoraties met een PIXMA-printer en Creative Park.

 • PORTRETTEN VAN HUISDIEREN

  Leuke en feestelijke portretten van huisdieren

  Eenvoudige tips, trucs en technieken om opvallende kerstfoto's van huisdieren te maken.

 • BASICS

  Opnamen maken voor print

  Zeven belangrijke tips voor het vastleggen van herinneringen om als print te bewaren.